emotionele gezondheid – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Wed, 10 Jul 2024 20:47:19 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png emotionele gezondheid – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 Ware Liefde Bestaat Uit Twee Complete Personen Die Samenkomen En Een Unieke Harmonie Creëren https://www.goodfeeling.nl/ware-liefde-bestaat-uit-twee-complete-personen-die-samenkomen-en-een-unieke-harmonie-creeren/ Tue, 09 Jul 2024 21:25:47 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=41811 Wanneer het aankomt op het aangaan van een nieuwe relatie zou je eerst maar eens je allerdiepste angsten onder ogen durven komen. 

Je wilt hoedan ook weten hoe gezond je zelf bent in termen van je eigen (stabiele) basis voordat je een relatie aangaat met een partner.

Denk hier eens heel diep over na:. Wat als het universum NU naar je toe kwam en zei:

“Je zult voor altijd alleen blijven, dat garandeer ik je. Wat je ook onderneemt in je leven, je zult altijd alleen zijn.”

Zou je daarmee oké zijn?

Als het antwoord “Ja” is, dan is dat goed.

Als het antwoord “Nee” is, dan is dat iets om aan te werken en los te laten.

Betekent dit dat je doel moet zijn om voor altijd alleen te blijven? 

Nee, dat betekent het niet. Maar het betekent wel dat de reden waarom je een relatie aangaat moet voortkomen uit de zuiverste intentie en niet uit de behoefte en de noodzaak om je compleet te voelen.

Dit is ook waarom ik het altijd heb over belangrijkste relatie die er bestaat: de relatie die je met jezelf hebt.

Dus als het idee om voor altijd alleen te zijn je triggert, wat betekent dat dan?

Dat betekent dat je het hele idee niet kunt uitstaan om eerst in een harmonieuze relatie met jezelf te zijn. Dat is dus waar het echt om gaat. En omdat je het niet kunt uitstaan om met jezelf of alleen te zijn, ontbreekt het je aan zelfliefde en zelfacceptatie. Je wilt een relatie omdat je probeert die liefde van buitenaf te krijgen.

Ware Liefde Bestaat Uit Twee Complete Personen Die Samenkomen En Een Unieke Harmonie Creëren

Zelfliefde en Relaties

Als je jezelf niet de liefde geeft die je nodig hebt, maar hoopt dat iemand anders dat voor je doet, dan werkt dat niet. Je kunt zelfliefde niet uitbesteden aan iets of iemand anders. Als je een relatie aangaat met deze basis, zal je geen liefde ervaren, maar alleen verlangen en gehechtheid, wat tot veel manipulatie leidt.

Je zult proberen je partner bij je te houden, omdat je bang bent om weer alleen te zijn. Dit is helaas hoe de meeste relaties zijn. Totdat je echt van jezelf kunt houden en compleet kunt worden, is het moeilijk om een gezonde relatie te hebben.

Ware liefde bestaat uit twee complete personen die samenkomen en een unieke harmonie creëren.

Samen creëren ze iets moois, maar elk individu blijft op zichzelf volledig. Dit geldt ook als je door een breuk gaat. Een relatiebreuk is nooit leuk, maar het vermindert nooit je eigenwaarde. Je blijft jezelf. Niets buiten jou kan je verbeteren of kleiner maken. Het is belangrijk om doelen te hebben in het leven, maar je doelen bepalen nooit je eigenwaarde.

Stop met Het Achtervolgen van de Verkeerde Mensen

Het volgende is: stop met het achtervolgen van de verkeerde mensen, echt waar. Vraag jezelf af, wat is mijn ideale partner? Helaas zien we vaak dat mensen anderen najagen die hun vrienden, familie of de maatschappij zullen imponeren, zonder zich af te vragen wat ze zelf willen.

Ga voor wat jij wilt. Niemand anders zal in die relatie zitten. Waarom probeer je anderen te imponeren? Wees voorzichtig dat je jezelf niet opsluit in wat we een gouden kooi noemen. Dit gebeurt nog steeds veel te vaak.

Er bestaat zoiets als natuurlijke chemie. Als we allemaal één-op-één zouden afspreken, zullen we dan allemaal even goed met elkaar kunnen opschieten? Nee, sommige mensen zullen een betere klik hebben dan anderen, en dat is chemie.

Het betekent niet dat er iets mis is met de persoon met wie je geen klik hebt. Maar wat we doen is dat we proberen mensen te behagen, we zetten een façade op en proberen iemand te zijn die we niet zijn om de verkeerde mensen te laten houden van wie we echt zijn.

Ware Liefde Bestaat Uit Twee Complete Personen Die Samenkomen En Een Unieke Harmonie Creëren

Authenticiteit in Relaties

Denk aan jezelf op je slechtst. Stel dat je een avond uit bent geweest, veel hebt gegeten en gedronken, en je voelt je de volgende ochtend beroerd en opgeblazen. Als je ideale partner je zo zou zien, zonder make-up, net wakker uit bed, zou je je dan op je gemak voelen?

Als het antwoord nee is, dan ben je niet echt. Je probeert een gouden kooi te creëren. Dit geldt ook als je je partner buiten jouw league vindt. Dat is een gouden kooi en dat is nooit goed.

Een relatie zou je persoonlijke toevluchtsoord moeten zijn waar je volledig jezelf kunt zijn. Wees authentiek en wees niet bang om de echte jij te laten zien. Als je dit doet, zul je snel zien met wie je wel en niet een natuurlijke klik hebt. Dit voorkomt dat je zes maanden investeert in een relatie om er later achter te komen dat jullie niet bij elkaar passen.

De Waarde van Zelfverbetering

Een ander belangrijk punt is om iemand te vinden die ook bezig is met zelfverbetering. Als je iemand ontmoet die niet bezig is met zelfverbetering, is de relatie gedoemd te mislukken. We trekken meestal iemand aan met een vergelijkbaar niveau van zelfvertrouwen.

Maar als je jezelf blijft verbeteren en de ander niet, zal er uiteindelijk een kloof ontstaan die te groot is om te overbruggen, en de relatie zal eindigen.

Ware Liefde Bestaat Uit Twee Complete Personen Die Samenkomen En Een Unieke Harmonie Creëren

Vraag jezelf dus af:

Waar gaat deze persoon heen?

Wat zijn hun doelen? Werken ze aan zichzelf?

Er zijn mensen die ik 15 jaar geleden heb gedate, die toen als heel aantrekkelijk werden beschouwd. Maar waar zijn ze nu? Iemand die alleen maar rookt en drinkt, zal na een paar jaar niet meer zo aantrekkelijk zijn. Dus kijk niet alleen naar het heden, maar projecteer naar de toekomst. Waar gaat deze persoon heen?

Omgaan met Tegenslagen

Relaties zullen je ook op z’n minst altijd wel kleine triggers geven en dat is een goed ding. Het is bovendien normaal en heel natuurlijk. Dit kan je op persoonlijk vlak helpen met je eigen groei en ontwikkeling.

Relaties kunnen dingen in je naar boven brengen die moeilijk op je eigen houtje te triggeren zijn. Dit is waardevol, dus blijf erbij. Als je door de initiële fase heen komt, wordt de relatie veel bevredigender dan in het begin.

Tegenslagen spelen ook een belangrijke rol in relaties. Je moet samen door moeilijke tijden heen gaan om te zien waar je relatie echt van gemaakt is. Dit laat je zien wie je partner echt is.

Als alles goed gaat, is het makkelijk om met elkaar op te schieten. Maar als het moeilijk wordt, komt de waarheid naar boven. Dat geldt ook voor vriendschappen. Hoe reageren je vrienden als je door een moeilijke tijd gaat? Dit laat zien wie je echte vrienden zijn.

Leren Omgaan met Ruzies

Crucial ConversationsHet laatste wat ik wil zeggen is dat een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie is om te leren hoe je ruzie maakt met je partner. Ruzies zijn onvermijdelijk. Mensen proberen het te vermijden, maar het is belangrijk om te weten hoe je gezond kunt ruziën.

De beste manier om dit te leren is door het boek “Crucial Conversations” te lezen. Dit boek leert je de parameters van een gezonde ruzie en hoe je er doorheen kunt navigeren zonder dat het toxisch wordt.

Uiteindelijk zijn dit enkele van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden als het gaat om relaties. Relaties kunnen diepe paden naar groei en zelfontdekking zijn, maar ze moeten beginnen vanuit de juiste basis.

Conclusie

Sluit jezelf niet op in een gouden kooi en hou het lange termijn perspectief in gedachten. Gebruik je relatie als een kans om te genezen en jezelf te verbeteren.

Veelgestelde Vragen

Waarom is zelfliefde belangrijk voor een gezonde relatie?

Zelfliefde vormt de basis voor gezonde relaties. Zonder zelfliefde zoek je bevestiging van anderen, wat leidt tot afhankelijkheid en ongezonde dynamieken.

Hoe kan ik aan mijn zelfliefde werken?

Begin met zelfzorg en zelfacceptatie. Meditatie, journaling en het stellen van grenzen zijn effectieve manieren om je zelfliefde te vergroten.

Wat zijn tekenen van een gezonde relatie?

Gezonde relaties kenmerken zich door wederzijds respect, open communicatie, en het vermogen om onafhankelijk te zijn terwijl je samen bent.

Waarom voelen veel mensen zich ongemakkelijk bij het idee om alleen te zijn?

Dit ongemak komt vaak voort uit een gebrek aan zelfacceptatie en het idee dat je anderen nodig hebt om je compleet te voelen.

Hoe beïnvloedt zelfverbetering mijn relatie?

Zelfverbetering helpt je groeien en sterker worden als individu, wat bijdraagt aan een evenwichtige en ondersteunende relatie.

]]>
Wat Is Het Verschil Tussen Codependentie En Empathie? https://www.goodfeeling.nl/het-verschil-begrijpen-tussen-codependentie-en-empathie/ Fri, 22 Dec 2023 07:49:09 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=30902 We hebben allemaal wel eens de uitdrukking gehoord: “Verplaats je in de schoenen van een ander.” Maar wat betekent dit echt als het gaat om relaties en die dunne lijn tussen codependentie en empathie? Ben je een empath of ben je codependent? We gaan het uitzoeken.

Mensen zijn van nature bedoeld om anderen te helpen. Zo zouden we allemaal emoties moeten kunnen voelen voor anderen, vooral wanneer die ander een verschrikkelijke tijd doormaakt. We horen ons hart en onze emoties te openen en de pijn te durven voelen die de ander doormaakt. Zonder deze eigenschappen zou de wereld een koude en donkere plek zijn. Echter, mensen raken vaak in de war over die fijne lijn tussen codependent zijn of mogelijk een empath. In deze presentatie vergelijk ik het verschil tussen een hooggevoelig persoon, ook bekend als een empath, en het overschrijden van de lijn door je te verliezen in een ander persoon en codependent te worden.

Empath” en “Codependent”

  1. Empath (Hooggevoelig): Stel je voor dat je iemand bent die heel goed aanvoelt wat anderen voelen. Je gaat een ruimte binnen en kunt meteen de sfeer aanvoelen. Als je vrienden verdrietig of blij zijn, lijkt het alsof hun emoties op de een of andere manier ook jouw emoties worden. Dit is meer dan gewoon inlevingsvermogen; het is alsof je een emotionele spons bent. Je pikt niet alleen op wat anderen voelen, maar je ervaart het bijna alsof het jouw eigen gevoelens zijn.

  2. Codependent (Medeafhankelijk): Dit is een beetje anders. Het gaat over een soort relatie waarbij je jezelf misschien te veel vastklampt aan iemand anders, vaak in een poging om hen te “redden” of te helpen met hun problemen. Het kan voelen alsof jouw eigen geluk of gevoel van waarde heel sterk verbonden is met het welzijn van die andere persoon. Je zou kunnen merken dat je eigen behoeften, wensen of gevoelens naar de achtergrond verdwijnen omdat je zo gefocust bent op de ander.

Bij beide termen gaat het dus om hoe je omgaat met emoties en relaties, maar ze hebben verschillende focuspunten en gevolgen voor hoe je je voelt en hoe je relaties functioneren.

Empathie en Codependentie Begrijpen

Laten we eerst begrijpen wat een empath is. Empathie, of empathisch zijn, is belangrijk; het maakt ons menselijk. Empathie stelt ons in staat om banden te vormen en bewustzijn te hebben buiten ons individueel perspectief. Met andere woorden, het stelt ons in staat om onszelf even opzij te zetten. Een empath is iemand die zeer afgestemd is op de gevoelens en emoties van de mensen om hen heen. Empaths begrijpen niet alleen de gevoelens van anderen, maar voelen ook daadwerkelijk wat de ander voelt op een zeer diep niveau.

Empaths zijn vaak geweldige luisteraars en begripvolle partners en vrienden. Ze zijn typisch goed in het aanvoelen van iemands emoties en kunnen zich echt verplaatsen in de situatie van die persoon, wat hen uitstekende zorgverleners en meelevende vrienden maakt. Het idee van jezelf in de schoenen van een ander plaatsen, daar zijn empaths meesters in. Ze voelen jouw verdriet, jouw vreugde, en kunnen die gevoelens een tijdje spiegelen. Empaths zijn echter zo gevoelig dat ze zich soms moeten losmaken van die relatie.

Het Verschil Begrijpen Tussen Codependentie En Empathie

Grenzen en Zelfbehoud

Empaths zonder sterke grenzen en een sterk gevoel van zelf kunnen het risico lopen op emotionele uitputting en zelfs codependentie in relaties. Dit is waarom empaths vaak codependent kunnen zijn. De beslissende factor komt uiteindelijk neer op grenzen. Met andere woorden, geen pauze nemen van die situatie, zich verliezen in die persoon en hun gedragingen tot het punt dat het hun dag verpest.

Een hooggevoelig persoon zal zo dicht mogelijk bij die emotionele spreekwoordelijke vlam van de ander komen, maar tegelijkertijd niet dicht genoeg om zichzelf te bezeren. Een codependent daarentegen zal alles opgeven en in die vlam springen om die persoon te helpen zich beter te voelen, wat er ook gebeurt.

Codependentie verschilt van empathie omdat er een gebrek is aan authentiek zelf. Met andere woorden, je verliest wie je bent. Codependentie wordt geleerd als kind binnen een gebrek aan functionele gezinsdynamiek. We leren als kinderen dat we anderen moeten helpen om liefde te ontvangen en opgemerkt te worden. Aan de kern van codependentie ligt het onvermogen om onze eigen emoties te reguleren.

Empathie versus Codependentie in de Praktijk

Laten we nu eens kijken naar een scenario waarin je een situatie zou kunnen aanpakken als je codependent bent versus een empath. Stel, je hebt een vriend die erg overstuur is en huilt, en zijn emoties deelt over het overlijden van een geliefde. Als empath luister je, houd je hun hand vast en geef je hen de kans om hun gevoelens te delen. Dit is empathisch zijn, waarbij je de ander de ruimte geeft om te spreken en hun gedachten te delen, terwijl je gezonde grenzen bewaart. Een codependent zou echter de droefheid van de ander volledig overnemen en hun gedachten en gedrag voor de rest van de dag veranderen.

Het Verschil Begrijpen Tussen Codependentie En Empathie

Van Codependent naar Gezonde Empath

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om die fijne lijn tussen empath en codependent beter te begrijpen. Maak het niet ingewikkelder dan nodig. Als empath denk je realistisch, houd je grenzen in stand, ben je onafhankelijk en behoud je jezelf. Dit zijn dingen die je kunt oefenen voordat je een situatie ingaat waarin je uitgedaagd kunt worden. Zorg ervoor dat je je bewust bent van je grenzen, stel een tijdslimiet in om bij die persoon te zijn en zorg ervoor dat je niet meegesleurd wordt in het drama, de chaos, de pijn of soms zelfs het geluk.

En onthoud, het goede nieuws is dat het absoluut mogelijk is om van codependent naar een gezonde empath te gaan. Door je grenzen te begrijpen, jezelf niet te verliezen in een situatie en echt je motivatie te kennen om die persoon te helpen, kun je de lelijke greep van codependentie vermijden.

Veelgestelde vragen

Wat is een empath?

Een empath is iemand die sterk de emoties van anderen aanvoelt en deze bijna als eigen emoties ervaart, wat zorgt voor diepe verbindingen maar ook uitdagingen kan opleveren.

Hoe verschilt codependentie van empathie?

Codependentie in relaties betekent dat je jezelf te veel verliest in het zorgen voor anderen, waarbij je eigen behoeften en grenzen vaak naar de achtergrond verdwijnen.

Waarom is het belangrijk om grenzen te stellen?

Het stellen van grenzen is cruciaal om emotionele uitputting te voorkomen, vooral voor empaths, en helpt bij het onderhouden van gezonde, evenwichtige relaties.

]]>
29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek Die Je Zelfvertrouwen Geven En Je Angst Bestrijden https://www.goodfeeling.nl/29-schrijfopdrachten-voor-je-dagboek-die-je-zelfvertrouwen-geven-en-je-angst-bestrijden/ Fri, 01 Dec 2023 07:30:58 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=30424 Veel mensen leven in constante angst. En misschien heb jij ook angstige gedachten die regelmatig opdoemen op de meest ongelegen momenten van je dag. Eén angstige gedachte leidt vaak tot een andere angstige gedachte en dan weer een andere angstige gedachte, totdat de persoon omringd is door alleen maar deze angstige gedachten. En het wordt steeds moeilijker om ooit weer terug te keren naar die zorgeloze gemoedstoestand die je misschien wel als kind had, maar nu verder weg en onbereikbaar is dan ooit. Dit is wat er gebeurt wanneer deze angstige gedachten de overhand krijgen in je hoofd.

Schrijven als middel tegen angst

Op momenten als deze kan schrijven je helpen je angst te verminderen. Studies hebben aangetoond dat schrijven over hoe iemand zich voelt, de potentie heeft om angst te verlichten bij mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt (zie informatie hier). Schrijven voorkomt dat mensen verdrinken in hun eigen angstige gedachten. Het stelt hen ook in staat hun eigen krachten te zien en nuances van hun persoonlijkheden te ontdekken.

De functie van je gedachten op papier zetten

Je kunt nu eenmaal niet zomaar je gevoelens opschrijven zoals ze in je hoofd rondrazen. Zowel je angsten als je dromen gaan in je hoofd als een gek tekeer en het is lang niet altijd even geordend. Het is eerder chaotisch. Om dit allemaal goed op papier te krijgen, zul je eerst alles moeten ordenen. Je wordt als het ware gedwongen om je gevoelens eerst in je hoofd onder woorden te krijgen. Als je dat lukt en je schrijft het op, dan krijg je een analytisch verhaal over hoe jij je voelt en waar je bang voor bent. En dit is precies waar dit blog over gaat!

29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek

29 schrijfopdrachten die je angst zullen wegnemen

1.
Wat was de moeilijkste ervaring die je ooit hebt gehad, en hoe heb je die overwonnen?
 
Terugdenken aan uitdagende tijden laat ons zien hoe ver we zijn gekomen, en kan ons inspireren om dankbaar te zijn voor alles wat er is gebeurd.
2.
Noem drie dingen die je het meest bang maken, en de redenen waarom.
 
Het onder ogen zien van de dingen die ons bang maken, vermindert hun kracht om ons angstig te maken.
3.
Herinner je drie positieve dingen die je vandaag zijn overkomen en schrijf ze op. Wees zo gedetailleerd mogelijk.
 
Het herinneren van positieve dingen die gedurende de dag zijn gebeurd. Dit verbetert je stemming en motivatie.
4.
Reageer op je eigen zelfkritiek en dan specifiek over je acties en beslissingen.
 
Als het je aandacht vestigt op alle verkeerde dingen die je hebt gedaan, is dit het moment om je te concentreren op de juiste dingen die je hebt bereikt, en om die veel te harde mening van je innerlijke criticus over jou scherp af te wijzen.
5.
Hoe voel je je nu? Beschrijf hoe je je voelt. Schrijf drie positieve punten hoe je je voelt en schrijven drie negatieve punten hoe je je voelt.
 
Vind je het fijn hoe je je nu voelt? Zo nee, hoe zou je je graag willen voelen? Wat kun je doen om te veranderen hoe je je voelt?
6.
Schrijf alle dingen op waar je je op dit moment zorgen over maakt. Maak de lijst zo lang mogelijk.
 
Al je zorgen openlijk uiten voorkomt dat ze te veel ruimte in je hoofd innemen.
7.
Schrijf een brief naar de drie mensen die altijd het meest ondersteunen, hou het kort en kies woorden van dankbaarheid en liefde.
 
Denk aan de mensen die je ondersteunen. Kies er drie. Schrijf vervolgens een brief aan elk van hen waarin je de manieren beschrijft waarop ze je ondersteunen en hen vertelt hoeveel je ze waardeert. Je hoeft de brieven niet te versturen als je dat niet wilt.
8.
Wat zijn de drie dingen die je voor de rest van je leven zou willen doen?
 
Het opschrijven van de dingen die je graag zou willen doen, zelfs zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen, helpt je opnieuw contact te maken met je passies.
9.
Maak een lijst van de complimenten die je van anderen hebt ontvangen.
 
Het opschrijven van de complimenten die je van anderen hebt gekregen, helpt het vertrouwen te vergroten en geeft je weer nieuwe hoop.
10.
Wat zijn vijf momenten in je leven waarvan je kunt zeggen dat je echt gelukkig was?
 
Een studie toonde aan dat mensen (vooral tieners) die gelukkige herinneringen ophalen, veerkrachtiger zijn en minder vatbaar voor depressie.
11.
Denk terug aan een moment waarop je je zwaarste mislukking hebt ervaren. Welke lessen kun je daaruit trekken?
 
Mislukking is soms noodzakelijk. Het wordt beschouwd als de grootste leermeester die we in dit leven zullen hebben. Zonder mislukkingen zijn we niet in staat om grotere prestaties na te streven.
12.
Schrijf een brief aan jezelf. Maak er een liefdesbrief van.
 
Ontdek hoe uniek geweldig je bent terwijl je schrijft over de bewonderenswaardige kwaliteiten die je hebt.
13.
Als je vatbaar bent voor angstaanvallen, schrijf dan alle strategieën op die je in het verleden hebt gebruikt om aan een opleving van je angsten het hoofd te bieden.
 
Deze lijst zal je helpen realiseren dat je altijd iedere angstaanval hebt overleefd, en zal je hoop geven om ook de volgende angst aanval te overwinnen.
14.
Probeert je angst je iets te vertellen? Wat is het?
 
Een nadere blik werpen op je angst helpt je de onderliggende redenen voor je angstige gedachten te ontdekken, en hopelijk motiveert het je om ermee om te gaan op een gezonde manier.
15.
Schrijft een ervaring of een bijzondere belevenis waar je iedere dag naar uitkijkt
 
Schrijven over dingen die ons vreugde geven, verankert de liefde in ons en geeft ons de kracht om vooruit te gaan.
16.
Noem de drie grootste lessen die je hebt geleerd van de angsten waar je nu mee zit.
 
Angst hebben verandert onze kijk op het leven. Schrijven hierover kan je helpen de nieuwe jij te ontdekken die tevoorschijn komt.
17.
Maak een lijst van minstens 10 activiteiten die je kunt doen om beter voor jezelf te zorgen.
 
Dit is een actieplan om je eraan te herinneren dat jij (je gezondheid en welzijn) belangrijk bent.
18.
Welke waarden zijn belangrijk voor jou?
 
Weten welke waarden je belangrijk vindt, helpt je je persoonlijke grenzen te definiëren.
19.
Maak een lijst van je angst triggers.
 
Je triggers leren kennen kan helpen de effecten van deze symptomen tijdens een opleving te verminderen, of ze zelfs helemaal te voorkomen.
20.
Denk aan iemand die je heel veel pijn heeft gedaan. Schrijf hem of haar een brief van vergeving. Ook deze hoef je niet te versturen.
 
Het loslaten van woede en wrok bevrijdt onze energie om gelukkiger en meer aanwezig te zijn in ons eigen leven.
21.
Maak een lijst van de vragen die nu constant door je hoofd gaan, en probeer vervolgens elk ervan te beantwoorden.
 
Het brein kan zich niet bezighouden met andere gedachten terwijl je probeert antwoorden te bedenken op vragen die je jezelf hebt gesteld. Het is een manier om je neiging tot piekeren te stoppen.
22.
Schrijf je favoriete inspirerende citaten of songteksten op die je motiveren.
 
Citaten zijn prachtige hulpmiddelen om je uit je hoofd te halen en je aan te zetten tot actie.
23.
Maak een lijst van de dingen waarvoor je dankbaar bent. Maak de lijst zo lang mogelijk.
 
Dankbaarheid beoefenen verhoogt ons geluk en maakt ons gezonder, zowel geestelijk als lichamelijk.
24.
Wat moet je loslaten? Schrijf je redenen op waarom je eraan vasthoudt.
 
Het besef dat we vasthouden aan herinneringen (vooral pijnlijke) geeft ons de kans om ze eindelijk los te laten als we zien hoe ze ons tegenhouden of onze angst veroorzaken.
25.
Schrijf een brief aan één of beide ouders. Je hoeft deze brief niet te geven of te versturen. Dit is ook weer puur voor jezelf.
 
Het schrijven naar je ouders kan helpen om oude kwesties op te helderen of je te laten begrijpen wat je ouders in je leven betekenen.
26.
Schrijf twee langetermijndoelen. Brainstorm en schrijf je ideeën op om ze te bereiken.
 
Doelen stellen kan helpen sommige symptomen en aspecten van angst te overwinnen. Schrijf je actieplan zo duidelijk mogelijk op.
27.
Visualiseer dat je vrij bent van angst. Schrijf de details op van hoe dit leven eruitziet.
 
Wanneer je je een leven voorstelt dat anders is dan wat je nu hebt, werkt je hele wezen naar het bereiken ervan toe.
28.
Maak een lijst van 10 naar je echt heel erg blij van wordt.
 
Alleen al door het opschrijven van deze 10 ga je je beter voelen je zal je eerst moeten verplaatsen in die situaties om ze op te kunnen schrijven als je bij de 10 bent voel je je beter.
29.
Schrijf drie affirmaties op die je vandaag tegen jezelf kunt zeggen.
 
Door positieve affirmatie’s te maken zit je de deur wagenwijd open om je beter te voelen, de omstandigheden te veranderen en andere uitkomsten te manifesteren.
 

29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek

Dit waren de 29 schrijfoefeningen om je angsten onder woorden te brengen, ze begrijpen en een plek te geven. Deze techniek zorgt ervoor dat je je makkelijk kan verplaatsen van negatief denken naar naar positief denken. Door door deze nieuwe positieve gedachten zal je zien dat niet alleen de wereld in je hoofd is veranderd, maar ook de wereld om je heen.

Conclusie

Leven met angsten is een grote uitdaging voor iedereen. Maar de vooruitzichten zijn niet zonder. Je angsten overwinnen is heel goed mogelijk als je op het juiste moment de juiste tools gebruikt. Al deze schrijfopdrachten helpen je hierbij. Doe ze dagelijks en neem de tijd.

Het feit alleen al dat je op dit artikel hebt geklikt en zover bent gekomen als deze zin geeft aan dat je de controle over je leven eigenlijk al hebt terug gewonnen.

Leven met een angststoornis is een uitdaging. Echter, de vooruitzichten zijn niet somber. Angst is te overwinnen. Het feit dat je dit artikel leest, bewijst dat je controle neemt over je leven.

Een van de manieren om angst te overwinnen, is het bijhouden van een dagboek. We hopen dat de schrijfoefeningen in dit artikel een instrument zullen zijn in je herstel.

Disclaimer: komen je angsten voort uit diepe trauma dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een professional.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort schrijfoefeningen vind ik in dit artikel?

Je vindt diverse oefeningen die gericht zijn op het verminderen van angst, het versterken van zelfvertrouwen en het stimuleren van persoonlijke groei door creatieve en reflectieve schrijfactiviteiten.

Kan ik deze schrijfoefeningen dagelijks gebruiken?

Ja, deze oefeningen zijn ontworpen om gemakkelijk in je dagelijkse routine te passen en bieden een gestructureerde manier om je gedachten te ordenen en stress te verminderen.

Zijn deze schrijfoefeningen ook nuttig voor mensen zonder angststoornis?

Absoluut, deze oefeningen zijn niet alleen bedoeld voor mensen met een angststoornis, maar ook voor iedereen die op zoek is naar manieren om hun emotionele welzijn en zelfinzicht te verbeteren.

]]>
5 Onmisbare Redenen Waarom Emoties Zo Belangrijk Zijn Voor Jou https://www.goodfeeling.nl/emoties/ Sun, 07 May 2023 05:46:10 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=16581 Waar komen emoties vandaan?

Emoties worden beïnvloed door een netwerk van onderling verbonden structuren in de hersenen die samen het limbisch systeem vormen. Belangrijke structuren, waaronder de hypothalamus, hippocampus, amygdala en limbische cortex spelen een cruciale rol bij emoties en gedragsreacties.

De drie componenten van emotie

Het is belangrijk om de drie kritieke componenten van emotie te begrijpen om emoties echt te kunnen begrijpen. Elk element kan een rol spelen bij de functie en het doel van jouw emotionele reacties.

  1. Subjectief component: Hoe jij de emotie ervaart
  2. Fysiologisch component: Hoe jouw lichaam reageert op deze emotie
  3. Expressief component: Hoe jij je gedraagt als reactie op deze emotie

Emoties kunnen aanzetten tot actie

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Als je geconfronteerd wordt met een zenuwslopend examen, zou je veel angst kunnen voelen over hoe goed je zal presteren en hoe het tentamen jouw uiteindelijke cijfer zal beïnvloeden. Door deze emotionele reacties ben je misschien eerder geneigd om te studeren.

Omdat jij een specifieke emotie ervaart, had jij de motivatie om actie te ondernemen en iets positiefs te doen om jouw kansen op een goede score te verbeteren.

Je neigt er ook naar bepaalde acties te ondernemen om positieve emoties te ervaren en de kans op negatieve emoties te minimaliseren. Bijvoorbeeld, je kunt sociale activiteiten of hobby’s zoeken die jou een gevoel van gelukzaligheid en opwinding geven. Aan de andere kant vermijd je waarschijnlijk situaties die mogelijk leiden tot verveling, verdriet of angst.

Emoties verhogen de kans dat jij in actie komt. Wanneer jij boos bent, ben jij waarschijnlijk bereidt om de bron van jouw irritatie aan te pakken. Als je angst ervaart dan ben je meer geneigd om weg te vluchten voor dreiging. Wanneer jij liefde voelt dan zoek je wellicht naar een partner.

Emoties helpen bij het vermijden van gevaar

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Naturalist Charles Darwin was een van de vroegste onderzoekers die emoties wetenschappelijk bestudeerde. Hij geloofde dat emoties aanpassingen zijn die zowel mensen als dieren in staat stellen om te overleven en zich voort te planten.

Hij suggereerde dat emotionele vertoningen ook een belangrijke rol kunnen spelen bij veiligheid en overleving. Als je bijvoorbeeld een sissend of spugend dier tegenkomt, geeft dit duidelijk aan dat het wezen boos en defensief is, waardoor jij afstand neemt en mogelijk gevaar vermijdt.

Emoties kunnen het lichaam ook voorbereiden op actie. Met name de amygdala is verantwoordelijk voor het triggeren van emotionele reacties die jouw lichaam voorbereiden op het omgaan met zaken zoals angst en woede.

Soms kan deze angst het vecht- of vluchtrespons van het lichaam triggeren, wat leidt tot een aantal fysiologische reacties die jouw lichaam voorbereiden om te blijven en de dreiging aan te gaan of veiligheid te zoeken door weg te vluchten. Emoties dienen als een adaptieve rol door jou snel actie te laten ondernemen en acties uitvoeren die jouw overlevingskansen maximaliseren.

De rol van emoties in ons gedrag

Emoties hebben een grote invloed op de beslissingen die we nemen, of het nu gaat om wat we willen ontbijten of welke kandidaten we kiezen bij politieke verkiezingen.

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met bepaalde soorten hersenschade die hun vermogen om emoties te ervaren aantasten, ook een verminderd vermogen hebben om goede beslissingen te nemen.

Waarom zijn emoties belangrijk voor besluitvorming?

Zelfs in situaties waarin je denkt dat je beslissingen puur worden geleid door logica en rationaliteit, spelen emoties een sleutelrol. Emotionele intelligentie – oftewel jouw vermogen om emoties te begrijpen en ermee om te gaan – speelt een belangrijke rol bij het nemen van beslissingen.

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Onderzoek heeft uitgewezen dat het ervaren van angst de perceptie van risico verhoogt, terwijl gevoelens van afschuw mensen eerder geneigd maken om hun bezittingen weg te gooien. Vreugde of boosheid zorgt er daarentegen voor dat mensen in actie komen.

Emoties helpen anderen je beter te begrijpen

5 Redenen waarom emoties belangrijk zijn

Wanneer je met andere mensen omgaat, is het belangrijk om aanwijzingen te geven die hen helpen begrijpen hoe jij je voelt. Deze aanwijzingen kunnen bestaan ​​uit emotionele expressie door middel van lichaamstaal, zoals verschillende gezichtsuitdrukkingen die verbonden zijn met de specifieke emoties die je ervaart.

In andere gevallen kan het direct uitspreken van jouw emoties ook nodig zijn. Wanneer je vrienden of familieleden vertelt dat je blij, verdrietig, opgewonden of bang bent, geef je hen belangrijke informatie die ze vervolgens kunnen gebruiken om actie te ondernemen.

Hoe vaak ervaren mensen positieve emoties?

Onderzoek suggereert dat mensen 2,5 keer vaker positieve emoties ervaren dan negatieve emoties.

Emoties stellen je in staat anderen te begrijpen

Zoals jouw eigen emoties waardevolle informatie bieden aan anderen, geven de emotionele uitdrukkingen van degenen om je heen ook een schat aan sociale informatie. Sociale communicatie is een belangrijk onderdeel van jouw dagelijks leven en relaties, en het vermogen om de emoties van anderen te interpreteren en erop te reageren is essentieel.

Het stelt je in staat om gepast te reageren en diep ere, meer betekenisvolle relaties op te bouwen met jouw vrienden, familie en geliefden. Het stelt je ook in staat om effectief te communiceren in verschillende sociale situaties, van het omgaan met een boze klant tot het beheren van een temperamentvolle werknemer.

Het begrijpen van de emotionele uitdrukkingen van anderen geeft ons duidelijke informatie over hoe we in een bepaalde situatie moeten reageren.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Kozlowska K, Walker P, McLean L, Carrive P. Fear and the defense cascade: clinical implications and managementHarv Rev Psychiatry. 2015;23(4):263-287. doi:10.1097/HRP.0000000000000065

  2. Shaver TK, Ozga JE, Zhu B, Anderson KG, Martens KM, Vonder Haar C. Long-term deficits in risky decision-making after traumatic brain injury on a rat analog of the Iowa gambling taskBrain Research. 2019;1704:103-113. doi:10.1016/j.brainres.2018.10.004

  3. Lerner JS, Li Y, Valdesolo P, Kassam KS. Emotion and decision makingAnnu Rev Psychol. 2015;66:799-823. doi:10.1146/annurev-psych-010213-115043

  4. Hwang H, Matsumoto D. Functions of emotions. In: Biswas-Diener R, Diener E, eds. Noba Textbook Series: Psychology. DEF Publishers; 2021.

  5. Raschle NM, Tshomba E, Menks WM, Fehlbaum LV, Stadler C. Emotions and the brain – or how to master “the force.” Front Young Minds. 2016;4. doi:10.3389/frym.2016.00016

Naslagwerk:

  • Damasio AR. Descartes’ Error: Emotion, Reason, and the Human Brain. Putnam; 1994.

  • Darwin C. The Expression of Emotions in Man and Animals (3rd edition). Appleton; 1872.

  • Goleman D. Emotional Intelligence. Bantam Books; 1995.

  • Salmond CH, Menon DK, Chatfield DA, Pickard JD, Sahakian BJ. Deficits in decision-making in head injury survivorsJ Neurotrauma. 2005;22(6):613-622. doi:10.1089/neu.2005.22.613

Veelgestelde vragen

Welk deel van de hersenen verwerkt emoties?

Het netwerk voor emotionele verwerking is de groep hersengebieden en structuren die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van emoties. Delen van de hersenen die bij dit proces betrokken zijn, zijn onder andere de amygdala, hippocampus, prefrontale cortex en cingulate cortex.

Waarom zijn emoties belangrijk bij besluitvorming?

Emoties kunnen een beslisser helpen bepalen welke aspecten van een beslissing het meest relevant zijn voor hun specifieke situatie. Ze kunnen ook mensen helpen sneller beslissingen te nemen.

Wat is de theorie over emotie beoordeling?

Deze theorie suggereert dat emoties voortkomen uit cognitieve evaluaties die mensen maken over specifieke gebeurtenissen. Met andere woorden, dit impliceert dat mensen over een situatie moeten nadenken voordat ze erop reageren met een emotie.

]]>
Hoe Gregg Braden Zijn Tumor Versloeg Door Innerlijke Kracht en Genezing https://www.goodfeeling.nl/gregg-braden/ Sat, 06 May 2023 04:39:09 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=16544 Dit is het verhaal van Gregg Braden verteld in maart 2023

Overwinning van ziekte

In het jaar 2000 werd er bij mij een tumor vastgesteld die onmiddellijke operatie vereiste. Dit kwam als een verrassing omdat ik altijd dacht dat ik gezond leefde en vitaal was. Maar toch moest er iets gedaan worden om deze tumor te verwijderen.

Voordat de operatie plaatsvond, nam ik echter twee weken de tijd om diep binnenin mezelf te kijken en mijn overtuigingen te onderzoeken. Ik putte uit alles wat ik had geleerd van verschillende mensen, culturen en religies – waaronder monniken uit Tibet en inheemse volkeren over de hele wereld – om mijn relatie met mijn lichaam beter te begrijpen.

Na twee weken ging ik naar Mayo Clinic in Jacksonville, Florida voor de operatie. Toen ik wakker werd na de procedure keek de dokter me verbaasd aan: “Waarom ben je hier?” vroeg hij zich af,”We hebben niets kunnen vinden.” De tumor bleek verdwenen te zijn! Deze ervaring leerde me dat we zelfs doorheen donkere momenten kunnen groeien als we geloven dat we hiertoe in staat zijn.

het verhaal van Gregg Braden en Het grootste geheim dat iedereen zou moeten weten

Ons vermogen tot genezing

Ik geloof dat ons lichaam geboren is voor genezing; elk van onze cellen herstelt voortdurend zichzelf als wij hen toelaten hun werk te doen zonder tussenkomst of verstoring van buitenaf. Dit betekent dat we ons moeten openstellen voor de mogelijkheid van genezing, en ons lichaam toelaten om te doen wat het is ontworpen om te doen.

Sommigen geloven dat we worden geboren om te sterven, maar ik ben ervan overtuigd dat elk van onze cellen voortdurend herstelt en geneest als wij hen niet in de weg staan. Als we willen leven in een gezond, vitaal, liefdevol en productief lichaam dan moeten we begrijpen dat deze relatie met ons lichaam essentieel is.

Gregg Braden
Gregg Braden

Gregg Braden is vijfvoudig bestsellerauteur van de New York Times, wetenschapper, internationaal opvoeder en bekend als pionier in het opkomende paradigma gebaseerd op wetenschap, sociaal beleid en menselijk potentieel.

Van 1979 tot 1991 werkte Gregg als probleemoplosser in tijden van crisis voor Fortune 500-bedrijven, waaronder Cisco Systems, waar hij in 1991 de eerste Technical Operations Manager werd. Hij blijft vandaag de dag problemen oplossen omdat zijn werk diepe inzichten onthult in het nieuwe menselijke verhaal, en hoe de ontdekkingen het beleid van het dagelijks leven en de opkomende wereld informeren. Tot op heden heeft zijn onderzoek geleid tot 15 film credits en 12 bekroonde boeken die nu in meer dan 40 talen zijn gepubliceerd.

Bron: https://greggbraden.com/

Het delen van informatie

Het delen van informatie is belangrijk. Maar het heeft geen zin om anderen proberen te overtuigen of over te halen als ze er nog niet klaar voor zijn. Mensen moeten op hun eigen tijd openstaan ​​voor nieuwe ideeën en verandering; anders zal de boodschap nooit landen.

Het beste wat je kan doen is laten zien hoe jij leeft volgens jouw overtuigingen door middel van jouw daden en resultaten. Wanneer anderen vragen stellen omdat ze zien hoe gezond, gelukkig en succesvol je bent dankzij jouw manier van leven – dán kun je beginnen met het delen van informatie die voor hen relevant kan zijn.

Er bestaan echter ook algoritmes die onze online zoekopdrachten beïnvloeden waardoor we alleen nog maar informatie krijgen aangeboden die past bij onze eerdere zoekopdrachten – dit maakt het moeilijk andere standpunten of meningen toe te laten in ons denken.

Wetenschap kan niet alles verklaren

Als wetenschapper heb ik geleerd altijd naar de wereld om mij heen te kijken voor antwoorden. Maar ik heb ook geleerd dat wetenschap niet alles kan verklaren; sommige zaken vereisen ook wijsheid en beleving.

Ik ben op zoek gegaan naar deze wijsheid bij verschillende culturen en volkeren over de hele wereld, waarbij ik me richtte op hun manier van leven met het lichaam als uitgangspunt.

Ik leerde dat ons lichaam meer in staat is dan we ooit hadden gedacht – we kunnen zelfs via ons eigen lichaam invloed uitoefenen op de fysieke realiteit om ons heen. Dit inzicht heeft mijn kijk op mezelf en mijn relatie tot de wereld radicaal veranderd.

het verhaal van Gregg Braden en Het grootste geheim dat iedereen zou moeten weten

Onze innerlijke wereld

Onze innerlijke gedachten, gevoelens, emoties en overtuigingen hebben een grote invloed op onze buitenwereld. Door directe ervaring heb ik geleerd dat dit het grote geheim is dat bijna elke andere cultuur kent, behalve wij in het Westen.

In de meeste culturen begrijpen ze dat we een ervaring kunnen hebben binnen ons lichaam die effect heeft op onze buitenwereld. Dit is iets wat de moderne wetenschap pas recentelijk begint te erkennen en waarbij er nog veel ontdekkingen moeten worden gedaan.

De kracht van ons lichaam

Ons lichaam heeft een enorme kracht om zichzelf te genezen als we het toestaan ​​om zijn werk te doen. Elke cel in ons lichaam is constant aan het helen en repareren, tenzij we onszelf belemmeren door onze eigen overtuigingen of bepaalde levensstijlen die niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid en welzijn.

Genezing vanuit jezelf

Als je openstaat voor verandering en voelt dat er iets moet gebeuren in jouw leven, dan kan dit een evolutionaire impuls zijn waardoor jij jezelf wil verbeteren. Het gaat hierbij om de innerlijke reis die jij maakt om tot deze verandering te komen.

Het delen hiervan met anderen kan ook interessant zijn omdat zij mogelijk vragen gaan stellen over hoe jij zo positief in het leven staat terwijl zij misschien moeilijkheden ondervinden.

het verhaal van Gregg Braden en Het grootste geheim dat iedereen zou moeten weten

Het delen van informatie

Het delen van informatie met anderen werkt goed wanneer zij zien hoe gelukkig, gezond en vervuld jouw leven is geworden door deze nieuwe instelling of levenswijze.

Hierdoor zullen mensen nieuwsgierig worden naar jouw persoonlijke ervaringen en kunnen zij vragen stellen over hoe jij bepaalde dingen hebt bereikt.

Over het overtuigen van anderen

Het is niet de bedoeling om andere mensen te overtuigen van jouw ideeën of denkwijzen. Het kan namelijk heel moeilijk zijn om iemand te overreden wanneer deze persoon in een ander wetenschappelijk kamp zit dat gesteund wordt door andere informatiebronnen zoals Facebook of YouTube. De beste manier is om jouw eigen leven als voorbeeld te gebruiken, waardoor anderen mogelijk geïnspireerd raken.

Wetenschap versus wijsheid
Wetenschap versus wijsheid

Wetenschap versus wijsheid

De moderne wetenschap heeft ons veel geleerd, maar ook wat betreft ons lichaam en onze gezondheid zijn er nog steeds veel onbekende factoren.

Zo hebben wij bijvoorbeeld nooit geweten dat we binnenin ons lichaam een ​​ervaring konden creëren die invloed zou hebben op onze buitenwereld.

In andere culturen begrijpen ze dit al langere tijd en combineren ze oude tradities met nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen, waardoor er meer inzichten worden verkregen.

Conclusie

Onze innerlijke wereld heeft dus grote invloed op onze buitenwereld en ons lichaam bezit een enorme kracht tot zelfgenezing indien we het toestaan ​​om dit werk te doen.

Door openstaan voor verandering kun je groeien naar jouw beste versie van jezelf, zonder hierbij anderen proberen te overtuigen van jouw ideeën of denkwijzen.

Delen van informatie werkt goed wanneer men nieuwsgierig wordt naar de positieve veranderingen in jouw leven en deze willen begrijpen.

Door oude tradities te combineren met nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen kunnen we tot meer inzichten komen over ons lichaam en onze gezondheid.

Bron: YouTube video

Veelgestelde Vragen

Hoe heeft Gregg Braden zijn tumor overwonnen?

Gregg Braden overwon zijn tumor door diep in zichzelf te kijken, zijn overtuigingen te onderzoeken en zijn lichaam de kans te geven zichzelf te genezen.

Wat gelooft Gregg Braden over zelfgenezing?

Gregg Braden gelooft dat ons lichaam van nature is ontworpen om zichzelf te genezen, en dat we dit proces kunnen ondersteunen door ons open te stellen voor genezing en onze overtuigingen te onderzoeken.

Wat is de rol van overtuigingen in genezing volgens Gregg Braden?

Volgens Gregg Braden spelen overtuigingen een cruciale rol in genezing; positieve overtuigingen kunnen het lichaam helpen zichzelf te genezen, terwijl negatieve overtuigingen dit proces kunnen belemmeren.

Hoe beïnvloeden emoties onze fysieke gezondheid?

Emoties hebben een directe invloed op onze fysieke gezondheid; positieve emoties kunnen bijdragen aan genezing en welzijn, terwijl negatieve emoties kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Wat kunnen we leren van andere culturen over genezing?

Andere culturen begrijpen vaak beter dan wij in het Westen hoe de geest het lichaam kan beïnvloeden; ze combineren vaak oude tradities met moderne wetenschap om tot diepere inzichten in genezing te komen.

]]>
Hoe Deze Emotionele Gids Je Kan Helpen Om Met Emoties Om Te Gaan En Je Gevoelens Te Verbeteren https://www.goodfeeling.nl/emotionele-gids/ Thu, 19 Jan 2023 10:33:24 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=7442 Emoties hebben een enorme invloed op ons leven. Ze kunnen je positief of negatief beïnvloeden, afhankelijk van de trilling die ze uitzenden. Een krachtige manier om met emoties om te gaan, is de Emotionele Gids. Hiermee kun je gemakkelijk je gevoelens verbeteren en leren omgaan met emoties.

Emotionele Gids

Wat is een Emotionele Gids?

De Emotionele Gids is een systeem dat gebruikmaakt van de trilling van emoties om je naar een positievere gemoedstoestand te leiden. Zo kun je je gevoelens verbeteren door je te richten op de trillingen die je uitzendt. Je kunt je emotionele toestand verhogen door je gedachten te verplaatsen naar een hogere trilling.

Voordelen van de Emotionele Gids

Met de Emotionele Gids kun je betere gevoelens ontwikkelen die voor jou werken. Je kunt ook je lange-termijn gemoedstoestand verhogen, waardoor je gemakkelijker met emoties kunt omgaan. Bovendien kun je de afstand tussen lage en hoge trillingen verkleinen.

Voorbeelden van de Emotionele Gids

Stel, je voelt angst. Je kunt proberen je gedachten te verplaatsen naar twijfel. Twijfel aan wat er gebeurt, of het wel goed komt, of er wel iets gebeurt. Zo kun je je gevoelens naar een hogere trilling verplaatsen.

Of stel, je ergert je aan een collega. Probeer dan je gedachten te verplaatsen van irritatie naar verveling. Verveeld je met de dingen die je irriteren, dat verbetert je gemoedstoestand stap voor stap.

Hoe gebruik je de Emotionele Gids?

Het gebruik van de Emotionele Gids is eigenlijk heel simpel. Focus je op de trilling die je uitzendt. Als je merkt dat een gedachte of emotie je naar een lagere trilling brengt, verplaats je je gedachten dan naar een hogere trilling. Blijf daarbij licht en speels, zodat je een beter gevoel kunt vinden.

Wat is trilling en hoe gebruik je het?

Trilling is de energie die wordt uitgezonden door gedachten, emoties of objecten. Het is een onzichtbaar fenomeen dat overal wordt uitgezonden en waarmee je kunt communiceren. Als mensen communiceren, kunnen ze elkaars trilling voelen.

De trilling van gedachten en emoties kun je gebruiken om je gemoedstoestand te verbeteren. Het is mogelijk om de trilling te verhogen door je te richten op de lichtere gevoelens die je wilt ervaren.

Conclusie

De Emotionele Gids is een krachtig hulpmiddel om je gevoelens te verbeteren. Door je te concentreren op de trilling die je uitzendt, kun je betere gevoelens ontwikkelen. Probeer dus lagere emoties te vervangen door hogere trillingen. Als je dit regelmatig doet, zul je merken dat je gemakkelijker met emoties kunt omgaan.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is een emotionele gids?

De Emotionele Gids is een systeem dat gebruik maakt van de vibratie van emoties om je naar een meer positieve emotionele toestand te leiden.

Hoe gebruik je de emotionele gids?

Gebruik je emoties om je naar meer positieve emoties te leiden. Verplaats je gedachten naar een hogere vibratie en blijf zoeken naar een beter gevoel.

Wat zijn de voordelen van een emotionele gids?

Met de Emotionele Gids kun je je gevoelens verbeteren, je vermogen om te gaan met je emoties vergroten, en de afstand tussen lage en hoge vibraties verkleinen.

]]>
Het Manifesteren Van Liefde En Welvaart – dr. Joe Dispenza https://www.goodfeeling.nl/manifesteren-van-liefde-en-welvaart/ Tue, 17 Jan 2023 13:23:32 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=7332 Ben je klaar om een nieuwe dimensie van liefde en welvaart in je leven te creëren? Leer hoe je dit kunt bereiken door te werken aan je innerlijke staat van zijn met behulp van een van de methodes van Joe Dispenza.

Laten we beginnen met het begrijpen hoe onze emoties en gedachten uit het verleden ons gedrag en onze toekomst beïnvloeden.

Het belang van zelfacceptatie voor het verkrijgen van liefde

Het is belangrijk te begrijpen dat mensen die ontevreden zijn met zichzelf vaak een negatieve houding hebben tegenover anderen. Dit kan problemen veroorzaken in relaties, omdat ze niet in staat zijn om een verbinding te maken met anderen. Dit kan komen doordat ze zichzelf kritisch bekijken, zichzelf niet waarderen, en dit kan leiden tot boosheid, jaloezie en veroordeling.

Aan de andere kant zijn mensen die gelukkig zijn met zichzelf in staat om sneller een verbinding te maken met anderen. Dit kan leiden tot succesvolle relaties. Dit komt doordat ze zichzelf waarderen, zichzelf accepteren en van zichzelf houden.

Het opruimen van de emotionele kast

Onze emoties en gedachten uit het verleden kunnen ons gedrag beïnvloeden. Dit kan leiden tot problemen in relaties en het financiële welzijn. Het is daarom belangrijk om onze emotionele kast op te ruimen en ons te richten op het creëren van een positieve toekomst.

Door onze emoties en gedachten uit het verleden los te laten, kunnen we ons richten op het manifesteren van de toekomst waar we naar verlangen. Dit kan door oefeningen te doen zoals meditatie, visualisatie en affirmaties waarmee je je gedachten en emoties kunt veranderen.

Manifesteren van liefde en welvaart

Het creëren van een positieve toekomst

Zoals Joe Dispenza vaak zegt: “Onze gedachten en emoties bepalen onze realiteit.” Als we ons richten op negativiteit, zullen we negativiteit aantrekken. Maar als we ons richten op positiviteit, zullen we positiviteit aantrekken.

Door ons te richten op het creëren van een positieve toekomst, in plaats van te proberen deze te forceren, zullen we in staat zijn om liefde en welvaart aan te trekken. Dit kan door specifieke doelen te stellen en te visualiseren hoe je je zult voelen als je deze doelen hebt bereikt. Dit activeert de wet van aantrekking en zorgt ervoor dat je jezelf in een staat van flow en overvloed brengt.

Het creëren van een positieve toekomst:

Het is mooi om te beseffen dat het manifesteren van liefde en welvaart een proces is en dat het tijd kost. We moeten ons realiseren dat we ons aan het richten zijn op het creëren van een nieuwe realiteit, en dat dit tijd nodig heeft om zich te manifesteren in onze fysieke wereld.

Een belangrijk onderdeel van het manifesteren van liefde en welvaart is het aantrekken van positieve energie en het afstoten van negatieve energie. Dit kan worden bereikt door regelmatig te mediteren, affirmaties te gebruiken en te visualiseren.

Het is ook belangrijk om onze gedachten en emoties in balans te houden. Dit kan worden bereikt door ons te concentreren op dankbaarheid en positiviteit. Wanneer we ons concentreren op dankbaarheid, zullen we ons bewust worden van de positieve dingen in ons leven. We zullen ons aantrekkelijker maken voor positieve energie en mogelijkheden. We moeten ook onszelf toestaan om fouten te maken en van onze fouten te leren. Dit is een natuurlijk onderdeel van het proces en helpt ons om groei te realiseren en ons te verbeteren.

Het belang van de wet van aantrekking

De wet van aantrekking is een universeel principe dat stelt dat we aantrekken wat we uitstralen. Dit betekent dat als we ons richten op positiviteit en liefde, we deze energie uitstralen en aantrekken.

Het is belangrijk te begrijpen hoe de wet van aantrekking werkt en hoe we deze kunnen gebruiken om liefde en welvaart in ons leven te manifesteren. Dit kan door specifieke doelen te stellen en te visualiseren hoe je je zult voelen als je deze doelen hebt bereikt.

Conclusie

Samengevat, door ons te richten op onze innerlijke staat van zijn en het opruimen van onze emotionele kast, kunnen we liefde en welvaart manifesteren in ons leven. Dit kan worden bereikt door ons te concentreren op positiviteit, dankbaarheid en het gebruik van de wet van aantrekking.

Houd in gedachten dat manifesteren een proces is en dat het tijd kost. Blijf volhouden en geloof in jezelf en de kracht van jouw gedachten en emoties om de toekomst te manifesteren die je verdient.

Veelgestelde vragen

Wat is de wet van aantrekking?

De wet van aantrekking is een universeel principe dat stelt dat we aantrekken wat we uitstralen. Dit betekent dat als we ons richten op positiviteit en liefde, we deze energie uitstralen en aantrekken.

Hoe kan ik de wet van aantrekking gebruiken om liefde en welvaart in mijn leven te manifesteren?

Door specifieke doelen te stellen en te visualiseren hoe je je zult voelen als je deze doelen bereikt, activeer je de wet van aantrekking en breng je jezelf in een staat van flow en overvloed. Door te mediteren, affirmaties te gebruiken en te concentreren op dankbaarheid en positiviteit, kun je je gedachten en emoties in balans houden.

Hoe lang duurt het om liefde en welvaart te manifesteren?

Het manifesteren van liefde en welvaart is een proces en het duurt tijd om deze nieuwe realiteit te creëren. Het is belangrijk om geduld te hebben en vol te houden, want door te blijven werken aan je innerlijke staat van zijn, zul je in staat zijn om de liefde en welvaart te manifesteren die je verdient.

]]>
Hoe Stress Ons Brein en Emotionele Gezondheid Verstoort – Joe Dispenza https://www.goodfeeling.nl/breek-de-negatieve-cyclus-van-stress/ Wed, 04 Jan 2023 08:09:15 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=5265 Stress kan een enorme impact hebben op ons brein en onze emotionele en mentale gezondheid. Wanneer we onder spanning staan, schakelt ons primitieve zenuwstelsel automatisch over naar de “vechten, vluchten of verstoppen” modus.

Dit kan leiden tot een verlies aan controle en het gevoel dat ons brein alles in ons leven probeert te beheersen. Bovendien kan stress de hersenen activeren om in een hoge beta hersengolf frequentie te gaan, wat leidt tot een ongecoördineerd patroon van hersenactiviteit en ongecoördineerd gedrag.

Helaas kan het concentreren op het probleem dat de spanning veroorzaakt, ons brein alleen maar verder van balans brengen, aangezien de over-analyse ervan de hersenen in een nog hogere beta-staat drijft.

Gelukkig kunnen we ons brein ook helpen om de spanning te verminderen door onze focus te verbreden en te concentreren op niet-materiële dingen. Dit kan leiden tot een afname van de analytische geest en een verschuiving naar een lagere, creatievere alpha-staat.

stress

Hoe stress ons brein verstoort

Wanneer we gestrest zijn, schakelt ons primitieve zenuwstelsel in om ons te beschermen tegen bedreigingen of omstandigheden waarover we geen controle hebben.

Dit zenuwstelsel, ook wel het “vechten, vluchten of verstoppen”-systeem genoemd, activeert stresshormonen die ons brein in hogere, ongecoördineerde breingolven brengen, bekend als hoog beta.

Dit kan leiden tot overmatige concentratie op het probleem, wat het brein verder uit balans kan brengen en leiden tot ongecoördineerde hersenactiviteit.

Studies hebben aangetoond dat wanneer we ons concentreren op het probleem en ons emotioneel laten meeslepen door stresshormonen, dit ons brein 100% van de tijd kan verergeren. Dit komt doordat de analytische over-analyse het brein verder in een hogere, denkende hoog beta-breingolf drijft.

Het belang van breincoherentie in tijden van spanning

In tijden van spanning is het belangrijk om te begrijpen hoe ons brein reageert op bedreigende of onvoorspelbare omstandigheden. Wanneer we onder spanning staan, activeert ons primitieve zenuwstelsel de “vechten of vluchten”-reactie. Dit kan leiden tot een gevoel van verlies van controle en kan ook onze hersenen doen proberen alles in ons leven te controleren.

Dit kan leiden tot een hogere brainwave-staat genaamd high beta, wat kan leiden tot een ongecoördineerd en onsamenhangend brein. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe we ons brein kunnen beïnvloeden en breincoherentie kunnen bereiken in tijden van spanning, om zo een beter mentaal en emotioneel welzijn te behouden.

brown brain decor in selective-focus photography

Korte uitleg: breincoherentie

Breincoherentie is het synchroniseren van verschillende compartimenten van de hersenen die eerder gefragmenteerd waren. Dit gebeurt wanneer iemand hun aandacht verbreedt en zich richt op niets specifieks, in plaats van zich te concentreren op specifieke problemen of zaken die spanning veroorzaken.

Dit leidt tot een afname van de analytische geest en een toename van de creativiteit, wat kan helpen bij het zoeken naar oplossingen en het creëren van nieuwe manieren van doen. Breincoherentie kan ook leiden tot een afname van spanning en een toename van mentale en emotionele rust.

Het belang van breincoherentie in tijden van spanning

In tijden van spanning kan het brein ontregeld raken en incoherent gedrag vertonen. Dit kan leiden tot een verlies van focus, concentratieproblemen en een gebrek aan creativiteit. Het behouden van breincoherentie, oftewel het synchroniseren van de verschillende compartimenten van het brein, is daarom van groot belang in tijden van spanning.

Dit kan leiden tot een vermindering van stresshormonen, een verbeterde emotionele stabiliteit en een verhoogde creativiteit en probleemoplossend vermogen. Het behouden van breincoherentie kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het omgaan met stressvolle situaties.

Wat doet breincoherentie tegen stressverschijnselen?

Breincoherentie kan helpen om spanning te verminderen door de aandacht te verruimen en te focussen op niets in het bijzonder. Dit kan leiden tot een afname van de analytische geest en een afname van de emotionele stresshormonen.

Het kan ook leiden tot een verschuiving naar een trager hersenritme, wat kan resulteren in het verdwijnen van de stem in ons hoofd en het vermogen om in beelden te denken, wat kan leiden tot creativiteit en het zoeken naar nieuwe oplossingen. In het algemeen kan breincoherentie helpen om de verschillende compartimenten van het brein te verenigen en te synchroniseren, wat kan leiden tot meer orde en stabiliteit in tijden van spanning.

Wat is de link tussen spanning en materiële focus?

Het is belangrijk om breincoherentie te behouden in tijden van spanning, omdat dit ons kan helpen om onze gedachten te ordenen en te focussen op iets anders dan het probleem waar we mee worden geconfronteerd. Het kan ons doen te veel laten focussen op materiële dingen, wat kan leiden tot een gebrek aan creativiteit en oplossingsgerichtheid.

Door ons te richten op iets anders dan het probleem, zoals de ruimte om ons heen, kunnen we onze gedachten rust geven en ons brein tot rust laten komen. Dit kan ons helpen om in een creatievere en oplossingsgerichte staat te komen, wat ons kan helpen om beter om te gaan met spanning.

Hoe kunnen we ons brein in een creatieve staat brengen?

In tijden van spanning is het belangrijk om ons brein in een coherente staat te brengen. Dit betekent dat de verschillende compartimenten van ons brein op elkaar afgestemd zijn en samenwerken in plaats van tegen elkaar. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om onze focus te verkleinen en te concentreren op het probleem dat ons bezighoudt.

Dit kan echter leiden tot een verdere onbalans in ons brein en kan zelfs ons stressgevoel versterken. In plaats daarvan kunnen we onze focus verruimen door ons te richten op iets wat niet materieel is, zoals ruimte of niets. Dit kan helpen om onze analytische geest te vertragen en ons brein in een creatieve staat te brengen, wat kan helpen om oplossingen te vinden voor de problemen die ons hoge mate van spanning geven.

Hoe we ons brein in een creatieve staat kunnen brengen

Stress kan ervoor zorgen dat we ons brein in een hoge brainwave staat brengen, genaamd high beta, wat leidt tot een versnippering van onze hersenen en ons denken onsamenhangend maakt.

Door onze focus te verruimen en ons te richten op iets anders dan materiële zaken, kunnen we ons brein langzamerhand in een lagere brainwave staat brengen, wat kan leiden tot coherente en een creatieve staat.

In deze staat kan het innerlijke stemmetje dat ons vaak belemmert in onze creativiteit verdwijnen en kunnen we nieuwe manieren van denken en doen ontdekken.

Het belang van breincoherentie in tijden van spanning

Als we gestrest zijn, kan ons brein ongeordend gaan werken. Dit komt doordat we dan bepaalde zaken extra goed in de gaten houden. Door onze focus te verbreden en ons niet te richten op dingen die we kunnen zien of aanraken, kunnen we ons brein rustiger maken.

Als we dat doen, gaan onze hersenen trager werken en komen we in een creatieve staat terecht. Ook zullen de verschillende delen van ons brein beter met elkaar communiceren, wat we breincoherentie noemen. Dit is handig als we nieuwe oplossingen willen bedenken voor problemen.

The Officiële website van Dr Joe Dispenza

Veelgestelde Vragen

Wat is de invloed van stress op het brein?

Stress activeert het “vechten of vluchten” systeem, wat leidt tot hogere, ongecoördineerde hersengolven en kan de hersenen uit balans brengen.

Hoe kan stress de emotionele gezondheid beïnvloeden?

Stresshormonen kunnen emotionele instabiliteit veroorzaken door de hersenen in een constante staat van alertheid te houden, wat leidt tot angst en depressie.

Wat is breincoherentie en waarom is het belangrijk?

Breincoherentie is de synchronisatie van verschillende hersencompartimenten. Het helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van creativiteit en emotionele stabiliteit.

Hoe kunnen we breincoherentie bereiken tijdens stressvolle situaties?

Door onze aandacht te verbreden en te focussen op niet-materiële dingen, kunnen we de analytische geest kalmeren en breincoherentie bevorderen.

Wat zijn de symptomen van een ongebalanceerd brein door stress?

Symptomen kunnen zijn: verlies van focus, concentratieproblemen, emotionele uitbarstingen en een gebrek aan creativiteit.

]]>
Je Relatie Verbreken Zonder Spijt Achteraf https://www.goodfeeling.nl/relatie-met-je-partner-te-beeindigen/ Fri, 16 Dec 2022 20:16:54 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=4977 Je Hebt Besloten De Relatie Met Je Partner Te Beëindigen. Hoe pak je dat aan?

Het beëindigen van een relatie is een ingrijpende en vaak emotioneel zware beslissing. Het kan een einde maken aan een belangrijk hoofdstuk in je leven, maar het opent ook deuren naar nieuwe mogelijkheden. Als je ervoor kiest deze stap te zetten, is het essentieel om het op een respectvolle en gezonde manier aan te pakken.

Deze informatieve gids biedt inzicht in de verschillende fases van het beëindigen van een relatie en hoe je ze op een verantwoorde wijze kunt doorlopen. We geven adviezen over de beste manieren om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen voor beide partijen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Wees eerlijk en direct in je communicatie met je partner over je beslissing.
  2. Neem de tijd om te rouwen en de relatie goed af te sluiten.
  3. Zoek indien nodig professionele hulp om het verwerkingsproces te ondersteunen.
  4. Focus op zelfzorg en werken aan je persoonlijke groei tijdens deze transitieperiode.
  5. Geef jezelf de tijd voordat je een nieuwe relatie aangaat.

De beslissing om de relatie te beëindigen

De eerste stap is het nemen van de weloverwogen beslissing om de relatie daadwerkelijk te beëindigen. Dit kan een langdurig proces zijn waarin je verschillende factoren afweegt. Neem de tijd om grondig na te denken over deze beslissing en zorg ervoor dat je er 100% achter staat voordat je verdere stappen onderneemt.

Het kan helpen om een lijst te maken van de redenen waarom je de relatie wilt beëindigen. Eerlijkheid naar jezelf is hierbij cruciaal. Probeer niet te focussen op kleine, tijdelijke ergernissen, maar kijk naar de fundamentele, structurele problemen in de relatie.

Voorbereiding op het gesprek

Nadat je de beslissing hebt genomen, zul je deze moeten communiceren naar je partner. Plan een tijd en plek om dit moeilijke gesprek te voeren. Kies een rustige, private omgeving zonder afleidingen waar jullie beiden je volledig op kunnen concentreren.

Bereid je mentaal voor op de verschillende mogelijke reacties van je partner. Begrip en empathie zijn essentieel, ongeacht hoe emotioneel de situatie wordt. Realiseer je dat je partner waarschijnlijk geschokt en overmand door emoties zal zijn.

Het gesprek voeren

Tijdens het daadwerkelijke gesprek is het van groot belang om duidelijk en direct te zijn over je beslissing. Vermijd vaagheid of onduidelijkheid, aangezien dit alleen maar voor meer verwarring en verdriet zal zorgen bij je partner.

Leg op een respectvolle en empathische manier uit waarom je deze beslissing hebt genomen. Geef je partner de ruimte om te reageren en te uiten hoe ze zich voelen. Blijf kalm en vermijd confrontaties, ook als de reacties emotioneel of beschuldigend zijn.

De praktische zaken regelen

Naast de emotionele aspecten van een relatiebeëindiging, zijn er vaak ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Als jullie samenwonen, zul je afspraken moeten maken over wie verhuist. Als jullie gezamenlijke bezittingen of financiën hebben, zal er een eerlijke verdeling gemaakt moeten worden.

Het is belangrijk om deze praktische regelingen zo snel mogelijk te treffen, bij voorkeur in overleg met je partner. Dit kan emotioneel belastend zijn, maar het zorgt ervoor dat deze zaken niet blijven hangen.

Verklarende woordenlijst

  • Empathie: de vaardigheid om je in te leven in de gevoelens en situaties van een ander
  • Transitieperiode: een periode van overgang of verandering
  • Respectvol: met respect, waardering en fatsoen behandelen
  • Structureel: fundamenteel, inherent aan de onderliggende structuur

De rouwfase doorlopen

Het beëindigen van een relatie, ongeacht de duur of reden, brengt een proces van rouw met zich mee. Dit is een gezonde en normale reactie op verlies. Het is essentieel om jezelf de tijd en ruimte te geven om deze emotionele fase te doorlopen.

De rouwfase kan verschillende emoties zoals verdriet, woede, ontkenning en acceptatie omvatten. Iedereen ervaart dit proces op een unieke manier en er is geen vaste volgorde of tijdlijn. Wees geduldig en lief voor jezelf tijdens deze periode.

Professionele hulp inschakelen

Voor sommige mensen kan het verwerkingsproces na een relatiebeëindiging overweldigend en emotioneel uitputtend zijn. Schaam je niet om in zo’n situatie professionele hulp in te schakelen, zoals een therapeut of counselor.

Een ervaren professional kan je ondersteunen bij het verwerken van je emoties op een gezonde manier. Ze kunnen je ook praktische tools aanreiken om deze transitieperiode beter door te komen.

Werken aan jezelf en zelfzorg

Een relatiebeëindiging biedt ook kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Gebruik deze periode om te werken aan jezelf: ontdek nieuwe interesses, zet stappen naar je persoonlijke doelen of investeer in je gezondheid en welzijn.

Zelfzorg is van cruciaal belang tijdens deze periode van verandering. Neem bewust de tijd om activiteiten te ondernemen die je rust, voldoening en vreugde geven. Dit helpt je een evenwicht te vinden en je batterijen op te laden.

Timing voor een nieuwe relatie

Na verloop van tijd zul je waarschijnlijk opnieuw open komen te staan voor de mogelijkheid van een nieuwe relatie. Het is belangrijk om hiervoor geen vaste tijdslijn te stellen – iedereen heeft een unieke verwerkingsperiode nodig.

Een goede vuistregel is om een nieuwe relatie aan te gaan als je emotioneel stabiel bent, volledig afscheid hebt kunnen nemen van je ex en de benodigde tijd hebt genomen voor zelfreflectie en persoonlijke groei.

Het beëindigen van een relatie is nooit gemakkelijk, maar door het proces met zorg en respect te benaderen, kun je een gezonde en positieve toekomst opbouwen. Wees eerlijk naar jezelf en je partner, geef ruimte voor emoties en zoek steun waar nodig. Focus op zelfzorg en persoonlijke groei, zodat je sterker uit deze ervaring komt. Onthoud dat elke eindiging een nieuw begin is, en geef jezelf de tijd om dit nieuwe hoofdstuk in je leven te omarmen.

Conclusie

Het beëindigen van een relatie is nooit gemakkelijk, maar door het proces met zorg en respect te benaderen, kun je een gezonde en positieve toekomst opbouwen. Wees eerlijk naar jezelf en je partner, geef ruimte voor emoties en zoek steun waar nodig. Focus op zelfzorg en persoonlijke groei, zodat je sterker uit deze ervaring komt. Onthoud dat elke eindiging een nieuw begin is, en geef jezelf de tijd om dit nieuwe hoofdstuk in je leven te omarmen.

Veelgestelde Vragen

Hoe neem je de beslissing om een relatie te beëindigen?

Het nemen van de beslissing om een relatie te beëindigen kan een langdurig proces zijn. Overweeg je redenen zorgvuldig en zorg ervoor dat je er 100% achter staat voordat je stappen onderneemt.

Hoe bereid je je voor op het gesprek waarin je de relatie beëindigt?

Kies een rustige, private omgeving zonder afleidingen om het gesprek te voeren. Bereid je mentaal voor op verschillende reacties van je partner en toon begrip en empathie.

Wat zijn de belangrijkste punten om te overwegen tijdens het gesprek?

Wees duidelijk en direct over je beslissing. Vermijd vaagheid, leg uit waarom je deze beslissing hebt genomen en geef je partner de ruimte om te reageren.

Hoe ga je om met de praktische zaken na een relatiebeëindiging?

Regel praktische zaken zoals wonen en financiën zo snel mogelijk en bij voorkeur in overleg met je partner. Dit voorkomt dat zaken blijven hangen en zorgt voor een vlotte overgang.

Waarom is zelfzorg belangrijk na het beëindigen van een relatie?

Zelfzorg is cruciaal tijdens deze periode van verandering. Het helpt je om een evenwicht te vinden, je batterijen op te laden en je persoonlijke groei te bevorderen.

]]>