vezelrijke voeding – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Wed, 19 Jun 2024 11:36:09 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png vezelrijke voeding – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 10 Gezondheidsvoordelen Van De Peer + 3 Lekkere Recepten https://www.goodfeeling.nl/gezondheidsvoordelen-van-de-peer/ Fri, 20 Jan 2023 14:18:29 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=7526 Ben je op zoek naar een lekkere en gezonde snack? Neem dan eens iets anders dan de standaard appel en ontdek de verborgen gezondheidsvoordelen van een peer.

Peren zijn een populaire fruitsoort die vaak gebruikt worden in verschillende gerechten en tussendoortjes. Ze zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar en het hele jaar door te vinden in de winkel.

En hoewel ze erg lekker zijn, hebben peren eigenlijk ook een aantal gezondheidsvoordelen die het meer dan de moeite waard maken om ze in je dieet op te nemen. Laten we eens nader bekijken wat deze toffe peren voor je kunnen doen.

Hoge Voedingswaarde

Om te beginnen zijn peren een uitstekende bron van calorieën, eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamine C, vitamine K, kalium, koper, foliumzuur, provitamine A en niacine.

Met andere woorden, ze zitten tjokvol voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde levensstijl. Eén middelgrote peer bevat bijvoorbeeld ongeveer 100 calorieën, 6 gram vezels, 26% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en een kwart van de aanbevolen hoeveelheid vitamine K. Dus door een peer te eten krijg je een behoorlijke dosis gezonde voedingsstoffen binnen.

Gunstig voor de Darmen

Een ander voordeel van peren is dat ze goed zijn voor je darmen. Dit komt door de hoge hoeveelheid vezels én probiotica die ze bevatten. De vezels helpen misschien de spijsvertering te reguleren en kunnen bijdragen aan een betere stoelgang.

Mensen die last hebben van constipatie kunnen daarom baat hebben bij het eten van peren. De probiotica in peren stimuleren dan weer de groei van gunstige bacteriën in je darmen, wat ook bevorderlijk is voor een gezonde spijsvertering en een soepel werkend spijsverteringsstelsel.

Plantenstoffen

Daarnaast zitten peren vol gezonde plantenstoffen zoals anthocyanen en luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen werken eigenlijk als antioxidanten, wat betekent dat ze je lichaam kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en ontsteking veroorzaakt door vrije radicalen.

Anthocyanen geven de rode, blauwe en paarse kleuren aan veel vruchten en groenten. Ze kunnen het zicht, het geheugen en de motorische functies verbeteren, evenals het risico op bepaalde oogaandoeningen verminderen. Luteïne en zeaxanthine zitten vooral in de schil van de peer en zijn gunstig voor de oogfuncties.

Ontstekingsremmende Eigenschappen

Dankzij flavonoïden, vitamine C en K hebben peren zeker ontstekingsremmende eigenschappen. Deze plantaardige voedingsstoffen kunnen ongetwijfeld helpen bij het bestrijden van chronische ontstekingen in het lichaam.

Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met verschillende aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, artritis en sommige kankers.

Door peren te eten die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, kun je dus mogelijk bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het risico op de bijbehorende ziekten verkleinen.

Antikanker Effect

Op het gebied van kankerpreventie bevatten peren voorts stoffen zoals anthocyanen en cinnaminezuur die vermoedelijk een antikankereffect hebben. Deze verbindingen zouden de groei en verspreiding van kankercellen kunnen remmen.

Onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat anthocyanen in staat zijn de levensduur van kankercellen in kankercellen te verkorten, waardoor de ziekte minder kans krijgt om zich verder te verspreiden.

Daarnaast kan cinnaminezuur de stofwisseling in kankercellen ontregelen zodat ze minder energie krijgen om verder te groeien. Peren lijken dus misschien bij te dragen aan een verminderd risico op kanker als onderdeel van een gezond dieet.

10 Gezondheidsvoordelen van de peer

Vermindert de Kans op Diabetes

Een ander voordeel van peren is dat ze mogelijk kunnen helpen bij het voorkomen van diabetes. Dit komt wederom door de aanwezigheid van antioxidanten zoals anthocyanen en de hoge hoeveelheid vezels. Deze stoffen werken op verschillende manieren.

De vezels zorgen voor een geleidelijke opname van suikers in het lichaam, waardoor plotselinge stijgingen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. De antioxidanten beschermen dan weer de cellen tegen oxidatieve stress die de insulinegevoeligheid kan verminderen.

In samenhang kunnen deze factoren dus vast en zeker bijdragen aan een betere regulatie van de bloedsuikers, wat helpt bij het verminderen van het risico op diabetes type 2.

Hartgezondheid

Verder bevatten peren stoffen als procyanidine, quercetine en andere flavonoïden die hoogstwaarschijnlijk goed zijn voor je hart- en vaatgezondheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze polyfenolen een gunstig effect kunnen hebben op de bloeddruk en cholesterolniveaus in het bloed.

Zo kunnen ze de opname van cholesterol door het lichaam verlagen en de elasticiteit van de bloedvaten ondersteunen, met een lagere bloeddruk tot gevolg. Op die manier dragen de verbindingen in peren wellicht bij aan een verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes. Als je worstelt met hoge bloeddruk of cholesterolproblemen, kan het daarom geen kwaad om vaker een peer te eten.

Helpt bij Gewichtsverlies

Om tot slot zijn peren rijk aan water en vezels, maar bevatten ze relatief weinig calorieën. Deze combinatie kan bijdragen aan een gevoel van verzadiging, waardoor je mogelijk minder snel last krijgt van hongergevoel of eetbuien. Voor mensen die op gewicht willen afvallen, kan het eten van peren dus een ondersteunende rol spelen in een gewichtsverliesplan.

De hoge vezelopname helpt namelijk voorkomen dat je te snel na de maaltijd weer honger krijgt. En het watergehalte zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel ervaart bij de consumptie. Kortom, als je jezelf voldoende verzadigd wilt voelen zonder teveel calorieën binnen te krijgen, kan een peer een ideale keuze zijn.

Makkelijk toe te Voegen aan je Dieet

Gelukkig zijn peren ontzettend veelzijdig, waardoor ze gemakkelijk in een gezond dieet te integreren zijn. Je kunt ze natuurlijk als snack eten, maar ook toevoegen aan ontbijtgranen zoals havermout, salades, smoothies, als garnituur bij warme gerechten of zelfs in hartige groenteschotels verwerken.

Zo kun je genieten van de voordelige eigenschappen van dit fruit zonder dat het eentonig wordt. Eigenlijk zijn er talloze creatieve manieren om peren in je dagelijkse maaltijden te verwerken.

Neem bijvoorbeeld een heerlijke perencompote of geroosterde peren als zoete toevoeging bij je havermoutpap in de ochtend. Of snijd wat perenpartjes door een frisse groene salade voor een vleugje zoetheid.

Misschien vind je het wel lekker om ze in een romige smoothie te doen, samen met wat spinazie, banaan en amandelmelk voor een ultra-gezonde start van de dag. Of hoe dacht je van een klassieker: gebakken peertjes als bijgerecht bij je kip of visschotel?

Waarschijnlijk zijn de mogelijkheden eindeloos als je wat creatief bent in de keuken. Uiteindelijk is het niet moeilijk om meer peren in je eetpatroon op te nemen, wat je ongetwijfeld een handje zal helpen om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Integreer ze op een manier die bij je smaak past en varieer met de bereidingswijzen om het lekker en uitdagend te houden.

Conclusie

Kortom, een dieet met voldoende peren kan bijdragen aan een sterke algehele gezondheid. Dit veelzijdige fruit zit boordevol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen die allemaal hun eigen voordelen hebben.

Door peren op te nemen in je voedingspatroon, kun je onder meer een betere spijsvertering, meer energieniveaus en een verminderd risico op chronische ziekten als diabetes, kanker of hartaandoeningen verwachten. Vergeet daarbij zeker niet om ook de schil mee op te eten, want daar zitten de hoogste concentraties van bepaalde voedingsstoffen.

Uiteindelijk is de peer een uitstekende, gezonde en makkelijk verkrijgbare toevoeging aan je dieet. Door wat variatie aan te brengen in de manieren waarop je ze bereidt, hoeft het bovendien absoluut niet saai te worden. P

robeer gerust wat nieuwe recepten uit of laat je creativiteit de vrije loop in de keuken. Naar alle waarschijnlijkheid zul je de vele gezondheidsvoordelen van dit lekker stukje fruit snel ervaren.

Recepten

Geroosterde Peren met Gorgonzola en Walnoten:

  • Ingrediënten: 4 rijpe peren, 1/2 cup gorgonzola kaas, 1/2 cup gehakte walnoten, 1/4 cup honing, 1 eetlepel citroensap, 1/4 theelepel zout, verse tijm voor garnering.
  • Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd elke helft in drie plakjes. Meng in een kom de kaas, gehakte walnoten, honing, citroensap en zout. Leg de plakjes peer in een ovenschaal en giet de kaas walnoot mengsel eroverheen. Rooster de peren in de oven gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Garneer met verse tijm voordat je serveert.

Peren-Gember Smoothie:

  • Ingrediënten: 2 rijpe peren, 1/2 cup volle yoghurt, 1/2 theelepel geraspte verse gember, 1 eetlepel honing, 1/4 theelepel kaneel, ijsblokjes (optioneel)
  • Bereiding: Schil de peren en snijd ze in stukken. Voeg de peer, yoghurt, gember, honing, kaneel en ijsblokjes (als gewenst) in een blender. Blend tot een glad mengsel. Giet in een glas en serveer direct.

Peren en Rucola Salade:

  • Ingrediënten: 2 rijpe peren, 4 cups rucola, 1/4 cup gehakte walnoten, 1/4 cup geroosterde pijnboompitten, 1/4 cup geroosterde pompoenpitten, 2 eetlepels vinaigrette dressing.
  • Bereiding: Schil de peren en snijd ze in dunne plakjes. Meng in een grote kom de rucola, plakjes peer, gehakte walnoten, geroosterde pijnboompitten, geroosterde pompoenpitten en vinaigrette dressing. Meng goed en serveer direct.

Peren en Saffraan Risotto:

  • Ingrediënten: 1 medium ui, 2 teentjes knoflook, 1 1/2 kopjes risotto rijst, 1/2 kopje droge witte wijn, 4 kopjes groentebouillon, 1/4 theelepel saffraan, 1 rijpe peer, 1/4 cup geraspte Parmezaanse kaas, verse peterselie voor garnering.
  • Bereiding: Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit in een pan een beetje olie en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de rijst toe en bak tot de rijst glazig is. Voeg de wijn toe en kook tot deze is verdampt. Voeg de bouillon, saffraan en gesneden peer toe en roer goed. Laat het geheel ongeveer 18-20 minuten sudderen tot de rijst gaar is. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer tot deze is gesmolten. Garneer met verse peterselie voordat je serveert.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Zijn peren glutenvrij?

Ja, peren zijn glutenvrij.

Zijn peren gezond voor mensen met diabetes?

Ja, peren bevatten vezels en anthocyanen die kunnen helpen bij het verminderen van de kans op diabetes. Het is wel belangrijk om op de hoeveelheid suiker in je dieet te letten.

Is het schil van een peer eetbaar?

Ja, het schil van een peer is eetbaar en bevat veel voedingsstoffen. Het wordt aangeraden om het schil te eten voor de maximale gezondheidsvoordelen.

]]>
Onbewerkte Voedingsmiddelen Zijn De Echte Oplossingen Voor Gewichtsbeheersing En Een Gezond Leven https://www.goodfeeling.nl/onbewerkte-voedingsmiddelen/ Wed, 11 Jan 2023 11:33:43 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=5970 Vergeet dieetpillen en dieetprogramma’s maar, onbewerkte voedingsmiddelen zijn de echte oplossingen voor een gezond leven. Van het verminderen van het risico op ziekten tot het verbeteren van je ontlasting, ontdek hoe deze voedingsmiddelen je gezondheid op een natuurlijke manier kunnen verbeteren.

Ik wil graag even een onderwerp bespreken waar ik erg gepassioneerd over ben: gezondheid en voeding. Laten we eerst eens een paar cijfers bekijken: de obesitas tarieven in Amerika zijn de afgelopen 50-60 jaar gigantisch gestegen. Nu is meer dan 30% van de volwassenen overgewicht of zelfs obees. En nog eens 30% is overgewicht. Dit betekent dat in totaal meer dan twee derde van de volwassenen in de Verenigde Staten overgewicht of obesitas heeft.

Cijfers over obesitas en overgewicht in Nederland:

  • In 2021 had 51,8% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15,5% obees was (CBS, 2022).
  • Onder volwassenen is het percentage met obesitas de afgelopen 40 jaar verdubbeld van 6% in 1981 naar 15,5% in 2021 (Volksgezondheid Toekomst Verkenning, 2022).
  • Bij kinderen in de leeftijd van 4-20 jaar had in 2021 16,9% overgewicht en 3,3% obesitas (CBS, CBS Statline, 2022).
  • Het percentage met obesitas neemt toe met de leeftijd. In de leeftijdscategorie 65-75 jaar heeft ongeveer een kwart obesitas (VTV, 2022).
  • Laagopgeleiden hebben vaker overgewicht dan hoogopgeleiden. Bij laagopgeleiden heeft 61% overgewicht, bij hoogopgeleiden 42% (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2018).

Dus hoewel de percentages wat lager liggen dan in de VS, is overgewicht en obesitas ook in Nederland een groot gezondheidsprobleem dat de afgelopen decennia is toegenomen in alle leeftijdsgroepen.

Nu weten we allemaal dat obesitas gerelateerd is aan allerlei chronische ziekten, waaronder diabetes type 2. Dus het is waarschijnlijk niet verrassend dat de tarieven van diabetes in de VS ook de afgelopen 50-60 jaar zijn gestegen. Als je teruggaat naar de jaren 50 en ’60, was diabetes nog een zeldzame ziekte, maar nu hebben we te maken met verontrustende cijfers van ongeveer 10% of meer van de Amerikanen die diabetes hebben en nog eens veel meer zijn pre-diabetes.

Onbewerkte voedingsmiddelen

Dus, is er iets in onze voeding dat onze gezondheid zo ernstig beïnvloedt en ons dikker en zieker maakt dan ooit tevoren in de geschiedenis? Hier is een man die de wereld gaat veranderen: Dennis Burkett was een wereldberoemde wetenschapper die poep bestudeerde. Hij bestudeerde verschillende soorten poep, hij woog het, hij meet het, hij leerde alles wat hij maar kon leren over poep.

Hij merkte dat de poep van mensen in Europa en de Verenigde Staten heel anders was dan die van mensen in Afrika. De poep in de VS en Europa was vaak korrelig en hard, terwijl die van mensen in Afrika veel gladder en zachter was. Mensen in rijke landen hadden veel gezondheidsproblemen die mensen in Afrika niet hadden.

Na meer dan 20 jaar in Afrika te hebben gewoond en dit fenomeen te hebben bestudeerd, kwam Burkett met een hypothese waarom westerse landen ziek worden.

Onbewerkte voedingsmiddelen

Burkett beschouwde deze ziekten als het gevolg van de kleine hoeveelheden dieetvezels die in rijke landen worden geconsumeerd, voornamelijk door het teveel aan bewerking van natuurlijke voedingsmiddelen. Burkett ontdekte dat mensen in rijke landen een vezelarme dieet hebben. Eén van de eerste tekenen en symptomen is verstopping.

Op de lange termijn kan een dieet met weinig vezels leiden tot:

  • darmkanker
  • diverticulose
  • blindedarmontsteking
  • spataderen
  • diabetes
  • obesitas
  • allergieën
  • borstkanker
  • prostaatkanker

We hebben de afgelopen jaren veel gesproken over wetenschap, maar dit onderzoek is waarschijnlijk een van de meest fascinerende dat ik ooit ben tegengekomen. Toch krijgt het bijna geen aandacht en we moeten ons afvragen waarom. Ondanks dat heb ik wel dit gevonden op de website van de NIH: “Sinds de dood van Burkett in 1993 is zijn hypothese bevestigd en uitgebreid door grote epidemiologische studies, die hebben gerapporteerd dat vezeltekort het risico op darm-, lever- en borstkanker verhoogt en de mortaliteit door kanker en de dood door hart- en vaatziekten, infectieuze en ademhalingsziekten, diabetes en alle andere niet-cardiovasculaire en niet-kankeroorzaken verhoogt.

We weten dus zeker dat vezelinname een enorme impact heeft op onze algehele gezondheid en welzijn. Hier is nog meer bewijs, dit is van de Mayo Clinic:

voordelen van een hoog vezeldieet: normaliseert ontlasting, helpt bij het behouden van darmgezondheid, verlaagt cholesterolniveau’s, helpt bloedsuikerspiegel te reguleren, helpt bij het bereiken van een gezond gewicht, helpt om langer te leven.

Dus als vezels zo veel gezondheidsvoordelen hebben, waarom verwijderen we ze dan uit al onze favoriete voedingsmiddelen? Iedereen in de wereld kent witte rijst, maar de meeste mensen weten niet dat rijst er eigenlijk zo uitziet: rond een graan rijst zit iets wat bran wordt genoemd, dat is de vezel. Het witte deel wordt endosperm genoemd en dat is wat we dus eten.

tarwe

Laten we eens kijken naar tarwe, tarwe ziet er zo uit: dit is de tarwe bran of vezel die we afhalen van de tarwe zodat we producten kunnen maken als dit. Laat mij een iedere koolhydraat in de natuur zien en ik zal u laten zien hoeveel vezels erin zit.

Conclusie over onbewerkte voedingsmiddelen

Samengevat, het verwijderen van vezels uit onze voeding kan leiden tot veel gezondheidsproblemen en het is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat we voldoende vezels binnenkrijgen via onze voeding. Dit kan door meer onbewerkte voedingsmiddelen te eten, zoals volle granen, groenten en fruit. We moeten ons afvragen waarom vezels steeds vaker verwijderd worden uit onze voeding en ervoor zorgen dat we genoeg vezels binnenkrijgen om onze gezondheid te beschermen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van onbewerkte voedingsmiddelen?

Onbewerkte voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen, wat bijdraagt aan een betere gezondheid en een lager risico op ziekten.

Hoeveel vezels heb ik dagelijks nodig?

Volwassenen wordt aangeraden om 25-30 gram vezels per dag te consumeren voor optimale gezondheid.

Wat zijn enkele voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen?

Volle granen, groenten, fruit, noten en zaden zijn goede voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen.

Waarom zijn vezels belangrijk voor de gezondheid?

Vezels helpen bij de spijsvertering, reguleren de bloedsuikerspiegel, verlagen cholesterol en ondersteunen een gezond gewicht.

Hoe kan ik meer vezels aan mijn dieet toevoegen?

Eet meer volle granen, groenten en fruit, en kies voor volkorenproducten in plaats van geraffineerde opties.

]]>
De Voordelen van Voedingsvezels: Gezondheid, Bronnen en Dagelijkse Aanbevelingen https://www.goodfeeling.nl/mannen-moeten-vezels-kauwen/ Sat, 25 Dec 2021 21:12:20 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=2759 Je hebt vast wel eens gehoord van voedingsvezels, toch? Het is dat deel van plantaardig voedsel dat je lichaam niet kan verteren. Er zijn twee soorten: oplosbare en onoplosbare vezels. Beide zijn superbelangrijk voor je gezondheid.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels lossen op in water en vormen een soort gel. Deze vezels helpen je cholesterolgehalte te verlagen, het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en je bloedsuikerspiegel te reguleren. Je vindt ze in voedsel zoals zwarte bonen, spruitjes, avocado, zoete aardappel, broccoli, rapen en peren.

Onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels gaan door je spijsverteringsstelsel zonder echt te veranderen en helpen om je stoelgang te reguleren. Ze zitten in volkorenmeel, tarwezemelen, bloemkool, groene bonen en aardappelen. Ondanks alle gezondheidsvoordelen krijgen veel mensen minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Populaire low-carb diëten zoals het keto dieet, het Atkins dieet en het Whole 30 dieet kunnen onbedoeld je vezelconsumptie verminderen. Misschien is het tijd om je dieet eens opnieuw te bekijken.

vezels

Nieuw bewijs bevestigt beschermend effect

Recent onderzoek, een analyse van bijna 250 studies, bevestigt dat veel vezels eten uit groenten, fruit en volle granen het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker kan verminderen.

De mensen die de meeste vezels aten, verminderden hun risico op hartziekten, beroerte, diabetes type 2 en/of darmkanker met 16% tot 24%, vergeleken met mensen die heel weinig aten. De studie concludeerde ook dat meer vezels beter is. Voor elke extra 8 gram voedingsvezels die iemand binnenkreeg, daalde het risico voor elk van de ziekten met nog eens 5% tot 27%.

Het risico was het laagst bij een dagelijkse inname van voedingsvezels tussen 25 en 29 gram. Twee observatiestudies toonden aan dat de inname van voedingsvezels ook verband houdt met een verminderd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook.

De mensen die de meeste vezels aten, verminderden hun risico om te sterven met 23% in vergelijking met degenen die de minste aten. In deze studies waren de verbanden duidelijker bij granen en groenten dan bij fruit.

Vezelrijke diëten helpen ook bij gewichtscontrole. Vezelrijke volle granen geven je langer een vol gevoel na een maaltijd of snack, waardoor je minder eet. In een groot onderzoek bleken volwassenen die meerdere porties volle granen per dag aten minder vaak of minder zwaar te zijn aangekomen dan degenen die zelden volle granen aten.

Hoeveel is genoeg?

Gemiddeld eten volwassenen 10 tot 15 gram totale vezels per dag, terwijl de door het USDA aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen tot 50 jaar 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen bedraagt. Vrouwen en mannen ouder dan 50 moeten respectievelijk 21 en 30 gram per dag binnenkrijgen.

Probeer vezels uit hele voedingsmiddelen te halen in plaats van uit vezel supplementen. Vezel supplementen zoals Metamucil, Citrucel en Benefiber leveren niet de verschillende soorten vezels, vitaminen, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen die hele voedingsmiddelen wel leveren.

Als je het etiket van een voedingsmiddel leest, kies dan voor voedingsmiddelen die meer vezels bevatten. Als vuistregel geldt: kies granen met 6 of meer gram per portie, brood en crackers met 3 of meer gram per portie en pasta met 4 of meer gram per portie.

Een andere strategie is ervoor te zorgen dat een volkoren voedingsmiddel ten minste 1 gram vezels bevat voor elke 10 gram koolhydraten. Als je een verhouding van 1:5 kunt vinden, is dat nog beter.

Laat je niet misleiden door de marketing op de voorkant van de verpakking. Het feit dat een brood het label “meergranen” of “12 granen” draagt, betekent niet dat het een volkorenproduct is. De granen kunnen geraffineerd zijn en het brood kan weinig vezels bevatten. Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, controleer dan of “volkoren” het eerste ingrediënt is.

Eenvoudige manieren om meer vezels in je dieet te krijgen

  • Start je dag met een kom vezelrijke granen.
  • Voeg groenten, gedroogde bonen en erwten toe aan soepen.
  • Voeg noten, zaden en fruit toe aan je yoghurt.
  • Maak een vegetarische chili boordevol verschillende soorten bonen en groenten.
  • Voeg bessen, noten en zaden toe aan salades.
  • Probeer te snacken met groenten als bloemkool, broccoli, wortels en sperziebonen. Serveer ze met een gezonde dip zoals hummus of een frisse salsa.
  • Eet meer hele, natuurlijke voedingsmiddelen en minder bewerkte voedingsmiddelen.

Een paar belangrijke tips als je je vezelinname verhoogt:

  • Doe dit geleidelijk om je maagdarmkanaal de tijd te geven zich aan te passen.
  • Verhoog je waterinname als je je vezelinname verhoogt.
  • Als je spijsverteringsproblemen hebt, zoals constipatie, overleg dan met je arts voordat je je vezelinname drastisch verhoogt.

Zie het eten van vezelrijke voeding als een positieve verandering. Naast het verminderen van het risico op chronische ziekten, kan het eten van een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen die goede bronnen van vezels zijn, een gemakkelijke en lekkere manier zijn om je langer vol te houden en je gewicht onder controle te houden.

Vezels kunnen je horizon verbreden met verschillende smaken en texturen, en kunnen een bonus zijn voor je gezondheid.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Voedingscentrum over vezels
  2. Holland & Barrett: vezelrijk eten
  3. Bewustleven: voordelen van vezels
  4. Mens en Gezondheid: voedingsvezels
  5. Fit Society: vezels en gezondheid

Veelgestelde vragen

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zijn onverteerbare delen van plantaardig voedsel die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en het verlagen van het risico op chronische ziekten.

Wat is het verschil tussen oplosbare en onoplosbare vezels?

Oplosbare vezels lossen op in water en vormen een gel, wat helpt bij het verlagen van cholesterol en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Onoplosbare vezels verbeteren de stoelgang door hun volumeverhogende effect.

Hoeveel vezels moet ik dagelijks consumeren?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen. Voor mensen boven de 50 jaar is dit respectievelijk 21 en 30 gram per dag.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels?

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Voorbeelden zijn volkoren brood, zwarte bonen, broccoli, en chiazaad.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een vezelrijk dieet?

Een vezelrijk dieet helpt bij het verlagen van cholesterol, het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en darmkanker, en het bevorderen van een gezonde stoelgang.

]]>