reflectieve praktijk – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Tue, 18 Jun 2024 19:37:00 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png reflectieve praktijk – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 Mri-scans Als Mensen Mediteren https://www.goodfeeling.nl/mri-scans-als-mensen-mediteren/ Fri, 16 Dec 2022 09:22:46 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=4910 Veel mensen zijn erg nieuwsgierig hoe je brein eruit ziet op MRI-scans tijdens meditatie.

Als je mediteert, komen je hersenen in een ontspannen en geconcentreerde toestand. Dit kan leiden tot allerlei voordelen, zoals minder stress en een betere concentratie. Tijdens meditatie vertraagt je ademhaling, daalt je hartslag en ontspannen je spieren zich.

Dit helpt de lichamelijke symptomen van stress en angst te verminderen, zoals een hoge bloeddruk en spanningshoofdpijn. Bovendien is bewezen dat meditatie de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel verhoogt, wat ontspanning bevordert en de aanmaak van stresshormonen vermindert. Over het algemeen kan meditatie een positieve invloed hebben op zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid.

MRI-scans als mensen mediteren

Wat laten MRI-scans zien als mensen mediteren?

MRI-scans kunnen gebruikt worden om te laten zien wat er in de hersenen gebeurt als iemand mediteert. Over het algemeen laten deze scans zien dat tijdens meditatie de activiteit in het deel van de hersenen dat bekend staat als de amygdala, betrokken bij de verwerking van emoties, afneemt. Dit gaat samen met gevoelens van ontspanning en verminderde stress.

Bovendien hebben MRI-scans aangetoond dat tijdens meditatie de activiteit in de prefrontale cortex, betrokken bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen, toeneemt. Dit gaat gepaard met meer focus en concentratie. Over het geheel genomen kunnen MRI-scans een waardevol inzicht geven in hoe meditatie de hersenen beïnvloedt.

Vertel me meer over MRI-scans als mensen mediteren

Meditatie is een praktijk waarbij de geest zich richt op een bepaald object, gedachte of activiteit om aandacht en bewustzijn te trainen, en een mentaal heldere en emotioneel kalme en stabiele toestand te bereiken. Het wordt al duizenden jaren beoefend in veel verschillende culturen, en er is bewezen dat het talrijke voordelen heeft voor zowel de geest als het lichaam.

Enkele mogelijke voordelen van meditatie zijn minder stress en angst, betere concentratie en focus, en een toegenomen gevoel van welzijn en algeheel geluk. Het kan ook fysieke voordelen hebben, zoals een lagere bloeddruk, vermindering van chronische pijn, en verbetering van de symptomen van bepaalde medische aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom en fibromyalgie.

Er zijn veel verschillende soorten meditatie, en elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken en technieken. Enkele veel voorkomende soorten meditatie zijn mindfulness meditatie, waarbij de aandacht naar het huidige moment wordt gebracht, en transcendente meditatie, waarbij een mantra wordt herhaald om de geest te helpen focussen.

Over het geheel genomen is meditatie een krachtig middel dat kan helpen om zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid te verbeteren. Het is veilig, eenvoudig, en kan worden beoefend door mensen van alle leeftijden en niveaus. Als je geïnteresseerd bent om meditatie te proberen, zijn er veel middelen beschikbaar om je op weg te helpen, zoals boeken, online gidsen en lessen die door ervaren mediteerders worden gegeven.

The Brain Before and After Meditation

Met welke meditatiemethode kan ik als beginner beginnen

Als beginner kun je het beste beginnen met mindfulness meditatie, omdat het een eenvoudige en veel beoefende vorm van meditatie is die kan helpen om de focus te verbeteren en stress te verminderen. Om mindfulness meditatie te beoefenen zoek je een rustige, comfortabele ruimte waar je ongestoord kunt zitten of liggen.

Richt dan je aandacht op je ademhaling en let op het gevoel van de adem terwijl die in en uit je lichaam beweegt. Als je gedachten beginnen af te dwalen, breng je aandacht dan voorzichtig terug naar je ademhaling. Houd dit 5-10 minuten vol, en verhoog geleidelijk de lengte van je meditatiesessies naarmate je meer vertrouwd raakt met de beoefening.

Welke meditatiemethode kan ik doen als ik veel meditatie-ervaring heb?

Als ervaren mediteerder wil je misschien een meer geavanceerde meditatietechniek proberen, zoals transcendente meditatie of vipassana meditatie. Bij transcendente meditatie wordt een mantra herhaald om de geest te helpen focussen en een staat van diepe ontspanning te bereiken.

Vipassana-meditatie, ook bekend als inzicht meditatie, houdt in dat je aandacht schenkt aan de gewaarwordingen in het lichaam en de gedachten en emoties die in de geest opkomen observeert, zonder ze te beoordelen of erop te reageren. Deze technieken kunnen helpen je meditatiebeoefening te verdiepen en extra voordelen bieden voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Brain activity and meditation - Wikipedia

Vertel me meer over Transcendente Meditatie

woman in white shirt sitting on brown and white pillowTranscendente Meditatie, of TM, is een vorm van meditatie waarbij een mantra wordt gebruikt, oftewel een woord of zin die in stilte tegen jezelf wordt herhaald, om de geest te helpen concentreren en een toestand van diepe ontspanning te bereiken.

De mantra wordt gekozen door degene die TM beoefent en heeft meestal een persoonlijke betekenis. Het doel van TM is de denkende geest te overstijgen en een toestand van zuiver bewustzijn te ervaren.

TM is een eenvoudige en natuurlijke techniek die gemakkelijk kan worden geleerd en beoefend door mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het vereist geen speciale fysieke houdingen of mentale inspanning, en kan slechts 15-20 minuten per dag worden beoefend.

Onderzoek heeft aangetoond dat TM een verscheidenheid aan voordelen kan hebben voor lichaam en geest, zoals vermindering van stress en angst, verbetering van focus en concentratie, en toename van gevoelens van welzijn. Het is ook bewezen dat het fysieke voordelen heeft, zoals een lagere bloeddruk en verbetering van symptomen van bepaalde medische aandoeningen, zoals slapeloosheid en posttraumatische stressstoornis.

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over TM, zijn er veel bronnen beschikbaar, zoals boeken, online gidsen, en lessen gegeven door gecertificeerde TM-leraren. Je kunt ook de website van de Transcendente Meditatie organisatie bezoeken voor meer informatie.

Veelgestelde Vragen

Wat laten MRI-scans zien als mensen mediteren?

MRI-scans tonen aan dat tijdens meditatie de activiteit in de amygdala afneemt, wat gepaard gaat met gevoelens van ontspanning en verminderde stress. Tegelijkertijd neemt de activiteit in de prefrontale cortex toe, wat leidt tot meer focus en concentratie.

Hoe beïnvloedt meditatie de hersenen?

Meditatie verhoogt de activiteit van het para-sympathische zenuwstelsel, wat ontspanning bevordert en de productie van stresshormonen vermindert. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen van stress en angst.

Welke voordelen heeft meditatie voor de geestelijke gezondheid?

Meditatie kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van concentratie en focus, en het verhogen van het algemene gevoel van welzijn en geluk.

Welke fysieke voordelen heeft meditatie?

Meditatie kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van chronische pijn, en het verbeteren van symptomen van bepaalde medische aandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom en fibromyalgie.

Welke meditatiemethode is geschikt voor beginners?

Mindfulness meditatie is een goede start voor beginners. Deze methode helpt bij het verbeteren van focus en het verminderen van stress door de aandacht op de ademhaling te richten en bewust te worden van het huidige moment.

]]>
Zelfreflectie 101: Wat Is Zelfreflectie? https://www.goodfeeling.nl/wat-is-zelfreflectie/ Sat, 22 Jan 2022 12:54:19 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=4236 Zelfreflectie brengt perspectief in ons leven. Het helpt ons leren, groeien, waarderen en begrijpen. Hier is een diepere duik in wijsheid en schoonheid die je vindt in een zinvol zelfreflecterend leven.

Zelfreflectie quotes:

Socrates zei heel beroemd: “Het niet-onderzochte leven is het leven niet waard.”

En hoewel dit dictaat zeker waar is, is zelfreflectie niet altijd eenvoudig om te beoefenen. We leven namelijk in een ongelooflijk snelle wereld. Onze mobieltjes zoemen voortdurend, sociale media roepen ons onafgebroken en Netflix heeft altijd wel een nieuwe serie om te “bingen”.

De tijd nemen voor bezinning is een beetje een verloren kunst. Hierdoor leven de meesten van ons helaas een “ongereflecteerd” leven.

Dit zou niet het geval moeten zijn. Weinig dingen zijn waardevoller dan zelfreflectie.

Maar wat is zelfreflectie precies? En wat zijn enkele eenvoudige manieren om het te beoefenen?

In dit artikel gaan we het wat, waarom en hoe van zelfreflectie uit elkaar halen.

Klaar? Laten we beginnen…

Wat is zelfreflectie?

Eenvoudig gezegd is zelfreflectie (ook wel “persoonlijke reflectie”) de tijd nemen om na te denken over-, te mediteren over-, te evalueren en serieus na te denken over je gedrag, gedachten, houdingen, motivaties en verlangens. Het is het proces waarbij je diep in je gedachten, emoties en motivaties duikt en het grote “Waarom?” erachter vaststelt.

  • zelfbeschouwing
  • zelfbeschouwend
  • zelfreflectie
  • introspectie
  • contemplatie (synoniemen)

Persoonlijke reflectie stelt je in staat je leven zowel op macro- als op microniveau te analyseren. Op macroniveau kun je het gehele traject van je leven evalueren. Je kunt zien waar je naar toe gaat, bepalen of je tevreden bent met de richting en zo nodig bijsturen.

Op microniveau kun je je reacties op bepaalde omstandigheden en gebeurtenissen evalueren.

Geil Browning, Ph.D., spreekt als volgt over persoonlijke reflectie:

“Reflectie is een diepere vorm van leren die ons in staat stelt elk aspect van elke ervaring, of die nu persoonlijk of beroepsmatig is, vast te houden – waarom iets plaatsvond, wat de impact was, of het opnieuw zou moeten gebeuren – in tegenstelling tot alleen maar herinneren dat het gebeurde. Het gaat erom elk aspect van de ervaring aan te boren, ons denken te verhelderen en aan te scherpen wat echt belangrijk voor ons is.”

Het beoefenen van zelfreflectie vergt discipline en intentionaliteit. Het vereist pauzeren in de chaos van het leven en eenvoudig de tijd nemen om na te denken en te peinzen over je leven, wat voor veel mensen geen gemakkelijke zaak is. Maar het is een ongelooflijk waardevolle oefening.

Deze korte video legt het belang van zelfreflectie en introspectie prachtig vast:

Het belang van zelfreflectie

Zonder zelfreflectie gaan we gewoon door het leven zonder na te denken, van het ene ding naar het andere overgaand zonder tijd te maken om te evalueren of de dingen eigenlijk wel goed gaan. Dit is om te kunnen bepalen wat goed gaat en wat niet goed gaat.

Een gebrek aan persoonlijke reflectie kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we in een baan blijven die we niet leuk vinden of in een relatie die niet goed loopt.

Een gebrek aan reflectie zorgt ervoor dat we gewoon blijven rennen, proberen bij te blijven, ook al gaat het niet goed. We hebben het gevoel dat we gewoon ons hoofd boven water proberen te houden. We eindigen met steeds weer dezelfde dingen te doen, ook al leveren die dingen niet de resultaten op waarop we gehoopt hadden.

De voordelen van zelfreflectie

Ja, tijd nemen voor zelfreflectie kan moeilijk zijn. Het kan een uitdaging zijn om de nodige tijd te nemen om een stap terug te doen en na te denken over wat werkelijk belangrijk is. Toch zijn er talloze prachtige voordelen van zelfreflectie en we zouden er allemaal tijd voor moeten maken.

De voordelen van zelfreflectie

Het stelt je in staat perspectief te krijgen

Emoties kunnen je oordeel vertroebelen en je kunt uit het oog verliezen wat werkelijk belangrijk is. Sommige dingen lijken groter en erger dan ze werkelijk zijn.

Zelfreflectie stelt je in staat een stap terug te doen en perspectief te krijgen op wat er toe doet en wat genegeerd kan worden. Het stelt je in staat gebeurtenissen te verwerken en er helderheid over te krijgen.

Het helpt je om doeltreffender te reageren

De meeste tijd reageren we gewoon op de omstandigheden die op ons afkomen. Dit kan ertoe leiden dat we dingen zeggen en doen waar we spijt van hebben. Als we in een reactieve modus staan, nemen we niet de nodige tijd om over onze daden en woorden na te denken.

Persoonlijke reflectie stelt je in staat na te denken over de gevolgen van je woorden en daden. Het stelt je ook in staat na te denken over de beste, meest effectieve, meest behulpzame zelfreflectiemethode om in een bepaalde situatie te handelen.

Het bevordert leren en begrijpen

Wanneer we door het leven gaan zonder te pauzeren om na te denken en te reflecteren, leren we niet en krijgen we geen dieper inzicht in het leven. We gaan gewoon van het ene ding naar het andere, zonder stil te staan bij de waardevolle lessen die we zouden kunnen leren.

Zelfreflectie daarentegen stelt ons in staat te evalueren en te verwerken wat we hebben meegemaakt. Het stelt ons in staat diep na te denken over de betekenis van onze omstandigheden, emoties en motivaties. Het stelt ons in staat een holistisch, geïntegreerd en gezond leven te leiden.

Hand Drawn Vector Illustration Of Young Woman Looks On Her Reflection In  Mirror With Love Stock Illustration - Download Image Now - iStock

Zelfreflectie voorbeeld

Hoe voer je dus precies zelfreflectie uit? Hoe reflecteer je op gepaste en behulpzame manier op jezelf en je leven?

Een gemakkelijke manier om deze zelfreflectie oefening uit te voeren is door een dagboek te gebruiken (een online dagboek of print dagboek). Schrijf deze vragen gewoon uit en neem dan de tijd om ze doordacht te beantwoorden.

  • Zorg ervoor dat je je niet haast.
  • Pauzeer en overdenk.
  • Denk diep na over wat echt belangrijk voor je is.

 

Stel eerst de periode vast waarop je van plan bent terug te kijken. Wil je terugkijken op de afgelopen week? De afgelopen maand? Het afgelopen jaar? De afgelopen 5 jaar?

Begin dan met het opmaken van de balans van wat er in die periode werkelijk gebeurd is. Als je al een dagboek bijhoudt, zal deze stap gemakkelijker voor je zijn en misschien een stevige herinnering aan de waarde van het bijhouden van een dagboek.

Bekijk je planner, dagboek en foto’s en maak een lijstje van de hoogtepunten en dieptepunten.

Writers block? Hier zijn een paar tips:

  • Reisde je dit jaar ergens heen?
  • Beleefde je persoonlijke of familie mijlpalen?
  • Wat veranderde er in je relaties, werk, of hobby’s?

Kijk terug op je nieuwe lijst van hoogtepunten en dieptepunten en probeer te zien of er patronen zijn.

Houden je hoogtepunten over het algemeen bepaalde mensen in je leven in?

Of bepaalde specifieke activiteiten?

Het kan moeilijk zijn om dieptepunten opnieuw te bekijken, maar het is ook een geweldige manier om rust en groei te vinden.

Voor elk dieptepunt vraag je jezelf af: Had ik dit zelf in de hand?

  • Indien ja, vraag jezelf dan af wat je de volgende keer anders zou kunnen doen.
  • Indien nee, vraag jezelf dan af hoe je er vrede mee kunt vinden.

Schrijf zowel de hoogtepunten als de dieptepunten op in je dagboek en neem dan de tijd om te reflecteren. Welke dingen wil je de komende maand, jaar en vijf jaar bereiken? Wat wil je veranderen aan je leven? Welke dingen kun je verbeteren?

De tijd nemen om deze oefening door te lopen gaat je helpen helderheid en perspectief in je leven te brengen.

Een geleide zelf-evaluatie

Kijk terug op je gekozen tijdsperiode en beoordeel jezelf op een schaal van -5 tot +5 op elk van de volgende zes gebieden van je leven.

Na het kiezen van een cijfer schrijf je op wat je zo deed voelen. Het verwoorden van de emoties en gevoelens die je hebt, is een geweldige manier om een diepere en zinvollere reflectie te hebben.

  • Geest – Voel je je helder van geest, betrokken en intellectueel uitgedaagd?
  • Lichaam – Voelt je lichaam zich gezond, gevoed en sterk?
  • Ziel – Voel je je vredig en verbonden met de wereld om je heen?
  • Werk – Voel je je geïnteresseerd in en vervuld door je werk?
  • Spel – Voel je je vreugdevol? Hou je je bezig met activiteiten die je vreugde brengen?
  • Liefde – Voel je je positief over de relaties in je leven?

Haast je niet door deze zelfevaluatie. Neem de nodige tijd om over elk gebied van je leven na te denken. Als je je haast, mis je de waarde van zelfreflectie.

Wanneer moet je aan zelfreflectie doen?

Er zijn een aantal momenten waarop zelfreflectie bijzonder nuttig is. Ten eerste kan het nuttig zijn om het elke week een paar minuten te doen. Je hoeft niet alle vragen door te nemen of er uren over te doen. Concentreer je op wat je die bepaalde week bezighoudt.

Het kan ook nuttig zijn om zelfreflectie te beoefenen als een persoonlijke evaluatie aan het eind van de maand en als persoonlijke evaluatie aan het eind van het jaar.

Met andere woorden, doe aan het eind van elke maand en van elk jaar een diepgaande persoonlijke terugblik op je leven. Kijk terug op de voorgaande dagen en maanden en analyseer je leven. Deze praktijk zal je een nuttig perspectief geven en ervoor zorgen dat je het leven ten volle leeft.

Leef geen ongereflecteerd leven

Wanneer we nalaten over ons leven na te denken, verliezen we perspectief, raken we verstrikt in dingen die er niet toe doen en verliezen we vaak de dingen uit het oog die het belangrijkst zijn. Socrates had gelijk toen hij zei dat een ongereflecteerd leven niet de moeite waard is om te leven.

Doe onze persoonlijkheidstesten (Ja, we hebben er twee). Kijk in het menu rechtsboven.

Wat zijn handige tips bij zelfreflectie?

Ontwerp een leerplan dat je helpt bij je zelfreflectie. Evalueer je sterke en zwakke punten om te bepalen welke veranderingen in de toekomst nodig kunnen zijn. Weet wanneer je je geest moet openen.

Hoe werk ik aan zelfreflectie?

Leer hoe je met kritiek omgaat zodat het je geen pijn doet en leer hoe je kunt stoppen met jezelf de schuld te geven voor het niet meten. Ken het verschil tussen dingen waar je controle over hebt en dingen waar je geen controle over hebt.

Zelfbeschouwing betekenis

Een manier om inzicht in jezelf te krijgen en je eigen gedachten en eigenaardigheden te begrijpen.

Veelgestelde Vragen

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is het proces van nadenken over en evalueren van je eigen gedachten, gevoelens en gedrag.

Waarom is zelfreflectie belangrijk?

Zelfreflectie helpt je om inzicht te krijgen in je leven, betere beslissingen te nemen en persoonlijke groei te bevorderen.

Hoe kan ik zelfreflectie beoefenen?

Je kunt zelfreflectie beoefenen door een dagboek bij te houden, meditatie, of simpelweg tijd te nemen om na te denken over je dag en je acties.

Wat zijn de voordelen van zelfreflectie?

Zelfreflectie kan leiden tot betere zelfkennis, verbeterde emotionele regulatie, en een dieper begrip van je doelen en waarden.

Wanneer moet ik aan zelfreflectie doen?

Het is nuttig om regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks, aan zelfreflectie te doen. Ook specifieke momenten zoals aan het eind van een project of na een belangrijke gebeurtenis zijn geschikt.

]]>