Geluk – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Mon, 22 Jul 2024 09:16:55 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png Geluk – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 Wat is het Deferred Happiness Syndrome? (Uitgesteld Geluksstoornis) https://www.goodfeeling.nl/wat-is-het-deferred-happiness-syndrome-uitgesteld-geluksstoornis/ Sat, 01 Jun 2024 20:22:05 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=32970 Is geluk iets dat je aan de horizon ziet – altijd net buiten bereik, iets wat je op een dag zult bereiken? Misschien herken je je in het concept van Deferred Happiness Syndrome of het Uitgesteld Geluk Stoornis.

  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik mijn droombaan krijg.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik ‘de ware’ vind.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik mijn huisrenovatie heb afgerond.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik een nieuwe auto heb.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik genoeg ben afgevallen.

Klinkt een van deze uitspraken je bekend in de oren?

In 2004 schreef de Australische auteur en publieke intellectueel Clive Hamilton een artikel, gepubliceerd door The Australian Institute, over het concept van ‘Deferred Happiness Syndrome’. In de inleiding van het artikel verwijst hij naar een nationale discussie die destijds plaatsvond: wat leidt tot een gelukkig leven, materiële aspiratie of intrinsieke beloningen?

De neiging om onbevredigend werk te verdragen om langetermijngeluk na te streven (misschien een rustige pensionering of een promotie) werd ‘Uitgestelde Geluksstoornis’ genoemd, en bijna 20 jaar later voelt het nog steeds relevant. In zijn artikel concludeert Clive Hamilton met deze gedachte:

Al eeuwenlang is bekend dat geld geen geluk koopt. Het is ook bekend dat een vervuld leven afhangt van het gevoel dat we hebben bijgedragen aan de samenleving en aan het gezin, en betaald werk is een belangrijke manier om dat te doen. De vraag die de Uitgestelde Geluksstoornis oproept, is hoeveel we bereid zijn op te offeren om meer geld te hebben?

Steeds meer van ons keren zich af van, of worden kritisch op de ‘hustle culture’ – een cultuur die ons aanspoort om steeds meer te doen om financieel succes te behalen. Maar geld is niet het enige gebied waarin we ons geluk kunnen uitstellen.

Er zijn veel situaties waarin we keuzes maken die ons geluk tijdelijk uitstellen, bijvoorbeeld tijdens het ouderschap, als verzorgers, en door onderwijs – of misschien tegen andere maatstaven, zoals gezondheidsdoelen, specifieke bezittingen, of zelfs leeftijd. Waarom doen we dit onszelf aan?

Het begint met evolutie. Mensen zijn niet ontworpen om gelukkig te zijn, omdat we dan niet zouden evolueren. We zijn ontworpen om vooruit te gaan en door te zetten, en daarvoor bestaat er vaak een ontevredenheid.

Mensen krijgen een dosis gelukhormonen wanneer we iets bereiken of op de een of andere manier vooruitgaan, wat onze wens versterkt om dit patroon voort te zetten. Dit leidt ertoe dat we deze kleinere momenten van plezier najagen, in plaats van het grotere concept van ‘geluk’.

Terugkomend op Clive Hamilton’s voorbeeld op de werkvloer, dit kan eruitzien als werken naar een promotie. Je verdient meer geld en krijgt een hogere sociale status en, zodra je het hebt, voel je je misschien een tijdje goed. Dit is wat je ‘hoort’ te doen, dit is vooruitgang. Maar na verloop van tijd voelt dat grote salaris niet zo groot meer, en het kortstondige piekje in goede gevoelens dooft uit. Dus, op naar het volgende doel – je zult eindelijk gelukkig zijn wanneer…

Wat dat volgende doel precies zal zijn, is minder natuurlijk en veel meer iets van de huidige tijd. De taak van marketing is om pijnpunten te benadrukken zodat we actie ondernemen om dat specifieke probleem op te lossen, dus we worden gebombardeerd met verhalen en beelden van die dingen.

Mensen navigeren de wereld in relatie tot ‘waar sta ik in de hiërarchie?’ Als je denkt aan vandaag, en de groep waarmee we ons vergelijken, zijn dat Hollywoodsterren en mensen die genetisch geweldig zijn in de sportschool. Als we niet zo ver teruggaan, hadden we kleine stammen, en konden we de beste in iets zijn. Terwijl we nu onszelf vergelijken met mensen die de besten ter wereld zijn – mensen die in de top 1% van de 1% zitten.

Dus, niet alleen hebben we deze natuurlijke neiging om altijd naar het volgende te kijken, maar onze cultuur wijst ons in de richting van wat we zouden moeten nastreven. En dit kan op slinkse wijze in ons leven sluipen. Laat me het voorbeeld gebruiken van naar de sportschool gaan. Voor ons lichaam zorgen is een geweldige zaak om te doen, en kan een echt effect hebben op ons geluk.

Maar als je na een zware werkdag jezelf dwingt om een zware training te doen omdat je een bepaalde lichaamsstandaard nastreeft, kom je weer terug in de uitgestelde geluksmentaliteit (je zult gelukkig zijn wanneer je een bepaald gewicht kunt tillen, of een bepaalde afstand kunt rennen, of er op een bepaalde manier uitziet).

Wat betreft een oplossing voor dit alles, vergelijkbaar met Clive Hamilton. Er is een balans te vinden tussen het vinden van dat gevoel van geluk en toch vooruitgang boeken op de manieren die we nodig hebben om rond te komen.

We denken dat we onze drijfveer zullen verliezen als we te ‘zen’ worden. Technisch gezien is dat waar. Ik ben daar geweest, en dat is ook niet ideaal, omdat je toch geld moet verdienen. Er is een balans te vinden tussen bereiken, nastreven en werken, en rusten en in vrede zijn. Als we die balans niet erkennen, schaden we onszelf omdat we in overdrive zitten, en zullen we opbranden.

Maar wat betekent het eigenlijk om ‘gelukkig te zijn’? Geluk bestaat alleen echt in het moment. Het is niet iets dat we in de toekomst kunnen voorspellen. Dus, ik denk dat we beginnen met te denken, wanneer was ik het gelukkigst? Succes heeft aanwijzingen nodig.

Dus, hoe kan iemand beginnen nu geluk te vinden? Hier zijn enkele suggesties:

  • Doe dingen die te maken hebben met je doel. Mensen die een doel hebben, zullen gelukkiger zijn.

  • Leer te genieten van het proces in plaats van de verwachting van het resultaat.

  • Leer in het moment te leven.

  • Kijk aan het einde van de dag naar twee dingen die je goed hebt gedaan en prijs jezelf oprecht. Leren om naar het goede te zoeken. Dat zal je helpen gelukkiger te zijn en een betere relatie met jezelf op te bouwen.

  • Creëer je eigen ‘me-time‘ in je week waar je afleidingen verwijdert en je richt op het doen van dingen die je echt leuk vindt om jezelf op een bepaalde manier te voeden. We zullen allemaal onze eigen versie hebben van wat dit zal inhouden.

Dus, denk na over hoe geluk eruitziet voor jou, niet hoe het eruitziet voor anderen, of de mensen die je ziet op sociale media. Er is niets mis met het hebben van doelen, ze kunnen geweldige dingen zijn, en er is zoveel te bereiken. Maar terwijl je aan het werk bent, weet dat geluk nog steeds iets is dat je nu kunt hebben.

Geraadpleegde Bronnen

  • Journal of Positive Psychology bespreekt de impact van uitgesteld geluk op welzijn.
  • Harvard Business Review onderzoekt hoe mindfulness en doelgericht leven bijdragen aan geluk.
  • Psychology Today biedt inzicht in de oorzaken en remedies voor uitgesteld geluk.
  • Springer Link analyseert de relatie tussen doelen stellen en tevredenheid in het dagelijks leven.
  • The Australian Institute publiceert Clive Hamilton’s artikel over Deferred Happiness Syndrome en de impact op de moderne samenleving.

Veelgestelde Vragen

Wat is uitgesteld geluk?

Uitgesteld geluk is het idee dat je pas gelukkig zult zijn nadat je bepaalde doelen hebt bereikt, waardoor je het huidige moment niet volledig kunt waarderen.

Hoe herken je uitgesteld geluk?

Je herkent uitgesteld geluk door gedachten zoals “Ik zal pas gelukkig zijn als ik dit doel bereik,” wat leidt tot voortdurende ontevredenheid.

Waarom is uitgesteld geluk schadelijk?

Uitgesteld geluk kan leiden tot chronische stress en ontevredenheid, omdat je continu je geluk uitstelt naar de toekomst en het huidige moment niet waardeert.

Hoe kun je leren om nu gelukkig te zijn?

Je kunt nu gelukkig zijn door te focussen op het huidige moment, kleine successen te vieren, en activiteiten te doen die je plezier en voldoening geven.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Mindfulness helpt je om in het huidige moment te leven, stress te verminderen, en een groter gevoel van tevredenheid en welzijn te ervaren.

]]>
De Wetenschap achter Geluk volgens het Stoïcisme https://www.goodfeeling.nl/stoicisme-leert-de-wetenschap-achter-geluk/ Thu, 21 Mar 2024 09:09:46 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=31986 De Wetenschapper en het Mysterie van Geluk

Er was eens een wetenschapper die haar leven wijdde aan het ontrafelen van de mysteries rondom toeval en fortuin. Ze was gefascineerd door het concept van geluk en vroeg zich af of er een wetenschap achter schuilging. Door zorgvuldig onderzoek en observatie begon ze patronen en theorieën te ontdekken die onthulden dat geluk misschien meer was dan enkel toeval. Maar de vraag bleef: kon men daadwerkelijk invloed uitoefenen op eigen geluk? Gedreven door nieuwsgierigheid verdiepte ze zich in de wereld van kansen en statistieken en ontdekte iets intrigerends: de wet van de grote getallen. Deze wet suggereert dat naarmate een experiment vaker wordt herhaald, de uitkomst zal convergeren naar een verwachte waarde. Maar hoe verhoudt dit zich tot geluk, vroeg ze zich af. Zou het consequent deelnemen aan positief gedrag iemands kansen op goed fortuin kunnen vergroten?

Stoïcisme leert de wetenschap achter GELUK

Een self-fulfilling prophecy

Terwijl de wetenschapper verder verkende, stuitte ze op het concept van de self-fulfilling prophecy. Dit psychologische fenomeen suggereert dat de verwachtingen van een persoon hun gedrag kunnen beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat die verwachtingen uitkomen. Maar kon dit echt van toepassing zijn op geluk? Als iemand gelooft dat ze gelukkig zijn, zou dit geloof dan daadwerkelijk hun acties en uitkomsten kunnen beïnvloeden? Geïntrigeerd door dit idee onderzocht de wetenschapper de rol van optimisme in geluk. Studies toonden aan dat optimistische mensen de neiging hebben gelukkiger te zijn. Maar was het hun positieve mindset die hen geluk bracht, of was er meer aan de hand? Ze ontdekte dat optimisten meer geneigd zijn om kansen te benutten, waardoor ze in feite hun eigen geluk creëren. Maar betekent dit dan dat pessimisten gedoemd zijn tot ongeluk?

De Rol van Willekeur en Kansen

Het onderzoek van de wetenschapper leidde haar naar een andere theorie: de impact van willekeurige kans. Hoewel sommige gebeurtenissen echt willekeurig zijn, zoals de worp van een dobbelsteen, vond ze dat veel gebeurtenissen die willekeurig lijken, eigenlijk beïnvloed worden door eerdere acties. Ze realiseerde zich dat het begrijpen en voorspellen van deze patronen schijnbare willekeurigheid kon omzetten in een kans op goed fortuin. Maar hoe kon men leren deze patronen te herkennen en te benutten? Dit leidde haar naar het fascinerende concept van synchroniciteit, geïntroduceerd door psycholoog Carl Jung. Synchroniciteit verwijst naar betekenisvolle toevalligheden die geen causale relatie lijken te hebben, maar toch betekenisvol gerelateerd lijken te zijn. Zouden deze synchroniciteiten een verborgen sleutel kunnen zijn tot het ontsluiten van geluk?

Intuïtie en Geluk

Ze vroeg zich af of het letten op deze toevalligheden kon leiden tot een beter begrip van hoe goed fortuin aan te trekken. Terwijl ze dieper groef, vond ze dat intuïtie een significante rol speelde in het ervaren van geluk. Intuïtie, vaak omschreven als een onderbuikgevoel, kan helpen bij het nemen van beslissingen in onzekere situaties. Maar was intuïtie slechts een vorm van onderbewuste patroonherkenning, of speelde er iets meer mystieks? Deze ontdekkingsreis naar de wetenschap achter geluk onthulde dat, hoewel sommige aspecten van geluk misschien voorbestemd zijn door het lot, veel ervan binnen onze eigen controle ligt, door ons begrip van en interactie met de wereld om ons heen.

Het Trainen van Intuïtie voor Geluk

Ze vroeg zich af hoe men hun intuïtie kon trainen om beter in te spelen op de stroom van geluk. Haar zoektocht bracht haar vervolgens naar het domein van netwerken en sociale interacties. Ze ontdekte dat mensen met uitgebreide sociale netwerken vaak meer gelukkige kansen tegenkomen. Maar ging het slechts om het kennen van meer mensen, of was er een specifieke manier om met je netwerk om te gaan die de kans op fortuinlijke ontmoetingen vergrootte? Ze realiseerde zich dat de kwaliteit van deze interacties net zo belangrijk kon zijn als de hoeveelheid. Haar onderzoek leidde haar ook naar het concept van risiconeming. Ze vond dat mensen die vaak als gelukkig worden beschouwd, degenen zijn die bereid zijn om berekende risico’s te nemen. Maar wat was de balans tussen roekeloos gokken en strategische risiconeming?

De Kracht van Voorbereiding en Risico nemen

Ze onderzocht hoe het begrijpen en beheren van risico’s kon leiden tot kansen die anderen misschien missen, wat potentieel iemands geluk kon vergroten. Ten slotte bestudeerde de wetenschapper de kracht van voorbereiding. Ze leerde dat geluk vaak komt naar diegenen die goed voorbereid zijn. Deze voorbereiding stelde hen in staat om kansen te grijpen die anderen misschien niet eens zouden opmerken. Maar hoe bereidt men zich voor op geluk? Ze ontdekte dat continu leren en aanpassen sleutelfactoren waren om klaar te zijn wanneer de kans aanklopte. Terwijl de wetenschapper haar bevindingen samenstelde, begon er een holistisch beeld te ontstaan van de wetenschap achter geluk krijgen. Het ging niet alleen om toeval of wishful thinking, maar om een complex samenspel van mindset, gedrag en externe factoren.

Het Toepassen van Geluksprincipes

Maar kon deze kennis praktisch worden toegepast om iemands geluk te verbeteren? Ze besloot haar theorieën in het echte leven te testen, te beginnen met zichzelf. Ze paste de principes toe die ze had ontdekt, bleef optimistisch, stond open voor kansen, koesterde haar sociale netwerk, nam berekende risico’s en was altijd goed voorbereid. Zouden deze acties haar kansen op het ervaren van goed fortuin echt verhogen? Tot haar vreugde begon ze veranderingen op te merken; kansen die ze voorheen over het hoofd had gezien, werden duidelijk en haar netwerk van contacten bracht onverwachte kansen op haar pad. Maar was dit toeval, of had ze daadwerkelijk het geheim ontgrendeld om haar eigen geluk te creëren?

Wetenschap of Toeval?

Gesterkt door wat ze zelf had meegemaakt, begon de wetenschapper haar ontdekkingen met anderen te delen. Ze leerde ze over de regels van hoe je gelukkiger kunt worden en spoorde ze aan om deze in hun eigen levens uit te proberen. Maar zouden anderen net zoveel geluk ervaren als zij? Toen steeds meer mensen haar adviezen gingen volgen, kwamen er steeds meer verhalen binnen van mensen die zich gelukkiger voelden. Mensen van allerlei achtergronden vertelden over onverwachte geluksmomenten, succes in wat ze ondernamen en fijne toevalligheden. De wetenschapper wist echter dat verhalen alleen niet genoeg waren; ze moest deze ervaringen in cijfers uitdrukken. Daarom zette ze een groot onderzoek op, waarbij ze heel precies te werk ging om te kijken hoeveel haar tips nu echt hielpen om meer geluk te vinden.

De Ontdekkingen van de Wetenschapper

De resultaten waren verbluffend. Het onderzoek onthulde een significante correlatie tussen de toepassing van haar principes en een toename in gelukkige gebeurtenissen. Het leek erop dat de wetenschap van geluk hebben meer was dan slechts een theorie; het was een praktische methode om iemands fortuin te verbeteren. Maar wat betekende dit voor het eeuwenoude debat tussen lot en vrije wil? De wetenschapper concludeerde dat, hoewel sommige aspecten van het leven inderdaad door toeval worden beheerst, veel gelukkige gebeurtenissen binnen onze controle liggen. Door de wetenschap van gelukkig worden te begrijpen en haar principes toe te passen, kunnen we de balans van fortuin in ons voordeel kantelen. Maar ze erkende ook het mysterie en de onvoorspelbaarheid van het leven, accepterend dat sommige dingen ons begrip te boven gaan.

Stoïcisme leert de wetenschap achter GELUK

Wetenschap en Mysterie Verstrengeld

Terwijl ze haar werk met de wereld deelde, stond de wetenschapper versteld van haar reis. Ze had gezocht naar het ontrafelen van de geheimen van geluk en had daarbij een wereld ontdekt waar wetenschap en mysterie verstrengeld zijn. Ze realiseerde zich dat de zoektocht naar kennis, net als de zoektocht naar geluk, een eindeloze reis is, gevuld met verrassingen en openbaringen. Door haar reis had ze niet alleen anderen verlicht, maar ook haar eigen leven getransformeerd, de zeer principes van geluk belichamend die ze zocht te begrijpen.

wie was deze vrouw?

In dit verhaal is de wetenschapper een fictief personage, bedacht om het concept van geluk en de mogelijkheden om dit te beïnvloeden te verkennen. Haar avonturen en ontdekkingen dienen als een manier om na te denken over de relatie tussen wetenschap, gedrag, en de uitkomsten in ons leven. Er is geen specifieke echte persoon aan dit personage gekoppeld; ze is een creatie om ideeën over geluk, kans, en persoonlijke groei te illustreren.

Veelgestelde vragen

Wat is het verband tussen stoïcisme en geluk?

Het Stoïcisme leert dat geluk voortkomt uit innerlijke rust en acceptatie van het leven zoals het komt, waarbij men zich focust op wat men kan beheersen.

Hoe kan stoïcisme helpen bij zelfverbetering?

Door de principes van het Stoïcisme toe te passen, zoals leven met deugd en het accepteren van externe omstandigheden, kan men persoonlijke groei en mentale kracht ontwikkelen.

Wat is de rol van wetenschap in het stoïcisme?

Het Stoïcisme benadrukt het belang van logisch denken en begrip van de natuurwetten als basis voor het bereiken van innerlijke rust en geluk

]]>
Het Spiegelprincipe: Een Krachtige 3 Simpele Stappen Manifestatietechniek https://www.goodfeeling.nl/het-spiegelprincipe-een-krachtige-manifestatietechniek/ Thu, 11 Jan 2024 09:34:56 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=31193 Het spiegelprincipe is een krachtig en transformerend concept dat je leven ingrijpend kan verbeteren, maar alleen als je het echt begrijpt en actie onderneemt. Hier is een beknopt overzicht van waar het spiegelprincipe over gaat en hoe je het kunt toepassen. Fundamenteel stelt het spiegelprincipe dat je buitenwereld een weerspiegeling is van je binnenwereld.

De mensen, gebeurtenissen en omstandigheden die je extern tegenkomt, weerspiegelen je kerngedachten, overtuigingen en energie van binnenuit. Om te begrijpen waarom dit belangrijk is, moet je iets weten over het onderbewustzijn. Je onderbewustzijn werkt onder je bewuste waarneming, zoals softwareprogramma’s die stilletjes op een computer draaien.

Het Onderbewustzijn en Zelfbeeld

Het onderbewustzijn is beïnvloedbaar, vooral in de kindertijd. Het absorbeert overtuigingen en patronen van ouders, vrienden, school, samenleving, media en krachtige ervaringen die allemaal je mentale software programmeren. Helaas zijn veel van de standaardinstellingen in je onderbewustzijn beperkend of zelfs volledig onjuist. Deze ontmoedigende onderbewuste programma’s kunnen je geluk en succes saboteren.

Bijvoorbeeld, als je diep van binnen gelooft dat je onbemind bent, zal je onderbewustzijn die zelfvervullende realiteit in je relaties recreëren. Het spiegelprincipe suggereert dat falen of worstelingen in elk gebied van je leven voortkomen uit de beperkende overtuigingen en emotionele patronen die je onderbewust meedraagt, niet door pech of omstandigheden.

Technieken voor Zelfverbetering

Maar hier is het goede nieuws: je kunt je onderbewuste overtuigingen overschrijven door je geest te voeden met nieuwe, krachtige software. Door bewustzijn en intentie kun je mentale programma’s die je niet dienen uitroeien en upgraden. Nu laten we ingaan op de technieken. Ik ga drie buitengewoon effectieve manieren delen om je onderbewustzijn te herprogrammeren voor succes, geluk en vervulling.

  1. De 369-manifestatiemethode: Dit houdt in dat je een specifieke intentie, doel of bevestiging ‘s ochtends drie keer, ‘s middags zes keer en ‘s avonds voor het slapengaan negen keer opschrijft. Dit proces diep ingeprent maakt gebruik van de ontvankelijkheid van het onderbewustzijn op verschillende tijdstippen van de dag. Een intentie meerdere keren opschrijven maakt ook gebruik van de symbolische betekenis van deze sleutelnummers.

  2. Visieborden: Het creëren van een levendig visiebord gevuld met afbeeldingen, citaten en bevestigingen die je doelen en dromen vertegenwoordigen, werkt als een gevisualiseerde blauwdruk van wat je wilt aantrekken. Regelmatig deze afbeeldingen zien herbedraadt je brein in de loop van de tijd, versterkt neurale verbindingen en motivatie naar gewenste resultaten.

  3. Subliminale Audiobestanden: Luisteren naar speciaal ontworpen opnames met versterkende boodschappen vlak voor het slapen gaan, bereidt je onderbewustzijn voor om positieve programmering te absorberen wanneer het van nature het meest open en suggestief is. Deze opnames gebruiken technieken zoals binaurale beats, zachte bevestigingen, hypnose en begeleide visualisatie om beperkende programma’s moeiteloos op te lossen en ze te overschrijven met zelfverzekerde, succesgerichte overtuigingen.

Waarom Werkt Dit?

Waarom werkt dit? Onthoud dat je onderbewustzijn een energiefrequentie uitzendt die het universum naar je terugspiegelt. Wanneer je je binnenwereld verandert, stemt je buitenrealiteit af op je nieuwe vibratie. De schatten die je wilt bereiken – financiële vrijheid, liefdevolle relaties, zinvol werk – bestaan al binnenin jou als onaangeboord potentieel. Je onderbewustzijn blokkeert ze van manifesteren totdat je het herschrijft.

Link: YouTube video

Veelgestelde vragen

Wat is het spiegelprincipe?

Het spiegelprincipe is het idee dat je buitenwereld een weerspiegeling is van je binnenwereld. Het stelt dat de mensen, gebeurtenissen en omstandigheden in je leven je eigen gedachten, overtuigingen en innerlijke energie weerspiegelen.

Hoe kan het spiegelprincipe mijn leven verbeteren?

Door het spiegelprincipe toe te passen en je onderbewuste overtuigingen en patronen te veranderen, kun je beperkende gedachten doorbreken en zo je persoonlijke en professionele leven verbeteren.

Wat zijn enkele effectieve technieken om het spiegelprincipe toe te passen?

Effectieve technieken zijn onder andere de 369-manifestatiemethode, het creëren van visieborden en het luisteren naar subliminale audiobestanden. Deze methoden helpen bij het herprogrammeren van het onderbewustzijn voor succes, geluk en vervulling.

]]>
Loslaten om te leven: Begrijpen en toepassen van emotionele onthechting als sleutel tot geluk https://www.goodfeeling.nl/emotionele-onthechting-als-sleutel-tot-geluk/ Sun, 03 Dec 2023 07:35:07 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=30526 We hechten ons vaak sterk aan bepaalde mensen, situaties of materiële zaken. We identificeren ons ermee en laten ons geluk en emoties er te zeer van afhangen. Dit kan tot teleurstellingen, frustraties en stress leiden. Emotionele onthechting kan hier uitkomst bieden.

Emotionele onthechting betekent loskomen van je gehechtheid aan externen prikkels en je eigen innerlijke rust vinden. Het gaat om balans en acceptatie in plaats van controle. Wanneer we te veel hechten aan wat we niet kunnen controleren, lijden we eronder. Emotionele onthechting helpt ons het leven meer te omarmen zoals het is, met al zijn ups en downs.

In dit artikel bekijken we wat emotionele gehechtheid inhoudt, waarom het ook heel erg toxic kan zijn en hoe emotionele onthechting je kan helpen om meer innerlijk evenwicht en daarmee geluk te vinden. We gaan in op hoe je in de praktijk meer emotioneel onthecht kunt leven en welke houding, mindset en levensstijl hierbij helpt. Kortom, alles wat je moet weten over emotionele onthechting als sleutel tot een gelukkiger leven!

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Emotionele gehechtheid kan lijden veroorzaken
  2. Volledige emotionele onthechting is onmenselijk
  3. Een gezonde balans is cruciaal
  4. Emoties bevatten waardevolle informatie
  5. Onthechting geeft ruimte voor liefde en vreugde

Waarom vastklampen aan emoties pijnlijk kan zijn

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal de neiging om vast te klampen aan dingen waar we ons prettig bij voelen. Zo ook emoties. Als we verliefd zijn, willen we dat gevoel voor eeuwig vasthouden. En als we boos zijn, kunnen we uren doorgaan met ruziën, zonder het los te laten.

Ik snap dat gevoel maar al te goed. Toch heb ik gemerkt dat teveel emotionele gehechtheid uiteindelijk vooral lijden veroorzaakt. Omdat alles wat ontstaat, ooit weer vergaat. Zo ook jouw huidige geluksgevoel.

Verlies is onvermijdelijk

In het boeddhisme wordt gezegd: de enige constante in het leven is verandering. Niets blijft voor eeuwig hetzelfde. Alle mooie momenten, maar ook alle pijn, zullen ooit weer voorbijgaan.

Of zoals ik het zie: het universum is één groot stroomverschijnsel. Alles wentelt, verandert en transformeert. Zelfs op dit moment sterven oude celletjes in je lichaam af, en worden ze vervangen door nieuwe. Niets blijft.

Dat betekent dus ook dat alles wat je nu hebt – je bezittingen, je relaties, zelfs je lichaam – ooit van je zal worden afgenomen. Hoe pijnlijk de gedachte misschien ook is.

Waarom vastklampen als het toch vergaat?

Vanuit dat inzicht vraag ik me af: waarom zou je je zo vastklampen aan dingen? Als je weet dat het ooit afgenomen wordt, waarom je er dan zo aan hechten alsof het voor eeuwig blijft?

Uiteindelijk lijkt het me vooral pijnlijk. Want hoe meer je je hecht, hoe groter het gemis en verdriet zal zijn op het moment dat je het kwijtraakt. 

Daarom is het naar mijn idee verstandiger om alles een beetje losjes vast te houden. Als zandkorrels die langzaam door je vingers glijden. Met een zachte greep, zonder krampachtig te knijpen, want hoe harder je knijpt in het zand hoe sneller het je ontglipt.

Zo kun je het beter waarderen terwijl het er is, in plaats van het voor lief te nemen. En houd je je hart open, voor als er weer iets nieuws op je pad komt.

Emotionele Onthechting als Sleutel tot Geluk

Waarom volledige onthechting onmenselijk is

Nu snap ik dat de gedachte aan loslaten voor sommigen eng kan zijn. Alsof je dan emotieloos door het leven gaat, als een zombie. Gelukkig is dat een misverstand. Want volledige emotionele onthechting is naar mijn idee juist héél onmenselijk.

Emoties maken het leven de moeite waard

Ik vínd het hebben van emoties namelijk hartstikke fijn! Ze maken mijn leven zo veel rijker, interessanter, leuker en complexer. Zonder emoties was het leven toch maar saai? Stel je voor dat je nooit meer van iets of iemand kon genieten! Dat lijkt me een verschrikkelijk idee. Bovendien is het naar mijn idee onnatuurlijk om emoties te onderdrukken. Sterker nog: ik denk dat het zelfs schadelijk kan zijn.

Onderdrukken kost veel moeite

Mannen zijn daar heel goed in: zich emotioneel afsluiten. Maar dat kost ontzettend veel moeite en energie! Je moet je emoties als het ware ‘amputeren’. En aangezien emoties een integraal deel van ons mens-zijn vormen, is dat een soort zelfgeweld.

Bovendien lukt het nooit helemaal. Want af en toe borrelen die onderdrukte gevoelens toch weer op. Vaak onverwacht en ongecontroleerd, in de vorm van een woede-uitbarsting. Nee, dan lijkt het me veel prettiger en gezonder om míjn emoties gewoon te voelen. Ze horen er immers bij!

Een gebalanceerde middenweg is cruciaal

We zien dus twee uitersten:

  1. Aan de ene kant emotionele fusie. Waarbij we zo opgaan in onze emoties, dat we er helemaal door overspoeld worden en er blind op reageren.
  2. Aan de andere kant emotionele amputatie. Waarbij we onze emoties zo onderdrukken, dat we een gevoelloze zombie worden.

Beide lijken me nogal ongezond en onprettig. Gelukkig is er een mooie middenweg, die ik zou willen aanraden:

Emotionele afstandelijkheid als gezonde balans

Bij emotionele afstandelijkheid ervaar je namelijk wél emoties, maar sta je er tegelijkertijd een beetje buiten.

Alsof je ze op armlengte afstand houdt, zodat ze je niet helemaal overspoelen. Zo blijf je de baas over je eigen reacties.

Voor mij werkt dat het prettigst. Mijn emoties mogen er zijn, maar ik laat me er niet hélemaal door meeslepen. Een soort van mentale zwemvesten, zodat ik niet kopje onder ga.

Doordat ik ernaar kán kijken, kan ik ze beter begrijpen. En op basis daarvan bewuste keuzes maken over hoe ik erop reageer. In plaats van er blindelings op af te gaan.

Minder lijden door bewuste reacties

Bovendien bespaart het me een hoop onnodig lijden. Want ik weet: mijn emoties kloppen niet altijd met de werkelijkheid. Dus blind reageren zou heel verkeerd kunnen uitpakken!

Daarnaast besef ik: emoties zijn veranderlijk. De ene dag voel ik dit, de andere dag dat. Dus als ik er teveel gewicht aan zou hechten, zou ik constant heen en weer geslingerd worden.

Door ze op afstand te zetten, blijf ik stabieler en voorkom ik impulsieve, emotioneel gedreven beslissingen waar ik later spijt van zou krijgen.

Emotionele Onthechting als Sleutel tot Geluk

Waarom we emoties nodig hebben voor wijze beslissingen

Nu snap ik dat sommige mensen denken: zou het niet beter zijn om hélemaal op basis van ratio te handelen? Puur objectief en logisch, zonder emoties die je beïnvloeden? Ik denk het niet. Sterker nog: zonder emoties nemen we juist véél slechtere beslissingen!

Informatie overload maakt kiezen onmogelijk

Mensen denken dat ze heel logisch zijn. Maar in werkelijkheid kan onze ratio maar een paar feiten tegelijk verwerken. Daardoor ontstaat er snel een soort van informatie-overload. We zien door de bomen het bos niet meer en verlammen compleet.

Ik las bijvoorbeeld over mensen die een hersenoperatie ondergingen, waarbij een belangrijk emotioneel centrum werd verwijderd. Die mensen konden ineens geen beslissingen meer nemen!

Zelfs bij simpele dingen niet. Zoals: welke cornflakes moet ik nu nemen in de supermarkt? Ze bleven maar eindeloze berekeningen maken, zonder ooit een keuze te kunnen maken.

Emoties maken kiezen mogelijk

Bij een normaal persoon gaat dat veel makkelijker. Die loopt gewoon door de supermarkt, ziet “Lucky Charms” en denkt: “Lekker!”. Zonder erbij na te denken gooit hij het in zijn mandje en loopt vrolijk verder.

Zo nemen we dagelijks duizenden kleine beslissinkjes. Puur op de automatische piloot. En dat kan alleen dankzij onze emoties! Want emoties helpen ons om snel te kiezen tussen oneindige hoeveelheden opties.

Zonder dat we er rationeel bij hoeven stil te staan. Onze gevoelens fungeren als een soort mentale snelkoppeling. Dus ja: zonder emoties was ons leven een eindeloze, uitputtende aaneenschakeling van onbenullige beslissingen geworden. Wat een nachtmerrie!

Hoe emotionele afstandelijkheid ruimte maakt voor liefde

Oké, we hebben nu gezien dat zowel extreme emotionele fusie als extreme emotionele onthechting ongezond is. De ideale balans is ergens in het midden: emotionele afstandelijkheid. Waarbij we onze emoties mogen voelen, maar er niet helemaal in opgaan. Maar wat levert dat ons nu precies op? Wat schieten we ermee op om onze emoties op afstand te zetten?

Minder lijden, meer liefde

Nou, om te beginnen: minder onnodig lijden! Omdat we niet klakkeloos meegaan in elke willekeurige emotie. In plaats daarvan kijken we ernaar met wat afstand.

Dat stelt ons in staat om de mínder prettige emoties te relativeren. De angel er een beetje uit te halen door er vanaf een afstandje naar te kijken. Waardoor ze minder impact op ons hebben.

Bovendien geeft het letterlijk ruimte voor positieve emoties als liefde en vreugde. Want als we niet constant in beslag worden genomen door allerlei heftige emotionele rollercoasters, maken we daar vanzelf meer plaats voor.

Meer focus op wat echt belangrijk is

We zien dus hoe emotionele afstandelijkheid letterlijk en figuurlijk ruimte schept. Ruimte in ons hoofd, maar ook in ons hart. Door niet telkens opgeslokt te worden door de waan van de dag, kunnen we ons richten op wat er écht toe doet. Namelijk: liefdevolle relaties met onszelf, elkaar en moeder natuur.

Wat dat betreft vind ik het praktiseren van emotionele afstandelijkheid echt een verrijking van mijn leven. Ik kan alleen maar hopen dat jij er ook zo’n baat bij hebt!

Conclusie

Emotionele onthechting is een vaardigheid die je kunt trainen, door mindfulness en meditatie. Het stelt je in staat om emoties op een gezonde afstand te ervaren, zonder erdoor overspoeld te raken of ze te hoeven onderdrukken.

Deze balans zorgt ervoor dat emoties hun positieve functie kunnen vervullen in besluitvorming en het verrijken van ons leven. Tegelijkertijd beschermt het ons tegen impulsief en emotioneel gedrag met verstrekkende negatieve gevolgen.

Kortom: emotionele afstandelijkheid biedt het beste van twee werelden. We omarmen onze emoties, maar laten niet onze emoties óns omarmen. Zo behouden we onze menselijkheid én veerkracht.

Referenties en studies

Link: YouTube video

Veelgestelde vragen

Kan iedereen emotionele onthechting leren?

Ja! Het is vooral een kwestie van oefenen. Door je bewust te worden van je emoties en ernaar te kijken alsof het wolken aan de hemel zijn, train je als het ware een nieuwe emotie-mindset.

Betekent onthechting dat je geen doelen meer stelt?

Nee hoor. Het betekent alleen dat je loslaat dat het bereiken van die doelen je gelukkig zál maken. Je blijft actief en gedreven, maar zonder er met je identiteit aan vast te kleven.

Wanneer is iemand te gehecht aan emoties?

Als iemand zo opgaat in emoties, dat diegene er helemaal door overmand wordt en er blind op reageert. Emoties nemen dan de leiding over, in plaats van dat jij de baas blijft over je eigen reacties.

Hoe bouw je emotionele afstandelijkheid op?

Door mindfulness en meditatie train je jezelf om meer de rol van observator in te nemen. Je ervaart je emoties, gedachten en gewaarwordingen, zonder er helemaal in meegezogen te worden.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Als onderdrukte emoties zich uiten via lichamelijke klachten of als je last hebt van paniek- of angstaanvallen, is het raadzaam professionele hulp te zoeken. Therapie kan helpen om emoties op een gezonde manier te uiten.

]]>
Keuzestress: Waar Is De Balans Tussen Vrijheid En Beperking? https://www.goodfeeling.nl/keuzestress-de-balans-tussen-vrijheid-en-beperking/ Mon, 06 Nov 2023 08:01:32 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=28491 De moderne samenleving heeft ons gezegend met een overvloed aan keuzes in bijna elk aspect van ons leven. Of het nu gaat om wat we eten, welke carrière we nastreven, of zelfs wie we als levenspartner willen, we worden voortdurend geconfronteerd met een schijnbaar eindeloze reeks opties. Op het eerste gezicht lijkt dit een zegen, maar in werkelijkheid kan een overvloed aan keuzes ons ook verlammen.

De Keuzeparadox

Want wanneer we te veel opties hebben, worden we geconfronteerd met wat psycholoog Barry Schwartz de “paradox van keuze” noemt. In plaats van ons gelukkiger te maken, kan het hebben van te veel opties ons juist onzeker en ontevreden maken. We raken verstrikt in een eindeloze vergelijking van mogelijkheden, en uiteindelijk kunnen we geen beslissing nemen. Dit fenomeen kan leiden tot besluiteloosheid, angst en frustratie.

Het is belangrijk om te erkennen dat niet alle keuzes gelijk zijn. Sommige keuzes zijn triviaal en hebben minimale gevolgen, terwijl andere keuzes ons leven ingrijpend kunnen veranderen. Het probleem ontstaat wanneer we zelfs de kleinste keuzes benaderen met dezelfde ernst als de grote. Als we bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid tijd en energie besteden aan het kiezen van een lunchgerecht als aan het nemen van een belangrijke carrièrebeslissing, verspillen we kostbare middelen en creëren we onnodige stress voor onszelf.

Geraadpleegde bron:
https://www.lvsc.eu/kennisbank/keuzeparadox

De Balans Tussen Vrijheid en Beperking

De illusie van vrijheid en individualisme

De overvloed aan keuzes wordt vaak gevierd als een teken van vrijheid en individualisme. We geloven dat meer keuzes betekenen dat we meer controle hebben over ons leven en dat we unieke paden kunnen bewandelen. Het idee dat we onze eigen lot kunnen bepalen, spreekt sterk tot de verbeelding.

Echter, in onze zoektocht naar individualisme en vrijheid vergeten we soms de kosten van deze overvloed. Het hebben van onbeperkte keuzes kan leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid. We worden overspoeld door de druk om de “juiste” keuzes te maken en de angst om de “verkeerde” beslissingen te nemen. Dit kan leiden tot een gevoel van verlies van gemeenschap, omdat we niet langer de duidelijke richtlijnen en gedeelde normen hebben die ons helpen bij het vormgeven van ons leven.

Bovendien kan de obsessie met individualisme leiden tot een gebrek aan solidariteit en samenwerking in de samenleving. Als iedereen zijn eigen pad volgt zonder rekening te houden met anderen, kunnen collectieve doelen en sociale cohesie in gevaar komen. Het streven naar onbeperkte keuzevrijheid kan dus ironisch genoeg leiden tot een gevoel van vervreemding en isolement.

De Balans Tussen Vrijheid en Beperking

Geluk in beperkingen vinden

Is het mogelijk dat geluk juist kan worden gevonden in beperkingen? Het lijkt tegenstrijdig, maar er is een zekere waarheid in deze stelling. Beperkingen dwingen ons om keuzes te maken, om prioriteiten te stellen en om ons te concentreren op wat echt belangrijk is in ons leven. Ze kunnen ons helpen om onze energie en middelen effectiever te gebruiken en ons te concentreren op wat er echt toe doet.

Een voorbeeld hiervan is het huwelijk. Wanneer we ervoor kiezen om te trouwen, sluiten we andere romantische opties uit en verbinden we ons aan één persoon. Dit betekent beperkingen, maar het kan ook diepere verbinding en vervulling bieden. Het huwelijk kan een bron van stabiliteit en steun zijn, en het kan ons helpen om een diepere betekenis te vinden in ons leven.

Het vinden van geluk in beperkingen vereist echter een verschuiving in ons denken. We moeten leren om niet alleen te kijken naar wat we opofferen, maar ook naar wat we winnen door beperkingen te omarmen. Het kan betekenen dat we bewust kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, en dat we ons concentreren op de dingen die echt waarde toevoegen aan ons leven.

De Balans Tussen Vrijheid en Beperking

De mythe van maakbaarheid

In de moderne samenleving wordt vaak het idee van maakbaarheid omarmd. We worden aangemoedigd om te geloven dat we alles kunnen bereiken wat we willen, als we maar hard genoeg werken en de juiste keuzes maken. Deze overtuiging heeft geleid tot een obsessie met succes en prestatie, waarbij mensen vaak streven naar een leven dat aan een ideaal voldoet.

Echter, deze zoektocht naar maakbaarheid kan leiden tot teleurstelling en frustratie. Wanneer we geconfronteerd worden met obstakels en tegenslagen, voelen we ons vaak gefaald en ontmoedigd. We vergeten dat niet alles in ons leven volledig onder onze controle valt. Het idee dat we alles kunnen bereiken, zelfs als het buiten onze mogelijkheden ligt, kan leiden tot een gevoel van onrealistische verwachtingen en onvervulde dromen.

Bovendien kan de nadruk op maakbaarheid ons afleiden van de waarde van acceptatie en dankbaarheid. In plaats van te streven naar voortdurende verbetering en meer, zouden we kunnen leren om tevreden te zijn met wat we hebben en te waarderen wat het leven ons biedt. Geluk kan worden gevonden in het accepteren van beperkingen en het omarmen van imperfectie, in plaats van te streven naar een onbereikbaar ideaal.

First balance and then re-balance — Stewart Group

Het gevaar van overmatige individualisering

Het streven naar individualisme is een kenmerk van de moderne samenleving. We worden aangemoedigd om onze eigen weg te vinden, onze eigen identiteit te creëren en ons te onderscheiden van anderen. Hoewel individualisme belangrijk is voor persoonlijke groei en zelfexpressie, kan overmatige individualisering tot problemen leiden.

Een van de gevolgen van overmatige individualisering is een gebrek aan gemeenschap en verbinding. Als we te zeer gefocust zijn op ons eigen pad en onze eigen behoeften, kunnen we vergeten dat we deel uitmaken van een groter geheel. Relaties kunnen oppervlakkiger worden, en we kunnen het gevoel van saamhorigheid verliezen dat komt van het delen van ervaringen en doelen met anderen.

Bovendien kan overmatige individualisering leiden tot eenzaamheid en isolatie. Mensen kunnen zich verloren voelen in een wereld waarin ze zichzelf voortdurend moeten bewijzen en waarin de nadruk ligt op onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Het streven naar volledige autonomie kan paradoxalerwijs leiden tot een gevoel van vervreemding en een gebrek aan ondersteuning.

 

Vrouwen, carrières en de zoektocht naar geluk

De feministische beweging heeft vrouwen in staat gesteld om carrières na te streven en financiële onafhankelijkheid te bereiken. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. Echter, de vraag rijst of het nastreven van carrière- en financieel succes daadwerkelijk leidt tot geluk bij vrouwen.

Onderzoek toont aan dat hoewel vrouwen nu meer kansen hebben dan ooit tevoren, hun gelukscijfers zijn gedaald sinds de opkomst van het feminisme. Dit roept de vraag op of het nastreven van een succesvolle carrière en financiële onafhankelijkheid voldoende is om vrouwen gelukkig te maken. Het suggereert dat geluk voor vrouwen misschien dieper geworteld is in andere aspecten van het leven, zoals relaties, gezin en gemeenschap.

Het is belangrijk om te erkennen dat geluk een complex en persoonlijk concept is. Wat voor de ene vrouw gelukkig maakt, is misschien niet hetzelfde voor een andere vrouw. Er is geen one-size-fits-all benadering van geluk, en vrouwen moeten de vrijheid hebben om hun eigen pad te kiezen en te bepalen wat hen vervult. Het nastreven van carrière- en financieel succes is een belangrijke keuze, maar het is niet de enige weg naar geluk voor vrouwen.

What is the best medicine for vertigo? | Ohio State Health & Discovery

Het belang van beperkingen in relaties

In onze zoektocht naar liefde en romantische relaties, worden we vaak geconfronteerd met de paradox van keuze. Met dating-apps en online platforms hebben we toegang tot een schijnbaar oneindig aantal potentiële partners. Hoewel dit op het eerste gezicht als een zegen kan worden beschouwd, kan het leiden tot problemen in de datingwereld.

Het hebben van te veel opties in dating kan leiden tot oppervlakkige verbindingen en een gebrek aan toewijding. Mensen kunnen zichzelf verliezen in het idee dat er altijd een “betere” partner beschikbaar is, waardoor ze niet bereid zijn om zich te binden aan een enkele relatie. Dit kan leiden tot daten zonder duidelijk doel, oppervlakkige interacties en uiteindelijk tot een gevoel van eenzaamheid.

Beperkingen in relaties, zoals monogamie en exclusiviteit, kunnen daarentegen diepere verbindingen mogelijk maken. Wanneer twee mensen zich aan elkaar verbinden en exclusief voor elkaar kiezen, ontstaat er een gevoel van toewijding en vertrouwen dat de basis vormt voor een sterke en bevredigende relatie. Beperkingen kunnen de focus leggen op het verdiepen van de band met een partner in plaats van het verkennen van alternatieven, wat kan leiden tot een meer vervullende relatie.

3,300+ Woman Searching For Love Stock Photos, Pictures & Royalty-Free  Images - iStock

De zoektocht naar geluk: persoonlijke waarden en prioriteiten

Het najagen van geluk is een fundamenteel menselijk verlangen. We streven allemaal naar een bevredigend en vervuld leven, maar de weg naar geluk is voor iedereen anders. Het is belangrijk om te erkennen dat geluk subjectief is en dat het niet noodzakelijk wordt bereikt door dezelfde keuzes te maken als anderen.

Een cruciale factor in het vinden van geluk is het begrijpen van onze persoonlijke waarden en prioriteiten. Wat maakt ons echt gelukkig en vervuld? Is het financieel succes, carrière-ontwikkeling, relaties, avontuur of iets anders? Voor sommigen kan geluk worden gevonden in het najagen van hun passies en dromen, terwijl anderen gelukkiger zijn met een stabiele en ondersteunende gemeenschap om hen heen.

Het gevaar schuilt in het nastreven van een standaardidee van geluk dat door de samenleving wordt opgelegd, zoals financiële welvaart of wereldse prestaties. Als we ons laten leiden door externe verwachtingen in plaats van onze innerlijke waarden, lopen we het risico onszelf te verliezen en ontevreden te blijven. De weg naar geluk begint met zelfreflectie en het identificeren van wat echt belangrijk is voor ons als individuen.

How to Balance Prospecting Activity with Account Management

Balanceren tussen vrijheid en beperking

Het streven naar vrijheid en keuzevrijheid is diep geworteld in de moderne samenleving. We worden aangemoedigd om onze eigen weg te banen, onze eigen keuzes te maken en ons leven te vormgeven zoals we dat willen. Hoewel vrijheid waardevol is, is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen vrijheid en beperking.

Te veel vrijheid kan leiden tot verlamming en onzekerheid. Als we worden geconfronteerd met een overvloed aan keuzes en geen duidelijke richting hebben, kunnen we het gevoel krijgen dat we verdwalen in een zee van mogelijkheden. Beperkingen kunnen ons helpen om ons te concentreren en doelgericht te handelen.

Aan de andere kant kunnen te veel beperkingen onze groei en potentieel belemmeren. Het is belangrijk om ruimte te laten voor creativiteit, innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Het vinden van de juiste balans tussen vrijheid en beperking is een delicate evenwichtsoefening, maar het kan leiden tot een leven dat zowel vervullend als bevredigend is. Het gaat om het bewust kiezen van de juiste beperkingen die ons helpen om ons doel te bereiken en ons geluk te vinden.

Conclusie

In een wereld die geobsedeerd is door keuzevrijheid, individualisme en maakbaarheid, is het van vitaal belang om de balans te vinden tussen vrijheid en beperking. Terwijl we streven naar geluk en vervulling, moeten we onze persoonlijke waarden en prioriteiten begrijpen en koesteren. We moeten beseffen dat geluk subjectief is en dat er geen one-size-fits-all benadering is.

Beperkingen kunnen paradoxalerwijs leiden tot diepere verbindingen, doelgerichte acties en uiteindelijk tot een meer vervullend leven. De zoektocht naar geluk begint bij zelfreflectie en het identificeren van wat echt belangrijk is voor ons als individuen. Het vereist ook het vermogen om de juiste beperkingen te omarmen en te erkennen dat niet alles volledig onder onze controle valt.

Laten we streven naar een evenwichtige benadering van het leven, waarbij we zowel vrijheid als beperking omarmen. Hierdoor kunnen we de weg naar geluk betreden op onze eigen unieke manier, terwijl we de waarde van relaties, gemeenschap en persoonlijke groei niet uit het oog verliezen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Waarom is te veel keuze een probleem?

Te veel keuze kan leiden tot besluiteloosheid, angst en ontevredenheid. Mensen kunnen verstrikt raken in een eindeloze vergelijking van mogelijkheden en uiteindelijk geen beslissing nemen.

2. Hoe kunnen beperkingen in relaties helpen?

Beperkingen in relaties, zoals monogamie en exclusiviteit, kunnen diepere verbindingen mogelijk maken en de focus leggen op het verdiepen van de band met een partner.

3. Is geluk maakbaar?

Geluk is subjectief en kan niet noodzakelijk worden bereikt door dezelfde keuzes te maken als anderen. Het vinden van geluk begint met zelfreflectie en het begrijpen van onze persoonlijke waarden.

4. Hoe kunnen we een balans vinden tussen vrijheid en beperking?

Het vinden van de juiste balans tussen vrijheid en beperking vereist bewuste keuzes en het vermogen om te identificeren welke beperkingen ons helpen om onze doelen te bereiken en ons geluk te vinden.

]]>
5 Redenen Waarom Materialisme Niet Het Antwoord Is https://www.goodfeeling.nl/waarom-materialisme-niet-het-antwoord-is/ Mon, 14 Aug 2023 07:32:54 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=23916 Ik denk dat als je onze menselijkheid echt tot de kern terugbrengt, we allemaal naar hetzelfde streven in het leven. Het maakt niet uit in welke economische klasse je geboren bent. Of wat je religieuze overtuigingen zijn. Of wat je politieke voorkeur is. We willen allemaal gerespecteerd en geliefd worden. We willen gelukkig zijn. Maar de grootste hindernis is dat we deze dingen vaak zoeken op de verkeerde plekken.

Vaak zoeken we respect, liefde en geluk via dure spullen. Materialisme is de overtuiging dat geld, bezittingen en comfort het belangrijkst zijn. Als we materialistisch leven, proberen we respect te vinden in status. Liefde via geld. En geluk via overvloed.

We vertrouwen zo op materialisme. In de veronderstelling dat het ons veel oplevert. Maar ik vertel je eerlijk: materialistisch zijn is niet het antwoord. De dingen waar we naar streven zijn niet te vinden via materialisme. Je zult geen gelukkig en vervuld leven krijgen. In deze blogpost daag ik je uit om ergens anders te kijken. Want hoe meer je zoekt in dure spullen, hoe meer je verdwaalt in je leven.

5 Redenen Waarom Materialisme Niet Het Antwoord Is

5 redenen waarom materialisme niet werkt

Reden 1: Geluk nastreven verwijdert je ervan.

Hoe meer je geluk nastreeft, hoe verder het weg is. Materialisme is een zoektocht naar geluk. Het idee is: hoe meer je hebt, hoe gelukkiger. Materialisme biedt een simpel antwoord voor geluk: meer spullen, kleding, bezittingen.

Maar hoe meer je geluk najaagt, hoe verder het wegraakt. Als je denkt dat je gelukkig wordt van één item, zal je leven waarschijnlijk ongelukkig zijn. Het maakt je niet alleen ontevreden, maar laat je geloven dat er iets mis is met ongelukkig zijn.

Materialisme is dus geen antwoord op geluk. Geluk is een bijproduct van iets anders. De constante drang naar meer maakt je ongelukkig. Je bent nooit tevreden. In plaats van geluk te zoeken in dure spullen, leef je leven. Geniet van het moment. Geluk komt vanzelf.

Reden 2: Je identiteit is meer dan bezittingen.

Mensen willen een unieke identiteit. Dus we richten ons op materiële bezittingen. We drukken onszelf uit via mode. Identificeren met onze auto’s. Bepalen onze waarde aan ons huis.

Als je materialistisch leeft, koppel je identiteit aan bezittingen. Het probleem is de nadruk op het uiterlijk. Je bent niet je spullen. Wat jou uniek maakt zijn ervaringen, karakter en kennis. Materialisme is dus geen antwoord voor identiteit. Bezittingen zijn maar een deel van wie je bent.

Natuurlijk is er niets mis met je uiten via mode en bezittingen. Maar identificeer je ook met dingen die je niet ziet. In plaats van identiteit via dure spullen, focus op kennis en karakter. Ook al zien mensen dat niet, het creëert een diepere identiteit.

Reden 3: Eigenwaarde hoeft niet bewezen.

Eigenlijk draait materialistisch zijn om goedkeuring van anderen. Veel aankopen zijn om indruk te maken. We willen onze waarde bewijzen met bezittingen. Mooie kleren betekenen carrièresucces. Een groot huis is financieel succes. Maar weet: je eigenwaarde is niet je nettowaarde.

Materialisme probeert eigenwaarde te bewijzen met spullen. Onthoud dat eigenwaarde en bezittingen los van elkaar staan. Je hoeft je waarde niet te bewijzen met materie. Je bent van nature waardevol. Zonder spullen heb je waarde. Als iemand anders beweert, komt dat door eigen onzekerheid.

Zoek eigenwaarde dus niet in mooie dure spullen. Voel je niet gedwongen jezelf te bewijzen. Eigenwaarde hoeft niet bewezen. En als dit een teken is om je auto te verkopen, doe dat dan. Je hoeft niets te transporteren.

Reden 4: Vrijheid komt van minder.

Sommigen zien materialisme als vrijheid. Je ontzegt jezelf niets. Maar of je nu schulden of miljoenen hebt, materialistisch zijn beperkt je vrijheid.

Spullen maken je minder mobiel. Rotzooi maakt overweldigd. Overvloed geeft schulden. Een materialistische levensstijl beperkt je. Bezittingen hinderen wat je kunt doen. Arm of rijk, uiteindelijk bezitten je spullen jou. Zelfs met geld kan overvloed je vrijheid belemmeren.

Vrijheid komt van minder. Soms denken mensen dat een minimalistische levensstijl mijn vrijheid beperkt. Maar het tegendeel is waar. Juist door minder kopen en consumeren heb ik vrijheid. Als ik materialistisch leefde, had ik deze vrijheid niet.

In plaats van onbeperkt consumeren, streef naar minder. Streef naar een leven met minder, en vrijheid zal komen.

Reden 5: Extremen werken niet.

Een belangrijke boodschap is om geen extremist te zijn. We leven al in een wereld van extremisme. Materialisme lijkt een uiterst extreme levenswijze. Zoals gezegd vertelt materialisme ons dat geluk komt door spullen. Dat we onszelf moeten definiëren aan onze bezittingen. En onze waarde bewijzen met materie.

Het leven draait om balans vinden. Niet doordrijven in het ene of het andere uiterste. Materialisme is geen antwoord, juist omdat het leven om balans draait.

Conclusie

Zoals eerder gezegd streven we allemaal naar respect, liefde en geluk. Materialisme lijkt een extreem middel dat niets oplevert. Ik geloof niet dat je ver komt door extremisme.

Kijk ergens anders voor antwoorden. Materialisme biedt ze niet. Je kunt het proberen, maar ik ken persoonlijk niemand die er ooit in slaagde. Bedenk wel: er is niets mis met consumeren en mooie spullen kopen. Wees je er gewoon van bewust. Als je balans weet te vinden leef je veel gelukkiger.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Waarom is materialisme niet de sleutel tot geluk?

Materialisme maakt geluk afhankelijk van bezittingen, waardoor je altijd meer wilt en nooit tevreden bent. Ware vervulling komt van binnenuit en niet van materiële rijkdom.

Hoe kan ik mijn eigenwaarde loskoppelen van mijn bezittingen?

Je eigenwaarde zit in je karakter, kennis en ervaringen, niet in je spullen. Richt je op innerlijke groei en zelfontwikkeling voor een diepere zelfwaardering.

Wat betekent het om vrijheid te vinden in minder?

Vrijheid komt van minder bezitten omdat je dan minder wordt beperkt door materiële lasten. Minder spullen geeft je meer mobiliteit en mentale ruimte.

]]>
Bereik Succes En Geluk – Begin Met Je Goed Te Voelen Als Je Eerste Manifestatie – Esther Hicks https://www.goodfeeling.nl/goed-voelen-als-eerste-manifestatie/ Tue, 14 Feb 2023 18:36:17 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=8785 Wil jij meer succes en geluk in je leven? Het begint allemaal met één belangrijke stap: je goed voelen. Ontdek hoe je deze eerste manifestatie direct kunt bereiken en al je dromen van daaruit kunt realiseren.

Het vinden van manieren om je goed te voelen over jezelf en je huidige situatie is een van de belangrijkste stappen naar het manifesteren van je verlangens en het bereiken van succes.

Het gaat hierbij niet om materiële bezittingen of prestaties, maar om de innerlijke tevredenheid en gemoedsrust die je in staat stellen om je doelen te bereiken en je leven volledig te leven.

In dit artikel bespreken we enkele belangrijke concepten en inzichten die je kunnen helpen om je goed te voelen en je verlangens te manifesteren.

Universele krachten

Een van de belangrijkste concepten hierbij is het idee dat het Universum meewerkt aan het vervullen van je verlangens. Dit Universum is gebaseerd op inclusie en zegt daarom altijd JA!

Lees ook: Het Universum zegt altijd JA!

Door positieve gedachten en emoties uit te zenden, trek je de dingen aan die je graag wilt in je leven. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het uitzenden van positieve gedachten, maar ook om de juiste emotionele reis om je verlangens te manifesteren.

Het gaat erom dat je jezelf toestaat om het welzijn te ervaren dat je verdient en dat je bewust bent van de vibratie-afstemming tussen jezelf en het Universum.

Zelfzuchtig zijn

Een ander belangrijk concept is het idee dat het zorgen voor je eigen welzijn en emoties essentieel is voor het manifesteren van je verlangens.

Je moet jezelf op de eerste plaats zetten en ervoor zorgen dat je je goed voelt, voordat je je kunt richten op het manifesteren van je verlangens.

Dit betekent dat je je gedachten en emoties moet richten op het nu en dat je jezelf toestaat om je goed te voelen in het moment.

Aanbevolen boek: The Secret van Rhonda Byrne

De kunst van het toelaten

Een belangrijk onderdeel van het proces om je goed te voelen en je verlangens te manifesteren, is het vermogen om jezelf toe te staan in overeenstemming te zijn met het welzijn dat je verdient.

Dit betekent dat je jezelf toestaat om te genieten van de goede dingen in het leven, zonder je schuldig te voelen of jezelf te straffen.

Het gaat hierbij om het vinden van de juiste balans tussen het verlangen naar meer en het tevreden zijn met wat je hebt, en om het bewustzijn van de vibratie-afstemming tussen jezelf en het Universum.

Focus op welzijn

Een belangrijk aspect van het vinden van manieren om je goed te voelen, is de focus op welzijn. Dit betekent dat je je richt op de positieve aspecten van je leven en dat je jezelf toestaat om te genieten van het hier-en-nu.

Het is belangrijk om te beseffen dat je gedachten en emoties een enorme invloed hebben op je vibratie-afstemming en op de manifestatie van je verlangens.

Door je te richten op welzijn en op gedachten en emoties die goed voelen, kun je weer op koers komen en je verlangens realiseren.

Krachtige tool

Het richten van je aandacht op gedachten en emoties die goed voelen kan een krachtige tool zijn bij het manifesteren van je verlangens.

Wanneer je je goed voelt, ben je in een staat van vibratie-afstemming met wat je wenst te manifesteren en het Universum zal meewerken om dit voor je te laten gebeuren.

Door je te richten op welzijn en op het bewustzijn van je vibratie-afstemming, kun je jezelf toestaan in overeenstemming te zijn met het welzijn dat je verdient en de juiste emotionele reis maken om je verlangens te manifesteren.

Het vinden van manieren om je goed te voelen over jezelf en je huidige situatie is dus een belangrijke stap in het proces van het manifesteren van je verlangens.

Wat is het belang van je goed voelen?

Het belang van je goed voelen ligt in het vermogen om in overeenstemming te zijn met het welzijn dat je verdient en om jezelf toe te staan ​​in lijn te zijn met je verlangens.

Hoe kan ik me beter voelen over mezelf en mijn huidige situatie?

Richt je op welzijn en zoek naar gedachten en emoties die goed voelen. Dit kan helpen om je weer op koers te brengen en je verlangens te realiseren.

Moet ik me schuldig voelen over zelfzorg en zelfliefde?

Nee, zelfzorg en zelfliefde zijn van cruciaal belang voor je welzijn en welzijn. Zonder zelfzorg en zelfliefde is het moeilijk om je goed te voelen en je verlangens te realiseren. Dus wees niet bang om tijd te besteden aan het zorgen voor jezelf en het voeden van je eigen welzijn.

]]>
Joe Dispenza’s Quantum Model Voor Succes En Geluk https://www.goodfeeling.nl/wat-is-het-quantum-model/ Mon, 16 Jan 2023 05:18:40 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=7169 Ben je klaar om je toekomst te veranderen met het kwantummodel? Dit is een door dr. Joe Dispenza ontwikkelde methode om je leven naar je hand te zetten. Ontdek hoe je je brein en lichaam kunt herprogrammeren voor succes, gezondheid en geluk.

Je hoeft niet te wachten tot je succesvol bent om je krachtig te voelen. Dit is het oude model van oorzaak en gevolg, waarbij mensen wachten tot ze rijk zijn om die gevoelens van overvloed te ervaren. De biologie van heel veel mensen is grotendeels gebaseerd op hun verleden. Dus als je jezelf niet laat definiëren door de visie van een nieuwe mogelijkheid in je leven, dan blijf je alleen met de oude verbindingen in je hersenen en de oude emoties van het verleden.

De vraag is: kun je geloven in een toekomst die je nog niet met je zintuigen kunt zien of ervaren, maar die je in je geest vaak genoeg hebt overwogen? Zodat je hersenen er letterlijk zo gaan vormen alsof de ervaring al heeft plaatsgevonden?

Je brein en je toekomst

Volgens de laatste onderzoeken in de neurowetenschap, kun je je hersenen veranderen door je gedachten te veranderen. Dus, als je begint te denken over een nieuwe mogelijkheid, begint je brein in nieuwe sequenties, patronen en combinaties te werken.

Je gedrag begint al vooraf te plannen en mentaal te oefenen wie je in je leven zult zijn. Deze simpele actie van mentale oefening begint al meteen met de neurologische verbindingen in je hersenen te installeren.

Je hersenen zijn nu niet langer meer een logboek van het verleden, maar een routekaart naar de toekomst. Als je dan begint emotioneel je toekomst te omarmen voordat die gemanifesteerd wordt, betekent dit dat je niet hoeft te wachten tot je genezen bent om een gevoel van gezondheid te hebben. Je hoeft ook niet te wachten tot je een nieuwe relatie hebt om liefde te voelen, of niet te wachten op een heel bijzonder moment om je speciaal te voelen.

Dit is het oude model van oorzaak en gevolg, maar het kwantummodel gaat over het veroorzaken van een effect. Dit betekent dat je jouw eigen waardigheid en overvloed begint te ervaren voordat die zelfs plaatsvindt.

Emoties en de toekomst

Emoties helpen ons om de toekomst te ervaren. Ze helpen ons om ons lichaam te veranderen en nieuwe genen te activeren. Het proces van veranderen en het meditatie-model vereist het loslaten van oude gewoonten, gedachten en emoties, en het aanleren van nieuwe.

Dit betekent het afkappen van oude synaptische verbindingen en het aanmaken van nieuwe. Het betekent het afbreken en opruimen van oude paden en het opnieuw aanleggen van nieuwe. Het betekent het vergeten van emoties die in het lichaam zijn opgeslagen en het opnieuw conditioneren van het lichaam naar een nieuwe geest en emotie. Waardoor niet langer dezelfde genen worden geactiveerd, maar nieuwe genen op worden gegenereerd.

Veranderen en herstellen

Een gewoonte is een overbodige set van automatische, onbewuste gedachten, gedrag en emoties die worden verkregen door herhaling. Uiteindelijk, wanneer we 35 jaar oud zijn, zijn we eigenlijk een verzameling van ingesleten gewoontes en geheugenprogramma’s. Ons lichaam en geest functioneren voortaan onbewust.

Dus, wanneer er een crisis is, zoals trauma, ziekte of verlies, kan het gebeuren dat mensen zich “buiten zichzelf” gaan voelen. Ze kunnen zichzelf eindelijk voor het eerst in hun leven zien door de ogen van iemand anders.

In de neurowetenschap wordt dit moment metacognitie genoemd. Dit is het moment waarop we beginnen te letten op hoe we denken. We worden ons bewust van wat we aan het denken zijn, ons gedrag en spraak beginnen te observeren. We worden ons bewust van de emoties waar we mee leven.

Op het moment dat we deze staat van geest en lichaam beginnen te observeren zijn we niet langer het programma zelf, maar een alert bewustzijn dat het programma observeert. Dit is ook het moment waarop we de kans krijgen om te veranderen.

Wat is metacognitie en wat betekent het voor ons bewustzijn?

Metacognitie is het proces waarbij we leren hoe we denken en bewust worden van onze eigen gedachten. Het helpt ons om onszelf beter te begrijpen en ons gedrag, spraak en emoties te observeren. Door onszelf te objectiveren, kunnen we onze subjectieve zelf begrijpen.

Als we dit proces toepassen in combinatie met het kwantummodel, kunnen we onze toekomst veranderen door onze gedachten en emoties te manipuleren. Door te leren hoe we ons brein kunnen herprogrammeren, kunnen we onze toekomst creëren zoals we die willen.

Door te leren hoe we ons brein kunnen herprogrammeren, kunnen we onze gedachten, gedrag en emoties aanpassen. Dit kan ons helpen om ongezonde gewoonten los te laten en nieuwe, gezonde gewoonten aan te leren.

Door onszelf op deze manier te herprogrammeren, kunnen we onze toekomst veranderen en manifesteren zoals we dat willen.

Metacognitie kan ons helpen om bewust te worden van onze gedachten, gedrag en emoties en onszelf te objectiveren. Dit kan ons helpen om onze oude gewoonten los te laten en een nieuwe versie van onszelf te creëren.

Als we ons brein en lichaam herprogrammeren met metacognitie en het kwantummodel, kunnen we onze toekomst creëren en manifesteren zoals we dat willen. Dit kan ons helpen om grip te krijgen op ons leven en een nieuwe realiteit te creëren waar we gelukkig, gezond en succesvol in zijn.

Conclusie

Samengevat, door het kwantummodel van oorzaak en gevolg te gebruiken, kunnen we onze toekomst veranderen door te denken, emoties te ervaren en ons brein en lichaam te herprogrammeren. Door metacognitie toe te passen, kunnen we ons bewust worden van onze gedachten, gedrag en emoties en onszelf beter begrijpen. Laten we onze oude gewoonten loslaten en een nieuwe versie van onszelf creëren.

Website van dr. Joe Dispenza

Veelgestelde vragen

Wat is het quantum model van oorzaak en gevolg?

Het quantum model van oorzaak en gevolg gaat over het veroorzaken van een effect in plaats van te wachten op de oorzaak. Dit betekent dat we onze toekomst kunnen veranderen door te denken, emoties te ervaren en ons brein en lichaam te herprogrammeren.

Hoe kan metacognitie ons helpen onszelf beter te begrijpen?

Metacognitie is het proces waarbij we leren hoe we denken en bewust worden van onze eigen gedachten. Het helpt ons om onszelf beter te begrijpen door ons gedrag, spraak en emoties te observeren en onszelf te objectiveren.

Hoe kan ik mijn oude gewoonten loslaten en een nieuwe versie van mezelf creëren?

Om oude gewoonten los te laten en een nieuwe versie van jezelf te creëren, kan je mentale oefeningen doen, emotioneel je toekomst omarmen en je brein en lichaam herprogrammeren. Dit kan je helpen om ongezonde gewoonten los te laten en nieuwe, gezonde gewoonten aan te leren.

]]>
De Kracht Van Positief Denken en Tips Voor Optimisme https://www.goodfeeling.nl/positief-denken-op-lastige-momenten-3/ Sun, 26 Dec 2021 09:41:44 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=2949 Positief denken zorgt ervoor dat je positief in het leven staat. Het helpt je om blij te zijn met wie je bent en te genieten van het leven.

Door met een positieve houding ergens aan te beginnen, is de kans vele malen groter dat je het tot een succes maakt dan wanneer je met een negatief gevoel begint.

Als we aan falen denken, falen we.
Als we besluiteloos blijven,
blijft alles bij het oude.
We moeten iets groots willen volbrengen
en het gewoon doen.
Denk nooit aan falen,
want zoals we nu denken,
voltrekt alles zich.

Maharishi Mahesh Yogi

 

Prachtige woorden, die ons wijzen op de kracht van onze gedachten. En zolang we ons goed voelen en de dingen in ons leven wel zo ongeveer gaan zoals we dat willen, is het niet zo moeilijk om positief te denken en in het leven te staan.

Maar in ieders leven zijn er momenten waarop het allemaal niet zo lekker loopt. Juist dan kun je wel een dosis positiviteit gebruiken. Maar hoe doe je dat, positief denken als je niet zo blij bent met hoe je leven er op dat moment uitziet?

Gelukkig is optimisme niet alleen een aangeboren talent. Optimistisch zijn is ook een vaardigheid, die je deels kunt aanleren, trainen en vergroten. Hieronder geef ik je een aantal tips die daarbij kunnen helpen:

Breng je aandacht naar het hier-en-nu.

Als je negatieve gedachten hebt, zijn die vaak gericht op wat al is gebeurd of wat (misschien) gaat komen. Ze gaan zelden over wat er NU is. Je kunt je aandacht in het hier-en-nu brengen door bijvoorbeeld heel bewust adem te halen. Leg je hand op je buik, net onder je navel, en adem daar bewust naartoe. Houd dit een paar minuten vol. Je kunt ook naar buiten gaan en je aandacht heel bewust op 1 ding richten: vogelgeluiden, bomen, of het gevoel van je voeten op de grond.

Bekijk iets, lees iets of doe iets waardoor je je beter voelt.

Is er iets waardoor jij je bijna altijd beter voelt? Ik ben iemand van woorden, dus voor mij werkt het om bepaalde citaten of boeken erbij te pakken. Misschien werkt het voor jou met muziek, een schilderij, een film, een website. Als je niet precies weet wat jou een goed gevoel geeft: let de komende tijd dan eens op wanneer jij in positieve zin geraakt wordt en/of heel hard moet lachen. Onthoud wanneer en waardoor dat gebeurt zodat je het op kunt zoeken als het nodig is.

Vermijd verdere negativiteit.

Sla bijvoorbeeld het lezen van de krant een keer over als je merkt dat je daar altijd wat somberder van wordt. Kijk niet naar negatieve televisieprogramma’s over misdaad en ongelukken. Vermijd indien mogelijk negatieve mensen die altijd wat te zeuren of op je aan te merken hebben. En zoek mensen waar je blij en vrolijk van wordt juist meer op.

Oefen een houding van dankbaarheid

Je dankbaar voelen is een prachtige houding die er vanzelf toe leidt dat je positiever in het leven staat. Je leert zien dat er altijd iets is om dankbaar voor te zijn, hoe somber alles ook lijkt te zijn.

Je kunt je vermogen om je dankbaar te voelen vergroten door een dagboekje bij te houden. Neem elke avond even tijd om minimaal 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Ben je gezond? Heb je een dak boven je hoofd? Heb je elke dag te eten? In het begin kan het lastig zijn om dagelijks 3 dingen te bedenken. Maar als je volhoudt, merk je dat het steeds makkelijker wordt. Ook hier geldt dat wat je aandacht geeft, de neiging heeft om toe te nemen. Het lijkt wel of er steeds meer is om dankbaar voor te zijn.

Draai het gewoon eens om. In plaats van je aandacht te geven aan dingen die mis kunnen gaan, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Wat kan er eigenlijk allemaal goed gaan?
  • Welke leuke dingen kunnen er gebeuren?
  • Welke onverwachte positieve bijeffecten zouden kunnen optreden?
  • Wat zou de verandering je allemaal op kunnen leveren?
  • Hoe leuk zou het kunnen zijn om met de verandering bezig te zijn?
  • Welke dingen kun je opgelucht achter je laten door te veranderen?

Wat kan er eigenlijk allemaal goed gaan?

Voor we aan iets beginnen waar we tegenop zien of onzeker over zijn, komen er vaak allerlei negatieve gedachten naar boven. Die gedachten kunnen variëren van schijnbaar goede redenen om ergens, maar niet eens aan te beginnen tot rijen van dingen die allemaal mis kunnen gaan. Soms kunnen er zoveel negatieve gedachten de kop opsteken dat je al niet eens meer zin hebt om ergens aan te beginnen. Zonde! Pak een vel papier en ga aan de slag! Schrijf minstens 25 dingen op die allemaal goed kunnen gaan. Dat lijkt veel, maar realiseer je dat wat je opschrijft ook volslagen nonsens mag zijn. Dat zijn de meeste angsten per slot van rekening ook!

Tot slot een laatste tip:

Besteed eens wat extra aandacht aan alle positieve gedachten die je zomaar, spontaan hebt. Sta eens wat langer stil bij een leuke ervaring of situatie. Geniet van iets aardigs dat iemand tegen je zegt, en neem het dankbaar in ontvangst. Hoe meer aandacht je besteedt aan mooie en leuke dingen, hoe meer je er gaat ervaren.

Ik wens je veel positieve gedachten toe!

Brigitte van Tuijl

Ik help mensen ontdekken wat ze echt willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com

Waarom positief denken?

Positief denken zorgt er namelijk voor dat jij je blijer voelt, meer kunt genieten en kunt kijken naar mogelijkheden en oplossingen.

Wat is positief denken?

Positief denken houdt je op de been in moeilijke tijden. Het helpt je doorzicht te zien in schijnbaar hopeloze situaties.

Hoe sterk is de kracht van positief denken?

Positieve gedachten helpen je bij het bereiken van jouw doelen en te genieten van je leven.

Hoe positief zijn?

Focus op je eigen talenten. Wees niet té kritisch voor jezelf en focus vooral op de dingen waar je écht goed in bent.

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde Vragen

Waarom is positief denken belangrijk?

Positief denken helpt je blijer te voelen, meer te genieten van het leven en beter om te gaan met uitdagingen.

Hoe kan ik beginnen met positief denken?

Begin met kleine stappen zoals dankbaarheid oefenen, mindfulness toepassen en negatieve gedachten omzetten in positieve.

Wat zijn de voordelen van een positieve levenshouding?

Een positieve levenshouding kan leiden tot betere mentale en fysieke gezondheid, meer zelfvertrouwen en een gelukkiger leven.

Hoe kan ik negatieve gedachten omzetten in positieve?

Focus op het hier-en-nu, vermijd negativiteit en bekijk situaties vanuit een ander perspectief om positieve aspecten te zien.

Wat zijn enkele technieken om optimistisch te blijven in moeilijke tijden?

Oefen dankbaarheid, richt je op kleine successen, vermijd negatieve invloeden en zoek steun bij positieve mensen.

]]>