Emotionele Intelligentie – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Wed, 10 Jul 2024 21:13:10 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png Emotionele Intelligentie – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben (En Hoe Jij Ze Kunt Leren) https://www.goodfeeling.nl/12-eigenschappen-die-emotioneel-intelligente-mensen-hebben/ Fri, 05 Jul 2024 21:25:46 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=41893 Emotionele intelligentie is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze complexe wereld, voor mannen en voor vrouwen. Het stelt ons in staat om onze eigen gevoelens te begrijpen en te beheersen en om effectief om te gaan met de emoties van anderen.

In dit artikel duiken we dieper in de kenmerken van emotioneel intelligente mensen en ontdekken we hoe je deze vaardigheden zelf kunt ontwikkelen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Emotioneel intelligente mensen zijn zich bewust van hun eigen gevoelens en kunnen deze effectief reguleren. Dit stelt hen in staat om kalm te blijven in stressvolle situaties.
  2. Ze beschikken over een sterk vermogen tot empathie en kunnen zich goed inleven in anderen. Hierdoor bouwen ze sterke, betekenisvolle relaties op.
  3. Emotionele intelligentie kan worden ontwikkeld en verbeterd gedurende het hele leven. Het is geen vaststaand kenmerk, maar een vaardigheid die kan groeien.
  4. Mensen met hoge emotionele intelligentie zijn vaak uitstekende luisteraars. Ze geven hun volle aandacht en tonen oprechte interesse in anderen.
  5. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun acties en emoties. In plaats van anderen de schuld te geven, zoeken ze naar oplossingen en groeimogelijkheden.

1. Zelf bewust zijn: de basis van emotionele intelligentie

Emotioneel intelligente mensen hebben een scherp inzicht in hun eigen gevoelens en gedachten. Ze kunnen hun emoties herkennen en begrijpen waar deze vandaan komen. Dit zelf bewustzijn stelt hen in staat om hun reacties beter te sturen en weloverwogen beslissingen te nemen.

Door regelmatig stil te staan bij je gevoelens en de onderliggende oorzaken te onderzoeken, kun je je zelf bewustzijn vergroten. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij waarin je je emoties en ervaringen noteert. Zo leer je patronen herkennen en krijg je meer grip op je innerlijke wereld.

12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben

2. Emoties reguleren: de kunst van zelf beheersing

Een kenmerk van hoge emotionele intelligentie is het vermogen om emoties te reguleren. Deze mensen laten zich niet overspoelen door intense gevoelens, maar kunnen hun reacties beheerst uiten. Ze weten hoe ze zichzelf kunnen kalmeren in stressvolle situaties.

Om je emotie regulatie te verbeteren, kun je technieken zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness toepassen. Ook het herkennen van je emotionele triggers en het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen kan helpen om meer controle te krijgen over je gevoelens.

3. Empathie tonen: de ander echt begrijpen

Emotioneel intelligente individuen beschikken over een sterk vermogen tot empathie. Ze kunnen zich goed inleven in de gevoelens en ervaringen van anderen. Dit stelt hen in staat om medeleven te tonen en anderen te ondersteunen op een manier die echt aansluit bij hun behoeften.

Je kunt je empathisch vermogen versterken door actief te luisteren naar anderen en je oordeel uit te stellen. Probeer de wereld eens door de ogen van iemand anders te zien. Door open vragen te stellen en echt interesse te tonen, kun je je inlevingsvermogen vergroten.

12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben

4. Effectief communiceren: de brug naar begrip

Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn vaak uitstekende communicators. Ze kunnen hun gedachten en gevoelens helder overbrengen, maar zijn ook vaardig in het luisteren naar anderen. Ze pikken non-verbale signalen op en reageren daar gepast op.

Verbeter je communicatie vaardigheden door bewust te oefenen met actief luisteren. Let niet alleen op de woorden, maar ook op de toon en lichaamstaal. Wees duidelijk en assertief in het uiten van je eigen behoeften, zonder de ander te overweldigen.

5. Relaties opbouwen: de kracht van verbinding

Emotioneel intelligente mensen zijn vaak zeer bedreven in het opbouwen en onderhouden van relaties. Ze begrijpen het belang van vertrouwen en wederkerigheid in relaties. Hun vermogen om anderen te begrijpen en te ondersteunen maakt hen waardevolle vrienden en collega’s.

Investeer bewust in je relaties door oprechte interesse te tonen en betrouwbaar te zijn. Wees bereid om kwetsbaar te zijn en deel je eigen ervaringen. Door authentiek te zijn in je interacties, creëer je diepere en meer betekenisvolle verbindingen.

12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben

6. Conflicten hanteren: de weg naar oplossingen

Een belangrijk kenmerk van emotionele intelligentie is het vermogen om effectief met conflicten om te gaan. Deze mensen zien conflicten niet als bedreiging, maar als kans om te groeien en relaties te versterken. Ze blijven kalm en zoeken naar win-win oplossingen.

Ontwikkel je conflict management vaardigheden door te oefenen met actief luisteren en het zoeken naar gemeenschappelijke grond. Leer om je eigen emoties te reguleren tijdens gespannen situaties en focus op het vinden van constructieve oplossingen in plaats van gelijk te willen krijgen.

7. Flexibel denken: aanpassen aan verandering

Emotioneel intelligente mensen zijn vaak flexibel in hun denken en handelen. Ze kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en zijn open voor verschillende perspectieven. Deze flexibiliteit stelt hen in staat om creatieve oplossingen te vinden voor uitdagingen.

Stimuleer je flexibele denk vermogen door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ervaringen en ideeën. Daag je vaste overtuigingen uit en probeer situaties vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Door open te staan voor verandering, vergroot je je aanpassingsvermogen.

8. Zelf motivatie: de drijfveer van binnen

Een sterke intrinsieke motivatie is kenmerkend voor emotioneel intelligente individuen. Ze worden gedreven door persoonlijke doelen en waarden, niet door externe beloningen. Deze inner drive stelt hen in staat om doorzettingsvermogen te tonen, zelfs in moeilijke tijden.

Versterk je zelf motivatie door je persoonlijke waarden en doelen helder te definiëren. Zoek naar manieren om je passies te integreren in je dagelijkse leven. Vier kleine overwinningen en leer van tegenslagen om je motivatie op peil te houden.

12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben

9. Stress bestendigheid: kalm blijven onder druk

Emotioneel intelligente mensen hebben vaak een hoge stress bestendigheid. Ze kunnen effectief omgaan met druk en behouden hun kalmte in uitdagende situaties. Deze vaardigheid stelt hen in staat om helder te denken en rationele beslissingen te nemen, zelfs onder moeilijke omstandigheden.

Verbeter je stress bestendigheid door regelmatig te oefenen met ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga. Bouw gezonde gewoonten op, zoals voldoende slaap en beweging. Leer om prioriteiten te stellen en grenzen aan te geven om overbelasting te voorkomen.

10. Optimisme cultiveren: de kracht van positief denken

Een optimistische kijk op het leven is vaak een kenmerk van emotioneel intelligente mensen. Ze zien uitdagingen als kansen voor groei en geloven in hun vermogen om obstakels te overwinnen. Dit optimisme helpt hen om veerkrachtig te blijven in moeilijke tijden.

Ontwikkel een optimistische mindset door je bewust te worden van negatieve gedachten patronen en deze uit te dagen. Focus op oplossingen in plaats van problemen. Omring jezelf met positieve invloeden en wees dankbaar voor de goede dingen in je leven.

11. Grenzen stellen: de balans tussen geven en nemen

Emotioneel intelligente individuen zijn vaardig in het stellen van gezonde grenzen. Ze begrijpen het belang van zelf zorg en kunnen ‘nee’ zeggen wanneer dat nodig is. Deze vaardigheid stelt hen in staat om een goede balans te behouden in hun relaties en werk.

Leer om je eigen behoeften en grenzen te herkennen en te communiceren. Wees niet bang om je grenzen aan te geven, ook al voelt dat in het begin ongemakkelijk. Door voor jezelf op te komen, creëer je ruimte voor meer authentieke en bevredigende relaties.

12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben

12. Continu leren: de weg naar persoonlijke groei

Een laatste kenmerk van emotioneel intelligente mensen is hun toewijding aan persoonlijke groei. Ze zien het leven als een voortdurend leer proces en staan open voor nieuwe inzichten en ervaringen. Deze groei-mindset stelt hen in staat om zich constant te ontwikkelen.

Cultiveer een leer mentaliteit door nieuwsgierig te blijven en jezelf uit te dagen. Zoek feedback van anderen en reflecteer regelmatig op je ervaringen. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling door boeken te lezen, workshops te volgen of een mentor te zoeken.

Verklarende Woordenlijst

  • Emotionele intelligentie: Het vermogen om eigen en andermans emoties te herkennen, te begrijpen en te beheersen
  • Empathie: Het vermogen om zich in te leven in de gevoelens en ervaringen van anderen
  • Zelf bewustzijn: Het vermogen om eigen emoties, gedachten en gedragingen te herkennen en te begrijpen
  • Coping mechanismen: Strategieën die mensen gebruiken om met stress en uitdagingen om te gaan

Conclusie

Emotionele intelligentie is een krachtige set vaardigheden die je kunt ontwikkelen en verfijnen gedurende je hele leven. Door bewust te werken aan deze twaalf eigenschappen, kun je je emotionele intelligentie vergroten en daarmee je persoonlijke en professionele relaties verbeteren.

Onthoud dat groei een proces is dat tijd en oefening vraagt. Wees geduldig met jezelf en vier kleine overwinningen langs de weg. Door consistent aandacht te besteden aan je emotionele intelligentie, open je de deur naar meer tevredenheid, succes en betekenisvolle verbindingen in je leven.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen emotionele intelligentie ontwikkelen?

Ja, emotionele intelligentie is een vaardigheid die iedereen kan leren en verbeteren, ongeacht leeftijd of achtergrond. Het vereist wel bewuste inspanning en oefening.

Hoe lang duurt het om emotionele intelligentie te verbeteren?

De ontwikkeling van emotionele intelligentie is een continu proces. Sommige aspecten kun je snel verbeteren, terwijl andere meer tijd en oefening vragen. Consistente aandacht leidt tot geleidelijke vooruitgang.

Is emotionele intelligentie belangrijker dan IQ?

Beide zijn waardevol. IQ is belangrijk voor academisch succes, maar emotionele intelligentie speelt een cruciale rol in persoonlijke relaties en professioneel leiderschap. Een combinatie van beide is ideaal.

Kan te veel emotionele intelligentie nadelig zijn?

In extreme gevallen kan overmatige focus op emoties leiden tot besluiteloosheid of manipulatie. Het doel is een gezonde balans te vinden tussen emotioneel bewustzijn en rationeel denken.

Hoe meet je emotionele intelligentie?

Er bestaan verschillende testen en assessments voor emotionele intelligentie. Zelf reflectie, feedback van anderen en observatie van je gedrag in verschillende situaties zijn ook waardevolle manieren om je emotionele intelligentie te evalueren.

]]>
Dit Is De Belangrijkste Vaardigheid Die Mannen Moeten Leren Om In Deze Wereld Te Overleven https://www.goodfeeling.nl/dit-is-belangrijkste-vaardigheid-die-mannen-moeten-leren-om-in-deze-wereld-te-overleven/ Tue, 04 Jun 2024 13:23:01 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=35789 Vandaag gaan we het hebben over de kernvaardigheden op het gebied van EQ of emotionele intelligentie die mannen nodig hebben om hun leven te verbeteren. Mannen hebben het momenteel zwaar; de zelfmoordcijfers zijn hoger dan ooit, we hebben te maken met een eenzaamheidsepidemie en een groot aantal mannen is voor het eerst in de geschiedenis NEET (Not in Employment, Education, or Training).

Dus mannen hebben het echt moeilijk. Wanneer mensen over dit probleem praten, hebben ze het vaak over maatschappelijke zaken zoals het verhogen van bewustzijn en het verdwijnen van ontmoetingsplekken, zoals cafés en parken, waar we elkaar leerden kennen.

Hoewel deze zaken problemen zijn, blijft de fundamentele vraag: wie gaat deze problemen oplossen? Wie neemt de verantwoordelijkheid voor het daadwerkelijk verbeteren van de levens van mannen? Als mannen moeten we zelf onze problemen oplossen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Emoties Herkennen en Beheren: Mannen moeten leren hun emoties te herkennen en effectief te beheren. Dit omvat het uiten van vreugde, verdriet, woede en kalmte op een gezonde manier, wat kan bijdragen aan hun emotionele welzijn en relaties verbeteren.
  2. Zelfstandigheid in Emotionele Steun: Het is essentieel dat mannen niet uitsluitend op vrouwen vertrouwen voor emotionele steun. Ze moeten leren hoe ze steun kunnen krijgen van vrienden en andere mannen, waardoor ze een sterker en breder ondersteuningssysteem creëren.
  3. Balans in Relaties: Het compartimenteren van relaties kan problemen veroorzaken. Mannen moeten leren balans te vinden tussen vriendschappen en romantische relaties, zonder één als primaire bron van emotionele steun te beschouwen.
  4. Omgaan Met Ongemak: Het vermogen om ongemak in emotionele gesprekken te beheersen is cruciaal. Eenvoudige vragen zoals “Kun je me dat uitleggen?” kunnen helpen om het gesprek gaande te houden en emotionele steun te bieden en ontvangen.
  5. Woede Omzetten in Verantwoordelijkheid: Woede kan mannen verhinderen om verantwoordelijkheid te nemen. Het leren om woede om te zetten in verantwoordelijkheid helpt hen situaties objectiever te bekijken en effectiever aan te pakken.

We zijn onafhankelijk en zelfvoorzienend; vrouwen en kinderen krijgen de reddingsboten, maar wij mannen moeten onze problemen zelf aanpakken. Dit zien we ook veel op het internet: de eenzaamheidsepidemie onder mannen zal niet door vrouwen worden opgelost.

Een veel voorkomend probleem is dat mannen hun primaire emotionele steun halen bij hun vrouwelijke romantische partners in hetero normatieve relaties, en er is zelfs onderzoek dat dit bevestigt.

Vertrouwen op Vrouwen voor Emotionele Steun

Een belangrijk probleem dat mannen hebben, is dat ze vaak op vrouwen vertrouwen voor emotionele steun. Zelfs na een breuk of wanneer ze exen zijn, weten mannen vaak niet waar ze anders terechtkunnen.

Begrijpelijkerwijs zijn vrouwen dit zat. Daarom gaan we vandaag praten over kernvaardigheden die je kunt gebruiken om je relaties te verbeteren en vaardigheden die je kunt ontwikkelen om beter om te gaan met de problemen die je als man tegenkomt.

Vaardigheden om Je Leven te Verbeteren

De eerste vaardigheid die we moeten bespreken is opsplitsing. Mannen hebben de neiging om hun relaties in hokjes te plaatsen. Ze hebben bijvoorbeeld een groep vrienden om mee te gamen, outdoor vrienden, en familie. Een van de compartimenten die we maken, is dat vrouwen onze primaire bron van emotionele steun zijn, en tegelijkertijd degenen met wie we romantisch betrokken willen raken. Dit leidt tot allerlei problemen, zoals de ‘girlfriend zone’ en ‘friend zone’.

Dit Is Belangrijkste Vaardigheid Die Mannen Moeten Leren Om In Deze Wereld Te Overleven

Onderzoek naar Mannen en Emotionele Kwetsbaarheid

Uit onderzoek blijkt dat mannen vaak emotionele kwetsbaarheid alleen tonen aan vrouwen in hun leven, zoals moeders, zussen of vriendinnen. Wanneer ze deze kwetsbaarheid tonen aan andere mannen, worden ze vaak uitgelachen of weten deze mannen niet hoe ze ermee om moeten gaan.

Bijvoorbeeld, in een onderzoek zei een man dat hij veel moed moest verzamelen om een vriend te vertellen dat hij depressief was, waarop de vriend reageerde met: “Ah, dat is jammer,” en er verder niets mee deed.

Emotionele Ondersteuning van Andere Mannen

Om dit te veranderen, moeten we als mannen een andere taal leren gebruiken. Als je een probleem hebt en naar een vriend gaat, gaat die vriend meestal in ‘probleemoplossingsmodus’. Bijvoorbeeld, als je zegt: “Hé man, ik ben depressief,” zal je vriend reageren met: “Ga naar de sportschool, bouw zelfvertrouwen op, dat helpt.”

Wat we moeten leren, is hoe we emotionele steun kunnen vragen met behulp van instrumentele steun. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Hé man, ik heb hulp nodig om mijn gedachten op een rijtje te krijgen.”

Omgaan met Ongemak

Een andere belangrijke vaardigheid is leren omgaan met ongemak. Vaak weten we niet wat we moeten zeggen of doen in een gesprek over emoties. In deze situaties kun je eenvoudige zinnen gebruiken zoals: “Kun je me dat uitleggen?” of “Kun je me er meer over vertellen?” Dit helpt het gesprek gaande te houden en maakt het makkelijker om emotionele steun te bieden en te ontvangen.

Ontwikkel uw emotionele intelligentie – leer doelbewust met gevoelens omgaan en verbeter uw persoonlijke en professionale relaties
Klik voor prijs bij Bol

Woede omzetten in Verantwoordelijkheid

Woede is een veelvoorkomend probleem dat mannen tegenhoudt. Vaak worden we boos over problemen in het leven, maar woede neemt de verantwoordelijkheid weg. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat woede ons denken zwart-wit maakt, wat betekent dat we de situatie niet meer objectief kunnen bekijken. Door woede te verminderen, kunnen we verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen acties en zo onze situatie verbeteren.

Stoppen met Transformeren, Beginnen met Accepteren

Mannen hebben vaak de droom om te transformeren in iemand anders om problemen makkelijker aan te kunnen. Dit komt voort uit het idee dat we ons moeten aanpassen aan de eisen van de wereld om ons heen. In plaats van altijd te proberen te veranderen, moeten we leren accepteren wie we zijn en controle nemen over ons eigen leven. Acceptatie leidt tot meer zelfvertrouwen en positieve veranderingen over de lange termijn.

Dit Is Belangrijkste Vaardigheid Die Mannen Moeten Leren Om In Deze Wereld Te Overleven

Conclusie

Mannen staan voor grote uitdagingen, en we moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen om deze aan te pakken. We moeten leren hoe we onze relaties minder kunnen opsplitsen, woede omzetten in verantwoordelijkheid en accepteren wie we zijn. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, kunnen we een beter leven leiden en elkaar als mannen beter ondersteunen.

Geraadpleegde bronnen:

  • Sánchez-Álvarez et al., 2020 – Deze studie toont aan dat emotionele intelligentie (EI) een significante invloed heeft op academische prestaties. Er wordt een overzicht gegeven van hoe EI, gemeten als een vaardigheid, sterker gerelateerd is aan academisch succes dan zelfrapportages van EI.
  • Berg et al., 2017 – Dit artikel bespreekt verschillende taxonomieën van sociale, emotionele en gedragsvaardigheden (SEB) en benadrukt het belang van een brede, op bewijs gebaseerde taxonomie die deze vaardigheden organiseert volgens de Big Five persoonlijkheidstrekken.
  • Frontiers Meta-Analysis, 2020 – Deze meta-analyse onderzoekt de relatie tussen EI en academische prestaties in het voortgezet onderwijs, waarbij wordt benadrukt hoe EI een belangrijke voorspeller is van academisch succes, onafhankelijk van traditionele intelligentie en persoonlijkheidstrekken.
  • APA Emotional Intelligence – Dit document biedt een overzicht van de rol van emotionele intelligentie in persoonlijke en academische contexten, waarbij de verschillende componenten van EI en hun impact op prestaties en welzijn worden uitgelegd.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn emotionele vaardigheden?

Emotionele vaardigheden zijn capaciteiten om emoties te herkennen, begrijpen en effectief te beheren.

Waarom vertrouwen mannen op vrouwen voor emotionele steun?

Mannen vertrouwen vaak op vrouwen voor emotionele steun vanwege traditionele genderrollen en het gebrek aan emotionele verbinding met andere mannen.

Hoe kunnen mannen leren om emotionele steun van andere mannen te krijgen?

Mannen kunnen leren emotionele steun van andere mannen te krijgen door open te communiceren, actief te luisteren en wederzijdse kwetsbaarheid te bevorderen.

Wat is de impact van woede op mannen?

Woede kan mannen belemmeren om verantwoordelijkheid te nemen en objectief te denken, wat hun probleemoplossend vermogen vermindert.

Hoe kunnen mannen leren omgaan met ongemak in emotionele gesprekken?

Mannen kunnen leren omgaan met ongemak in emotionele gesprekken door eenvoudige vragen te stellen zoals “Kun je me dat uitleggen?” om het gesprek gaande te houden.

]]>
Groot Dossier: Het Belang Van Emotionele Intelligentie Voor Persoonlijk En Professioneel Succes https://www.goodfeeling.nl/dossier-het-belang-van-emotionele-intelligentie-incl-citaten/ Tue, 04 Jun 2024 06:32:39 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=35831 ☝🏼 Herken je de emotie die je voelt?

☝🏼 Kun je die gevoelens beheersen zonder dat ze je overweldigen?

☝🏼 Kun je jezelf motiveren om taken af te krijgen?

☝🏼 Voel je de emoties van anderen aan en reageer je daar effectief op?

Als je ja hebt geantwoord op deze vragen, heb je waarschijnlijk enkele of alle vaardigheden ontwikkeld die de basis vormen van emotionele intelligentie.

Emotionele intelligentie (EI) vormt het snijpunt waar cognitie en emotie samenkomen. Het vergemakkelijkt onze capaciteit voor veerkracht, motivatie, empathie, redeneren, stressmanagement, communicatie en ons vermogen om een breed scala aan sociale situaties en conflicten te begrijpen en te navigeren. EI is belangrijk en als het wordt ontwikkeld, biedt het de mogelijkheid om een vervullender en gelukkiger leven te leiden.

Wat is het belang van emotionele intelligentie?

De term ‘Emotionele Intelligentie’, voor het eerst geïntroduceerd door psychologen Mayer en Salovey (1990), verwijst naar het vermogen om emotionele informatie nauwkeurig en effectief waar te nemen, te verwerken en te reguleren, zowel binnen zichzelf als bij anderen, en deze informatie te gebruiken om het denken en handelen te sturen en anderen te beïnvloeden.

Emotionele intelligentie kan ons leiden op het pad naar een vervuld en gelukkig leven door een kader te bieden waarmee we intelligentie kunnen toepassen op emotionele reacties en begrijpen dat deze reacties logisch consistent of inconsistent kunnen zijn met bepaalde overtuigingen over emoties.

Terwijl de werkplek evolueert, groeit ook het aantal onderzoeken dat ondersteunt dat individuen (van stagiairs tot managers) met een hogere EI beter in staat zijn om cohesief binnen teams te werken, effectiever om te gaan met veranderingen en stress te beheersen – waardoor ze efficiënter bedrijfsdoelstellingen kunnen nastreven.

Goleman (1995) erkende vijf verschillende categorieën van vaardigheden die de belangrijkste kenmerken van EI vormen en stelde voor dat, in tegenstelling tot het intelligentiequotiënt (IQ), deze categorische vaardigheden kunnen worden aangeleerd waar ze afwezig zijn en verbeterd waar ze al aanwezig zijn.

Dus EI, in tegenstelling tot zijn relatief vaste neef IQ, is in plaats daarvan een dynamisch aspect van iemands psyche en omvat gedragskenmerken die, wanneer eraan wordt gewerkt, aanzienlijke voordelen kunnen opleveren, van persoonlijk geluk en welzijn tot verhoogd succes in een professionele context.

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Vijf categorieën van emotionele intelligentie (EI/EQ)

Zelfbewustzijn is de eerste stap naar introspectieve zelfevaluatie en stelt iemand in staat om gedrags- en emotionele aspecten van onze psychologische samenstelling te identificeren die we vervolgens kunnen richten op verandering.

Emotioneel zelfbewustzijn gaat ook over het herkennen van wat je motiveert en, op zijn beurt, wat je vervulling brengt.

  • Zelfregulatie: het vermogen om negatieve of verstoorde emoties te beheersen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Degenen die vaardig zijn in zelfregulatie excelleren in conflictbeheer, passen zich goed aan veranderingen aan en zijn meer geneigd verantwoordelijkheid te nemen.
  • Motivatie: het vermogen om jezelf te motiveren, met een focus op het bereiken van interne voldoening in plaats van externe lof of beloning. Individuen die zichzelf op deze manier kunnen motiveren, hebben de neiging om meer toegewijd en doelgericht te zijn.
  • Empathie: het vermogen om te herkennen en te begrijpen hoe anderen zich voelen en die gevoelens in overweging te nemen voordat je reageert in sociale situaties. Empathie stelt een individu ook in staat om de dynamiek te begrijpen die relaties beïnvloedt, zowel persoonlijk als op de werkplek.
  • Sociale vaardigheden: het vermogen om de emoties van anderen te beheren door middel van emotioneel begrip en dit te gebruiken om een band op te bouwen en met mensen in contact te komen via vaardigheden zoals actief luisteren, verbale en non-verbale communicatie.
  • Zelfbewustzijn: het vermogen om je eigen emoties en hun impact op anderen te herkennen en te begrijpen.

Emotionele intelligentie speelt een belangrijke rol bij academisch succes, mentale en fysieke gezondheid, evenals prestaties in professionele domeinen; de bevindingen van Bar-On (1997) suggereerden dat mensen met een hogere EI beter presteerden dan degenen met een lagere EI in het leven.

In de moderne, flexibele werkplek ligt er steeds meer nadruk van werkgevers op het belang van EI boven academische kwalificaties.

Het belang van EI mag niet worden onderschat; het vermogen om je emoties te begrijpen en te beheersen is de eerste stap naar het realiseren van je ware potentieel. Hoe kunnen we zinvolle vooruitgang boeken als we het startpunt niet herkennen en erkennen? Wanneer je de route op je navigatiesysteem bekijkt, is een bestemming nutteloos tenzij we de oorsprong kennen.

Of het nu gaat om verbinding maken met anderen en interpersoonlijke communicatie verbeteren, succes behalen op de werkplek of in sociale relaties, omgaan met stress en motivatie verbeteren of besluitvormingsvaardigheden verfijnen – emotionele intelligentie speelt een centrale rol bij het realiseren van succes in zowel persoonlijk als professioneel leven.

Doe de emotionele intelligentie test

Waarde en voordelen van emotionele intelligentie

De waarde en voordelen van emotionele intelligentie zijn enorm in termen van persoonlijk en professioneel succes. Het is een kerncompetentie in veel beroepen, kan de voortgang naar academisch en professioneel succes ondersteunen, relaties verbeteren en communicatieve vaardigheden versterken, en de lijst gaat maar door.

Bar-On (1997) gaat zelfs zo ver dat hij suggereert dat mensen met een hogere EI beter presteren dan degenen met een lagere EI in het leven, ongeacht IQ. Er is veel discussie geweest over de voordelen van het onderwijzen van EI op scholen, met de nadruk op het idee dat emotioneel intelligente kinderen opgroeien tot emotioneel intelligente volwassenen.

Bekwaamheid in EI wordt een essentiële voorwaarde in langdurige of intense gebieden van ‘emotioneel werk’ zoals verpleging, maatschappelijk werk, de dienstverlenende sector en managementrollen. Hoge EI verbetert de fysieke en psychologische gezondheid van mensen en bevordert academische en zakelijke prestaties (Bar-On & Parker, 2000).

Emotionele intelligentie is een integraal onderdeel van het vormen en ontwikkelen van betekenisvolle menselijke relaties. Schutte et al. (2001) ontdekten dat, over een reeks studies, er significante verbanden waren tussen hoge EI en succesvollere interpersoonlijke relaties.

Deelnemers die hogere niveaus van EI vertoonden, toonden ook een grotere neiging tot empathisch perspectief nemen, samenwerking met anderen, het ontwikkelen van liefdevolle en meer bevredigende relaties en over het algemeen betere sociale vaardigheden.

Tot nu toe hebben we ons gericht op de sociale en psychologische voordelen van EI, het is belangrijk op te merken dat zelfbewustzijn – het vermogen om emoties en stress te beheersen – en het vermogen om persoonlijke en interpersoonlijke problemen op te lossen, ook significant gerelateerd zijn aan fysieke gezondheid.

Chronische stress en de langdurige negatieve effecten die ermee gepaard gaan, zoals woede, depressie en angst, kunnen het ontstaan en de voortgang van hypertensie, hartproblemen en diabetes bespoedigen; de vatbaarheid voor virussen en infecties vergroten; de genezing van wonden en blessures vertragen; en aandoeningen zoals artritis en atherosclerose verergeren (Bar-On, 2006, Black & Garbutt, 2002).

De waarde van EI is immens; het ontwikkelen van emotionele intelligentie bevordert veel positieve eigenschappen, van veerkracht tot communicatie, motivatie tot stressmanagement, die allemaal bevorderlijk kunnen zijn voor het effectief bereiken van persoonlijk, fysiek en professioneel welzijn en succes.

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Zelfmanagement, zelfregulatie en EQ

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat onze emoties worden gedreven door impulsen waar we weinig tot geen controle over hebben, hebben we wel de capaciteit voor zelfmanagement en zelfregulatie; het vermogen om de resulterende emoties en onze reacties daarop te beheersen – zo niet te controleren.

Denk aan de kalme en rationele piloot ondanks dat het landingsgestel van het vliegtuig vastzit of de chirurg die doorgaat met zijn taken ondanks het verliezen van een patiënt.

Deze vorm van zelfregulatie bouwt voort op de basis van zelfbewustzijn en is een integraal onderdeel van het worden van emotioneel intelligent door het vermogen te oefenen om onszelf te bevrijden van impulsgedreven reacties (Goleman, 1995).

Zelfmanagement bouwt hier verder op en stelt een individu in staat om kennis over hun emoties te gebruiken om deze beter te beheersen om zichzelf te motiveren en positieve sociale interacties te creëren.

Leiders met een aanleg voor zelfregulatie zijn veel minder geneigd tot agressieve confrontaties en het nemen van overhaaste beslissingen. Zelfregulatie en zelfmanagement hebben niet betrekking op de afwezigheid van woede; het gaat erom de controle over je emoties te behouden en niet toe te staan dat je acties door emoties worden gedreven.

In gevallen van negatieve emoties zoals woede, kan EI helpen te identificeren wat je voelt en de oorzaak van de emotie te bepalen door middel van reflectie en zelfanalyse, zodat je op een rationele manier kunt reageren.

Zelfregulatie is van cruciaal belang in relatie tot andere facetten van EI en kan ontwikkeld worden vanaf de vroege kindertijd, adolescentie en door de volwassenheid heen. Het beheersen van zelfmanagement geeft ons de kans om de deur te openen naar andere gunstige aspecten van EI, terwijl zonder zelfregulatie andere vaardigheden, zoals effectieve communicatie en conflictbeheer, uitdagend zijn.

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om te beginnen met training in zelfmanagement en -regulatie; de potentiële voordelen zijn talrijk en mogen niet worden onderschat.

De vaardigheden die worden ontwikkeld door zelfregulatie kunnen het succes bevorderen voor (maar zijn zeker niet beperkt tot) counselors, psychotherapeuten, kleine ondernemers, managers en leidinggevenden.

Degenen met sterkere vaardigheden op dit gebied hebben minder kans om boos te worden of stress te vertonen en zullen waarschijnlijker kalm reageren op negatieve omgevingen, persoonlijke behoeften benutten om doelen te bereiken en gemotiveerd blijven.

Veerkracht en EI

Emotionele intelligentie is ongetwijfeld een waardevol hulpmiddel in tijden van tegenspoed; het heeft de potentie om niet alleen leiderschapsvaardigheden en teamworkeffectiviteit te verbeteren, maar ook persoonlijke veerkracht.

Met de focus op de impact van EI op iemands veerkracht, dat wil zeggen, iemands vermogen om om te gaan met stressvolle omstandigheden, suggereert onderzoek dat degenen die hogere niveaus van emotionele intelligentie vertonen, minder snel bezwijken onder de negatieve effecten van stressfactoren.

In de context van een leiderschapsrol kan men verwachten dat verhoogde verantwoordelijkheid gepaard gaat met meer potentiële stressfactoren, wat het belang benadrukt van sterke EI voor degenen in leidinggevende of managementposities.

Een onderzoek naar de relatie tussen emotionele intelligentie en het stressproces ontdekte dat deelnemers die hogere niveaus van EI vertoonden, minder snel negatief werden beïnvloed door de aanwezigheid van stressfactoren.

Deelnemers voltooiden een vaardigheidsgebaseerde EI-test voordat ze het subjectief waargenomen dreigingsniveau van twee stressfactoren beoordeelden. Ze rapporteerden vervolgens hun emotionele reactie op deze stressfactoren en werden ook onderworpen aan fysiologische stressresponstests om hun reactie te beoordelen.

Samenvattend suggereerden de bevindingen dat “EI-facetten gerelateerd waren aan lagere dreigingsbeoordelingen, bescheidener afnames in positief affect, minder negatief affect en uitdagende fysiologische reacties op stress… Deze studie biedt voorspellende validiteit dat EI stressveerkracht faciliteert,” (Schneider, Lyons & Khazon, 2013, pp 909).

Verdere onderzoeken suggereerden een verband tussen hogere emotionele intelligentie, veerkracht en de neiging tot depressief gedrag. In een onderzoek onder medische professionals – een beroep met een relatief hoog ‘burn-out’ percentage – vonden Olson & Matan (2015) een positieve correlatie tussen EI en veerkracht, evenals een negatieve correlatie tussen veerkracht, mindfulness en zelfcompassie met het ‘burn-out’ percentage.

Kort gezegd, degenen met hogere niveaus van emotionele intelligentie vertoonden ook grotere veerkracht en hadden minder kans op ‘burn-out’ of depressie.

Deze resultaten bouwen voort op eerder onderzoek dat vond dat EI-scores positief gecorreleerd waren met psychologisch welzijn terwijl ze negatief gecorreleerd waren met depressie en burn-out. Gezien de dynamische aard van EI, benadrukte de studie de potentiële mogelijkheid om iemands vatbaarheid voor depressie te verminderen door middel van interventies om EI te verhogen (Lin, Liebert, Tran, Lau, & Salles 2016).

Interessant is dat EI sterk gecorreleerd is met individuele vooruitgang en prestaties, met bewijs dat wijst op een significante link tussen iemands veerkracht en iemands motivatie om te bereiken (Magnano, Craparo & Paolillo, 2016).

Bovendien wordt gesuggereerd dat veerkracht een bemiddelende rol speelt tussen EI en zelfgemotiveerde prestaties. Met andere woorden, emotionele intelligentie is een voorwaarde voor veerkracht, en veerkracht kan leiden tot grotere motivatie. Veerkracht heeft een onderliggend doorzettingsvermogencomponent die uithoudingsvermogen motiveert in het licht van obstakels (Luthans, Avey & Avolio, 2010).

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Is emotionele intelligentie belangrijker dan IQ?

Toen psychologen begonnen te discussiëren over intelligentie, lag de focus voornamelijk op cognitieve aspecten met betrekking tot geheugen en probleemoplossing.

Hoewel er verwijzingen waren naar intelligentie als het hebben van “niet-intellectuele”, evenals “intellectuele” elementen zoals affectieve, persoonlijke en sociale factoren (Wechsler, 1943), zijn historisch gezien de concepten van emotie en intelligentie beschouwd als wederzijds exclusief. Hoe kan iemand intelligent zijn over de emotionele aspecten van het leven als emoties mensen kunnen beletten hun doelen te bereiken? (Lloyd, 1979).

In werkelijkheid is een hoog IQ geen garantie voor succes. Hoe succesvol we zijn in het leven wordt bepaald door zowel emotionele intelligentie als door IQ, hoewel intellect het beste werkt wanneer het wordt vergezeld door hoge emotionele intelligentie.

Goleman (1995, 2011) suggereert dat het niet eenvoudigweg een kwestie is van IQ versus EI, in plaats daarvan hebben beide aanzienlijke waarde. Waar IQ ons vertelt over het niveau van cognitieve complexiteit dat een persoon kan bereiken en mogelijk tot op zekere hoogte niveaus van academische prestaties voorspelt, vertelt EI ons welke individuen de beste leiders zullen zijn binnen topmanagementposities, bijvoorbeeld.

IQ heeft beperkte verbindingen met zowel werk- als levenssucces. Snarey & Vaillant (1985) suggereerden dat het eigenlijk minder een voorspeller is van hoe goed we het in het leven zullen doen dan ons vermogen om frustratie te hanteren, emoties te beheersen en met andere mensen om te gaan – kenmerken die niet alleen worden verklaard maar ook leerbaar zijn volgens de huidige EI-theorie.

Vandaag de dag worden standaarden van intelligentie nog steeds vaak toegepast op cognitieve prestaties. De misvatting dat IQ alleen de voorspeller is van succes is nog steeds heel reëel.

In werkelijkheid draagt IQ bij aan ongeveer 20% van de factoren die levenssucces bepalen – we kennen allemaal iemand (of zijn die persoon misschien) die een hoog IQ heeft maar moeite heeft om ‘het goed te doen’. Dus wat verklaart de andere 80%? Afgezien van factoren zoals sociale klasse en puur geluk, betoogde Goleman (1995) dat levenssucces meer wordt beïnvloed door het vermogen van een individu om de 5 aspecten van EI hierboven gedetailleerd te benutten.

Hoewel er veel discussie is over de mogelijkheid van individuen om IQ-scores te verbeteren, kan EI worden ontwikkeld en verfijnd in de loop van de tijd, op voorwaarde dat – net als bij elke vaardigheid – de nodige focus en inspanning wordt geleverd om dit te doen. Velen zouden betogen dat het vermogen om contact te maken met en anderen te begrijpen een krachtigere vaardigheid is dan alleen cognitieve intellect.

In de woorden van de Amerikaanse burgerrechtenactivist, Maya Angelou:

“Ik heb geleerd dat mensen vergeten wat je zei, mensen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen.”

Is er een link tussen EI en werkprestaties?

De toenemende aandacht voor emotionele intelligentie in managementgerichte literatuur en leiderschapstraining suggereert dat de link tussen emotionele intelligentie en werkprestaties niet alleen bestaat, maar waarde heeft in diverse gebieden.

De werkplek vertegenwoordigt een aparte sociale gemeenschap, los van ons persoonlijke leven, waarin er een groeiende waardering is dat een hogere EI een persoon in staat stelt zichzelf en anderen beter te begrijpen, effectiever te communiceren en om te gaan met uitdagende situaties.

Het benutten en ontwikkelen van emotionele intelligentie op de werkplek kan de persoonlijke en sociale capaciteiten van individuen binnen die werkplek aanzienlijk verbeteren.

EI draait om het beheren van emoties om werkprestaties te verbeteren en, op hun beurt, mensen te helpen kalm te blijven en logisch te denken om goede relaties op te bouwen en doelen te bereiken. Er is een onmiskenbare relatie tussen EI en de manier waarop senior executives hun medewerkers aansturen – managers met een hogere emotionele intelligentie hebben de tools om niet alleen stress te beheersen, maar ook stress bij anderen te herkennen en aan te pakken.

Als we emotionele intelligentie beschouwen in termen van het beheren van stress en het opbouwen van relaties, is de link tussen emotionele intelligentie vaardigheden en werkprestaties duidelijk, waarbij stressmanagement een positieve invloed heeft op werkbetrokkenheid en tevredenheid.

Het is ook belangrijk te vermelden dat EI niet alleen geldt op managementniveau; ook medewerkers lager in de hiërarchie van een bedrijf met geavanceerde emotionele intelligentie vaardigheden hebben het verlangen en het vermogen om hoogwaardige relaties op de werkplek op te bouwen en te onderhouden (Lopes, Salovey, & Straus, 2003).

Bovendien zijn individuen met een hoge EI beter uitgerust om conflicten effectief te beheren en daarmee relaties binnen de werkplek te behouden in vergelijking met degenen met een lage tot matige EI.

Steeds meer organisaties erkennen de waarde van medewerkers die de vaardigheden bezitten om met veranderingen om te gaan en dienovereenkomstig te reageren. EI is een belangrijke factor in werkprestaties, zowel op individueel als groepsniveau. In feite, naarmate een individu hoger in de organisatiehiërarchie komt, neemt het positieve effect van emotionele intelligentie op het omgaan met situaties en het effectief uitvoeren van taken toe (Moghadam, Tehrani & Amin, 2011).

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Hoe zit het met emotionele intelligentie en motivatie?

Emotionele intelligentie is belangrijk voor motivatie, en motivatie is belangrijk voor succes. Of het nu gaat om werk, persoonlijke doelen of gezondheid, het emotioneel intelligente individu begrijpt de diepere betekenis van zijn of haar aspiraties en de zelfmotivatievaardigheden die nodig zijn om deze te bereiken.

Goleman (1995) identificeerde vier elementen die motivatie vormen: onze persoonlijke drang om te verbeteren, onze toewijding aan de doelen die we voor onszelf stellen, onze bereidheid om in te spelen op kansen die zich voordoen en onze veerkracht.

Magnano et al. (2016) stellen dat motivatie het basispsychologische proces is dat we gebruiken om onszelf te stimuleren om een gewenst resultaat te bereiken. Of het nu gaat om het oppakken van de afstandsbediening om van tv-kanaal te wisselen of honderden uren te wijden aan het voltooien van een project, zonder motivatie zouden we niet in staat zijn om te handelen.

Motivatie wekt op, geeft energie, richt en behoudt gedrag en prestaties. Intrinsieke motivatie, dat wil zeggen, motivatie die van binnenuit komt, drijft ons om ons volledige potentieel te bereiken. Een emotioneel intelligent individu bezit niet alleen de vaardigheden voor zelfmotivatie, maar ook de vaardigheden die nodig zijn om anderen te motiveren, een nuttig talent, vooral in managementposities.

Hoewel zelfmotivatie centraal staat in het bereiken van doelen, kunnen emotioneel intelligente leiders binnen een bedrijf ook invloed hebben op de motivatie van medewerkers. Het vermogen om de emoties en, op hun beurt, de zorgen van anderen te herkennen, is een onmisbare vaardigheid om de meest effectieve manieren te realiseren om teams en individuen te motiveren.

In een recente studie werd vastgesteld dat de EI-niveaus van eerstejaars geneeskundestudenten positief gerelateerd waren aan zelfmotivatie om geneeskunde te studeren en tevredenheid met de keuze om geneeskunde te studeren (Edussuriya, Marambe, Tennakoon, Rathnayake, Premaratne, Ubhayasiri, & Wickramasinghe, 2018).

Een studie van senior managers met een hoge EI in organisaties in de publieke sector vond dat EI positieve werkattitudes, altruïstisch gedrag en werkresultaten bevordert. Het lijkt, niet verrassend, dat gelukkige medewerkers gemotiveerde medewerkers zijn.

Het vermogen om beter om te gaan met stress en angst, bijvoorbeeld, is ook een nuttige EI-tool in termen van motivatie – als iemand de emoties kan herkennen die een negatieve invloed kunnen hebben op motivatie, kunnen deze effectief worden aangepakt en beheerd (Carmeli, 2003).

Omgaan met stress met emotionele intelligentie

We hebben allemaal wel eens stressvolle dagen, het is helemaal normaal en volledig beheersbaar als je de juiste vaardigheden tot je beschikking hebt. Een individu met een hoge emotionele intelligentie heeft voldoende zelfbewustzijn om negatieve gevoelens te herkennen en dienovereenkomstig te reageren om escalatie te voorkomen. Ongecontroleerde en niet-begrijpen emoties kunnen onze kwetsbaarheid voor andere psychische problemen, zoals stress, angst en depressie, verergeren.

De vaardigheden die verband houden met emotionele intelligentie kunnen individuen effectief helpen omgaan met negatieve emotionele toestanden zoals stress en bevorderen in plaats daarvan meer positieve emoties. Het niet aanpakken en beheren van stress kan leiden tot een verdere verslechtering van iemands mentale toestand en op zijn beurt onze fysieke gezondheid beïnvloeden.

Onderzoek naar de sociale, psychologische en medische componenten van stress benadrukt het belang van het omgaan met negatieve emoties om effectief om te gaan met stress en daarmee het potentieel voor negatieve psychologische en fysieke gezondheidsuitkomsten te verminderen.

Ganster & Schaubroeck (1991) beschouwen onze werk- en professionele omgeving als de primaire bron van stress, en suggereren dat het vermogen om emoties en emotionele informatie op de werkplek effectief te herkennen en aan te pakken een essentieel hulpmiddel is bij het voorkomen van negatieve stress en het omgaan met werkgerelateerde stress.

Emotionele intelligentie stelt ons in staat om effectief om te gaan met stress. Bovendien hebben emotioneel intelligente mensen ook het vermogen om situaties in eerste instantie als minder stressvol te beoordelen.

Hoewel dit het voor de hand liggende effect heeft om de nadelige impact ervan te verminderen, resulteert het ook in een grotere levensvoldoening en geluk. Daarentegen kan een tekort aan EI en zelfregulatie leiden tot een lager subjectief welzijn en een relatief overdreven reactie op stressfactoren.

Het intelligente gebruik van emoties is een fundamenteel mechanisme in psychologische aanpassing en welzijn. Individuen met een hogere EI rapporteren lagere niveaus van stress en hogere niveaus van geluk, wat aangeeft dat het vermogen om waargenomen stress te reguleren direct van invloed is op tevredenheid (Ruiz-Aranda, Extremera & Pineda-Galán, 2014).

De rol van emotionele intelligentie bij het waarnemen van werkgerelateerde stress en het voorkomen van negatieve gezondheidsuitkomsten bij werknemers in de menselijke dienstverlening is essentieel (Oginska-Bulk, 2005).

Het vermogen om emoties en emotionele informatie effectief te beheren, vergroot ons vermogen om met een breed scala aan emotioneel uitdagende scenario’s om te gaan.

Link tussen EI en besluitvorming

Emotionele intelligentie is nauw verbonden met persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het beïnvloedt meer dan hoe we ons gedrag beheersen en sociale complexiteiten navigeren; het beïnvloedt ook hoe we beslissingen nemen.

Het hebben van een authentiek begrip van de emoties die we voelen en waarom we ze voelen, kan een enorme impact hebben op ons besluitvormingsvermogen. Als we onze emoties niet objectief kunnen bekijken, hoe kunnen we dan vermijden dat we verkeerde beslissingen nemen op basis daarvan?

Superieure emotionele intelligentie is een belangrijk element bij het voorkomen van besluitvorming op basis van emotionele vooroordelen, terwijl lagere EI angst kan creëren en kan leiden tot slechte beslissingen. Het gaat er niet om emoties volledig uit het besluitvormingsproces te verwijderen, maar om het herkennen van emoties die niet relevant zijn voor het probleem en ervoor te zorgen dat ze geen invloed hebben op het eindresultaat.

Negatieve emoties kunnen probleemoplossing en besluitvorming belemmeren, zowel op de werkplek als in persoonlijke situaties. Het vermogen om emoties te herkennen die overbodig zijn voor het vormen van een rationele beslissing en het vermogen om deze emoties effectief te negeren, waardoor hun invloed op het eindresultaat wordt geëlimineerd, biedt duidelijke voordelen voor het besluitvormingsproces.

Door een reeks vragen en observaties met de focus op het verbeteren van EI-bewustzijn en het gebruik van EI-vaardigheden om het besluitvormingsproces te verbeteren, vonden Hess & Bacigalupo (2011) dat organisaties en individuen profiteerden van de praktische toepassing van EI in besluitvormingsscenario’s.

De observaties suggereren dat EI-training een effectieve strategie is om te introduceren bij het ontwikkelen van besluitvormingsvaardigheden en helpt bij het begrijpen van de potentiële gevolgen van slechte besluitvorming.

Het begrijpen van de oorzaken en gevolgen van emoties stelt een individu in staat om zowel het gevoel te beheren als een objectieve beslissing te nemen. Stel je voor dat je een meningsverschil hebt met je partner en boos en een beetje gestrest naar je werk gaat. Later die dag wijs je een voorstel van een collega af zonder echt aandacht te besteden aan wat ze voorstellen – je hebt er gewoon geen zin in.

Deze vorm van emotionele interferentie kan nadelig zijn voor het besluitvormingsproces. Degenen met meer ontwikkelde EI kunnen dit soort emotionele interferentie identificeren en beheren en emotioneel gedreven beslissingen vermijden.

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Kunnen emotionele intelligentie en succes gerelateerd zijn?

Net als geluk, vraag iemand om succes te definiëren en je krijgt waarschijnlijk meerdere antwoorden. Maakt je carrière je succesvol? Je intelligentie? Hoeveel geld je hebt? Vinden van tevredenheid en geluk? Afhankelijk van wie je het vraagt, kan het van alles zijn!

Wat duidelijk is, is dat ongeacht je definitie van succes, emotionele intelligentie een cruciale rol kan spelen in het bereiken ervan.

Zoals eerder besproken, zijn het niet altijd de meest intelligente mensen die het grootste succes behalen. Alleen IQ is niet genoeg om uit te blinken in het leven. Je kunt de meest intelligente persoon in de kamer zijn, maar als je geen EI hebt, heb je dan de vaardigheden om negatieve gedachten te kalmeren of de mentale veerkracht om stress te beheersen? Goleman (1995) beschreef EI als krachtig en soms krachtiger dan IQ bij het voorspellen van succes in het leven.

Het is je emotionele intelligentie die je echt helpt je doelen te bereiken en grotere niveaus van succes te behalen. Het ontwikkelen van EI kan ons succes sterk beïnvloeden door bij te dragen aan verhoogde moraal, motivatie en grotere samenwerking (Strickland, 2000).

Op de werkplek hebben managers die consequent beter presteren dan hun collega’s niet alleen technische kennis en ervaring, maar belangrijker nog, ze gebruiken de strategieën die met EI geassocieerd worden om conflicten te beheren, stress te verminderen en als resultaat hun succes te verbeteren.

Er is steeds meer bewijs dat de reeks vaardigheden die nu algemeen bekend staat als ’emotionele intelligentie’ een sleutelrol speelt bij het bepalen van succes – zowel in iemands persoonlijke leven als op de werkplek – met praktische toepassingen in opvoeding, relaties, bedrijven, medische professionals, dienstverleners en nog veel meer.

Emotionele intelligentie stelt iemand in staat emoties te beheersen in angstige situaties, zoals het afleggen van examens op school of universiteit, en heeft ook positieve associaties met succes in persoonlijke relaties en sociale functies.

Succes binnen sociale relaties kan worden bereikt door het gebruik van EI-competenties om de emotionele toestanden van anderen te detecteren, de perspectieven van anderen over te nemen, communicatie te verbeteren en gedrag te reguleren.

Doelen en EI

Als we doelen beschouwen als een streven of gewenst resultaat, kunnen we zien hoe emotionele intelligentie vaardigheden iemand kunnen helpen persoonlijke doelen te bereiken en, wanneer correct toegepast door leiders en managers, ook kunnen helpen verandering en vooruitgang op de werkplek te stimuleren.

De facetten van EI zijn verweven; om zelfactualisatie te bereiken, moeten we eerst motivatie bereiken, en om motivatie te bereiken, moeten we ook gelukkig zijn in wat we doen. Zonder geluk is het een uitdaging om de niveaus van motivatie te bereiken die nodig zijn om onze doelen te behalen. Kortom, als we niet gemotiveerd zijn, hoe kunnen we dan verwachten onze doelen te bereiken?

Er is een schat aan managementliteratuur die het belang benadrukt van het benutten van EI in relatie tot succes en prestaties, met de nadruk op hoe individuen met hoge EI beter presteren in alle aspecten van een managementrol.

Het gemiddelde niveau van emotionele intelligentie van teamleden wordt weerspiegeld in de proceseffectiviteit van het team en de focus op teamdoelen. Teams met lagere EI-vaardigheden presteren daarentegen op een lager niveau van doelbereiking (Jordana, Ashkanasyb, Härtelb, & Hooperb, 2007).

Om ons beste werk te leveren en onze doelen te bereiken, hebben we positief zelfbeeld, verhoogd emotioneel zelfbewustzijn, effectieve probleemoplossing en besluitvormingsvaardigheden nodig. We moeten duidelijk begrijpen wat onze doelen zijn en gemotiveerd zijn om alles te bereiken wat we kunnen.

Hoe EQ communicatie beïnvloedt

Ons vermogen om ons bewust te zijn van en begrip te hebben voor onze eigen emoties kan ons bewustzijn en begrip van de gevoelens van anderen bevorderen.

Deze gevoeligheid, of het gebrek daaraan, beïnvloedt onze communicatiemogelijkheden zowel in ons persoonlijke als werkleven.

Als we communicatie op de werkplek overwegen, en meer specifiek, conflictoplossing op de werkplek, zijn individuen met een hogere emotionele intelligentie meer geneigd conflictoplossing op een samenwerkende manier te benaderen, samen te werken met anderen om effectief tot een wederzijds acceptabele uitkomst te komen.

Relaties op de werkplek worden beïnvloed door hoe we onze eigen emoties beheersen en ons begrip van de emoties van degenen om ons heen.

Het vermogen om emoties te identificeren, te beheersen en te begrijpen helpt ons communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie. Een persoon met hoge EI is beter uitgerust om conflicten te beheren en betekenisvolle relaties op te bouwen gezien hun verhoogde capaciteit om de behoeften van degenen met wie ze omgaan te begrijpen en aan te pakken (Lopez, 2005).

Emotionele intelligentie heeft ongetwijfeld meer aandacht gekregen in de afgelopen jaren als drijvende kracht achter effectieve communicatie binnen teams, inclusief het groeiende gebied van virtuele teams (ook bekend als remote of geografisch verspreide teams). Als we EQ onderzoeken als een voorspeller van succes van virtuele teams, ondersteunen de resultaten dat EQ niet alleen een drijvende kracht is achter de levensvatbaarheid van het team, maar ook de kwaliteit van communicatie positief beïnvloedt (De Mio, 2002).

Het proces van succesvolle communicatie en, in termen van conflict, succesvolle onderhandeling zijn nauw verbonden met hoge niveaus van EQ. Waar degenen met lage niveaus van EQ defensief kunnen reageren in stressvolle situaties en conflicten kunnen escaleren, hebben individuen met hogere emotionele intelligentie de vaardigheden beschikbaar om effectief te communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie of het escaleren van spanningen.

Waarom emotionele intelligentie belangrijk is voor geluk

Geluk lijkt een eenvoudig concept, maar heb je ooit geprobeerd het te definiëren? Probeer het nu – wat is geluk? Het is moeilijker dan het lijkt, omdat het voor ieder van ons iets anders betekent. Hoewel het waar is dat geluk verschillende dingen betekent voor verschillende mensen, is duidelijk dat emotionele intelligentie echt van belang is voor geluk, ongeacht je interpretatie.

EI-facilitators zoals geluk dragen bij aan onze zelfactualisatie en zelfactualisatie draagt op zijn beurt bij aan ons geluk in een positieve feedbacklus. Geluk, volgens Wechsler (1943), is de sleutel die een positieve invloed heeft op intelligent gedrag.

Studies die de link tussen EI en een reeks interpersoonlijke relaties onderzoeken, vonden dat deelnemers met hogere EQ-scores hogere scores hadden voor empathisch perspectief nemen, zelfmonitoring en sociale vaardigheden, samenwerking met partners, relatie tevredenheid en meer liefdevolle relaties (Schutte, Malouff, Bobik, Coston, Greeson, Jedlicka, Rhodes, & Wendorf, 2001).

Kunnen emotionele intelligentie en succes gerelateerd zijn?

Net als bij geluk, vraag iemand om succes te definiëren en je krijgt waarschijnlijk meer dan één antwoord. Maakt je carrière je succesvol? Je intelligentie? Hoeveel geld je hebt? Het vinden van tevredenheid en geluk? Afhankelijk van wie je het vraagt, kan het van alles zijn!

Wat duidelijk is, is dat ongeacht je definitie van succes, emotionele intelligentie een cruciale rol kan spelen in het bereiken ervan.

Zoals besproken, zijn het niet altijd de meest intelligente mensen die het grootste succes behalen. Alleen IQ is niet genoeg om uit te blinken in het leven. Je kunt de meest intelligente persoon in de kamer zijn, maar als je geen EI hebt, heb je dan de vaardigheden om negatieve gedachten te kalmeren of de mentale veerkracht om stress te beheersen? Goleman (1995) beschreef EI als krachtig en soms krachtiger dan IQ bij het voorspellen van succes in het leven.

Het is je emotionele intelligentie die je echt helpt je doelen te bereiken en grotere niveaus van succes te behalen. Het ontwikkelen van EI kan ons succes sterk beïnvloeden door bij te dragen aan verhoogde moraal, motivatie en grotere samenwerking (Strickland, 2000).

Op de werkplek hebben managers die consequent beter presteren dan hun collega’s niet alleen technische kennis en ervaring, maar belangrijker nog, ze gebruiken de strategieën die met EI geassocieerd worden om conflicten te beheren, stress te verminderen en als resultaat hun succes te verbeteren.

Er is steeds meer bewijs dat de reeks vaardigheden die nu algemeen bekend staat als ’emotionele intelligentie’ een sleutelrol speelt bij het bepalen van succes – zowel in iemands persoonlijke leven als op de werkplek – met praktische toepassingen in opvoeding, relaties, bedrijven, medische professionals, dienstverleners en nog veel meer.

Emotionele intelligentie stelt iemand in staat emoties te beheersen in angstige situaties, zoals het afleggen van examens op school of universiteit, en heeft ook positieve associaties met succes in persoonlijke relaties en sociale functies.

Succes binnen sociale relaties kan worden bereikt door het gebruik van EI-competenties om de emotionele toestanden van anderen te detecteren, de perspectieven van anderen over te nemen, communicatie te verbeteren en gedrag te reguleren.

Doelen en EI

Als we doelen beschouwen als een streven of gewenst resultaat, kunnen we zien hoe emotionele intelligentie vaardigheden iemand kunnen helpen persoonlijke doelen te bereiken en, wanneer correct toegepast door leiders en managers, ook kunnen helpen verandering en vooruitgang op de werkplek te stimuleren.

De facetten van EI zijn verweven; om zelfactualisatie te bereiken, moeten we eerst motivatie bereiken, en om motivatie te bereiken, moeten we ook gelukkig zijn in wat we doen. Zonder geluk is het een uitdaging om de niveaus van motivatie te bereiken die nodig zijn om onze doelen te behalen. Kortom, als we niet gemotiveerd zijn, hoe kunnen we dan verwachten onze doelen te bereiken?

Er is een schat aan managementliteratuur die het belang benadrukt van het benutten van EI in relatie tot succes en prestaties, met de nadruk op hoe individuen met hoge EI beter presteren in alle aspecten van een managementrol.

Het gemiddelde niveau van emotionele intelligentie van teamleden wordt weerspiegeld in de proceseffectiviteit van het team en de focus op teamdoelen. Teams met lagere EI-vaardigheden presteren daarentegen op een lager niveau van doelbereiking (Jordana, Ashkanasyb, Härtelb, & Hooperb, 2007).

Om ons beste werk te leveren en onze doelen te bereiken, hebben we positief zelfbeeld, verhoogd emotioneel zelfbewustzijn, effectieve probleemoplossing en besluitvormingsvaardigheden nodig. We moeten duidelijk begrijpen wat onze doelen zijn en gemotiveerd zijn om alles te bereiken wat we kunnen.

Hoe EQ communicatie beïnvloedt

Ons vermogen om ons bewust te zijn van en begrip te hebben voor onze eigen emoties kan ons bewustzijn en begrip van de gevoelens van anderen bevorderen.

Deze gevoeligheid, of het gebrek daaraan, beïnvloedt onze communicatiemogelijkheden zowel in ons persoonlijke als werkleven.

Als we communicatie op de werkplek overwegen, en meer specifiek, conflictoplossing op de werkplek, zijn individuen met een hogere emotionele intelligentie meer geneigd conflictoplossing op een samenwerkende manier te benaderen, samen te werken met anderen om effectief tot een wederzijds acceptabele uitkomst te komen.

Relaties op de werkplek worden beïnvloed door hoe we onze eigen emoties beheersen en ons begrip van de emoties van degenen om ons heen.

Het vermogen om emoties te identificeren, te beheersen en te begrijpen helpt ons communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie. Een persoon met hoge EI is beter uitgerust om conflicten te beheren en betekenisvolle relaties op te bouwen gezien hun verhoogde capaciteit om de behoeften van degenen met wie ze omgaan te begrijpen en aan te pakken (Lopez, 2005).

Emotionele intelligentie heeft ongetwijfeld meer aandacht gekregen in de afgelopen jaren als drijvende kracht achter effectieve communicatie binnen teams, inclusief het groeiende gebied van virtuele teams (ook bekend als remote of geografisch verspreide teams). Als we EQ onderzoeken als een voorspeller van succes van virtuele teams, ondersteunen de resultaten dat EQ niet alleen een drijvende kracht is achter de levensvatbaarheid van het team, maar ook de kwaliteit van communicatie positief beïnvloedt (De Mio, 2002).

Het proces van succesvolle communicatie en, in termen van conflict, succesvolle onderhandeling zijn nauw verbonden met hoge niveaus van EQ. Waar degenen met lage niveaus van EQ defensief kunnen reageren in stressvolle situaties en conflicten kunnen escaleren, hebben individuen met hogere emotionele intelligentie de vaardigheden beschikbaar om effectief te communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie of het escaleren van spanningen.

Waarom emotionele intelligentie belangrijk is voor geluk

Geluk lijkt een eenvoudig concept, maar heb je ooit geprobeerd het te definiëren? Probeer het nu – wat is geluk? Het is moeilijker dan het lijkt, omdat het voor ieder van ons iets anders betekent. Hoewel het waar is dat geluk verschillende dingen betekent voor verschillende mensen, is duidelijk dat emotionele intelligentie echt van belang is voor geluk, ongeacht je interpretatie.

EI-facilitators zoals geluk dragen bij aan onze zelfactualisatie en zelfactualisatie draagt op zijn beurt bij aan ons geluk in een positieve feedbacklus. Geluk, volgens Wechsler (1943), is de sleutel die een positieve invloed heeft op intelligent gedrag.

Studies die de link tussen EI en een reeks interpersoonlijke relaties onderzoeken, vonden dat deelnemers met hogere EQ-scores hogere scores hadden voor empathisch perspectief nemen, zelfmonitoring en sociale vaardigheden, samenwerking met partners, relatie tevredenheid en meer liefdevolle relaties (Schutte, Malouff, Bobik, Coston, Greeson, Jedlicka, Rhodes, & Wendorf, 2001).

Door de vaardigheden voor EI te ontwikkelen, kan men stress verminderen, wat bijgevolg een positieve impact heeft op welzijn en geluk. Naast zijn motivatie waarde, bewaakt geluk iemands onmiddellijke welzijn en injecteert een positieve stemming in de manier waarop individuen omgaan met dagelijkse eisen, uitdagingen en druk.

Het is deze positiviteit die de emotionele energie aanmoedigt die nodig is om iemands motivatieniveau te verhogen om dingen gedaan te krijgen. Kortom, het helpt individuen te bereiken wat ze willen bereiken en vertelt hen hoe goed ze het doen (Bar-On, 2001).

Onderzoek uitgevoerd door Furnham (2003) toonde aan dat een groot deel van de variatie in geluk en welzijn wordt bepaald door de emotiegerelateerde zelfpercepties en disposities van mensen, zoals het vermogen om emoties te reguleren, relatievaardigheden en sociale competentie.

Hoewel deze EI-vaardigheden niet de enige bijdragers zijn aan niveaus van geluk, is het belangrijk hun impact te erkennen, met meer dan 50% van de totale variaties in geluk die worden toegeschreven aan emotionele intelligentie competenties.

Van Aristoteles tot Freud, de nadruk op het optimaliseren van geluk is uitgebreid besproken. Om geluk te vergroten, wordt vaak vereist dat men meer verfijnde gedragspatronen gebruikt, zoals zelfregulatie om onmiddellijke plezier motivaties te onderdrukken.

Hedendaags psychologisch onderzoek blijft de noodzaak voor deze vorm van optimalisatie erkennen. Mischel (1974) leerde kinderen expliciet hoe onmiddellijke genoegens uit te stellen voor een groter langetermijnvoordeel. Het vermogen om bevrediging uit te stellen is belangrijk in veel aspecten van cognitieve ontwikkeling, aangezien de capaciteit voor dergelijke uitstel een toename in cognitieve competentie en sociale volwassenheid aanmoedigt.

Als we geluk beschouwen in termen van algehele levensvoldoening, kunnen we het erover eens zijn dat het ontwikkelen van een aanleg voor EI een positieve impact kan hebben op welzijn en geluk.

21 Citaten over de waarde van emotionele intelligentie

“Emotionele intelligentie is een manier om te herkennen, te begrijpen en te kiezen hoe we denken, voelen en handelen. Het vormt onze interacties met anderen en ons begrip van onszelf. Het bepaalt hoe en wat we leren; het stelt ons in staat om prioriteiten te stellen; het bepaalt het merendeel van onze dagelijkse acties. Onderzoek suggereert dat het verantwoordelijk is voor wel 80 procent van het ‘succes’ in ons leven.”

Joshua Freedman

“Als je emotionele vaardigheden niet op orde zijn, als je geen zelfbewustzijn hebt, als je je verontrustende emoties niet kunt beheersen, als je geen empathie kunt hebben en effectieve relaties kunt onderhouden, dan maakt het niet uit hoe slim je bent, je zult niet ver komen.”

Daniel Goleman

“Ik heb geleerd dat mensen vergeten wat je zei, mensen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen.”

Maya Angelou

“Iedereen kan boos worden, dat is gemakkelijk; maar boos worden op de juiste persoon, in de juiste mate, op het juiste moment, voor de juiste reden en op de juiste manier, dat is niet voor iedereen weggelegd, dat is niet gemakkelijk.”

Aristoteles

“Emotioneel intelligente mensen gebruiken zelfbewustzijn in hun voordeel om een situatie te beoordelen, perspectief te krijgen, te luisteren zonder oordeel, te verwerken en niet direct te reageren. Soms betekent dit de beslissing nemen om op je beslissing te wachten. Door je situatie rationeel te overdenken, zonder drama, kom je uiteindelijk tot andere, meer verstandige conclusies.”

Marcel Schwantes

“Stop nooit omdat je bang bent – je hebt nooit zoveel kans om ongelijk te hebben.”

Fridtjof Nansen

“We zijn gevaarlijk wanneer we ons niet bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor hoe we ons gedragen, denken en voelen.”

Marshall B. Rosenberg

“Wat echt belangrijk is voor succes, karakter, geluk en levenslange prestaties is een duidelijk stel emotionele vaardigheden – je EQ – niet alleen puur cognitieve vaardigheden die worden gemeten door conventionele IQ-tests.”

Daniel Goleman

“Wat in woede begint, eindigt in schaamte.”

Benjamin Franklin

“Als je geïnteresseerd bent in emoties, zal het leren erover je nieuwsgierigheid bevredigen. Als je afhankelijk bent van emotionele kennis in je werk, zal het leren over emoties je waarschijnlijk helpen.”

John Mayer

“Beoordeel me niet op mijn successen, beoordeel me op hoe vaak ik ben gevallen en weer ben opgestaan.”

Nelson Mandela

“Wanneer je met mensen omgaat, onthoud dat je niet met wezens van logica te maken hebt, maar met wezens van emotie.”

Dale Carnegie

“Het is heel belangrijk om te begrijpen dat emotionele intelligentie niet het tegenovergestelde is van intelligentie, het is niet de triomf van het hart boven het hoofd – het is de unieke kruising van beide.”

David Caruso

“Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven sturen en zul je het noodlot noemen.”

Carl Jung

“Het kost iets meer dan intelligentie om intelligent te handelen.”

Fyodor Dostoyevsky

“Zonder twijfel is emotionele intelligentie zeldzamer dan boekenslimheid, maar mijn ervaring zegt dat het eigenlijk belangrijker is bij het vormen van een leider. Je kunt het gewoon niet negeren.”

Jack Welch

“Emotionele intelligentie is waar mensen goed in zijn en dat is geen bijzaak. Dat is de voorhoede van menselijke intelligentie.”

Ray Kurzweil

“Emotionele intelligentie is het vermogen om de kracht en scherpzinnigheid van emoties te voelen, te begrijpen en effectief toe te passen als een bron van menselijke energie, informatie, verbinding en invloed.”

Robert K. Cooper

“De kracht van karakter en emotionele intelligentie om je mislukkingen onder ogen te zien en ervan te leren, vormen de kern van succes.”

Robert Kiyosaki

“Omring jezelf met verbazingwekkend intelligente mannen en vrouwen. De mensen met wie ik werk zijn niet alleen slimmer dan ik, met zowel intellectuele als emotionele intelligentie, maar delen ook mijn vastberadenheid om te slagen. Ik zal geen belangrijke beslissing nemen zonder hen.”

George Steinbrenner

“Wat ik ben gaan beseffen, is dat emotionele intelligentie de enige manier was waarop ik wist hoe ik moest leiden, en is, naar mijn mening, de enige manier om echte verandering te inspireren.”

Kevin Allen

Conclusie

Emotionele intelligentie is belangrijk; de waarde en voordelen van het ontwikkelen van je EQ zijn omvangrijk en op veel gebieden sterk onderbenut. Emotionele intelligentie is de sleutel tot het leiden van een vervulder en gelukkiger leven, en hier is waarom:

  • Emotionele intelligentie stelt je in staat je emoties te begrijpen en te beheren om jezelf te motiveren en positieve sociale interacties te creëren; het is de eerste stap naar het realiseren van je ware potentieel.
  • De waarde en voordelen van EI zijn enorm in termen van persoonlijk, academisch en professioneel succes.
  • Individuen met hogere niveaus van emotionele intelligentie bezwijken minder snel voor de negatieve impact van stressoren, terwijl ze effectief negatieve emoties helpen beheersen en positieve emoties bevorderen.
  • Intellect werkt het beste wanneer het gepaard gaat met hoge emotionele intelligentie.
  • Het benutten en ontwikkelen van emotionele intelligentie op de werkplek kan zowel de werkprestaties als de sociale vaardigheden van individuen binnen die werkplek aanzienlijk verbeteren.
  • Emotionele intelligentie is een nuttige vaardigheid om te voorkomen dat beslissingen worden genomen op basis van emotionele vooroordelen.
  • Het proces van succesvolle communicatie en onderhandeling is nauw verbonden met hoge niveaus van EQ.
  • Belangrijke EI-facilitators zoals geluk dragen bij aan onze zelfactualisatie.

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je hebt genoten van deze reis in de wereld van emotionele intelligentie en de belangrijke rol die het speelt bij het bereiken van persoonlijk, fysiek en professioneel succes.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Vergeet niet om onze emotionele intelligentietest te doen!

Geraadpleegde bronnen:

  • Bar-On, R. (1997). Bar-on Emotional Quotient Inventory (EQ-i): Technical manual. Multi-health systems. Toronto, Canada: Multi-Health Systems, Inc.
  • Bar-On, R. E., & Parker, J. D. (2000). The Bar-On Emotional Quotient Inventory: Youth Version Technical Manual. Toronto, Canada: Multi-Health Systems, Inc.
  • Bar-On, R. (2006). Het Bar-On Model van Emotioneel-Sociale Intelligentie. Psicothema. 18 Suppl. 13-25.
  • Bar-On, R. (2010). Emotionele Intelligentie: Een integraal onderdeel van Positieve Psychologie. The South African Journal of Psychology. 40. 54-62.
  • Black, P. H., & Garbutt, L. D. (2002). Stress, ontsteking en hart- en vaatziekten. The Journal of Psychosomatic Research, 52, 1–23.
  • Carmeli, A. (2003). De relatie tussen emotionele intelligentie en werkhoudingen, gedrag en uitkomsten: Een onderzoek onder senior managers. The Journal of Managerial Psychology, 18(8), 788-813.
  • Cherniss, C. & Goleman, D. (2003). The Emotionally Intelligent Workplace. New York: Wiley
  • Ciarrochi, J., Forgas, J., & Mayer, J.D. (2001). Emotional intelligence in everyday life: A scientific inquiry. Hove, UK: Psychology Press.
  • Cotrus, A., Stanciu, A., & Bulborea, A. (2012). EQ vs. IQ: Wat is het belangrijkst voor het succes of falen van een student? Procedia – Social and Behavioral Sciences, 46. 5211-5213.
  • De Mio, R. R. (2002). Over het definiëren van virtuele emotionele intelligentie. ECIS 2002 Proceedings. 149. http://aisel.aisnet.org/ecis2002/149
  • Edussuriya, D., Marambe, K. N., Tennakoon, S. U. B., Rathnayake, R. M. I. S. D., Premaratne, B. G., Ubhayasiri, S. K. & Wickramasinghe, C. U., (2018). Emotionele intelligentie bij eerstejaars geneeskundestudenten en de correlaties daarvan. The Sri Lanka Journal of Medicine, 27(2), pp.4–13.
  • Furnham, A., & V. Petrides, K. (2003). Emotionele intelligentie en geluk. Social Behavior and Personality: An International Journal. 31. 815-823.
  • Ganster, D., & Schaubroeck, J. (1991). Werkstress en de gezondheid van werknemers. The Journal of Management, 17(2), 235-271.
  • Goleman, D. (1995). Emotional intelligence. New York, NY: Bantam Books, Inc.
  • Hess, J. D., & Bacigalupo, A. (2011) Het verbeteren van beslissingen en besluitvormingsprocessen door de toepassing van emotionele intelligentievaardigheden. Journal of Management History, Vol. 49 Issue: 5, pp.710-721.
  • Jordana, P. J., Ashkanasyb, N. M., Härtelb, C. E., & Hooperb, G. S. (2007). Emotionele intelligentie van werkgroepen: Schaalontwikkeling en relatie met teameffectiviteit en doelgerichtheid. Human Resource Management Review, 12, 195-214.
  • Lin, D. T., Liebert, C., Tran, J., Lau, J., & Salles, A. (2016) Emotionele intelligentie als voorspeller van welzijn van bewoners. The Journal of the American College of Surgeons.
  • Lopes, P. N., Salovey, P., & Straus, R. (2003). Emotionele intelligentie, persoonlijkheid en de waargenomen kwaliteit van sociale relaties. The Journal of Personality and Individual Differences, 35(3), 641–658.
  • Lopes, P. N., Salovey, P., Cote, S. & Beers, M. (2005), Vermogen tot emotieregulatie en de kwaliteit van sociale interactie. Emotion, 5 (1), 112-121.
  • Luthans, F., Avey, J. B., Avolio, B. J., & Peterson, S. J. (2010). De ontwikkeling en resulterende prestatie-impact van positief psychologisch kapitaal. Human Resource Development Quarterly, 21(1), 41–67.
  • Magnano, P., & Craparo, G., & Paolillo, A. (2016). Veerkracht en emotionele intelligentie: Welke rol speelt dit in prestatiemotivatie? International Journal of Psychological Research. 9. 9-20.
  • Mischel, W., & Underwood, B. (1974) Instrumentele ideatie bij het uitstellen van bevrediging. The Journal of Child Development, 45 (4) pp. 1083-1088.
  • Ogińska-Bulik, N. (2005). Emotionele intelligentie op de werkplek: Verkennen van de effecten op werkstress en gezondheidsuitkomsten bij hulpverleners. International journal of occupational medicine and environmental health. 18. 167-75.
  • Olson, K., Kemper, K. J., & Mahan, J. D. (2015) Welke factoren bevorderen veerkracht en beschermen tegen burn-out bij eerstejaars kinderartsen en artsen in opleiding tot kinderarts? The Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.
  • Palmer, B., Donaldson, C., & Stough, C. (2002). Emotionele intelligentie en levensvreugde. Personality and Individual Differences. 33. 1091-1100.
  • Ruiz, D., Extremera, N., & Galán, C. (2014). Emotionele intelligentie, levensvreugde en subjectief geluk bij vrouwelijke studentgezondheidsprofessionals: Het mediërende effect van waargenomen stress. Journal of psychiatric and mental health nursing.
  • Salovey, P. & Mayer, J. D. (1990). Emotionele intelligentie. Imagination, Cognition and Personality, 9(3), 185–211.
  • Schawbel, D. (2011). Daniel Goleman over Leiderschap en de Kracht van Emotionele Intelligentie. Geraadpleegd van https://www.forbes.com/sites/danschawbel/2011/09/15/daniel-goleman-on-leadership-and-the-power-of-emotional-intelligence/#5ffd1af96d2f
  • Schneider, T. R., Lyons, J. B., & Khazon, S. (2013). Emotionele intelligentie en veerkracht. The Journal of Personality and Individual Differences, 55(8), 909-914.
  • Schutte, N. S., Malouff, J. M., Bobik, C., Coston, T. D., Greeson, C. S., Jedlicka, C., Rhodes, E., & Wendorf, G. (2001). Emotionele intelligentie en interpersoonlijke relaties. The Journal of social psychology, 141 4, 523-36.
  • Snarey, J. R., & Vaillant, G. E. (1985). Hoe jongeren uit lagere en arbeidersklasse opklimmen naar de middenklasse: De associatie tussen egoverdedigingsmechanismen en opwaartse sociale mobiliteit. Child Development, 56(4), 899-910.
  • Strickland, D.S. (2000). Emotionele intelligentie: de meest krachtige factor in de succesvergelijking. The Journal of nursing administration, 30 3, 112-7.
  • Tehrani, M. (2011) Onderzoek naar de relatie tussen emotionele intelligentie (EI) en managementbeslissingsstijlen. World Applied Sciences Journal 12 (7): 1017-1025.
  • Wechsler, D. (1943). Niet-intellectieve factoren in algemene intelligentie. The Journal of Abnormal and Social Psychology, 38. 101-103.

Veelgestelde Vragen

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheersen.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk op de werkplek?

Emotionele intelligentie helpt bij effectieve communicatie, stressmanagement en samenwerking, wat leidt tot betere werkprestaties.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Je kunt emotionele intelligentie verbeteren door zelfreflectie, empathie te oefenen, feedback te zoeken en stressbeheersingstechnieken te leren.

Wat zijn de vijf belangrijkste componenten van emotionele intelligentie?

De vijf belangrijkste componenten zijn zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie, empathie en sociale vaardigheden.

Is emotionele intelligentie aangeboren of aangeleerd?

Emotionele intelligentie is deels aangeboren, maar kan door training en oefening aanzienlijk worden verbeterd.

]]>
De 9 Spirituele Principes Die Betekenis Geven Aan Je Leven https://www.goodfeeling.nl/de-9-spirituele-principes-die-betekenis-geven-aan-je-leven/ Sat, 25 Nov 2023 17:53:43 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=30087 Ben je op zoek naar een paar makkelijk te volgen regels om je leven een beetje de goede kant op te sturen?

Zo ja, dan moet je je richten op het aanleren van juist deze specifieke spirituele principes die je zullen helpen, zelfs bij moeilijke beslissingen.

In deze post gaan we kijken naar de 9 spirituele principes die je kunnen helpen betekenis te vinden in je dagelijks leven. Maar laten we eerst beginnen met deze korte definitie.

Wat Zijn Spirituele Principes?

Spirituele principes worden door het merendeel van de mensen beschouwd als fundamentele waarheden die goed zijn voor jou, je inner circle en vaak ook voor de wereld in het algemeen. Deze principes, die ik beschouw als de spirituele natuurwetten, zijn vergelijkbaar met gewone natuurwetten in die zin dat het belangrijk is om ze zo goed mogelijk na te leven.

Als je dit niet doet, kunnen er vaak ongewenste gevolgen voortvloeien uit je handelingen en gedrag. Bijvoorbeeld, als ik van drie hoog naar beneden spring, breek ik waarschijnlijk mijn beide benen. Als ik mijn hand in de openhaard steek, verbrand ik op zijn minst mijn vingers.

Dit zijn de verwachte uitkomsten die worden beheerst door deze altijd aanwezige natuurwetten. Op dezelfde manier volgt menselijk gedrag en acties een vergelijkbare regel. Als ik bijvoorbeeld consequent de waarheid spreek, zullen mensen mij uiteindelijk vanzelf vertrouwen. Ook dat is een soort natuurwet.

Leren omgaan met stressfactoren

Het menselijk bestaan wordt gekenmerkt door vele stressfactoren, die soms het leven zijn betekenis doen verliezen. Om een zinvol leven te leiden, is het essentieel te weten hoe om te gaan met deze stressfactoren. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door spirituele levensprincipes toe te passen. Volgens psychologie-experts vormen deze principes een basis voor je acties en helpen ze je te bereiken wat je wilt.

In het moderne leven, dat wordt aangedreven door materialisme en constante behoeften, stellen de spirituele principes van het leven ons in staat om echte doelen te vinden en een perfecte balans te bereiken tussen het nastreven van rijkdom en het opbouwen van betekenisvolle relaties. Deze principes fungeren als onze “spelregels”, omdat ze leiden hoe we denken, handelen, geloven en ons verhouden tot anderen. Ze helpen ons bewust te leven, in plaats van op “automatische piloot.

Laten we het nu hebben over de negen spirituele principes waarop je je kunt richten in je leven.

1. Geduld en Tolerantie

Geduld en tolerantie zijn twee kanten van dezelfde munt. Tolerant zijn betekent het toelaten of accepteren van dingen waar je het niet noodzakelijkerwijs mee eens bent. In het dagelijks leven is het makkelijk om mensen te herkennen die niet tolerant zijn. Of het nu gaat om seksuele geaardheid, religie, politiek of andere kritieke kwesties in de samenleving, veel mensen hebben een onbuigzame mening over dingen waarmee ze het oneens zijn.

Intolerante individuen uiten niet alleen hun mening, maar komen ook in actie. Vaak veroorzaakt dit schade of interferentie op een manier die niet acceptabel is volgens de normen van de samenleving. Om betekenis in het leven te vinden, moet men tolerantie cultiveren als een persoonlijk basisprincipe. Begin met het bekijken van dingen vanuit het perspectief van de ander. Uiteindelijk kun je de drang om harde kritiek en oordelen te vellen beheersen. Naarmate je tolerantie oefent, word je geduldiger.

Hoe Oefen Je Geduld en Tolerantie

  • Oefen mindfulness. Wees altijd in het huidige moment, en weersta de drang om te oordelen.
  • Leer je omstandigheden te accepteren. Het is normaal om jezelf in een situatie te vinden die niet aangenaam is. Je positie accepteren maakt je toleranter, hoe onaangenaam het ook mag zijn.
  • Leer dingen te vertragen. Soms komen intolerantie en ongeduld voort uit het gevoel gehaast te zijn. In dergelijke omstandigheden is het het beste om bewust te vertragen.
  • Wees een goede luisteraar. Wanneer andere mensen hun mening geven, luister dan aandachtig en focus op het begrijpen van hun gedachten in plaats van een antwoord te formuleren. Dit maakt je toleranter voor uiteenlopende meningen.

2. Acceptatie

Het acceptatieprincipe gaat over het erkennen en accepteren van de realiteiten van bepaalde situaties in het leven. Acceptatie is nauw verwant aan tolerantie, omdat het niet perse betekent dat je blij bent of akkoord gaat met iets. In plaats daarvan gaat het over het omarmen van situaties en dingen die je niet kunt beheersen. Een van de grootste belemmeringen voor een zinvol leven is de poging om alles om ons heen te controleren.

Wanneer je begint met het beoefenen van acceptatie, leer je wat je kunt beheersen en wat je moet loslaten. Je stopt met klagen over dingen waar je weinig controle over hebt. Acceptatie geeft je gemoedsrust en bevrijdt je van het vechten tegen onvergetelijke, pijnlijke en oncomfortabele realiteiten. Het geeft je een positieve kijk op het leven, en dit kan aanstekelijk werken, ook op anderen.

3. Openheid

In het leven zul je veel mensen tegenkomen die noch respectvol zijn voor, noch ontvankelijk zijn voor nieuwe mogelijkheden. Het kan betekenen dat men ontvankelijk is voor ideeën en suggesties die men nog niet eerder overwogen heeft, of voor perspectieven die verschillen van die van henzelf. Openstaan stelt je in staat om naar tegenovergestelde standpunten te luisteren voordat je conclusies trekt.

Openheid is waarschijnlijk het enige spirituele principe waarvan we geneigd zijn het onszelf toe te eigenen. We kunnen toegeven dat we niet altijd tolerant of accepterend zijn, bijvoorbeeld. Desondanks wil niemand zichzelf beschouwen als gesloten of bekrompen, laat staan dat anderen hen zo zien. Openheid stelt je in staat eerlijk te leven en ontdekkingen te doen.

Hoe Ontwikkel Je een Open Geest

Hier is hoe je ontvankelijker kunt worden voor verschillende ideeën en perspectieven:

  • Bestrijd de drang om boos te reageren op afwijkende meningen. Niet iedereen heeft dezelfde opvattingen en perspectieven als jij. Probeer je daarom altijd in de schoenen van de ander te plaatsen om dingen vanuit hun perspectief te zien.
  • Sluit jezelf niet af. Je kunt alleen opener worden als je situaties verwelkomt die verschillen van wat je gewend bent. Wanneer je wordt blootgesteld aan verschillende ideeën, beschouw ze dan als leerervaringen.
  • Kom uit je comfortzone. Bekrompen mensen hebben vaak angsten en onzekerheden over nieuwe situaties. Uit je comfortzone stappen stelt je bloot aan verschillende ideeën en meningen en nieuwe manieren van doen.
  • Wees niet bang om vragen te stellen. Het is gemakkelijker om je angsten te overwinnen en verschillende meningen te omarmen als je vragen stelt. Je zult een beter begrip krijgen van de dingen waar je angstig over was.

4. Dankbaarheid

Het zit in de menselijke natuur om altijd meer te willen. Maar, voel je je soms ook dankbaar voor wat je al hebt? Op het moment dat je begint met waardering en dankbaarheid voor alles wat je hebt, beoefen je dankbaarheid. Er is veel in het leven om dankbaar voor te zijn, te beginnen met het feit dat je leeft. Dat voorrecht is niet voor iedereen weggelegd. Als je een gezin, een baan en een dak boven je hoofd hebt, is dat al meer dan genoeg om dankbaar te zijn.

Dankbaarheid is het perfecte tegengif voor de hechting aan dingen die we willen maar niet kunnen hebben. Het helpt ons ook om de dingen die we hebben maar niet willen, te waarderen. Dankbaarheid oefenen beschermt ons tegen ontevredenheid door de belangrijkheid van de dingen die we hebben, hoe onbeduidend ze ook mogen lijken, te vergroten. Door je te concentreren op het vinden van het goede in de dingen die je hebt, ontdek je pas echt hoe belangrijk ze voor je zijn. Als gevolg daarvan word je meer tevreden en wijk je af van het idee om na te jagen wat je niet kunt hebben.

Dankbaarheid Cultiveren

  • Erken Wat Je Hebt
    We waarderen niet altijd wat we hebben. Maar om dankbaarheid te voelen, moet je leren accepteren en waarderen wat je op elk moment hebt. Het betekent niet dat je opgeeft op de verandering die je hoopt te creëren. Het gaat eerder over overgave aan wat je hebt.
  • Wees Dankbaar
    We oefenen dankbaarheid door de tijd te nemen om te waarderen wat we hebben. Er is veel om dankbaar voor te zijn, inclusief onze familieleden en het leven zelf.
  • Oefen Eerlijkheid
    Dankbaarheid is de meest authentieke en oprechte emotie die je kunt ervaren. Er is niets gekunsteld of onecht aan oprechte dankbaarheid, omdat het een uiting is van je verbinding met de dingen die je hebt.
  • Wees Blij Met Wat Je Hebt
    Dankbaarheid en geluk zijn als Siamese tweelingen. Het is onmogelijk om gelukkig te zijn zonder een gevoel van dankbaarheid. Evenzo brengt dankbaarheid geluk voort.

5. Hoop en Geloof

Zonder hoop en geloof kun je niets bereiken in het leven. Als je leven zinloos lijkt en je het nieuwe betekenis wilt geven, kan dat alleen als je hoopvol en optimistisch bent. De spirituele principes van hoop en geloof kweken het verlangen om je situatie ten goede te veranderen. Als je leven een puinhoop is, is de enige uitweg hoop en geloof te hebben, omdat je dan een lichtere en betere toekomst voor jezelf en de mensheid zult zien.

Terwijl je probeert je leven om te keren, zal geloof de angst om te bereiken wat je wilt vervangen. Het grootste geloof komt voort uit het onder ogen zien van de omstandigheden waar je het meest bang voor bent. Aan de andere kant zal hoop je ambitie voeden. Als je je angsten en zorgen vervangt door geloof en hoop, zul je niet bang zijn voor de uitkomst van wat je nastreeft.

Hoop en Geloof Beoefenen

In moeilijke tijden kan het spirituele principe van geloof en hoop moeilijk te vinden zijn. Desalniettemin hoef je alleen maar de mindset te ontwikkelen dat er een beter toekomst is, zelfs als de dingen er vandaag niet geweldig uitzien. Sommige dingen kunnen je hoop en geloof doen vervagen. Beperk daarom je blootstelling aan dingen die angst en hopeloosheid bij je opwekken. Bovendien, focus op dingen waar je naar uit kunt kijken en omring jezelf met hoopvolle en liefdevolle moedige mensen.

6. Vergeving

Vergeving is ongetwijfeld het meest ondergewaardeerde en verkeerd begrepen spirituele principe. Vaak, wanneer we ons onrecht aangedaan voelen, is onze eerste reactie de weigering om te vergeven. Onze gedachten kunnen verstopt raken door de verkeerde dingen die ons zijn aangedaan. Echter, vergeving gaat over loslaten, niet over het goedkeuren of accepteren van wat anderen ons hebben aangedaan.

Lees ook: Vergeven Doe Je Voor Jezelf: Het Loslaten Van Wrok En Bitterheid Door Middel Van Vergeving

Als je verstrikt raakt in het web van wraak, bind je jezelf vast aan de bron van je ellende. Dit weegt niet alleen zwaar op je, maar geeft de kwelgeest ook de kans om je verder te slachtofferen. Door je energie te richten op wraak, woede en vergelding, verlies je de focus op zaken die van groter belang zijn.

Je kunt zeker de banden verbreken met de dader, maar het is beter om dit te doen zonder wraakgevoelens of wrok. Wanneer de drang tot wraak overheerst, wordt je emotionele toestand negatief beïnvloed. In zo’n staat is het gemakkelijk om handelingen te verrichten waar je later spijt van krijgt. Vergeving draait om verstandig handelen zonder kwaadwilligheid. Het helpt je om je emotionele balans te behouden en je energie te richten op gezondere doelen.

Vergeving Beoefenen

Vergeving is meer dan alleen loslaten. Hier zijn de stappen om het spirituele principe van vergeving te beoefenen:

  • Weet wat vergeven inhoudt en waarom het belangrijk is.
  • Adres je innerlijke pijn, hetgeen waardoor je je gegriefd voelde.
  • Gebruik empathie om een vergevingsgezinde geest te ontwikkelen.
  • Vergeef jezelf

7. Eerlijkheid

Er is vaak gezegd dat eerlijkheid de beste levensstrategie is. Het kan gemakkelijker zijn om eerlijk tegen anderen te zijn, maar de ware beheersing van het spirituele principe van eerlijkheid begint met eerlijk zijn tegenover jezelf. Eerlijkheid betekent waarachtig zijn, zowel tegenover jezelf als tegenover anderen. Hoe meer je eerlijkheid beoefent, hoe minder manipulatief je gedrag wordt.

Het beoefenen van eerlijkheid kan uitdagend zijn, vooral als de emoties van anderen in het spel zijn. Toch hebben mensen vaak respect voor hen die een eerlijke mening durven te geven. Soms kan het beoefenen van eerlijkheid je bot of ongevoelig doen overkomen. Desondanks is het mogelijk om eerlijk te zijn zonder bot te zijn. Het vereist veel moed om je eigen waarheid te spreken, maar dit kan leiden tot veel positieve uitkomsten.

8. Nederigheid

Hoewel we vaak worden aangemoedigd om met opgeheven hoofd door het leven te gaan, betekent dit niet dat we beter zijn dan anderen. Nederigheid houdt in dat je jezelf accepteert zoals je bent en waar je bent in het leven. Zij die nederigheid beoefenen, bezitten de wijsheid en kracht om de drang te weerstaan zich superieur te voelen.

Het is een menselijke neiging om onze eigen belangrijkheid te vergroten. Dit kan ons echter opslokken en onze aandacht afleiden naar zaken die minder belangrijk zijn. Vaak verspillen we veel energie aan het najagen van betekenis. Het komt regelmatig voor dat mensen boven hun stand leven, simpelweg om er welvarender, wijzer of capabeler uit te zien dan anderen.

Door jezelf op gelijke voet met anderen te plaatsen, erken je de rol die zij in jouw leven spelen. Het is niet nodig om mee te gaan in statusspelletjes of egostrijd om jezelf meer waarde toe te kennen. Nederigheid is bevrijdend omdat het je in staat stelt je doelen in je eigen tempo na te streven, zonder de druk om belangrijker te lijken dan anderen. Een leven waarin je jezelf bevrijdt van de behoefte om superieur te voelen, zal zinvoller en vervullender zijn.

Nederigheid Ontwikkelen

Voor veel mensen is nederigheid de moeilijkste eigenschap om te ontwikkelen. Om te beginnen, moet je eerst erkennen dat je niet altijd gelijk hebt. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om nederigheid op te bouwen:

  • Weersta de neiging om anderen te oordelen om wie ze zijn of wat ze hebben
  • Neem tegenspraak en correcties sportief op.
  • Accepteer dat je soms niet geliefd bent, genegeerd wordt of over het hoofd gezien.
  • Wees dankbaar voor wat je hebt.

fulfilment

9. Intentie

We maken allemaal plannen en stellen doelen vast om in het leven te bereiken. Het spirituele principe van intentie zou de achtervolging van deze doelen moeten sturen. Wanneer je leeft volgens de code van intentie, zal alles wat je doet in lijn zijn met je doelstellingen. Als je van plan bent rijk te worden, zal alles wat je in het leven doet in lijn zijn met het worden van een welvarend persoon. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met verstandig investeren en harder werken dan iedereen.

Het spirituele principe van intentie komt voort uit de overtuiging dat je je gedachten en acties zult richten op het bereiken van je doelen. Het is moeilijk voor iemand die puur met een wetenschappelijke en logische geest denkt om te geloven in intentie. Maar als je leeft volgens een spiritueel credo, is het gemakkelijker om te geloven dat intentie verband houdt met causaliteit. Dat wil zeggen, dingen gebeuren omdat alles is uitgelijnd om dat mogelijk te maken.

Slotwoorden over Spirituele Principes

We stellen allemaal plannen op en bepalen doelen die we in het leven willen bereiken. Het spirituele principe van intentie zou de leidraad moeten zijn bij het nastreven van deze doelen. Wanneer je leeft volgens de code van intentie, zullen al je acties in lijn zijn met je doelstellingen. Als je van plan bent rijk te worden, zal alles wat je doet gericht zijn op het worden van een welvarend persoon. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je verstandig investeert en harder werkt dan anderen.

Het spirituele principe van intentie komt voort uit het geloof dat je je gedachten en acties richt op het bereiken van je doelen. Voor iemand die puur met een wetenschappelijke en logische geest denkt, kan het moeilijk zijn om in de kracht van intentie te geloven. Maar als je leeft volgens een spiritueel credo, is het gemakkelijker om te accepteren dat intentie verband houdt met causaliteit, wat betekent dat dingen gebeuren omdat alles op één lijn ligt om dat mogelijk te maken.

Slotwoorden Over Spirituele Principes

In onze zoektocht naar een zinvol leven worden we vaak verscheurd tussen het pad van materialisme en constante behoefte en het pad van ware geluk en tevredenheid. De spirituele principes van het leven vertegenwoordigen de waarden die men zou moeten nastreven om een zinvol leven te leiden.

Deze principes belichamen de gewoontepatronen en gedragingen die we moeten koesteren om een diepe verbinding te maken met ons authentieke zelf en de wereld om ons heen. Dus, als je een doel wilt vinden in je dagelijks leven, begin dan met het beoefenen van de spirituele principes van het leven.

]]>
5 Onmisbare Redenen Waarom Emoties Zo Belangrijk Zijn Voor Jou https://www.goodfeeling.nl/emoties/ Sun, 07 May 2023 05:46:10 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=16581 Waar komen emoties vandaan?

Emoties worden beïnvloed door een netwerk van onderling verbonden structuren in de hersenen die samen het limbisch systeem vormen. Belangrijke structuren, waaronder de hypothalamus, hippocampus, amygdala en limbische cortex spelen een cruciale rol bij emoties en gedragsreacties.

De drie componenten van emotie

Het is belangrijk om de drie kritieke componenten van emotie te begrijpen om emoties echt te kunnen begrijpen. Elk element kan een rol spelen bij de functie en het doel van jouw emotionele reacties.

  1. Subjectief component: Hoe jij de emotie ervaart
  2. Fysiologisch component: Hoe jouw lichaam reageert op deze emotie
  3. Expressief component: Hoe jij je gedraagt als reactie op deze emotie

Emoties kunnen aanzetten tot actie

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Als je geconfronteerd wordt met een zenuwslopend examen, zou je veel angst kunnen voelen over hoe goed je zal presteren en hoe het tentamen jouw uiteindelijke cijfer zal beïnvloeden. Door deze emotionele reacties ben je misschien eerder geneigd om te studeren.

Omdat jij een specifieke emotie ervaart, had jij de motivatie om actie te ondernemen en iets positiefs te doen om jouw kansen op een goede score te verbeteren.

Je neigt er ook naar bepaalde acties te ondernemen om positieve emoties te ervaren en de kans op negatieve emoties te minimaliseren. Bijvoorbeeld, je kunt sociale activiteiten of hobby’s zoeken die jou een gevoel van gelukzaligheid en opwinding geven. Aan de andere kant vermijd je waarschijnlijk situaties die mogelijk leiden tot verveling, verdriet of angst.

Emoties verhogen de kans dat jij in actie komt. Wanneer jij boos bent, ben jij waarschijnlijk bereidt om de bron van jouw irritatie aan te pakken. Als je angst ervaart dan ben je meer geneigd om weg te vluchten voor dreiging. Wanneer jij liefde voelt dan zoek je wellicht naar een partner.

Emoties helpen bij het vermijden van gevaar

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Naturalist Charles Darwin was een van de vroegste onderzoekers die emoties wetenschappelijk bestudeerde. Hij geloofde dat emoties aanpassingen zijn die zowel mensen als dieren in staat stellen om te overleven en zich voort te planten.

Hij suggereerde dat emotionele vertoningen ook een belangrijke rol kunnen spelen bij veiligheid en overleving. Als je bijvoorbeeld een sissend of spugend dier tegenkomt, geeft dit duidelijk aan dat het wezen boos en defensief is, waardoor jij afstand neemt en mogelijk gevaar vermijdt.

Emoties kunnen het lichaam ook voorbereiden op actie. Met name de amygdala is verantwoordelijk voor het triggeren van emotionele reacties die jouw lichaam voorbereiden op het omgaan met zaken zoals angst en woede.

Soms kan deze angst het vecht- of vluchtrespons van het lichaam triggeren, wat leidt tot een aantal fysiologische reacties die jouw lichaam voorbereiden om te blijven en de dreiging aan te gaan of veiligheid te zoeken door weg te vluchten. Emoties dienen als een adaptieve rol door jou snel actie te laten ondernemen en acties uitvoeren die jouw overlevingskansen maximaliseren.

De rol van emoties in ons gedrag

Emoties hebben een grote invloed op de beslissingen die we nemen, of het nu gaat om wat we willen ontbijten of welke kandidaten we kiezen bij politieke verkiezingen.

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met bepaalde soorten hersenschade die hun vermogen om emoties te ervaren aantasten, ook een verminderd vermogen hebben om goede beslissingen te nemen.

Waarom zijn emoties belangrijk voor besluitvorming?

Zelfs in situaties waarin je denkt dat je beslissingen puur worden geleid door logica en rationaliteit, spelen emoties een sleutelrol. Emotionele intelligentie – oftewel jouw vermogen om emoties te begrijpen en ermee om te gaan – speelt een belangrijke rol bij het nemen van beslissingen.

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat het ervaren van angst de perceptie van risico verhoogt, terwijl gevoelens van afschuw mensen eerder geneigd maken om hun bezittingen weg te gooien. Vreugde of boosheid zorgt er daarentegen voor dat mensen in actie komen.

Emoties helpen anderen je beter te begrijpen

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Wanneer je met andere mensen omgaat, is het belangrijk om aanwijzingen te geven die hen helpen begrijpen hoe jij je voelt. Deze aanwijzingen kunnen bestaan ​​uit emotionele expressie door middel van lichaamstaal, zoals verschillende gezichtsuitdrukkingen die verbonden zijn met de specifieke emoties die je ervaart.

In andere gevallen kan het direct uitspreken van jouw emoties ook nodig zijn. Wanneer je vrienden of familieleden vertelt dat je blij, verdrietig, opgewonden of bang bent, geef je hen belangrijke informatie die ze vervolgens kunnen gebruiken om actie te ondernemen.

Hoe vaak ervaren mensen positieve emoties?

Onderzoek suggereert dat mensen 2,5 keer vaker positieve emoties ervaren dan negatieve emoties.

Emoties stellen je in staat anderen te begrijpen

Zoals jouw eigen emoties waardevolle informatie bieden aan anderen, geven de emotionele uitdrukkingen van degenen om je heen ook een schat aan sociale informatie. Sociale communicatie is een belangrijk onderdeel van jouw dagelijks leven en relaties, en het vermogen om de emoties van anderen te interpreteren en erop te reageren is essentieel.

Het stelt je in staat om gepast te reageren en diep ere, meer betekenisvolle relaties op te bouwen met jouw vrienden, familie en geliefden. Het stelt je ook in staat om effectief te communiceren in verschillende sociale situaties, van het omgaan met een boze klant tot het beheren van een temperamentvolle werknemer.

Het begrijpen van de emotionele uitdrukkingen van anderen geeft ons duidelijke informatie over hoe we in een bepaalde situatie moeten reageren.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Kozlowska K, Walker P, McLean L, Carrive P. Fear and the defense cascade: clinical implications and managementHarv Rev Psychiatry. 2015;23(4):263-287. doi:10.1097/HRP.0000000000000065

  2. Shaver TK, Ozga JE, Zhu B, Anderson KG, Martens KM, Vonder Haar C. Long-term deficits in risky decision-making after traumatic brain injury on a rat analog of the Iowa gambling taskBrain Research. 2019;1704:103-113. doi:10.1016/j.brainres.2018.10.004

  3. Lerner JS, Li Y, Valdesolo P, Kassam KS. Emotion and decision makingAnnu Rev Psychol. 2015;66:799-823. doi:10.1146/annurev-psych-010213-115043

  4. Hwang H, Matsumoto D. Functions of emotions. In: Biswas-Diener R, Diener E, eds. Noba Textbook Series: Psychology. DEF Publishers; 2021.

  5. Raschle NM, Tshomba E, Menks WM, Fehlbaum LV, Stadler C. Emotions and the brain – or how to master “the force.” Front Young Minds. 2016;4. doi:10.3389/frym.2016.00016

Naslagwerk:

  • Damasio AR. Descartes’ Error: Emotion, Reason, and the Human Brain. Putnam; 1994.

  • Darwin C. The Expression of Emotions in Man and Animals (3rd edition). Appleton; 1872.

  • Goleman D. Emotional Intelligence. Bantam Books; 1995.

  • Salmond CH, Menon DK, Chatfield DA, Pickard JD, Sahakian BJ. Deficits in decision-making in head injury survivorsJ Neurotrauma. 2005;22(6):613-622. doi:10.1089/neu.2005.22.613

Veelgestelde vragen

Welk deel van de hersenen verwerkt emoties?

Het netwerk voor emotionele verwerking is de groep hersengebieden en structuren die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van emoties. Delen van de hersenen die bij dit proces betrokken zijn, zijn onder andere de amygdala, hippocampus, prefrontale cortex en cingulate cortex.

Waarom zijn emoties belangrijk bij besluitvorming?

Emoties kunnen een beslisser helpen bepalen welke aspecten van een beslissing het meest relevant zijn voor hun specifieke situatie. Ze kunnen ook mensen helpen sneller beslissingen te nemen.

Wat is de theorie over emotie beoordeling?

Deze theorie suggereert dat emoties voortkomen uit cognitieve evaluaties die mensen maken over specifieke gebeurtenissen. Met andere woorden, dit impliceert dat mensen over een situatie moeten nadenken voordat ze erop reageren met een emotie.

]]>
De Kracht van Zelfreflectie: Essentiële Vaardigheid voor Professionele Groei https://www.goodfeeling.nl/de-kracht-van-zelfreflectie/ Tue, 24 Jan 2023 18:53:47 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=7663 Empathie, communicatie, aanpassingsvermogen, emotionele intelligentie en mededogen zijn vaardigheden die essentieel zijn voor succes op de werkvloer en om een groot leider te worden.

We horen steeds vaker dat deze zachte vaardigheden cruciaal zijn om onmisbaar te worden, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Zachte vaardigheden maken ons immers menselijk en kunnen vooralsnog niet goed worden nagebootst door bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Toch is er één vaardigheid waar vaak minder over gesproken wordt: de kracht van zelfreflectie. Onderzoek toont aan dat de gewoonte van reflectie uitzonderlijke professionals kan onderscheiden van de middelmaat. We durven zelfs te stellen dat het de basis vormt waaruit alle andere zachte vaardigheden groeien.

kracht van zelfreflectie

Gedrag en de gevolgen overdenken

De praktijk draait om leren en terugblikken op de dag (zonder vooroordelen of spijt) om je gedrag en de gevolgen ervan te overdenken. Het vereist een moment van zelfreflectie en eerlijkheid om na te denken over wat er is gebeurd, wat werkte, wat niet werkte, wat gedaan kan worden en wat niet. Zelfreflectie vraagt moed. Het is doordacht en weloverwogen. Pas als je uit je verleden haalt hoe je de toekomst kunt aanpakken, ben je op de top van je kunnen.

Om de voordelen van zelfreflectie volledig te benutten, moet je er een gewoonte van maken. Dat is echter niet eenvoudig. Generieke vragen als “Waar ben ik vandaag dankbaar voor? Wat heb ik geleerd? Wat had ik beter kunnen doen?” zijn vaak te algemeen om echt nuttig te zijn.

Waar moet je dan op reflecteren? In de loop van een week gebeuren er minstens 1000 dingen. Hoe bepaal je welke ervaringen het belangrijkst zijn voor je ontwikkeling? Simpel gezegd, welke van de talloze gebeurtenissen in je leven zijn het waard om onder de loep te nemen?

Wat ons onderzoek zegt over de kracht van zelfreflectie

Om deze vragen te beantwoorden hebben we 442 leidinggevenden gevraagd na te denken over welke ervaringen hun professionele ontwikkeling het meest hebben geholpen en de grootste invloed hebben gehad op het ontwikkelen van hun leiderschapskwaliteiten.

Hun antwoorden waren authentiek. Ze onthulden gênante verhalen, abjecte fiasco’s, ondoordachte blunders, kinderachtige fouten en onzorgvuldige beslissingen – maar ook slimme keuzes, geweldige prestaties en betekenisvolle interacties. Over het algemeen waren hun overwegingen bescheiden en diepzinnig.

We analyseerden deze overwegingen met het tekstanalyseprogramma NVivo, een krachtige software die gebruikt wordt binnen sociologie en onderwijs om sentimentele thema’s op te sporen in teksten. We vroegen ook masterstudenten om de verhalen te coderen op sentiment. Ten slotte beoordeelden managementprofessoren de nauwkeurigheid van die codering.

Uit onze analyse kwamen drie verschillende thema’s naar voren: verrassing, frustratie en mislukking. Reflecties met een of meer van deze gevoelens bleken het meest waardevol om leidinggevenden te helpen leren en groeien in hun loopbaan.

Wat betekende het om in deze context verrast, gefrustreerd en mislukt te zijn?

kracht van zelfreflectie

Verrassing

Veel dingen verrassen ons, maar in dit onderzoek raakten de meeste leiders geraakt door momenten die hun verwachtingspatroon sterk deden wankelen. Eén deelnemer uitte “shock” dat een gerespecteerde, gelijkmoedige collega zijn hoop liet varen over een kleine kwestie. Een ander was verbaasd toen een heel redelijk verzoek werd afgewezen. En weer een ander beweerde “shock” toen het marktaandeel van een bewezen dienst daalde.

Hun ervaringen weerspiegelen deze fundamentele waarheid: Als mensen hebben we de neiging om naïef aan te nemen wat er daarna gaat gebeuren op basis van wat er al is gebeurd. Als onderdeel van onze cognitieve natuur gebruiken we logica en rede om te “beschrijven, verklaren, voorspellen en controleren” om enige schijn van macht uit te stralen over wat er in ons leven gebeurt.

Als we ons vergissen, worden we verrast – en fouten, vergissingen in oordelen en verkeerde aannames zijn het waard om over na te denken.

Falen

Dit brengt me bij het volgende sentiment: falen. Hoewel verrassing intern kan worden gehouden, associeerden veel deelnemers falen met het zichtbaar maken van een fout voor de grote groep. Eén leider deelde een herinnering aan hoe zijn te grote betrokkenheid bij “organisatiepolitiek” een programma dat hij leidde deed mislukken. Hij klaagde: “Ik maakte een grote fout. Ik concentreerde me op het idee, maar niet op de details. Ik moest me dat eigen maken. Het was pijnlijk, maar ik heb die fout nooit meer gemaakt.”

Falen is dus dikwijls gedragsmatig en manifesteert zich dan als een blunder. Het goede nieuws is dat we allemaal fouten maken. Fouten leveren het rauwe bewijs wat we in de toekomst niet moeten doen. Fouten stellen ons in staat te leren door “negatief voorbeeld”, ook wel bekend als “errorful learning”. Er is veel geschreven over de waarde van falen als leerervaring omdat het tijdelijk is. Natuurlijk kunnen we niet leren als we niet de tijd nemen om te stoppen en bewust na te denken.

kracht van zelfreflectie

Frustratie

Frustratie treedt op wanneer onze doordachte analyse wordt bekritiseerd. Of iemand parkeert op onze parkeerplaats, onze vlucht is vertraagd, we zitten vast in het verkeer, of onze geliefde komt ons te laat ophalen. De bestudeerde leiders gaven uiting aan hun frustratie over zaken als interne vertragingen die productlanceringen in gevaar brachten, budgettaire ongelijkheden, en bedrijfsbureaus die de realiteit in het vakgebied niet leken te begrijpen.

Momenten waarop onze leiders frustratie voelden, werden bij nader inzien groeikansen. Dat wil zeggen, kansen voor verbetering, verandering, innovatie, en zelfs om andere zachte vaardigheden te ontwikkelen zoals communicatie, probleemoplossing en geduld.

Het is belangrijk te begrijpen dat aan de wortel van frustratie onze doelen liggen, of de doelstellingen van onze ambities en inspanningen. Doelen weerspiegelen onze waarden, en onze waarden vormen het kompas dat ons verbonden houdt met ons hogere doel in het leven en op het werk. We zijn gefrustreerd als onze doelen worden gedwarsboomd en we niet kunnen krijgen wat we willen, maar door die frustratie heen ploeteren en andere manieren vinden om ermee om te gaan en vooruit te komen, resulteert in onze groei.

Een wekelijkse praktijk opbouwen

Verrassing, frustratie en mislukking. Cognitief, emotioneel en gedragsmatig. Hoofd, hart en handen. Deze delen van je zijn voortdurend in beweging en als je ze geen tijd geeft om te rusten, zullen ze zeker vermoeien. Net als een spier heeft je geest bezinning nodig om nieuwe energie te krijgen en sterker te worden.

Hier zijn een paar eenvoudige oefeningen om je op weg te helpen een regelmatige gewoonte van reflectie op te bouwen.

1) Houd een dagboek bij.

Wanneer je verrast, gefrustreerd of mislukt bent, pauzeer dan en noteer het gevoel. Noteer, zodra je daartoe in staat bent, wat er gebeurde in voldoende detail om je de gebeurtenis zo nauwkeurig mogelijk voor de geest te halen. Noteer de gevoelens in je hoofd – een zure maag, een heet hoofd, een impuls om te huilen – en ook de gedachten die onmiddellijk opkomen.

Probeer het waarom achter de emotie te identificeren. Wat aan de gebeurtenis triggerde deze gevoelens bij jou? Waren je verwachtingen niet in overeenstemming met het eindresultaat? Gingen de zaken niet zoals je ze wilde? Heb je een vergissing gemaakt?

2) Maak elke week een uur vrij om je aantekeningen door te nemen.

Sla het niet over. Blokkeer de tijd in je agenda om andere verstoringen te voorkomen.

Je kunt je op deze herziening voorbereiden door realistische verwachtingen te stellen: Het zal streng en eerlijk zijn. Het kan zelfs pijnlijk zijn om je tekortkomingen te onderzoeken, maar weet ook dat je pas beter kunt worden als je weet waar je beter in moet worden.

3) Niet alleen je dagboekaantekening lezen.

Vul het aan. Zijn er achteraf gezien dingen over de situatie die je anders kunt zien? Druk jezelf op het hart. Wat ging er mis? Waren je eerste observaties juist of onthullen ze iets anders dat misschien aan de hand was, iets wat je in het heetst van de strijd niet kon zien? Probeer jezelf als neutrale waarnemer te zien.

Nu wordt de vraag: Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt? In het geval van een fout kun je ontdekken dat er een misverstand is waarvan je kunt leren. In het geval van verrassing kun je ontdekken dat je onrealistische verwachtingen moet bijstellen. Bij frustratie kom je er misschien achter dat je je beter moet aanpassen aan het onverwachte.

Maak het jezelf gemakkelijk. Reflectie – goed uitgevoerd – is ego-verwoestend. Onthoud altijd dat uitmuntendheid wordt bereikt door te struikelen, op te staan, jezelf af te stoffen en dan weer te struikelen. Als je die struikelingen bestudeert, heb je veel minder kans om in de toekomst weer te struikelen.

Reflectie is een vorm van dagelijks handelen. Echte moedige reflectie versterkt je wilskracht. Het bevordert voortdurend het zelfbewustzijn, geeft je kracht, zorgt ervoor dat je gewaardeerd wordt, en geeft je het doorzettingsvermogen dat je nodig hebt om het bereiken van je potentieel te versnellen.

Als je als jonge professional wilt klimmen, doe dan wat degenen doen die succesvol zijn. Reflecteer op verrassing, frustratie en mislukking. Maak het onderdeel van je leven.

Het zal zich uitbetalen.

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is de praktijk van het nemen van de tijd om te overdenken over je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Het vereist dat je bij jezelf komt en een eerlijk moment neemt om na te denken over wat er is gebeurd, wat heeft gewerkt, wat niet heeft gewerkt en hoe je in de toekomst kunt verbeteren. Zelfreflectie kan helpen bij het verkrijgen van inzicht in jezelf en het ontwikkelen van vaardigheden zoals zelfkennis, zelfinzicht en verantwoordelijkheid.

Wat is communicatie?

Communicatie is het proces waarbij informatie wordt uitgewisseld tussen individuen of groepen van individuen.

Wat is aanpassingsvermogen?

Aanpassingsvermogen is de vaardigheid om efficiënt en effectief te reageren op veranderende situaties of omstandigheden.

]]>
Hoe Online Dating En De Langere Levensverwachting Van Mannen Relaties Radicaal Veranderen https://www.goodfeeling.nl/de-impact-van-online-dating/ Mon, 16 Jan 2023 06:42:35 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=7185 De impact van online dating is groter dan ooit. Met de toename van dating apps en de digitale wereld die steeds meer deel uitmaakt van ons leven, kunnen we mensen ontmoeten en daten over de hele wereld. Maar hoe beïnvloedt deze digitale revolutie onze relaties en onze zoektocht naar liefde?

De geschiedenis van de mens laat een gevaarlijk patroon zien van vroegtijdig overlijden van mannen door oorlogen, gevaarlijke beroepen en ziektes. Dankzij verbeterde levensomstandigheden en gezondheidszorg leven mannen tegenwoordig gemiddeld langer.

Deze verbeteringen hebben echter ook invloed op de relaties tussen mannen en vrouwen en kunnen leiden tot problemen voor beide partijen. Vrouwen van nu hebben andere verwachtingen en eisen dan vroeger, waar mannen vaak moeite mee hebben.

We gaan dieper in op hoe de langere levensverwachting van mannen de relaties tussen mannen en vrouwen beïnvloedt, de schaarste van “high quality” mannen in deze tijd en de gevolgen hiervan voor de zoektocht naar een partner. Door deze ontwikkelingen te begrijpen, kunnen we onze kijk op mannen en hun rol in de maatschappij veranderen.

de impact van online dating

Mannen blijven in groten getale langer in leven dan ooit tevoren

Goed voor mannen, maar onwennig voor vrouwen!

De impact van de verlengde levensduur van mannen op de relaties tussen mannen en vrouwen is duidelijk merkbaar. Vrouwen hebben nu vaak hun hele leven een man naast zich, wat kan leiden tot spanningen in de relatie en zelfs tot relatiebreuk.

Dit is biologisch en evolutionair gezien een nogal onwennige situatie voor beide partijen. Vrouwen ontwikkelen zich vaak sneller en meer dan mannen, wat kan leiden tot groeiverschillen in de geestelijke en spirituele ontwikkeling tussen mannen en vrouwen.

Dit kan een negatieve invloed hebben op de relatie. Bovendien kan de langere levensverwachting van mannen leiden tot een gebrek aan emotionele intelligentie, omdat mannen niet gewend zijn om zo lang samen te leven met een vrouw en vaak niet verder ontwikkelen na hun dertigste levensjaar.

Als we begrijpen hoe de langere levensverwachting van mannen de relaties tussen mannen en vrouwen beïnvloedt, kunnen we werken aan een betere balans en een gezonde relatie voor beide partijen.

de impact van online dating

De nieuwe verwachtingen van de “nieuwe vrouw”

De vrouwen van nu hebben zich ontwikkeld qua persoonlijkheid en hebben andere verwachtingen en eisen van een partner dan voorheen. Dit kan leiden tot een tekort aan mannen die voldoen aan bepaalde criteria, zoals emotionele intelligentie, inlevingsvermogen, verbinding, openlijke gevoelens van liefde tonen, en een hogere mate van geduld en begrip.

Dit kan de zoektocht naar een partner beïnvloeden, vooral voor vrouwen die niet meer willen stappen in hetzelfde “huwelijksbootje” als vroeger. Hierdoor zijn vrouwen op zoek naar een man die voldoet aan haar nieuwe, opgewaardeerde eisen. Vrouwen zullen dus hogere eisen stellen voor een partner.

Schaarste van “high quality” mannen

De langere levensverwachting van mannen kan leiden tot een tekort aan mannen die voldoen aan bepaalde criteria, zoals emotionele intelligentie, inlevingsvermogen, verbinding, openlijke gevoelens van liefde tonen, en een hogere mate van geduld en begrip.

Dit kan de zoektocht naar een partner beïnvloeden voor vrouwen die niet meer willen stappen in hetzelfde “huwelijksbootje” als vroeger. Vrouwen die zelf een upgrade hebben gehad, zijn op zoek naar een man die voldoet aan hun nieuwe eisen.

Vrouwen zijn nu op zoek naar die ene man die groot, intelligent, onafhankelijk, stoer, inlevend en gelijkwaardig is. Dit zal leiden tot hogere eisen voor een partner van de vrouw, maar de poel van mogelijke partners zal sterk afnemen.

Hoe high quality mannen zich bewegen in de dating scene

De mannen die voldoen aan deze criteria zijn schaars, terwijl het aantal vrouwen dat op zoek is naar zo’n man overschot heeft. Dit kan leiden tot hyper selectiviteit, waardoor deze mannen zich niet meer kunnen binden aan één partner.

Ze hebben immers nu de luxe om te kiezen en kunnen tegelijkertijd daten met meerdere vrouwen. Dit kan leiden tot een grotere druk voor vrouwen om zich te onderscheiden en zich aan te passen aan de verwachtingen van deze mannen.

Herhaling van zetten in “nieuwe” relaties en het gebruik van dating-apps

Door de hyperselectiviteit en de druk om zich aan te passen aan de verwachtingen van high quality mannen, kan het leiden tot een hoger aantal relatiebreuken en een grotere afhankelijkheid van dating-apps. Mensen zijn sneller geneigd een relatie te verbreken als ze niet voldoen aan de verwachtingen van de ander of als ze denken dat er iemand beter is.

Ook kan het gebruik van dating-apps een rol spelen in de terugkerende relatiebreuken, omdat mensen sneller kunnen switchen naar een nieuwe partner zonder dat er een echte verbinding is (libidotest voor vrouwen) . Dit kan leiden tot een ongezond relatiepatroon en een grotere afstand tussen partners.

oxytocine

De rol van oxytocine in het nieuwe datingleven

Het is belangrijk om te beseffen dat vrouwen biologisch gezien zijn ingesteld om een diepere verbinding aan te gaan met de man met wie zij seks hebben. Dit komt voort uit de afgifte van oxytocine tijdens seks, het “knuffelhormoon” dat helpt bij het creëren van een emotionele band.

Bij veelvuldige herhaling van one night stands zal dit hormoon in steeds mindere mate aangemaakt worden tot het volledig is uitgeput. Als dat moment voor een vrouw eenmaal is aangebroken, kan zij zich niet meer verbinden met een man, ook al blijkt dat een high quality man te zijn en was de seks fantastisch.

Echter herinneren deze vrouwen zich wel degelijk hoe deze verbinding aanvoelt en blijven deze najagen. Het is niet zo dat zij geen verbinding meer willen maken, maar dat zij dit niet meer kunnen, althans niet meer op bio-chemisch niveau door middel van oxytocine.

Daarnaast is het ook belangrijk te realiseren dat vrouwen biologisch gezien zijn ingesteld om de man die zij als een waardige bedpartner heeft geselecteerd bij zich te houden voor bescherming en het opvoeden van kinderen.

Hoewel deze oerinstincten minder van toepassing zijn in de huidige maatschappij, waar vrouwen zelfstandiger zijn en minder afhankelijk van een man voor bescherming, blijven deze instincten actief in de vorm van oxytocine afgifte bij intieme momenten. Hierdoor kan een vrouw op zoek gaan naar verbinding en een diepere emotionele band in plaats van alleen fysieke aantrekkingskracht.

Conclusie

Door een dieper inzicht te krijgen in hoe de langere levens van mannen de relaties tussen mannen en vrouwen beïnvloeden, kunnen we onze kijk op mannen en hun rol in de maatschappij veranderen.

Het is belangrijk om te realiseren dat de langere levensverwachting van mannen niet alleen voordelen heeft, maar ook problemen kan veroorzaken in relaties tussen mannen en vrouwen.

We moeten leren hoe we hiermee om kunnen gaan, zodat we een gezonde en gelukkige relatie kunnen hebben. Dit begint met een beter begrip van onszelf en de ander en het ontwikkelen van emotionele intelligentie.

Veelgestelde vragen

Waarom leven mannen ineens langer?

Er zijn verschillende redenen waarom mannen ineens langer leven. Dit is vooral te danken aan verbeteringen in de gezondheidszorg, veiligere werkomstandigheden, preventieve maatregelen en een toenemende populariteit van fitness en sport. Daarnaast speelt ook een verbetering in levensstijl, zoals een gezonder dieet en minder roken, een belangrijke rol.

Wanneer zien vrouwen tijdens de relatie dat de man niet mee kan komen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een vrouw tijdens een relatie ziet dat de man niet mee kan komen. Dit kan te maken hebben met persoonlijke groeiverschillen, waarbij de vrouw zich emotioneel en spiritueel sneller ontwikkelt dan de man. Het kan ook te maken hebben met een gebrek aan emotionele intelligentie bij de man, als gevolg van de langere levensverwachting.

Welke rol speelt oxytocine bij veelvuldige onenightstands bij vrouwen?

de impact van online datingOxytocine, ook wel het "knuffelhormoon" genoemd, speelt een belangrijke rol bij het creëren van verbinding en intimiteit tussen mensen. Bij veelvuldige onenightstands kan de afgifte van oxytocine bij vrouwen leiden tot een gevoel van verbinding met de partner, wat kan leiden tot een verlangen naar meer van dergelijke ervaringen. Dit kan een vicieuze cirkel creëren waarbij vrouwen steeds op zoek zijn naar die intense verbinding die ze ervaren bij een onenightstand, en deze zoektocht kan leiden tot problemen in de relaties die ze hebben of in de toekomst willen hebben. Het is belangrijk om te realiseren dat deze verbinding tijdelijk is en dat langdurige en gezonde relaties veel meer vereisen dan alleen fysieke aantrekkingskracht.

]]>
Versterk Je Emotionele Intelligentie Door Deze Extra 12 Tekenen Te Herkennen https://www.goodfeeling.nl/12-tekenen-van-emotionele-intelligentie/ Fri, 06 Jan 2023 05:53:18 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=5700 Heb je al een hoge emotionele intelligentie en wil je weten hoe je deze verder kunt versterken? Lees dan verder om te ontdekken of je deze extra tekenen van emotionele intelligentie vertoont.

1. Je denkt na over gevoelens

Emotionele intelligentie begint met zelf- en sociaal bewustzijn: het vermogen om emoties (en hun impact) te herkennen in jezelf en anderen.

Die bewustwording begint met reflectie. Je stelt jezelf vragen zoals:

  • Wat zijn mijn emotionele sterktes?
  • Wat zijn mijn zwaktes?
  • Hoe beïnvloedt mijn huidige gemoedstoestand mijn gedachten en beslissingen?
  • Wat gebeurt er onder de oppervlakte dat invloed heeft op wat anderen zeggen of doen?

Het stellen van vragen als deze levert waardevolle inzichten op die je in je voordeel kunt gebruiken.

2. Je pauzeert

Je neemt de tijd om na te denken over gevoelens. Bewustwording begint met reflectie. Je stelt jezelf vragen als:

  • Wat zijn mijn emotionele sterktes en zwaktes?
  • Hoe beïnvloedt mijn huidige stemming mijn gedachten en beslissingen?
  • Wat gebeurt er onder de oppervlakte dat invloed heeft op wat anderen zeggen of doen?

Door over deze vragen na te denken, verkrijg je waardevolle inzichten die je kunt gebruiken.

3. Je streeft ernaar om je gedachten te beheersen

Je hebt niet veel controle over de emoties die je op een bepaald moment ervaart. Maar je kunt wel reageren op die emoties door je gedachten te beheersen. Zoals het gezegde luidt: je kunt voorkomen dat een vogel op je hoofd landt, maar je kunt hem niet weerhouden van het maken van een nest.

Door je gedachten te beheersen, voorkom je dat je een slaaf wordt van je emoties en leef je in harmonie met je doelen en waarden.

4. Je profiteert van kritiek

Niemand houdt van negatieve feedback. Maar jij weet dat kritiek een kans is om te leren, zelfs als het niet op de beste manier wordt gegeven. En zelfs als het ongegrond is, geeft het je een inkijkje in hoe anderen denken.

Wanneer je negatieve feedback krijgt, hou je je emoties in bedwang en vraag je jezelf af: Hoe kan dit mij beter maken?

5. Je laat zien dat je authentiek bent

Authentiek zijn, betekent dat je zegt wat je bedoelt, betekenis geeft aan wat je zegt en trouw blijft aan je waarden en principes. Je weet dat niet iedereen het zal waarderen als je je gedachten en gevoelens deelt, maar degenen die ertoe doen, zullen het waarderen.

6. Je prijst anderen

In een wereld waarin ons wordt verteld om aan onszelf en onze eigen behoeften te denken, is het belangrijk om te onthouden dat het prijzen van anderen net zo belangrijk is. Door anderen te prijzen, toon je waardering voor hun werk en inzet, wat kan leiden tot verbeterde relaties en een positiever werkklimaat.

7. Je geeft nuttige feedback

Het geven van nuttige feedback is een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. In plaats van te bekritiseren of te oordelen, stel je opbouwende vragen en bied je concrete manieren om te verbeteren. Dit helpt anderen om te groeien en te leren, en versterkt hun vertrouwen in jou.

8. Je biedt excuses aan

Het aanbieden van excuses kan soms moeilijk zijn, vooral als we het gevoel hebben dat we niet fout zijn. Maar het tonen van de bereidheid om te erkennen dat we iemand anders pijn hebben gedaan, toont respect voor die persoon en kan helpen om spanningen op te lossen en relaties te versterken.

9. Je laat anderen hun emoties uiten

Soms hebben mensen behoefte om hun emoties te uiten. Iemand met emotionele intelligentie laat dit toe. In plaats van te oordelen of te onderbreken, luister je naar anderen. Door echt te luisteren, kun je hun emoties beter begrijpen en een dieper begrip krijgen voor hun perspectief.

Dit helpt om verbinding te maken en betere relaties te bouwen. Bovendien kan het helpen om conflicten op te lossen en productiever te zijn als team. Door je te concentreren op wat anderen zeggen in plaats van alleen maar te denken aan wat jij wilt zeggen, laat je zien dat je respect hebt voor de meningen en gevoelens van anderen.

10. Je toont zelfbeheersing

Het vermogen om jezelf te beheersen en emoties in toom te houden wanneer dat nodig is, is een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Dit betekent niet dat je emoties moet onderdrukken of negeren, maar dat je in staat bent om je emoties op een gezonde manier te uiten en te reguleren.

Als je zelfbeheersing toont, kun je op een professionele en efficiënte manier omgaan met stressvolle situaties en andere emotionele uitdagingen. Dit kan leiden tot een vermindering van conflicten en een verbetering van je sociale en professionele relaties.

11. Je houdt emoties in balans met je denken

Emotionele intelligentie betekent ook dat je in staat bent om emoties te gebruiken om goede beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Dit betekent dat je emoties niet je denken laten beïnvloeden, maar dat je emoties en gedachten in balans houdt.

Door emoties in balans te houden met je denken, kun je objectiever blijven en op een constructieve manier omgaan met emotionele uitdagingen.

emotionele intelligentie

12. Je toont emotionele flexibiliteit

Emotionele zelfbeheersing is een belangrijke component van emotionele intelligentie. Het betekent dat je in staat bent om je emoties te checken en te reguleren in plaats van ze de volledige controle te laten over je handelingen en beslissingen.

Dit kan helpen om conflicten te voorkomen en om professioneel en sociaal effectief te zijn. Het betekent niet dat je je emoties moet onderdrukken of negeren, maar dat je ze op een gezonde manier kunt uiten en beheersen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties te herkennen en te beheren in jezelf en in anderen, en om deze te gebruiken om beter te communiceren en relaties op te bouwen.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om je emotionele intelligentie te verbeteren, zoals door te leren over emoties en hoe ze werken, door te oefenen met het herkennen van emoties bij jezelf en anderen, en door bewust te werken aan het beheersen van je emoties en het gebruiken ervan om je doelen te bereiken.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk?

Emotionele intelligentie kan helpen om beter te communiceren en relaties op te bouwen, om beter om te gaan met stress en uitdagingen, en om succesvoller te zijn op werk en in het persoonlijke leven. Het kan ook bijdragen aan een algemeen gelukkiger leven.

Wat zijn de voordelen van hoge emotionele intelligentie?

Mensen met hoge emotionele intelligentie hebben vaak betere sociale vaardigheden, kunnen beter omgaan met stress, en hebben over het algemeen sterkere en meer positieve relaties.

Hoe kan ik mijn emoties beter beheersen?

Je kunt je emoties beter beheersen door bewust te zijn van je emoties, te reflecteren op je gevoelens, en technieken te gebruiken zoals mindfulness en meditatie om je emoties te reguleren.

]]>
Anger Management: 12 Stappen Om Boosheid Je Constructief Te Gebruiken https://www.goodfeeling.nl/anger-management-101/ Tue, 20 Dec 2022 08:33:15 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=5116 Door passende anger management technieken kun je je boosheid gebruiken als motivatie voor positieve veranderingen om je heen. Constructieve boosheid houdt deze twee dingen in:
Beslissen waar het is dat je wilt dat je woede je brengt.

Die bestemming bereiken via een stap-voor-stap proces. Voordat je begint, herinner jezelf aan de volgende dingen:

  • Ik moet mijn boosheid doorgronden.
  • Ik moet mijn boosheid relativeren.
  • Ik kan niets doen aan wat er gebeurt is dat mijn boosheid heeft uitgelokt.
  • De situatie die mij boos heeft gemaakt moet worden rechtgezet.
  • Ik moet andere manieren vinden om mijn boosheid te uiten.

Stap 1: Bepaal hoe je je wilt voelen nadat je boos bent geworden

Hoe je boosheid gebruikt is een keuze. Als je ervoor kiest om boosheid constructief te gebruiken zul je over het algemeen nadat je klaar bent met het uiten van je boosheid een beter begrip hebt van de persoon met wie je de boze uitwisseling had. De volgende positieve aspecten zullen zich tonen:

  • Je voelt je beter over die andere persoon.
  • Je dichter voelt bij het oplossen van problemen tussen jou en de ander.
  • Beseffen dat de dingen nooit zo erg waren als je aanvankelijk dacht toen je aanvankelijk boos werd.
  • Voel dat beide partijen zijn weggekomen met het gevoel dat er toch iets goeds is gebeurd.
  • Zorg voor minder conflicten in de toekomst.

Aan de andere kant, als je ervoor kiest om je boosheid destructief te gebruiken, moet je het tegenovergestelde resultaat verwachten – meer conflicten in de toekomst, meer spanning tussen jou en de ander, enzovoort.

Stap 2: Erken je boosheid

Een eenvoudige verklaring volstaat. Wat je wilt doen is de andere partij in het gesprek op de hoogte stellen van het feit dat hier emoties in het spel zijn en dat de emotie die je voelt boosheid is.

Stap 3: Richt je woede op het probleem, niet op de persoon

Richt je op de kwestie die je woede heeft veroorzaakt, niet op de persoon aan de andere kant van die kwestie. Als je woede begint te personaliseren, zal je woede steevast wraakzuchtig worden.

Stap 4: Identificeer de bron van je woede

Deze stap is een gemakkelijke. Waarom? Omdat de bron van al je woede bij jezelf ligt! Al je emoties zijn een weerspiegeling van jezelf.
Direct wanneer je de bron van je boosheid in jezelf verinnerlijkt, begin je je meer meester over je boosheid te voelen. De vraag is nu: Verander je je verwachtingen van die ander of maak je voor die ander duidelijk wat die verwachtingen zijn en wat er zal gebeuren als niet aan je verwachtingen wordt voldaan?

Stap 5: Accepteer dat het probleem dat je boos maakte kan worden opgelost

Het oplossen van problemen is veel gemakkelijker dan het fiksen van mensen. Wat je hebt, is een probleem situatie. Probeer optimistisch te blijven. Wees ruimdenkend. Wees niet bang om nieuwe oplossingen te proberen als de oude niet werken.

Stap 6: Probeer de dingen te zien vanuit het perspectief van de ander

Boosheid is zo subjectief dat het moeilijk is om er voorbij te kijken, om jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen. Maar de situatie zien vanuit het perspectief van de ander is een van de meest essentiële stappen om boosheid constructief te gebruiken.

De gemakkelijkste manier om te begrijpen waarom de ander denkt, voelt of handelt zoals ze doet, is om zijn inbreng uit te nodigen. Als je de ander niet de kans geeft om je te vertellen waar ze vandaan komt, blijf je achter met speculeren – en de kans is groot dat je verkeerd gokt.

Stap 7: Werk samen met de andere partij

Schakel de medewerking in van de persoon op wie je boos bent bij het oplossen van je probleem. Zodra je de verantwoordelijkheid voor het oplossen van een boosheid veroorzakend probleem begint te delen, neemt de intensiteit van je boosheid af.

Stap 8: Houd steeds een beschaafde toon aan

Wat je in woede zegt, is niet wat problemen veroorzaakt – het is de toon waarop je het zegt.

Als je een beschaafde toon in je gesprek kunt aanhouden, zul je merken dat actief luisteren naar de persoon met wie je boos bent gemakkelijker is – het is ook gemakkelijker om je boodschap aan die persoon over te brengen. Door jouw toon te verlagen zal hij op zijn beurt de andere verlagen.

Stap 9: Vermijd respectloos gedrag

Er zijn duidelijk een aantal dingen – gebaren, gedragingen – die je moet vermijden als je boosheid constructief wilt gebruiken.

Stap 10: Wees niet bang om een time-out te nemen

Wees niet bang om tegen de ander te zeggen: “Ik denk dat we nu zo ver zijn gegaan als we kunnen met deze kwestie, maar ik denk echt dat we onze discussie op een later tijdstip moeten voortzetten. Ben je het daarmee eens?” Sommige kwesties duren langer om op te lossen dan andere.

Stap 11: Maak er een tweerichtingsgesprek van

Als het erom gaat je boosheid op een constructieve manier aan te pakken, moet je de ander ook een beurt geven. Wraakzuchtige woede en gewoon “stoom afblazen” betrekken de andere partij niet, behalve als het voorwerp van je woede. Je probeert in dit geval iets anders te doen.

Stap 12: Erken dat je vooruitgang hebt geboekt

Oude slechte gewoonten zoals wraakzuchtige woede zijn moeilijk te overwinnen. Dus als je probeert om woede constructiever te gaan gebruiken, is het belangrijk om te erkennen wanneer er ergens vooruitgang wordt geboekt. Vraag de ander dan of hij ook vindt dat er vooruitgang is geboekt.

Je hoopt natuurlijk dat er positief gereageerd gaat worden. Maar als dat niet gebeurt, is dat ook goed. Misschien veranderen ze in de toekomst nog wel van gedachten. Het belangrijkste is dat je dan niet boos wordt omdat zij het niet met je eens zijn! Zou hou je de macht in eigen handen.

Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik mijn boosheid constructief gebruiken?

Door je boosheid te begrijpen en te richten op het probleem in plaats van de persoon, kun je boosheid omzetten in motivatie voor positieve veranderingen.

Wat is de eerste stap in anger management?

De eerste stap is bepalen hoe je je wilt voelen nadat je boos bent geworden. Dit helpt je om je boosheid constructief te gebruiken.

Waarom is het belangrijk om je boosheid te erkennen?

Het erkennen van je boosheid informeert de andere partij dat emoties een rol spelen in het gesprek, wat kan helpen bij het oplossen van het conflict.

Hoe kan ik mijn boosheid richten op het probleem en niet op de persoon?

Focus op de kwestie die je boos maakt, niet op de persoon. Dit voorkomt dat je boosheid wraakzuchtig wordt en helpt bij het vinden van een oplossing.

Waarom is het nuttig om een time-out te nemen tijdens een conflict?

Een time-out helpt om de spanning te verminderen en geeft beide partijen de tijd om na te denken, wat leidt tot een effectievere oplossing van het probleem.

]]>
Het Belang van Emotionele Intelligentie in Leiderschap https://www.goodfeeling.nl/leiders-met-een-hoge-emotionele-intelligentie/ Sat, 12 Feb 2022 09:49:10 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=4666 Vorig jaar, bijna op de dag nauwkeurig, publiceerde ik een artikel over het belang van hoge emotionele intelligentie met Elon Musk van Tesla als lichtend voorbeeld. In die tijd waren er een aantal artikelen geschreven die ingingen op zijn bezorgdheid over- en reactie op een bovengemiddeld aantal verwondingen van werknemers bij Tesla. Musk had de problemen frontaal aangepakt, op een zinvolle manier rechtstreeks met de werknemers gecommuniceerd, en leiderschap uitgeoefend door erkenning en belofte voor verbetering. Als herinnering aan die uitspraak verscheen via Inc. het volgende:

Geen woorden kunnen uitdrukken hoeveel ik geef om jullie veiligheid en welzijn…Het breekt mijn hart als iemand gewond raakt bij het bouwen van auto’s en inzet toont om Tesla succesvol te maken…Ik heb als eis neergelegd dat elk ongeval rechtstreeks aan mij gemeld wordt, zonder uitzondering.

Ik vergader elke week met het veiligheidsteam en zou elk slachtoffer willen ontmoeten zodra ze beter zijn, zodat ik kan begrijpen wat we moeten doen om het beter te maken. Daarna ga ik naar de productielijn en voer dezelfde taak uit die zij uitvoeren…Bij Tesla geven we leiding vanuit de frontlinie, niet vanuit een of andere veilige en comfortabele ivoren toren. Leidinggevenden moeten de veiligheid van hun team altijd boven die van zichzelf stellen.

Veranderende Leiderschapsdynamiek

Wat er sinds dit artikel gebeurd is, is een fascinerend voorbeeld van hoe leiderschap en de emotionele intelligentie die nodig is om het uit te oefenen, dynamisch en steeds veranderend zijn. Je ziet dat emotionele intelligentie absoluut noodzakelijk is om effectief leiderschap te kunnen uitoefenen; zonder wordt het een warboel, zoals dat met Musk en zijn ondernemingen het geval is geweest.

Ooit was Musk een casestudy onderwerp voor voorbeeldige emotionele intelligentie, maar nu is hij de ergste nachtmerrie geworden van elke compliance officer – een leider die losgeslagen is op de sociale media en zich schijnbaar niet bewust is van de gevolgen die uit zijn beslissingen voortvloeien. Als emotionele intelligentie bewustzijn van onszelf en de mensen om ons heen is, dan is Musk onlangs een voorbeeld van het tegenovergestelde geworden.

Onze Emotionele Intelligentie ten Goede Gebruiken

Een medewerker voor Inc., Justin Bariso, schreef begin dit jaar een stuk met de titel, “It Only Took Elon Musk 10 Words to Reveal Why You Should Never Want to Work for Tesla.” Daarin gaat Bariso in op een e-mail die midden in de nacht door Musk naar de werknemers gestuurd werd. De e-mail spreekt over prestaties die in het afgelopen jaar bereikt zijn, met een oproep tot voortdurende toewijding aan de missie van het bedrijf. Bariso benadrukt dan de zin die voor hem uiterst problematisch was, “We moeten alles doen wat we kunnen om de zaak vooruit te helpen.”

Bariso gaat verder met te stellen, “Musk’s persoonlijke doel om de planeet te redden mag bewonderenswaardig zijn, maar wat hij hier impliceert is dat niet. In feite zijn deze 10 woorden een perfect voorbeeld van wat bekend staat als de ‘donkere kant’ van emotionele intelligentie.” Hij linkt naar een ander artikel dat spreekt over het krachtige hulpmiddel dat emotionele intelligentie kan zijn, ten goede of ten kwade.

In het artikel waarnaar verwezen wordt en dat gepubliceerd is door Tijd, wordt de donkere kant van emotionele intelligentie gekarakteriseerd als:

“het gebruiken van iemands kennis van emoties om strategisch doelen te bereiken die zichzelf dienen. Zoals iemand die een briljant intellect bezit een volleerd detective of een crimineel meesterbrein kan worden, heeft iemand met een superieur emotioneel quotiënt de keuze tussen twee heel verschillende paden: zijn invloed gebruiken om te helpen of om schade te berokkenen.”

Misschien kanaliseert Musk alleen maar zijn vermogen in emotionele intelligentie om te overtuigen en te manipuleren; maar zijn recente communicatie met werknemers en publiek (en dus ook investeerders), wijst misschien op iemand die niet noodzakelijk gericht is op emotionele intelligentie om zijn zaak te bevorderen.

Waarom er meer voor nodig is dan alleen briljant zijn

Het contrast in communicatie dat Musk het afgelopen jaar tentoonspreidde, illustreert hoe iemands leiderschap aanpak een grote invloed kan hebben op een organisatie. Musk’s briljante brein is wat Tesla en zijn andere ondernemingen aanvankelijk in de voorste gelederen van de innovatie stuwde. Maar die schittering – die tot uiting komt in zijn “harde” vaardigheden – moet ook over de gelijkwaardige “zachte” vaardigheden beschikken om echt effectief te zijn. Het yin en het yang.

Ik geef aan de Columbia Universiteit een cursus die heet, “Belang van Emotionele intelligentie in de Werkplaats.” In deze cursus stel ik de vraag, “Beheers jij je emoties of beheersen je emoties jou?” Het is een intrigerende vraag gezien mijn publiek: masterstudenten in de ingenieurswetenschappen – heel misschien de volgende generatie Elon Musks; ze zijn zeer intelligent en gewend aan precisie en op metriek gebaseerde bewijzen die typisch zijn voor elke wetenschappelijke discipline.

Bijgevolg is het voor velen van hen een grote sprong om hen te helpen zich bewust te worden van zachte vaardigheden, die vaag en zelfs lichtgeraakt lijken, en die te ontwikkelen. Feit is echter dat hun zachte vaardigheden even noodzakelijk zullen zijn als hun briljante technische vaardigheden – zoals dat voor iedereen in elke discipline of bedrijfstak het geval zal zijn.

Extra aandacht voor deze vaardigheden neemt toe, vooral in het licht van high-profile leiders die ze op cruciale momenten niet lijken te benutten. Effectieve communicatie, persoonlijke gewoonten en motivatie, emotionele intelligentie, tijdbeheer, leiderschapskwaliteiten – het zijn allemaal zachte, maar noodzakelijke elementen van een succesvol iemand.

De harde waarheid over zachte vaardigheden: Workplace Lessons Smart People Wish They had Learned Sooner, van Peggy Klaus is een boek dat in mijn top tien van aanbevolen lectuur staat en waar ik vaak naar verwijs als ik het belang van “zachte” vaardigheden benadruk. In haar boek deelt Klaus inzichten die ze opdeed bij het coachen van enkele van de schijnbaar meest bekwame en vaardige personen die een glazen plafond in hun loopbaan ervaren. De reden voor die glazen plafonds? Vaak een tekortkoming in sociale, communicatieve, en zelfmanagement gedragingen.

Overwin onze zwaktes

Zelfs degenen die we als geweldige leiders beschouwen kunnen op deze gebieden plateaus ervaren, en daarom moeten we Musk niet verguizen maar van hem leren. Intelligentie, zowel intellectueel als emotioneel, is dynamisch – we moeten waakzaam zijn in het zoeken naar mogelijkheden om voortdurend te verbeteren.

Hoe we dit bereiken is net hetzelfde als iemand die net begint op het pad naar beter leiderschap en grotere emotionele intelligentie – door zelfbewustzijn. Voordat je je bewust kunt zijn van iemand anders om je heen, moet je je bewust zijn van jezelf, wat serieuze zelfreflectie vereist. Het resultaat kan ongemakkelijk en uitdagend zijn, want het zal waarschijnlijk verandering vereisen. En, hoewel het niet leuk is om je op het negatieve te richten, is inzicht in je zwakheden van cruciaal belang voor verbetering en echte emotionele intelligentie.

In een artikel van Minda Zetlin voor Inc. verkent ze dit idee dat we in plaats van ons te concentreren op onze sterke punten, misschien meer belangstelling hebben voor onze zwakke punten. “Onze sterke punten helpen ons te komen waar we naar toe gaan, maar als we onze eigen zwakke punten niet volledig begrijpen en er rekening mee houden, zullen we niet in staat zijn ons succes op lange termijn vol te houden.” Als we beginnen te herkennen wat ons in de weg zit, kunnen we het uit de weg ruimen.

De meesten zullen het ermee eens zijn dat erkenning de eerste stap is naar herstel – of meer algemeen, verandering. Hoe zouden we kunnen verwachten onszelf te verbeteren als we juist die gedragingen en gewoonten die ons tegenhouden negeren? Dat kunnen we niet. Een vraag die Zetlin in haar artikel stelt en die ik bijzonder interessant vond was:

  • Hoe zou het anders zijn als je het kon loslaten?
  • Hoe zou je leven anders zijn als je bepaalde zwakheden kon overwinnen of “loslaten”?
  • Wat zou er veranderen?
  • Hoe zouden dingen verbeteren?
  • Kun je visualiseren hoe jij en de mensen om je heen er positief door beïnvloed zouden worden?

Wanneer ik cliënten coach die effectievere openbare sprekers willen worden, is een van de meest onthullende ervaringen het opnemen van een toespraak van jezelf en die dan terug te moeten kijken. Jezelf “zien optreden” is een van de meest uitdagende oefeningen in zelfbewustzijn voor zich ontwikkelende sprekers. Het is niet gemakkelijk om buiten je comfort zone te treden en gedwongen te worden jezelf te zien zoals je werkelijk bent – met fouten en al. Maar de hoeveelheid wijsheid die uit deze sessies te halen valt, is vaak diepgaand.

Hetzelfde kan gezegd worden van een leider die zelfbewustzijn serieus neemt. Wie zijn optimale zelf wil bereiken is bereid grondig naar zichzelf te kijken en te leren van zowel het goede als het slechte. Bereid zijn om eerlijk naar jezelf te kijken en naar hoe je met je omgeving omgaat, leidt tot een grotere emotionele intelligentie. Soms is voor zelfevaluatie de inbreng van je omgeving nodig, wat confronterend is, maar ook uiterst heilzaam kan zijn.

De Grootste Fout die een Leider kan Maken

Harvard Business School organiseerde een symposium, Imagining the Future of Leadership en vroeg verschillende gevestigde leiders uit het bedrijfsleven en de academische wereld wat volgens hen de grootste fout is die een leider kan maken. Bill George, professor aan de Harvard Business School meent dat de grootste fout is wanneer leiders hun eigenbelang stellen boven het beste belang van de organisaties en belanghebbenden voor wie ze verantwoordelijk zijn.

Dit, en elk van de gegeven antwoorden, roept gedachten op aan niet alleen Musk, maar aan zovele andere leiders die deze fouten gemaakt hebben terwijl ze aanvankelijk mensen wilden inspireren, overtuigen en motiveren om een bepaald doel te bereiken. Wat kan beginnen als een waardig doel of visie kan juist de oorzaak worden van een leider’s ondergang. Gianpiero Petriglieri, Affiliate Professor in Organizational Behavior aan INSEAD, sprak hierover in zijn overtuiging dat al te zeer gecharmeerd zijn van iemands visie negatieve gevolgen kan hebben.

“Het is de keerzijde van goed leiderschap, van inspirerend leiderschap, van gepassioneerd leiderschap…soms kun je verstrikt raken in het absoluut, volledig…gericht raken op het nastreven van een doel. Dat verschuift van een passie en doel, naar een obsessie worden, en op dat punt, misschien wanneer je het meest inspirerend bent…kun je ook het meest kwetsbaar zijn, omdat je in feite het vermogen kunt verliezen om te kijken naar…de gevolgen.”

Uiteindelijk zijn zelfingenomen passie niet genoeg om een echte leider te zijn – hoe indrukwekkend ze ook mogen zijn. In plaats daarvan moeten we proberen de beste versie van onszelf te worden door persoonlijke zwakheden te overwinnen, te proberen de mensen om ons heen te begrijpen, en door persoonlijk voorbeeld anderen te leiden om waardige doelen te bereiken.

Misschien zullen we over een jaar de wonderbaarlijke leiderschapsgebeurtenissen van Musk en zijn organisaties bespreken. Laten we intussen leren van de openbare fouten van anderen en ernaar streven de beste versies van onszelf te zijn.

Doe onze emotionele intelligentie test

Wat is emotionele intelligentie?

Emotioneel intelligente mensen leven zich in en passen zich eventueel daarop aan

Hoe toon je empathie?

Je toont je emotionele intelligentie door te luisteren en begrip te tonen voor de gevoelens van anderen.

Veelgestelde Vragen

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, begrijpen en beheersen. Het helpt bij effectieve communicatie en betere relaties.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk voor leiderschap?

Leiders met hoge emotionele intelligentie kunnen beter omgaan met stress, conflicten oplossen en empathie tonen, wat resulteert in een productievere en gelukkigere werkomgeving.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Je kunt je emotionele intelligentie verbeteren door zelfbewustzijn te ontwikkelen, empathie te tonen, actief te luisteren en feedback te vragen van anderen.

Wat zijn enkele voorbeelden van emotionele intelligentie in leiderschap?

Voorbeelden zijn het tonen van empathie, open communicatie, actief luisteren, en het vermogen om kalm te blijven onder druk en beslissingen te nemen die het welzijn van het team bevorderen.

Kan een leider succesvol zijn zonder emotionele intelligentie?

Hoewel technische vaardigheden belangrijk zijn, kunnen leiders zonder emotionele intelligentie moeite hebben met het opbouwen van sterke relaties en een positieve werkomgeving, wat hun effectiviteit kan verminderen.

]]>