motivatie – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Fri, 12 Jul 2024 21:25:47 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png motivatie – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 Dit Is Wat Er Met De Rest Van Je Dag Gebeurt Als Je De Ochtend Positief Begint! https://www.goodfeeling.nl/dit-is-wat-er-met-de-rest-van-je-dag-gebeurt-als-je-de-ochtend-positief-begint/ Fri, 12 Jul 2024 21:25:47 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=41934 Vandaag hebben we een boodschap voor je die je echt even moet horen. Het is namelijke een bevestiging dat je precies bent waar je moet zijn op dit moment.

We kennen allemaal die dagen waarop alles moeilijk lijkt, zelfs uit bed komen. Dat komt niet door een gebrek aan wilskracht. Het is omdat je lichaam gewend is geraakt aan dezelfde sleur. Je voelt je vast in een cyclus van alledaagse bezigheden. Je hersenen weten wat er gaat gebeuren en dat is niet bepaald opwindend.

Omarm het onverwachte

Maar het hoeft niet zo te zijn. Het leven zit namelijk vol verrassingen. Elke nieuwe dag biedt kansen voor iets spannends. Sta er voor open.

In plaats van je neer te leggen bij de sleur, schud de zaken eens op. Zoek naar manieren om wat spontaniteit toe te voegen. Probeer een nieuwe hobby, neem een andere route naar je werk, of benader dingen met een frisse blik.

Je Gelooft Nooit Wat Er Met De Rest Van Je Dag Gebeurt Als Je De Ochtend Positief Begint!

Herontdek je nieuwsgierigheid

Denk terug aan je kindertijd, toen alles spannend en nieuw voelde. Herinner je hoe je je voelde voor een schoolreisje? Je kon niet wachten om te zien wat er zou gebeuren. Je was vroeg op, vol energie en opgewonden voor het avontuur. Dat gevoel is waar het leven om draait.

Het gaat erom open te staan voor wat er op je pad komt. Als kinderen benaderden we het leven met verwondering en nieuwsgierigheid. We maakten ons geen zorgen over wat er mis zou kunnen gaan. We omarmden elk moment met enthousiasme. Dat kunnen we als volwassenen nog steeds doen.

Kansen in onverwachte momenten

Het leven zit vol verrassingen. Soms lopen dingen anders dan gepland en dat is oké. Juist die onverwachte momenten leiden vaak tot de grootste avonturen en ontdekkingen. Waarom zouden we niet elke dag benaderen met hetzelfde gevoel van verwachting dat we als kinderen hadden?

Als we zo beginnen te denken, gebeurt er iets in ons leven. We zien hoe sterk we werkelijk zijn. Neem daarom elke dag even de tijd om na te denken over hoe je je voelt.

Vraag jezelf af: ben ik nog hoopvol en open voor mogelijkheden? Als dat niet zo is, maak je geen zorgen. Neem een korte pauze, laad op en begin dan weer met frisse energie.

 

Positieve energie laten stromen

Het gaat erom die positieve energie te laten stromen. Als we hoopvol zijn over wat mogelijk is, kunnen er geweldige dingen gebeuren. Soms raken we dat gevoel kwijt, vooral als het leven druk wordt. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij onszelf in te checken.

Na een meditatie is het niet genoeg om op te staan en je hetzelfde te voelen. Echte verandering vindt plaats als je opstaat met een verhoogd gevoel van jezelf, je hart vol mogelijkheden en een helder beeld van je toekomst.

Een nieuwe realiteit vormen

In die bijzondere staat gebeurt er iets geweldigs. Het is alsof je een andere energie de wereld instuurt. Je gedachten zijn als vonken van elektriciteit en je gevoelens als magneten die dingen aantrekken. Samen vormen ze een kracht die bepaalt wat er in je leven gebeurt.

Neem de tijd om naar binnen te kijken. Koppel je los van de drukte om je heen en concentreer je op wat er in je gebeurt. Zet het volume van het lawaai om je heen lager, zodat je je eigen gedachten en gevoelens duidelijker hoort.

Als je dit doet, gebeurt er iets bijzonders. Je stopt met emotioneel reageren op dingen die je vroeger dwarszaten. Je stijgt boven je verleden uit en stapt in een nieuwe realiteit die je zelf vormt.

Sta stil bij je gevoelens

Je staat op een brug tussen je verleden en je toekomst. Aan de ene kant is alles wat er eerder met je is gebeurd. Aan de andere kant is een blanco doek dat wacht tot jij er je eigen schilderij van maakt.

Als je je richt op je innerlijke wereld, zet je een stap op die brug. Je laat het oude achter je en stapt in het nieuwe. Met elke stap vorm je een realiteit die uniek van jou is. Het is niet altijd makkelijk.

Er zijn veel afleidingen die ons in verschillende richtingen trekken. Maar als je de moeite neemt om naar binnen te gaan, merk je dat het na verloop van tijd makkelijker wordt. Je raakt meer afgestemd op je eigen gedachten en gevoelens en je begint de wereld in een heel nieuw licht te zien.

Je Gelooft Nooit Wat Er Met De Rest Van Je Dag Gebeurt Als Je De Ochtend Positief Begint!

Reflecteer en groei

Als ons leven veranderingen doormaakt of als we hard werken aan iets belangrijks, is een routine helpend. Sta vroeg op, nog voor zonsopgang, omdat die tijd van jou is. Zorg voor jezelf, want dat is een investering in je toekomst.

Neem ‘s avonds een moment om terug te kijken op je dag. Stel jezelf vragen als: Heb ik het vandaag goed gedaan? Waar liep ik tegenaan? Wat kan ik morgen anders doen? Deze momenten van reflectie zijn waardevol. Het is alsof je een stap terug doet om het grote geheel te zien. Door na te denken over je dag en wat je beter had kunnen doen, herschik je je brein. Je creëert nieuwe wegen die je helpen om morgen beter te zijn.

De kracht van intentie

Vroeg opstaan gaat niet alleen om uit bed komen. Het gaat erom de controle over je dag te nemen vanaf het begin. Het zet de toon voor hoe je wilt dat de rest van je dag verloopt. Door in jezelf te investeren tijdens die rustige uren, bereid je jezelf voor op succes.

‘s Avonds reflecteren is niet om hard voor jezelf te zijn. Blijf niet hangen in je fouten. Zie ze als kansen om te leren en te groeien. Elke struikeling is een kans om sterker en wijzer te worden. Door een nieuw plan te maken voor de volgende dag, vorm je actief je toekomst.

Besef hoe krachtig intentie kan zijn. Als je jezelf een vraag stelt zonder specifiek antwoord, komt het creatieve centrum van je brein in actie. Het brengt verschillende stukjes informatie samen om een nieuw idee of visie te vormen. Als je emotie toevoegt aan die visie, gebeurt er iets bijzonders. Het is alsof je je intentie een grote energiestoot geeft en die op een nieuwe manier tot leven brengt.

Je Gelooft Nooit Wat Er Met De Rest Van Je Dag Gebeurt Als Je De Ochtend Positief Begint!

Slotgedachte

Het is geen toeval dat je deze boodschap hoort. Je bent bedoeld om dit te horen. Omarm het, maak het eigen en laat het je leiden naar een toekomst vol mogelijkheden. Als je je anders voelt vanbinnen, let dan op wie of wat dat veroorzaakte. Dit noemen we een herinnering.

In plaats van te wachten tot de omgeving je opluchting brengt, draait het om oorzaak en gevolg. Dit betekent dat wanneer je je compleet voelt, je begint te helen. Als je je krachtig voelt, zul je succesvol zijn. Als je je waardig voelt, voel je je overvloedig.

Als je verliefd bent op het leven en op jezelf, zul je een gelijkgestemde vinden, of die zal jou vinden. Als je onder de indruk bent van het moment, zal het mystieke je verrassen op een manier die je nooit had verwacht. En als je dankbaar bent, is je werk in aantocht. Dat is oorzaak en gevolg.

Wat als je nu eens begon met dankbaar zijn voordat iets zich manifesteert? Zou je lichaam dan denken dat het in de toekomst al ervaren wordt in het huidige moment? Dankbaarheid is de ultieme staat van ontvankelijkheid.

We bidden niet om onze gebeden verhoord te krijgen, we staan op alsof onze gebeden al verhoord zijn. Die staat van geest en lichaam vereist een heldere intentie en een verhoogde emotie. Een heldere intentie is een daad van de geest en het brein, en een verhoogde emotie is wanneer je je hart opent. Als je deze twee elementen combineert, beweeg je van leven in je verleden naar leven in je toekomst.

Kun je geloven in een toekomst die je nog niet kunt zien of ervaren, maar waar je genoeg aan hebt gedacht dat je brein is veranderd alsof de ervaring al heeft plaatsgevonden? En kun je verliefd worden op een potentiële toekomst die al bestaat in het veld van mogelijkheden?

Kun je een nieuwe mogelijkheid kiezen en die toekomstige realiteit emotioneel omarmen voordat het zich manifesteert? Als er fysiek bewijs is in je brein en lichaam dat de ervaring al heeft plaatsgevonden, dan zal die ervaring je vinden.

Er is een intelligentie die je nu leven geeft. Het laat je hart kloppen, verteert je voedsel en organiseert talloze functies in elke cel van je lichaam. Diezelfde intelligentie creëert fenomenen in verre sterrenstelsels en zorgt ervoor dat bloemen bloeien.

Het is zowel persoonlijk als universeel. Het is in je en om je heen. Je kunt het niet zien of voelen, maar het is de gever van leven en het is een bewustzijn. Bewustzijn is opletten. Het observeert je in het leven.

Weet dat je wordt gedefinieerd door een visie van de toekomst of door herinneringen aan het verleden. Als mensen vragen waarom je gefrustreerd bent, zal je brein teruggrijpen naar dat verleden.

De emotie zal het chemische residu van het verleden oproepen en je zult zeggen: “Ik ben zo door die gebeurtenis.” In plaats daarvan willen we de emotie overwinnen. Het gaat niet om het herbeleven van het verleden, maar om het loslaten van de emotie die daarmee samenhangt.

Elke keer dat je een negatieve emotie voelt, reageert je lichaam met fysieke sensaties. Maar als je leert om je innerlijke wereld te beheersen, kun je boven je verleden uitstijgen en een nieuwe realiteit vormen. Het is niet altijd makkelijk, maar het is de moeite waard.

Neem elke dag een moment om naar binnen te kijken, en je zult zien dat je een wereld van verschil kunt maken door simpelweg je perspectief te veranderen en open te staan voor de mogelijkheden die voor je liggen.

Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik mijn ochtendroutine verbeteren?

Een goede ochtendroutine begint met vroeg opstaan, positieve affirmaties en een moment van reflectie. Probeer nieuwe activiteiten toe te voegen om je energie te verhogen.

Waarom is het belangrijk om positief aan de dag te beginnen?

Positief aan de dag beginnen zet de toon voor de rest van je dag, verhoogt je productiviteit en verbetert je humeur. Het helpt je om beter om te gaan met uitdagingen.

Hoe kan ik elke dag positief beginnen?

Sta vroeg op, mediteer, gebruik positieve affirmaties en stel intenties voor de dag. Vermijd negatieve invloeden zoals nieuws en sociale media in de ochtend.

Wat zijn de voordelen van dankbaarheid in de ochtend?

Dankbaarheid in de ochtend helpt je om je te focussen op positieve aspecten van je leven, vermindert stress en verbetert je algehele welzijn. Het kan je helpen om gelukkiger en tevredener te zijn.

Hoe kan ik mijn intenties voor de dag zetten?

Neem een moment om na te denken over wat je wilt bereiken, schrijf je intenties op en visualiseer je gewenste uitkomsten. Dit helpt je om gefocust en gemotiveerd te blijven.

]]>
Groot Dossier: Het Belang Van Emotionele Intelligentie Voor Persoonlijk En Professioneel Succes https://www.goodfeeling.nl/dossier-het-belang-van-emotionele-intelligentie-incl-citaten/ Tue, 04 Jun 2024 06:32:39 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=35831 ☝🏼 Herken je de emotie die je voelt?

☝🏼 Kun je die gevoelens beheersen zonder dat ze je overweldigen?

☝🏼 Kun je jezelf motiveren om taken af te krijgen?

☝🏼 Voel je de emoties van anderen aan en reageer je daar effectief op?

Als je ja hebt geantwoord op deze vragen, heb je waarschijnlijk enkele of alle vaardigheden ontwikkeld die de basis vormen van emotionele intelligentie.

Emotionele intelligentie (EI) vormt het snijpunt waar cognitie en emotie samenkomen. Het vergemakkelijkt onze capaciteit voor veerkracht, motivatie, empathie, redeneren, stressmanagement, communicatie en ons vermogen om een breed scala aan sociale situaties en conflicten te begrijpen en te navigeren. EI is belangrijk en als het wordt ontwikkeld, biedt het de mogelijkheid om een vervullender en gelukkiger leven te leiden.

Wat is het belang van emotionele intelligentie?

De term ‘Emotionele Intelligentie’, voor het eerst geïntroduceerd door psychologen Mayer en Salovey (1990), verwijst naar het vermogen om emotionele informatie nauwkeurig en effectief waar te nemen, te verwerken en te reguleren, zowel binnen zichzelf als bij anderen, en deze informatie te gebruiken om het denken en handelen te sturen en anderen te beïnvloeden.

Emotionele intelligentie kan ons leiden op het pad naar een vervuld en gelukkig leven door een kader te bieden waarmee we intelligentie kunnen toepassen op emotionele reacties en begrijpen dat deze reacties logisch consistent of inconsistent kunnen zijn met bepaalde overtuigingen over emoties.

Terwijl de werkplek evolueert, groeit ook het aantal onderzoeken dat ondersteunt dat individuen (van stagiairs tot managers) met een hogere EI beter in staat zijn om cohesief binnen teams te werken, effectiever om te gaan met veranderingen en stress te beheersen – waardoor ze efficiënter bedrijfsdoelstellingen kunnen nastreven.

Goleman (1995) erkende vijf verschillende categorieën van vaardigheden die de belangrijkste kenmerken van EI vormen en stelde voor dat, in tegenstelling tot het intelligentiequotiënt (IQ), deze categorische vaardigheden kunnen worden aangeleerd waar ze afwezig zijn en verbeterd waar ze al aanwezig zijn.

Dus EI, in tegenstelling tot zijn relatief vaste neef IQ, is in plaats daarvan een dynamisch aspect van iemands psyche en omvat gedragskenmerken die, wanneer eraan wordt gewerkt, aanzienlijke voordelen kunnen opleveren, van persoonlijk geluk en welzijn tot verhoogd succes in een professionele context.

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Vijf categorieën van emotionele intelligentie (EI/EQ)

Zelfbewustzijn is de eerste stap naar introspectieve zelfevaluatie en stelt iemand in staat om gedrags- en emotionele aspecten van onze psychologische samenstelling te identificeren die we vervolgens kunnen richten op verandering.

Emotioneel zelfbewustzijn gaat ook over het herkennen van wat je motiveert en, op zijn beurt, wat je vervulling brengt.

  • Zelfregulatie: het vermogen om negatieve of verstoorde emoties te beheersen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Degenen die vaardig zijn in zelfregulatie excelleren in conflictbeheer, passen zich goed aan veranderingen aan en zijn meer geneigd verantwoordelijkheid te nemen.
  • Motivatie: het vermogen om jezelf te motiveren, met een focus op het bereiken van interne voldoening in plaats van externe lof of beloning. Individuen die zichzelf op deze manier kunnen motiveren, hebben de neiging om meer toegewijd en doelgericht te zijn.
  • Empathie: het vermogen om te herkennen en te begrijpen hoe anderen zich voelen en die gevoelens in overweging te nemen voordat je reageert in sociale situaties. Empathie stelt een individu ook in staat om de dynamiek te begrijpen die relaties beïnvloedt, zowel persoonlijk als op de werkplek.
  • Sociale vaardigheden: het vermogen om de emoties van anderen te beheren door middel van emotioneel begrip en dit te gebruiken om een band op te bouwen en met mensen in contact te komen via vaardigheden zoals actief luisteren, verbale en non-verbale communicatie.
  • Zelfbewustzijn: het vermogen om je eigen emoties en hun impact op anderen te herkennen en te begrijpen.

Emotionele intelligentie speelt een belangrijke rol bij academisch succes, mentale en fysieke gezondheid, evenals prestaties in professionele domeinen; de bevindingen van Bar-On (1997) suggereerden dat mensen met een hogere EI beter presteerden dan degenen met een lagere EI in het leven.

In de moderne, flexibele werkplek ligt er steeds meer nadruk van werkgevers op het belang van EI boven academische kwalificaties.

Het belang van EI mag niet worden onderschat; het vermogen om je emoties te begrijpen en te beheersen is de eerste stap naar het realiseren van je ware potentieel. Hoe kunnen we zinvolle vooruitgang boeken als we het startpunt niet herkennen en erkennen? Wanneer je de route op je navigatiesysteem bekijkt, is een bestemming nutteloos tenzij we de oorsprong kennen.

Of het nu gaat om verbinding maken met anderen en interpersoonlijke communicatie verbeteren, succes behalen op de werkplek of in sociale relaties, omgaan met stress en motivatie verbeteren of besluitvormingsvaardigheden verfijnen – emotionele intelligentie speelt een centrale rol bij het realiseren van succes in zowel persoonlijk als professioneel leven.

Doe de emotionele intelligentie test

Waarde en voordelen van emotionele intelligentie

De waarde en voordelen van emotionele intelligentie zijn enorm in termen van persoonlijk en professioneel succes. Het is een kerncompetentie in veel beroepen, kan de voortgang naar academisch en professioneel succes ondersteunen, relaties verbeteren en communicatieve vaardigheden versterken, en de lijst gaat maar door.

Bar-On (1997) gaat zelfs zo ver dat hij suggereert dat mensen met een hogere EI beter presteren dan degenen met een lagere EI in het leven, ongeacht IQ. Er is veel discussie geweest over de voordelen van het onderwijzen van EI op scholen, met de nadruk op het idee dat emotioneel intelligente kinderen opgroeien tot emotioneel intelligente volwassenen.

Bekwaamheid in EI wordt een essentiële voorwaarde in langdurige of intense gebieden van ‘emotioneel werk’ zoals verpleging, maatschappelijk werk, de dienstverlenende sector en managementrollen. Hoge EI verbetert de fysieke en psychologische gezondheid van mensen en bevordert academische en zakelijke prestaties (Bar-On & Parker, 2000).

Emotionele intelligentie is een integraal onderdeel van het vormen en ontwikkelen van betekenisvolle menselijke relaties. Schutte et al. (2001) ontdekten dat, over een reeks studies, er significante verbanden waren tussen hoge EI en succesvollere interpersoonlijke relaties.

Deelnemers die hogere niveaus van EI vertoonden, toonden ook een grotere neiging tot empathisch perspectief nemen, samenwerking met anderen, het ontwikkelen van liefdevolle en meer bevredigende relaties en over het algemeen betere sociale vaardigheden.

Tot nu toe hebben we ons gericht op de sociale en psychologische voordelen van EI, het is belangrijk op te merken dat zelfbewustzijn – het vermogen om emoties en stress te beheersen – en het vermogen om persoonlijke en interpersoonlijke problemen op te lossen, ook significant gerelateerd zijn aan fysieke gezondheid.

Chronische stress en de langdurige negatieve effecten die ermee gepaard gaan, zoals woede, depressie en angst, kunnen het ontstaan en de voortgang van hypertensie, hartproblemen en diabetes bespoedigen; de vatbaarheid voor virussen en infecties vergroten; de genezing van wonden en blessures vertragen; en aandoeningen zoals artritis en atherosclerose verergeren (Bar-On, 2006, Black & Garbutt, 2002).

De waarde van EI is immens; het ontwikkelen van emotionele intelligentie bevordert veel positieve eigenschappen, van veerkracht tot communicatie, motivatie tot stressmanagement, die allemaal bevorderlijk kunnen zijn voor het effectief bereiken van persoonlijk, fysiek en professioneel welzijn en succes.

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Zelfmanagement, zelfregulatie en EQ

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat onze emoties worden gedreven door impulsen waar we weinig tot geen controle over hebben, hebben we wel de capaciteit voor zelfmanagement en zelfregulatie; het vermogen om de resulterende emoties en onze reacties daarop te beheersen – zo niet te controleren.

Denk aan de kalme en rationele piloot ondanks dat het landingsgestel van het vliegtuig vastzit of de chirurg die doorgaat met zijn taken ondanks het verliezen van een patiënt.

Deze vorm van zelfregulatie bouwt voort op de basis van zelfbewustzijn en is een integraal onderdeel van het worden van emotioneel intelligent door het vermogen te oefenen om onszelf te bevrijden van impulsgedreven reacties (Goleman, 1995).

Zelfmanagement bouwt hier verder op en stelt een individu in staat om kennis over hun emoties te gebruiken om deze beter te beheersen om zichzelf te motiveren en positieve sociale interacties te creëren.

Leiders met een aanleg voor zelfregulatie zijn veel minder geneigd tot agressieve confrontaties en het nemen van overhaaste beslissingen. Zelfregulatie en zelfmanagement hebben niet betrekking op de afwezigheid van woede; het gaat erom de controle over je emoties te behouden en niet toe te staan dat je acties door emoties worden gedreven.

In gevallen van negatieve emoties zoals woede, kan EI helpen te identificeren wat je voelt en de oorzaak van de emotie te bepalen door middel van reflectie en zelfanalyse, zodat je op een rationele manier kunt reageren.

Zelfregulatie is van cruciaal belang in relatie tot andere facetten van EI en kan ontwikkeld worden vanaf de vroege kindertijd, adolescentie en door de volwassenheid heen. Het beheersen van zelfmanagement geeft ons de kans om de deur te openen naar andere gunstige aspecten van EI, terwijl zonder zelfregulatie andere vaardigheden, zoals effectieve communicatie en conflictbeheer, uitdagend zijn.

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om te beginnen met training in zelfmanagement en -regulatie; de potentiële voordelen zijn talrijk en mogen niet worden onderschat.

De vaardigheden die worden ontwikkeld door zelfregulatie kunnen het succes bevorderen voor (maar zijn zeker niet beperkt tot) counselors, psychotherapeuten, kleine ondernemers, managers en leidinggevenden.

Degenen met sterkere vaardigheden op dit gebied hebben minder kans om boos te worden of stress te vertonen en zullen waarschijnlijker kalm reageren op negatieve omgevingen, persoonlijke behoeften benutten om doelen te bereiken en gemotiveerd blijven.

Veerkracht en EI

Emotionele intelligentie is ongetwijfeld een waardevol hulpmiddel in tijden van tegenspoed; het heeft de potentie om niet alleen leiderschapsvaardigheden en teamworkeffectiviteit te verbeteren, maar ook persoonlijke veerkracht.

Met de focus op de impact van EI op iemands veerkracht, dat wil zeggen, iemands vermogen om om te gaan met stressvolle omstandigheden, suggereert onderzoek dat degenen die hogere niveaus van emotionele intelligentie vertonen, minder snel bezwijken onder de negatieve effecten van stressfactoren.

In de context van een leiderschapsrol kan men verwachten dat verhoogde verantwoordelijkheid gepaard gaat met meer potentiële stressfactoren, wat het belang benadrukt van sterke EI voor degenen in leidinggevende of managementposities.

Een onderzoek naar de relatie tussen emotionele intelligentie en het stressproces ontdekte dat deelnemers die hogere niveaus van EI vertoonden, minder snel negatief werden beïnvloed door de aanwezigheid van stressfactoren.

Deelnemers voltooiden een vaardigheidsgebaseerde EI-test voordat ze het subjectief waargenomen dreigingsniveau van twee stressfactoren beoordeelden. Ze rapporteerden vervolgens hun emotionele reactie op deze stressfactoren en werden ook onderworpen aan fysiologische stressresponstests om hun reactie te beoordelen.

Samenvattend suggereerden de bevindingen dat “EI-facetten gerelateerd waren aan lagere dreigingsbeoordelingen, bescheidener afnames in positief affect, minder negatief affect en uitdagende fysiologische reacties op stress… Deze studie biedt voorspellende validiteit dat EI stressveerkracht faciliteert,” (Schneider, Lyons & Khazon, 2013, pp 909).

Verdere onderzoeken suggereerden een verband tussen hogere emotionele intelligentie, veerkracht en de neiging tot depressief gedrag. In een onderzoek onder medische professionals – een beroep met een relatief hoog ‘burn-out’ percentage – vonden Olson & Matan (2015) een positieve correlatie tussen EI en veerkracht, evenals een negatieve correlatie tussen veerkracht, mindfulness en zelfcompassie met het ‘burn-out’ percentage.

Kort gezegd, degenen met hogere niveaus van emotionele intelligentie vertoonden ook grotere veerkracht en hadden minder kans op ‘burn-out’ of depressie.

Deze resultaten bouwen voort op eerder onderzoek dat vond dat EI-scores positief gecorreleerd waren met psychologisch welzijn terwijl ze negatief gecorreleerd waren met depressie en burn-out. Gezien de dynamische aard van EI, benadrukte de studie de potentiële mogelijkheid om iemands vatbaarheid voor depressie te verminderen door middel van interventies om EI te verhogen (Lin, Liebert, Tran, Lau, & Salles 2016).

Interessant is dat EI sterk gecorreleerd is met individuele vooruitgang en prestaties, met bewijs dat wijst op een significante link tussen iemands veerkracht en iemands motivatie om te bereiken (Magnano, Craparo & Paolillo, 2016).

Bovendien wordt gesuggereerd dat veerkracht een bemiddelende rol speelt tussen EI en zelfgemotiveerde prestaties. Met andere woorden, emotionele intelligentie is een voorwaarde voor veerkracht, en veerkracht kan leiden tot grotere motivatie. Veerkracht heeft een onderliggend doorzettingsvermogencomponent die uithoudingsvermogen motiveert in het licht van obstakels (Luthans, Avey & Avolio, 2010).

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Is emotionele intelligentie belangrijker dan IQ?

Toen psychologen begonnen te discussiëren over intelligentie, lag de focus voornamelijk op cognitieve aspecten met betrekking tot geheugen en probleemoplossing.

Hoewel er verwijzingen waren naar intelligentie als het hebben van “niet-intellectuele”, evenals “intellectuele” elementen zoals affectieve, persoonlijke en sociale factoren (Wechsler, 1943), zijn historisch gezien de concepten van emotie en intelligentie beschouwd als wederzijds exclusief. Hoe kan iemand intelligent zijn over de emotionele aspecten van het leven als emoties mensen kunnen beletten hun doelen te bereiken? (Lloyd, 1979).

In werkelijkheid is een hoog IQ geen garantie voor succes. Hoe succesvol we zijn in het leven wordt bepaald door zowel emotionele intelligentie als door IQ, hoewel intellect het beste werkt wanneer het wordt vergezeld door hoge emotionele intelligentie.

Goleman (1995, 2011) suggereert dat het niet eenvoudigweg een kwestie is van IQ versus EI, in plaats daarvan hebben beide aanzienlijke waarde. Waar IQ ons vertelt over het niveau van cognitieve complexiteit dat een persoon kan bereiken en mogelijk tot op zekere hoogte niveaus van academische prestaties voorspelt, vertelt EI ons welke individuen de beste leiders zullen zijn binnen topmanagementposities, bijvoorbeeld.

IQ heeft beperkte verbindingen met zowel werk- als levenssucces. Snarey & Vaillant (1985) suggereerden dat het eigenlijk minder een voorspeller is van hoe goed we het in het leven zullen doen dan ons vermogen om frustratie te hanteren, emoties te beheersen en met andere mensen om te gaan – kenmerken die niet alleen worden verklaard maar ook leerbaar zijn volgens de huidige EI-theorie.

Vandaag de dag worden standaarden van intelligentie nog steeds vaak toegepast op cognitieve prestaties. De misvatting dat IQ alleen de voorspeller is van succes is nog steeds heel reëel.

In werkelijkheid draagt IQ bij aan ongeveer 20% van de factoren die levenssucces bepalen – we kennen allemaal iemand (of zijn die persoon misschien) die een hoog IQ heeft maar moeite heeft om ‘het goed te doen’. Dus wat verklaart de andere 80%? Afgezien van factoren zoals sociale klasse en puur geluk, betoogde Goleman (1995) dat levenssucces meer wordt beïnvloed door het vermogen van een individu om de 5 aspecten van EI hierboven gedetailleerd te benutten.

Hoewel er veel discussie is over de mogelijkheid van individuen om IQ-scores te verbeteren, kan EI worden ontwikkeld en verfijnd in de loop van de tijd, op voorwaarde dat – net als bij elke vaardigheid – de nodige focus en inspanning wordt geleverd om dit te doen. Velen zouden betogen dat het vermogen om contact te maken met en anderen te begrijpen een krachtigere vaardigheid is dan alleen cognitieve intellect.

In de woorden van de Amerikaanse burgerrechtenactivist, Maya Angelou:

“Ik heb geleerd dat mensen vergeten wat je zei, mensen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen.”

Is er een link tussen EI en werkprestaties?

De toenemende aandacht voor emotionele intelligentie in managementgerichte literatuur en leiderschapstraining suggereert dat de link tussen emotionele intelligentie en werkprestaties niet alleen bestaat, maar waarde heeft in diverse gebieden.

De werkplek vertegenwoordigt een aparte sociale gemeenschap, los van ons persoonlijke leven, waarin er een groeiende waardering is dat een hogere EI een persoon in staat stelt zichzelf en anderen beter te begrijpen, effectiever te communiceren en om te gaan met uitdagende situaties.

Het benutten en ontwikkelen van emotionele intelligentie op de werkplek kan de persoonlijke en sociale capaciteiten van individuen binnen die werkplek aanzienlijk verbeteren.

EI draait om het beheren van emoties om werkprestaties te verbeteren en, op hun beurt, mensen te helpen kalm te blijven en logisch te denken om goede relaties op te bouwen en doelen te bereiken. Er is een onmiskenbare relatie tussen EI en de manier waarop senior executives hun medewerkers aansturen – managers met een hogere emotionele intelligentie hebben de tools om niet alleen stress te beheersen, maar ook stress bij anderen te herkennen en aan te pakken.

Als we emotionele intelligentie beschouwen in termen van het beheren van stress en het opbouwen van relaties, is de link tussen emotionele intelligentie vaardigheden en werkprestaties duidelijk, waarbij stressmanagement een positieve invloed heeft op werkbetrokkenheid en tevredenheid.

Het is ook belangrijk te vermelden dat EI niet alleen geldt op managementniveau; ook medewerkers lager in de hiërarchie van een bedrijf met geavanceerde emotionele intelligentie vaardigheden hebben het verlangen en het vermogen om hoogwaardige relaties op de werkplek op te bouwen en te onderhouden (Lopes, Salovey, & Straus, 2003).

Bovendien zijn individuen met een hoge EI beter uitgerust om conflicten effectief te beheren en daarmee relaties binnen de werkplek te behouden in vergelijking met degenen met een lage tot matige EI.

Steeds meer organisaties erkennen de waarde van medewerkers die de vaardigheden bezitten om met veranderingen om te gaan en dienovereenkomstig te reageren. EI is een belangrijke factor in werkprestaties, zowel op individueel als groepsniveau. In feite, naarmate een individu hoger in de organisatiehiërarchie komt, neemt het positieve effect van emotionele intelligentie op het omgaan met situaties en het effectief uitvoeren van taken toe (Moghadam, Tehrani & Amin, 2011).

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Hoe zit het met emotionele intelligentie en motivatie?

Emotionele intelligentie is belangrijk voor motivatie, en motivatie is belangrijk voor succes. Of het nu gaat om werk, persoonlijke doelen of gezondheid, het emotioneel intelligente individu begrijpt de diepere betekenis van zijn of haar aspiraties en de zelfmotivatievaardigheden die nodig zijn om deze te bereiken.

Goleman (1995) identificeerde vier elementen die motivatie vormen: onze persoonlijke drang om te verbeteren, onze toewijding aan de doelen die we voor onszelf stellen, onze bereidheid om in te spelen op kansen die zich voordoen en onze veerkracht.

Magnano et al. (2016) stellen dat motivatie het basispsychologische proces is dat we gebruiken om onszelf te stimuleren om een gewenst resultaat te bereiken. Of het nu gaat om het oppakken van de afstandsbediening om van tv-kanaal te wisselen of honderden uren te wijden aan het voltooien van een project, zonder motivatie zouden we niet in staat zijn om te handelen.

Motivatie wekt op, geeft energie, richt en behoudt gedrag en prestaties. Intrinsieke motivatie, dat wil zeggen, motivatie die van binnenuit komt, drijft ons om ons volledige potentieel te bereiken. Een emotioneel intelligent individu bezit niet alleen de vaardigheden voor zelfmotivatie, maar ook de vaardigheden die nodig zijn om anderen te motiveren, een nuttig talent, vooral in managementposities.

Hoewel zelfmotivatie centraal staat in het bereiken van doelen, kunnen emotioneel intelligente leiders binnen een bedrijf ook invloed hebben op de motivatie van medewerkers. Het vermogen om de emoties en, op hun beurt, de zorgen van anderen te herkennen, is een onmisbare vaardigheid om de meest effectieve manieren te realiseren om teams en individuen te motiveren.

In een recente studie werd vastgesteld dat de EI-niveaus van eerstejaars geneeskundestudenten positief gerelateerd waren aan zelfmotivatie om geneeskunde te studeren en tevredenheid met de keuze om geneeskunde te studeren (Edussuriya, Marambe, Tennakoon, Rathnayake, Premaratne, Ubhayasiri, & Wickramasinghe, 2018).

Een studie van senior managers met een hoge EI in organisaties in de publieke sector vond dat EI positieve werkattitudes, altruïstisch gedrag en werkresultaten bevordert. Het lijkt, niet verrassend, dat gelukkige medewerkers gemotiveerde medewerkers zijn.

Het vermogen om beter om te gaan met stress en angst, bijvoorbeeld, is ook een nuttige EI-tool in termen van motivatie – als iemand de emoties kan herkennen die een negatieve invloed kunnen hebben op motivatie, kunnen deze effectief worden aangepakt en beheerd (Carmeli, 2003).

Omgaan met stress met emotionele intelligentie

We hebben allemaal wel eens stressvolle dagen, het is helemaal normaal en volledig beheersbaar als je de juiste vaardigheden tot je beschikking hebt. Een individu met een hoge emotionele intelligentie heeft voldoende zelfbewustzijn om negatieve gevoelens te herkennen en dienovereenkomstig te reageren om escalatie te voorkomen. Ongecontroleerde en niet-begrijpen emoties kunnen onze kwetsbaarheid voor andere psychische problemen, zoals stress, angst en depressie, verergeren.

De vaardigheden die verband houden met emotionele intelligentie kunnen individuen effectief helpen omgaan met negatieve emotionele toestanden zoals stress en bevorderen in plaats daarvan meer positieve emoties. Het niet aanpakken en beheren van stress kan leiden tot een verdere verslechtering van iemands mentale toestand en op zijn beurt onze fysieke gezondheid beïnvloeden.

Onderzoek naar de sociale, psychologische en medische componenten van stress benadrukt het belang van het omgaan met negatieve emoties om effectief om te gaan met stress en daarmee het potentieel voor negatieve psychologische en fysieke gezondheidsuitkomsten te verminderen.

Ganster & Schaubroeck (1991) beschouwen onze werk- en professionele omgeving als de primaire bron van stress, en suggereren dat het vermogen om emoties en emotionele informatie op de werkplek effectief te herkennen en aan te pakken een essentieel hulpmiddel is bij het voorkomen van negatieve stress en het omgaan met werkgerelateerde stress.

Emotionele intelligentie stelt ons in staat om effectief om te gaan met stress. Bovendien hebben emotioneel intelligente mensen ook het vermogen om situaties in eerste instantie als minder stressvol te beoordelen.

Hoewel dit het voor de hand liggende effect heeft om de nadelige impact ervan te verminderen, resulteert het ook in een grotere levensvoldoening en geluk. Daarentegen kan een tekort aan EI en zelfregulatie leiden tot een lager subjectief welzijn en een relatief overdreven reactie op stressfactoren.

Het intelligente gebruik van emoties is een fundamenteel mechanisme in psychologische aanpassing en welzijn. Individuen met een hogere EI rapporteren lagere niveaus van stress en hogere niveaus van geluk, wat aangeeft dat het vermogen om waargenomen stress te reguleren direct van invloed is op tevredenheid (Ruiz-Aranda, Extremera & Pineda-Galán, 2014).

De rol van emotionele intelligentie bij het waarnemen van werkgerelateerde stress en het voorkomen van negatieve gezondheidsuitkomsten bij werknemers in de menselijke dienstverlening is essentieel (Oginska-Bulk, 2005).

Het vermogen om emoties en emotionele informatie effectief te beheren, vergroot ons vermogen om met een breed scala aan emotioneel uitdagende scenario’s om te gaan.

Link tussen EI en besluitvorming

Emotionele intelligentie is nauw verbonden met persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het beïnvloedt meer dan hoe we ons gedrag beheersen en sociale complexiteiten navigeren; het beïnvloedt ook hoe we beslissingen nemen.

Het hebben van een authentiek begrip van de emoties die we voelen en waarom we ze voelen, kan een enorme impact hebben op ons besluitvormingsvermogen. Als we onze emoties niet objectief kunnen bekijken, hoe kunnen we dan vermijden dat we verkeerde beslissingen nemen op basis daarvan?

Superieure emotionele intelligentie is een belangrijk element bij het voorkomen van besluitvorming op basis van emotionele vooroordelen, terwijl lagere EI angst kan creëren en kan leiden tot slechte beslissingen. Het gaat er niet om emoties volledig uit het besluitvormingsproces te verwijderen, maar om het herkennen van emoties die niet relevant zijn voor het probleem en ervoor te zorgen dat ze geen invloed hebben op het eindresultaat.

Negatieve emoties kunnen probleemoplossing en besluitvorming belemmeren, zowel op de werkplek als in persoonlijke situaties. Het vermogen om emoties te herkennen die overbodig zijn voor het vormen van een rationele beslissing en het vermogen om deze emoties effectief te negeren, waardoor hun invloed op het eindresultaat wordt geëlimineerd, biedt duidelijke voordelen voor het besluitvormingsproces.

Door een reeks vragen en observaties met de focus op het verbeteren van EI-bewustzijn en het gebruik van EI-vaardigheden om het besluitvormingsproces te verbeteren, vonden Hess & Bacigalupo (2011) dat organisaties en individuen profiteerden van de praktische toepassing van EI in besluitvormingsscenario’s.

De observaties suggereren dat EI-training een effectieve strategie is om te introduceren bij het ontwikkelen van besluitvormingsvaardigheden en helpt bij het begrijpen van de potentiële gevolgen van slechte besluitvorming.

Het begrijpen van de oorzaken en gevolgen van emoties stelt een individu in staat om zowel het gevoel te beheren als een objectieve beslissing te nemen. Stel je voor dat je een meningsverschil hebt met je partner en boos en een beetje gestrest naar je werk gaat. Later die dag wijs je een voorstel van een collega af zonder echt aandacht te besteden aan wat ze voorstellen – je hebt er gewoon geen zin in.

Deze vorm van emotionele interferentie kan nadelig zijn voor het besluitvormingsproces. Degenen met meer ontwikkelde EI kunnen dit soort emotionele interferentie identificeren en beheren en emotioneel gedreven beslissingen vermijden.

Het Belang Van Emotionele Intelligentie

Kunnen emotionele intelligentie en succes gerelateerd zijn?

Net als geluk, vraag iemand om succes te definiëren en je krijgt waarschijnlijk meerdere antwoorden. Maakt je carrière je succesvol? Je intelligentie? Hoeveel geld je hebt? Vinden van tevredenheid en geluk? Afhankelijk van wie je het vraagt, kan het van alles zijn!

Wat duidelijk is, is dat ongeacht je definitie van succes, emotionele intelligentie een cruciale rol kan spelen in het bereiken ervan.

Zoals eerder besproken, zijn het niet altijd de meest intelligente mensen die het grootste succes behalen. Alleen IQ is niet genoeg om uit te blinken in het leven. Je kunt de meest intelligente persoon in de kamer zijn, maar als je geen EI hebt, heb je dan de vaardigheden om negatieve gedachten te kalmeren of de mentale veerkracht om stress te beheersen? Goleman (1995) beschreef EI als krachtig en soms krachtiger dan IQ bij het voorspellen van succes in het leven.

Het is je emotionele intelligentie die je echt helpt je doelen te bereiken en grotere niveaus van succes te behalen. Het ontwikkelen van EI kan ons succes sterk beïnvloeden door bij te dragen aan verhoogde moraal, motivatie en grotere samenwerking (Strickland, 2000).

Op de werkplek hebben managers die consequent beter presteren dan hun collega’s niet alleen technische kennis en ervaring, maar belangrijker nog, ze gebruiken de strategieën die met EI geassocieerd worden om conflicten te beheren, stress te verminderen en als resultaat hun succes te verbeteren.

Er is steeds meer bewijs dat de reeks vaardigheden die nu algemeen bekend staat als ’emotionele intelligentie’ een sleutelrol speelt bij het bepalen van succes – zowel in iemands persoonlijke leven als op de werkplek – met praktische toepassingen in opvoeding, relaties, bedrijven, medische professionals, dienstverleners en nog veel meer.

Emotionele intelligentie stelt iemand in staat emoties te beheersen in angstige situaties, zoals het afleggen van examens op school of universiteit, en heeft ook positieve associaties met succes in persoonlijke relaties en sociale functies.

Succes binnen sociale relaties kan worden bereikt door het gebruik van EI-competenties om de emotionele toestanden van anderen te detecteren, de perspectieven van anderen over te nemen, communicatie te verbeteren en gedrag te reguleren.

Doelen en EI

Als we doelen beschouwen als een streven of gewenst resultaat, kunnen we zien hoe emotionele intelligentie vaardigheden iemand kunnen helpen persoonlijke doelen te bereiken en, wanneer correct toegepast door leiders en managers, ook kunnen helpen verandering en vooruitgang op de werkplek te stimuleren.

De facetten van EI zijn verweven; om zelfactualisatie te bereiken, moeten we eerst motivatie bereiken, en om motivatie te bereiken, moeten we ook gelukkig zijn in wat we doen. Zonder geluk is het een uitdaging om de niveaus van motivatie te bereiken die nodig zijn om onze doelen te behalen. Kortom, als we niet gemotiveerd zijn, hoe kunnen we dan verwachten onze doelen te bereiken?

Er is een schat aan managementliteratuur die het belang benadrukt van het benutten van EI in relatie tot succes en prestaties, met de nadruk op hoe individuen met hoge EI beter presteren in alle aspecten van een managementrol.

Het gemiddelde niveau van emotionele intelligentie van teamleden wordt weerspiegeld in de proceseffectiviteit van het team en de focus op teamdoelen. Teams met lagere EI-vaardigheden presteren daarentegen op een lager niveau van doelbereiking (Jordana, Ashkanasyb, Härtelb, & Hooperb, 2007).

Om ons beste werk te leveren en onze doelen te bereiken, hebben we positief zelfbeeld, verhoogd emotioneel zelfbewustzijn, effectieve probleemoplossing en besluitvormingsvaardigheden nodig. We moeten duidelijk begrijpen wat onze doelen zijn en gemotiveerd zijn om alles te bereiken wat we kunnen.

Hoe EQ communicatie beïnvloedt

Ons vermogen om ons bewust te zijn van en begrip te hebben voor onze eigen emoties kan ons bewustzijn en begrip van de gevoelens van anderen bevorderen.

Deze gevoeligheid, of het gebrek daaraan, beïnvloedt onze communicatiemogelijkheden zowel in ons persoonlijke als werkleven.

Als we communicatie op de werkplek overwegen, en meer specifiek, conflictoplossing op de werkplek, zijn individuen met een hogere emotionele intelligentie meer geneigd conflictoplossing op een samenwerkende manier te benaderen, samen te werken met anderen om effectief tot een wederzijds acceptabele uitkomst te komen.

Relaties op de werkplek worden beïnvloed door hoe we onze eigen emoties beheersen en ons begrip van de emoties van degenen om ons heen.

Het vermogen om emoties te identificeren, te beheersen en te begrijpen helpt ons communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie. Een persoon met hoge EI is beter uitgerust om conflicten te beheren en betekenisvolle relaties op te bouwen gezien hun verhoogde capaciteit om de behoeften van degenen met wie ze omgaan te begrijpen en aan te pakken (Lopez, 2005).

Emotionele intelligentie heeft ongetwijfeld meer aandacht gekregen in de afgelopen jaren als drijvende kracht achter effectieve communicatie binnen teams, inclusief het groeiende gebied van virtuele teams (ook bekend als remote of geografisch verspreide teams). Als we EQ onderzoeken als een voorspeller van succes van virtuele teams, ondersteunen de resultaten dat EQ niet alleen een drijvende kracht is achter de levensvatbaarheid van het team, maar ook de kwaliteit van communicatie positief beïnvloedt (De Mio, 2002).

Het proces van succesvolle communicatie en, in termen van conflict, succesvolle onderhandeling zijn nauw verbonden met hoge niveaus van EQ. Waar degenen met lage niveaus van EQ defensief kunnen reageren in stressvolle situaties en conflicten kunnen escaleren, hebben individuen met hogere emotionele intelligentie de vaardigheden beschikbaar om effectief te communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie of het escaleren van spanningen.

Waarom emotionele intelligentie belangrijk is voor geluk

Geluk lijkt een eenvoudig concept, maar heb je ooit geprobeerd het te definiëren? Probeer het nu – wat is geluk? Het is moeilijker dan het lijkt, omdat het voor ieder van ons iets anders betekent. Hoewel het waar is dat geluk verschillende dingen betekent voor verschillende mensen, is duidelijk dat emotionele intelligentie echt van belang is voor geluk, ongeacht je interpretatie.

EI-facilitators zoals geluk dragen bij aan onze zelfactualisatie en zelfactualisatie draagt op zijn beurt bij aan ons geluk in een positieve feedbacklus. Geluk, volgens Wechsler (1943), is de sleutel die een positieve invloed heeft op intelligent gedrag.

Studies die de link tussen EI en een reeks interpersoonlijke relaties onderzoeken, vonden dat deelnemers met hogere EQ-scores hogere scores hadden voor empathisch perspectief nemen, zelfmonitoring en sociale vaardigheden, samenwerking met partners, relatie tevredenheid en meer liefdevolle relaties (Schutte, Malouff, Bobik, Coston, Greeson, Jedlicka, Rhodes, & Wendorf, 2001).

Kunnen emotionele intelligentie en succes gerelateerd zijn?

Net als bij geluk, vraag iemand om succes te definiëren en je krijgt waarschijnlijk meer dan één antwoord. Maakt je carrière je succesvol? Je intelligentie? Hoeveel geld je hebt? Het vinden van tevredenheid en geluk? Afhankelijk van wie je het vraagt, kan het van alles zijn!

Wat duidelijk is, is dat ongeacht je definitie van succes, emotionele intelligentie een cruciale rol kan spelen in het bereiken ervan.

Zoals besproken, zijn het niet altijd de meest intelligente mensen die het grootste succes behalen. Alleen IQ is niet genoeg om uit te blinken in het leven. Je kunt de meest intelligente persoon in de kamer zijn, maar als je geen EI hebt, heb je dan de vaardigheden om negatieve gedachten te kalmeren of de mentale veerkracht om stress te beheersen? Goleman (1995) beschreef EI als krachtig en soms krachtiger dan IQ bij het voorspellen van succes in het leven.

Het is je emotionele intelligentie die je echt helpt je doelen te bereiken en grotere niveaus van succes te behalen. Het ontwikkelen van EI kan ons succes sterk beïnvloeden door bij te dragen aan verhoogde moraal, motivatie en grotere samenwerking (Strickland, 2000).

Op de werkplek hebben managers die consequent beter presteren dan hun collega’s niet alleen technische kennis en ervaring, maar belangrijker nog, ze gebruiken de strategieën die met EI geassocieerd worden om conflicten te beheren, stress te verminderen en als resultaat hun succes te verbeteren.

Er is steeds meer bewijs dat de reeks vaardigheden die nu algemeen bekend staat als ’emotionele intelligentie’ een sleutelrol speelt bij het bepalen van succes – zowel in iemands persoonlijke leven als op de werkplek – met praktische toepassingen in opvoeding, relaties, bedrijven, medische professionals, dienstverleners en nog veel meer.

Emotionele intelligentie stelt iemand in staat emoties te beheersen in angstige situaties, zoals het afleggen van examens op school of universiteit, en heeft ook positieve associaties met succes in persoonlijke relaties en sociale functies.

Succes binnen sociale relaties kan worden bereikt door het gebruik van EI-competenties om de emotionele toestanden van anderen te detecteren, de perspectieven van anderen over te nemen, communicatie te verbeteren en gedrag te reguleren.

Doelen en EI

Als we doelen beschouwen als een streven of gewenst resultaat, kunnen we zien hoe emotionele intelligentie vaardigheden iemand kunnen helpen persoonlijke doelen te bereiken en, wanneer correct toegepast door leiders en managers, ook kunnen helpen verandering en vooruitgang op de werkplek te stimuleren.

De facetten van EI zijn verweven; om zelfactualisatie te bereiken, moeten we eerst motivatie bereiken, en om motivatie te bereiken, moeten we ook gelukkig zijn in wat we doen. Zonder geluk is het een uitdaging om de niveaus van motivatie te bereiken die nodig zijn om onze doelen te behalen. Kortom, als we niet gemotiveerd zijn, hoe kunnen we dan verwachten onze doelen te bereiken?

Er is een schat aan managementliteratuur die het belang benadrukt van het benutten van EI in relatie tot succes en prestaties, met de nadruk op hoe individuen met hoge EI beter presteren in alle aspecten van een managementrol.

Het gemiddelde niveau van emotionele intelligentie van teamleden wordt weerspiegeld in de proceseffectiviteit van het team en de focus op teamdoelen. Teams met lagere EI-vaardigheden presteren daarentegen op een lager niveau van doelbereiking (Jordana, Ashkanasyb, Härtelb, & Hooperb, 2007).

Om ons beste werk te leveren en onze doelen te bereiken, hebben we positief zelfbeeld, verhoogd emotioneel zelfbewustzijn, effectieve probleemoplossing en besluitvormingsvaardigheden nodig. We moeten duidelijk begrijpen wat onze doelen zijn en gemotiveerd zijn om alles te bereiken wat we kunnen.

Hoe EQ communicatie beïnvloedt

Ons vermogen om ons bewust te zijn van en begrip te hebben voor onze eigen emoties kan ons bewustzijn en begrip van de gevoelens van anderen bevorderen.

Deze gevoeligheid, of het gebrek daaraan, beïnvloedt onze communicatiemogelijkheden zowel in ons persoonlijke als werkleven.

Als we communicatie op de werkplek overwegen, en meer specifiek, conflictoplossing op de werkplek, zijn individuen met een hogere emotionele intelligentie meer geneigd conflictoplossing op een samenwerkende manier te benaderen, samen te werken met anderen om effectief tot een wederzijds acceptabele uitkomst te komen.

Relaties op de werkplek worden beïnvloed door hoe we onze eigen emoties beheersen en ons begrip van de emoties van degenen om ons heen.

Het vermogen om emoties te identificeren, te beheersen en te begrijpen helpt ons communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie. Een persoon met hoge EI is beter uitgerust om conflicten te beheren en betekenisvolle relaties op te bouwen gezien hun verhoogde capaciteit om de behoeften van degenen met wie ze omgaan te begrijpen en aan te pakken (Lopez, 2005).

Emotionele intelligentie heeft ongetwijfeld meer aandacht gekregen in de afgelopen jaren als drijvende kracht achter effectieve communicatie binnen teams, inclusief het groeiende gebied van virtuele teams (ook bekend als remote of geografisch verspreide teams). Als we EQ onderzoeken als een voorspeller van succes van virtuele teams, ondersteunen de resultaten dat EQ niet alleen een drijvende kracht is achter de levensvatbaarheid van het team, maar ook de kwaliteit van communicatie positief beïnvloedt (De Mio, 2002).

Het proces van succesvolle communicatie en, in termen van conflict, succesvolle onderhandeling zijn nauw verbonden met hoge niveaus van EQ. Waar degenen met lage niveaus van EQ defensief kunnen reageren in stressvolle situaties en conflicten kunnen escaleren, hebben individuen met hogere emotionele intelligentie de vaardigheden beschikbaar om effectief te communiceren zonder toevlucht te nemen tot confrontatie of het escaleren van spanningen.

Waarom emotionele intelligentie belangrijk is voor geluk

Geluk lijkt een eenvoudig concept, maar heb je ooit geprobeerd het te definiëren? Probeer het nu – wat is geluk? Het is moeilijker dan het lijkt, omdat het voor ieder van ons iets anders betekent. Hoewel het waar is dat geluk verschillende dingen betekent voor verschillende mensen, is duidelijk dat emotionele intelligentie echt van belang is voor geluk, ongeacht je interpretatie.

EI-facilitators zoals geluk dragen bij aan onze zelfactualisatie en zelfactualisatie draagt op zijn beurt bij aan ons geluk in een positieve feedbacklus. Geluk, volgens Wechsler (1943), is de sleutel die een positieve invloed heeft op intelligent gedrag.

Studies die de link tussen EI en een reeks interpersoonlijke relaties onderzoeken, vonden dat deelnemers met hogere EQ-scores hogere scores hadden voor empathisch perspectief nemen, zelfmonitoring en sociale vaardigheden, samenwerking met partners, relatie tevredenheid en meer liefdevolle relaties (Schutte, Malouff, Bobik, Coston, Greeson, Jedlicka, Rhodes, & Wendorf, 2001).

Door de vaardigheden voor EI te ontwikkelen, kan men stress verminderen, wat bijgevolg een positieve impact heeft op welzijn en geluk. Naast zijn motivatie waarde, bewaakt geluk iemands onmiddellijke welzijn en injecteert een positieve stemming in de manier waarop individuen omgaan met dagelijkse eisen, uitdagingen en druk.

Het is deze positiviteit die de emotionele energie aanmoedigt die nodig is om iemands motivatieniveau te verhogen om dingen gedaan te krijgen. Kortom, het helpt individuen te bereiken wat ze willen bereiken en vertelt hen hoe goed ze het doen (Bar-On, 2001).

Onderzoek uitgevoerd door Furnham (2003) toonde aan dat een groot deel van de variatie in geluk en welzijn wordt bepaald door de emotiegerelateerde zelfpercepties en disposities van mensen, zoals het vermogen om emoties te reguleren, relatievaardigheden en sociale competentie.

Hoewel deze EI-vaardigheden niet de enige bijdragers zijn aan niveaus van geluk, is het belangrijk hun impact te erkennen, met meer dan 50% van de totale variaties in geluk die worden toegeschreven aan emotionele intelligentie competenties.

Van Aristoteles tot Freud, de nadruk op het optimaliseren van geluk is uitgebreid besproken. Om geluk te vergroten, wordt vaak vereist dat men meer verfijnde gedragspatronen gebruikt, zoals zelfregulatie om onmiddellijke plezier motivaties te onderdrukken.

Hedendaags psychologisch onderzoek blijft de noodzaak voor deze vorm van optimalisatie erkennen. Mischel (1974) leerde kinderen expliciet hoe onmiddellijke genoegens uit te stellen voor een groter langetermijnvoordeel. Het vermogen om bevrediging uit te stellen is belangrijk in veel aspecten van cognitieve ontwikkeling, aangezien de capaciteit voor dergelijke uitstel een toename in cognitieve competentie en sociale volwassenheid aanmoedigt.

Als we geluk beschouwen in termen van algehele levensvoldoening, kunnen we het erover eens zijn dat het ontwikkelen van een aanleg voor EI een positieve impact kan hebben op welzijn en geluk.

21 Citaten over de waarde van emotionele intelligentie

“Emotionele intelligentie is een manier om te herkennen, te begrijpen en te kiezen hoe we denken, voelen en handelen. Het vormt onze interacties met anderen en ons begrip van onszelf. Het bepaalt hoe en wat we leren; het stelt ons in staat om prioriteiten te stellen; het bepaalt het merendeel van onze dagelijkse acties. Onderzoek suggereert dat het verantwoordelijk is voor wel 80 procent van het ‘succes’ in ons leven.”

Joshua Freedman

“Als je emotionele vaardigheden niet op orde zijn, als je geen zelfbewustzijn hebt, als je je verontrustende emoties niet kunt beheersen, als je geen empathie kunt hebben en effectieve relaties kunt onderhouden, dan maakt het niet uit hoe slim je bent, je zult niet ver komen.”

Daniel Goleman

“Ik heb geleerd dat mensen vergeten wat je zei, mensen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen.”

Maya Angelou

“Iedereen kan boos worden, dat is gemakkelijk; maar boos worden op de juiste persoon, in de juiste mate, op het juiste moment, voor de juiste reden en op de juiste manier, dat is niet voor iedereen weggelegd, dat is niet gemakkelijk.”

Aristoteles

“Emotioneel intelligente mensen gebruiken zelfbewustzijn in hun voordeel om een situatie te beoordelen, perspectief te krijgen, te luisteren zonder oordeel, te verwerken en niet direct te reageren. Soms betekent dit de beslissing nemen om op je beslissing te wachten. Door je situatie rationeel te overdenken, zonder drama, kom je uiteindelijk tot andere, meer verstandige conclusies.”

Marcel Schwantes

“Stop nooit omdat je bang bent – je hebt nooit zoveel kans om ongelijk te hebben.”

Fridtjof Nansen

“We zijn gevaarlijk wanneer we ons niet bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor hoe we ons gedragen, denken en voelen.”

Marshall B. Rosenberg

“Wat echt belangrijk is voor succes, karakter, geluk en levenslange prestaties is een duidelijk stel emotionele vaardigheden – je EQ – niet alleen puur cognitieve vaardigheden die worden gemeten door conventionele IQ-tests.”

Daniel Goleman

“Wat in woede begint, eindigt in schaamte.”

Benjamin Franklin

“Als je geïnteresseerd bent in emoties, zal het leren erover je nieuwsgierigheid bevredigen. Als je afhankelijk bent van emotionele kennis in je werk, zal het leren over emoties je waarschijnlijk helpen.”

John Mayer

“Beoordeel me niet op mijn successen, beoordeel me op hoe vaak ik ben gevallen en weer ben opgestaan.”

Nelson Mandela

“Wanneer je met mensen omgaat, onthoud dat je niet met wezens van logica te maken hebt, maar met wezens van emotie.”

Dale Carnegie

“Het is heel belangrijk om te begrijpen dat emotionele intelligentie niet het tegenovergestelde is van intelligentie, het is niet de triomf van het hart boven het hoofd – het is de unieke kruising van beide.”

David Caruso

“Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven sturen en zul je het noodlot noemen.”

Carl Jung

“Het kost iets meer dan intelligentie om intelligent te handelen.”

Fyodor Dostoyevsky

“Zonder twijfel is emotionele intelligentie zeldzamer dan boekenslimheid, maar mijn ervaring zegt dat het eigenlijk belangrijker is bij het vormen van een leider. Je kunt het gewoon niet negeren.”

Jack Welch

“Emotionele intelligentie is waar mensen goed in zijn en dat is geen bijzaak. Dat is de voorhoede van menselijke intelligentie.”

Ray Kurzweil

“Emotionele intelligentie is het vermogen om de kracht en scherpzinnigheid van emoties te voelen, te begrijpen en effectief toe te passen als een bron van menselijke energie, informatie, verbinding en invloed.”

Robert K. Cooper

“De kracht van karakter en emotionele intelligentie om je mislukkingen onder ogen te zien en ervan te leren, vormen de kern van succes.”

Robert Kiyosaki

“Omring jezelf met verbazingwekkend intelligente mannen en vrouwen. De mensen met wie ik werk zijn niet alleen slimmer dan ik, met zowel intellectuele als emotionele intelligentie, maar delen ook mijn vastberadenheid om te slagen. Ik zal geen belangrijke beslissing nemen zonder hen.”

George Steinbrenner

“Wat ik ben gaan beseffen, is dat emotionele intelligentie de enige manier was waarop ik wist hoe ik moest leiden, en is, naar mijn mening, de enige manier om echte verandering te inspireren.”

Kevin Allen

Conclusie

Emotionele intelligentie is belangrijk; de waarde en voordelen van het ontwikkelen van je EQ zijn omvangrijk en op veel gebieden sterk onderbenut. Emotionele intelligentie is de sleutel tot het leiden van een vervulder en gelukkiger leven, en hier is waarom:

  • Emotionele intelligentie stelt je in staat je emoties te begrijpen en te beheren om jezelf te motiveren en positieve sociale interacties te creëren; het is de eerste stap naar het realiseren van je ware potentieel.
  • De waarde en voordelen van EI zijn enorm in termen van persoonlijk, academisch en professioneel succes.
  • Individuen met hogere niveaus van emotionele intelligentie bezwijken minder snel voor de negatieve impact van stressoren, terwijl ze effectief negatieve emoties helpen beheersen en positieve emoties bevorderen.
  • Intellect werkt het beste wanneer het gepaard gaat met hoge emotionele intelligentie.
  • Het benutten en ontwikkelen van emotionele intelligentie op de werkplek kan zowel de werkprestaties als de sociale vaardigheden van individuen binnen die werkplek aanzienlijk verbeteren.
  • Emotionele intelligentie is een nuttige vaardigheid om te voorkomen dat beslissingen worden genomen op basis van emotionele vooroordelen.
  • Het proces van succesvolle communicatie en onderhandeling is nauw verbonden met hoge niveaus van EQ.
  • Belangrijke EI-facilitators zoals geluk dragen bij aan onze zelfactualisatie.

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je hebt genoten van deze reis in de wereld van emotionele intelligentie en de belangrijke rol die het speelt bij het bereiken van persoonlijk, fysiek en professioneel succes.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Vergeet niet om onze emotionele intelligentietest te doen!

Geraadpleegde bronnen:

  • Bar-On, R. (1997). Bar-on Emotional Quotient Inventory (EQ-i): Technical manual. Multi-health systems. Toronto, Canada: Multi-Health Systems, Inc.
  • Bar-On, R. E., & Parker, J. D. (2000). The Bar-On Emotional Quotient Inventory: Youth Version Technical Manual. Toronto, Canada: Multi-Health Systems, Inc.
  • Bar-On, R. (2006). Het Bar-On Model van Emotioneel-Sociale Intelligentie. Psicothema. 18 Suppl. 13-25.
  • Bar-On, R. (2010). Emotionele Intelligentie: Een integraal onderdeel van Positieve Psychologie. The South African Journal of Psychology. 40. 54-62.
  • Black, P. H., & Garbutt, L. D. (2002). Stress, ontsteking en hart- en vaatziekten. The Journal of Psychosomatic Research, 52, 1–23.
  • Carmeli, A. (2003). De relatie tussen emotionele intelligentie en werkhoudingen, gedrag en uitkomsten: Een onderzoek onder senior managers. The Journal of Managerial Psychology, 18(8), 788-813.
  • Cherniss, C. & Goleman, D. (2003). The Emotionally Intelligent Workplace. New York: Wiley
  • Ciarrochi, J., Forgas, J., & Mayer, J.D. (2001). Emotional intelligence in everyday life: A scientific inquiry. Hove, UK: Psychology Press.
  • Cotrus, A., Stanciu, A., & Bulborea, A. (2012). EQ vs. IQ: Wat is het belangrijkst voor het succes of falen van een student? Procedia – Social and Behavioral Sciences, 46. 5211-5213.
  • De Mio, R. R. (2002). Over het definiëren van virtuele emotionele intelligentie. ECIS 2002 Proceedings. 149. http://aisel.aisnet.org/ecis2002/149
  • Edussuriya, D., Marambe, K. N., Tennakoon, S. U. B., Rathnayake, R. M. I. S. D., Premaratne, B. G., Ubhayasiri, S. K. & Wickramasinghe, C. U., (2018). Emotionele intelligentie bij eerstejaars geneeskundestudenten en de correlaties daarvan. The Sri Lanka Journal of Medicine, 27(2), pp.4–13.
  • Furnham, A., & V. Petrides, K. (2003). Emotionele intelligentie en geluk. Social Behavior and Personality: An International Journal. 31. 815-823.
  • Ganster, D., & Schaubroeck, J. (1991). Werkstress en de gezondheid van werknemers. The Journal of Management, 17(2), 235-271.
  • Goleman, D. (1995). Emotional intelligence. New York, NY: Bantam Books, Inc.
  • Hess, J. D., & Bacigalupo, A. (2011) Het verbeteren van beslissingen en besluitvormingsprocessen door de toepassing van emotionele intelligentievaardigheden. Journal of Management History, Vol. 49 Issue: 5, pp.710-721.
  • Jordana, P. J., Ashkanasyb, N. M., Härtelb, C. E., & Hooperb, G. S. (2007). Emotionele intelligentie van werkgroepen: Schaalontwikkeling en relatie met teameffectiviteit en doelgerichtheid. Human Resource Management Review, 12, 195-214.
  • Lin, D. T., Liebert, C., Tran, J., Lau, J., & Salles, A. (2016) Emotionele intelligentie als voorspeller van welzijn van bewoners. The Journal of the American College of Surgeons.
  • Lopes, P. N., Salovey, P., & Straus, R. (2003). Emotionele intelligentie, persoonlijkheid en de waargenomen kwaliteit van sociale relaties. The Journal of Personality and Individual Differences, 35(3), 641–658.
  • Lopes, P. N., Salovey, P., Cote, S. & Beers, M. (2005), Vermogen tot emotieregulatie en de kwaliteit van sociale interactie. Emotion, 5 (1), 112-121.
  • Luthans, F., Avey, J. B., Avolio, B. J., & Peterson, S. J. (2010). De ontwikkeling en resulterende prestatie-impact van positief psychologisch kapitaal. Human Resource Development Quarterly, 21(1), 41–67.
  • Magnano, P., & Craparo, G., & Paolillo, A. (2016). Veerkracht en emotionele intelligentie: Welke rol speelt dit in prestatiemotivatie? International Journal of Psychological Research. 9. 9-20.
  • Mischel, W., & Underwood, B. (1974) Instrumentele ideatie bij het uitstellen van bevrediging. The Journal of Child Development, 45 (4) pp. 1083-1088.
  • Ogińska-Bulik, N. (2005). Emotionele intelligentie op de werkplek: Verkennen van de effecten op werkstress en gezondheidsuitkomsten bij hulpverleners. International journal of occupational medicine and environmental health. 18. 167-75.
  • Olson, K., Kemper, K. J., & Mahan, J. D. (2015) Welke factoren bevorderen veerkracht en beschermen tegen burn-out bij eerstejaars kinderartsen en artsen in opleiding tot kinderarts? The Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.
  • Palmer, B., Donaldson, C., & Stough, C. (2002). Emotionele intelligentie en levensvreugde. Personality and Individual Differences. 33. 1091-1100.
  • Ruiz, D., Extremera, N., & Galán, C. (2014). Emotionele intelligentie, levensvreugde en subjectief geluk bij vrouwelijke studentgezondheidsprofessionals: Het mediërende effect van waargenomen stress. Journal of psychiatric and mental health nursing.
  • Salovey, P. & Mayer, J. D. (1990). Emotionele intelligentie. Imagination, Cognition and Personality, 9(3), 185–211.
  • Schawbel, D. (2011). Daniel Goleman over Leiderschap en de Kracht van Emotionele Intelligentie. Geraadpleegd van https://www.forbes.com/sites/danschawbel/2011/09/15/daniel-goleman-on-leadership-and-the-power-of-emotional-intelligence/#5ffd1af96d2f
  • Schneider, T. R., Lyons, J. B., & Khazon, S. (2013). Emotionele intelligentie en veerkracht. The Journal of Personality and Individual Differences, 55(8), 909-914.
  • Schutte, N. S., Malouff, J. M., Bobik, C., Coston, T. D., Greeson, C. S., Jedlicka, C., Rhodes, E., & Wendorf, G. (2001). Emotionele intelligentie en interpersoonlijke relaties. The Journal of social psychology, 141 4, 523-36.
  • Snarey, J. R., & Vaillant, G. E. (1985). Hoe jongeren uit lagere en arbeidersklasse opklimmen naar de middenklasse: De associatie tussen egoverdedigingsmechanismen en opwaartse sociale mobiliteit. Child Development, 56(4), 899-910.
  • Strickland, D.S. (2000). Emotionele intelligentie: de meest krachtige factor in de succesvergelijking. The Journal of nursing administration, 30 3, 112-7.
  • Tehrani, M. (2011) Onderzoek naar de relatie tussen emotionele intelligentie (EI) en managementbeslissingsstijlen. World Applied Sciences Journal 12 (7): 1017-1025.
  • Wechsler, D. (1943). Niet-intellectieve factoren in algemene intelligentie. The Journal of Abnormal and Social Psychology, 38. 101-103.

Veelgestelde Vragen

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheersen.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk op de werkplek?

Emotionele intelligentie helpt bij effectieve communicatie, stressmanagement en samenwerking, wat leidt tot betere werkprestaties.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Je kunt emotionele intelligentie verbeteren door zelfreflectie, empathie te oefenen, feedback te zoeken en stressbeheersingstechnieken te leren.

Wat zijn de vijf belangrijkste componenten van emotionele intelligentie?

De vijf belangrijkste componenten zijn zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie, empathie en sociale vaardigheden.

Is emotionele intelligentie aangeboren of aangeleerd?

Emotionele intelligentie is deels aangeboren, maar kan door training en oefening aanzienlijk worden verbeterd.

]]>
De Enige Gids voor Persoonlijke Groei Die Je Nodig Hebt In 2024 https://www.goodfeeling.nl/de-enige-gids-voor-persoonlijke-groei-die-je-nodig-hebt-in-2024/ Sat, 01 Jun 2024 11:22:28 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=33190 In de complexe wereld van vandaag is persoonlijke groei en zelfontdekking essentieel voor een vervuld en gelukkig leven. “De Reis naar Zelfontdekking: Een Gids voor Persoonlijke Groei, Motivatie, Intelligentie en Welzijn” is een verzameling inzichten en strategieën die je helpen je ware zelf te ontdekken en te groeien in alle aspecten van het leven. Of je nu op zoek bent naar motivatie, intelligentie wilt begrijpen, of de kunst van zelfliefde wilt beheersen, deze gids biedt de tools en technieken om je te helpen slagen.

Met onderwerpen variërend van de 7 stappen van motivatie tot de geheimen van levenslang leren, biedt deze verzameling aan inspirerende blogs en artikelen een holistische benadering van jou persoonlijke ontwikkeling. Leer hoe je elke dag meer van jezelf kunt houden, hoe je mentale kracht kunt versterken, en hoe je innerlijke rust kunt vinden te midden van onzekerheid. Ontdek de tekenen dat je intelligenter bent dan je denkt en verken de kunst van zelfbewustzijn als het pad naar een gelukkig leven. Deze gids is jouw metgezel op de reis naar zelfontdekking, groei, en welzijn.

Alvast de belangrijkste punten

  1. Persoonlijke Groei: Persoonlijke groei gaat over het voortdurend streven naar zelfverbetering en het bereiken van je volledige potentieel. Het omvat het stellen van levensdoelen en het werken aan persoonlijke ontwikkelingsplannen om een vervuld en evenwichtig leven te leiden.

  2. Impulsieve Aankopen: Impulsieve aankopen kunnen leiden tot financiële stress en ontevredenheid. Door bewust te zijn van je koopgedrag en een solide financiële planning te hebben, kun je controle krijgen over je uitgaven en meer voldoening vinden in je aankopen.

  3. Vergelijking: Vergelijking met anderen kan leiden tot onzekerheid en jaloezie. Het leren waarderen van je unieke kwaliteiten en het vermijden van ongezonde sociale vergelijking kan je zelfwaardering versterken en een positiever zelfbeeld bevorderen.

  4. Karma: Karma is een spiritueel concept dat draait om oorzaak en gevolg. Het herinnert ons eraan dat onze acties gevolgen hebben en moedigt ons aan om ethisch en moreel verantwoord te handelen.

  5. Vreugdevol Leven: Vreugdevol leven gaat over het omarmen van positiviteit, geluk en welzijn. Door mindfulness en meditatie te beoefenen, kun je een dieper gevoel van vreugde en tevredenheid in je dagelijkse leven vinden.

  6. Toxic Schuldgevoel: Toxic schuldgevoel kan je emotionele welzijn ondermijnen. Door zelfcompassie te beoefenen en duidelijke grenzen te stellen, kun je jezelf bevrijden van onnodige schuldgevoelens en een gezondere relatie met jezelf en anderen opbouwen.

  7. Verlichting: Verlichting is een staat van spiritueel ontwaken en bewustzijn. Het kan worden bereikt door meditatie en reflectie, en leidt tot een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen.

  8. Eigenliefde: Eigenliefde is de basis van een gezond en gelukkig leven. Het omvat zelfzorg, zelfacceptatie en zelfrespect, en is essentieel voor het opbouwen van positieve relaties met anderen.

  9. Hermetische Principe van Mentalisme: Dit esoterische principe stelt dat de geest alles is en dat gedachten de realiteit kunnen vormgeven. Het moedigt aan tot positief denken en het bewust gebruiken van mentale kracht.

  10. Opgeblazen Ego: Een opgeblazen ego kan relaties schaden en persoonlijke groei belemmeren. Door zelfbewustzijn, nederigheid en bescheidenheid te cultiveren, kun je een evenwichtiger en authentieker leven leiden.

  11. Gouden Regel: De Gouden Regel, “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden,” is een universeel ethisch principe. Het bevordert empathie en sociale verantwoordelijkheid en is de basis voor veel morele systemen.

  12. Spirituele Bypassing: Spirituele bypassing is het vermijden van emotionele genezing door overmatig te focussen op spiritualiteit. Authentieke spirituele groei vereist het onder ogen zien en verwerken van emotionele pijn en schaduwen.

  13. Liegen: Eerlijkheid en integriteit zijn fundamenteel voor vertrouwen en gezonde relaties. Liegen kan dit vertrouwen ondermijnen, terwijl open en eerlijke communicatie het kan versterken.

  14. Intuïtie: Intuïtie is je innerlijke wijsheid en gids. Door naar je intuïtie te luisteren en te vertrouwen, kun je betere beslissingen nemen en een authentieker leven leiden.

  15. Voortdurende Bevestiging: Positieve bevestigingen en visualisaties kunnen je zelfvertrouwen versterken en je helpen je doelen te bereiken. Ze zijn krachtige hulpmiddelen voor persoonlijke transformatie.

  16. Zelftwijfel: Zelftwijfel kan je tegenhouden in het leven. Door je angsten te overwinnen en zelfverzekerdheid op te bouwen, kun je je persoonlijke kracht ontdekken en je dromen waarmaken.

  17. Motivatie: Motivatie is de drijvende kracht achter succes. Het helpt je je doelen te bereiken, zelfdiscipline te ontwikkelen en inspiratie en creativiteit te vinden in je dagelijkse leven.

  18. Wu Wei: Wu Wei, of de kunst van het niet-doen, is een centraal concept in de Taoïstische filosofie. Het gaat over het vinden van flow en harmonie in het leven door je in te laten met de natuurlijke loop der dingen, in plaats van ertegen te vechten.

1. Ontdek het Pad naar Persoonlijke Groei

Zelfverbetering is een levenslange reis die individuen ondernemen om hun leven te verrijken en hun volledige potentieel te ontsluiten. In het artikel “10 Tips Die Het Geheim Van Zelfverbetering Onthullen” worden essentiële aspecten van zelfverbetering verkend, zoals het cultiveren van zelfbewustzijn, het stellen van S.M.A.R.T. doelen, continu leren, omgaan met falen, zelfzorg, het opbouwen van positieve gewoonten, en meer. De auteur, Nick Haenen, biedt inzichten en praktische stappen om persoonlijke groei te vergemakkelijken, inclusief een YouTube-video die het onderwerp verder illustreert.

Dit artikel is een uitstekende bron voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en zelfverbetering. Het biedt een holistische benadering en benadrukt het belang van evenwicht in alle aspecten van het leven. Of je nu op zoek bent naar professionele groei of persoonlijke vervulling, deze gids biedt de tools en strategieën om je te helpen je doelen te bereiken en een vervuld leven te leiden.

2. Ontdek Hoe Je Impulsieve Aankopen Kunt Stoppen en Meer Geld Kunt Besparen

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met de verleiding van impulsieve aankopen. Je loopt de supermarkt binnen voor een paar essentiële items en komt naar buiten met een kar vol dingen die je niet echt nodig hebt. In het artikel “10 Tips Om Impulsieve Aankopen Van Totale Onzin Te Stoppen (En Meer Geld Te Besparen!)” wordt uitgelegd wat impulsieve aankopen zijn en waarom mensen zich er vaak schuldig aan maken. Het artikel biedt ook tien zeer effectieve tips om je te helpen winkelen als een minimalist, zodat je stopt met geld uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt.

Impulsieve aankopen kunnen overal voorkomen en zijn vaak gekoppeld aan emoties zoals geluk, verdriet, verveling, of angst. Het kan ook worden aangedreven door financiële FOMO (fear of missing out). Gelukkig zijn er strategieën om deze gewoonte te overwinnen. Door te begrijpen wat impulsieve aankopen veroorzaakt en de tips in dit artikel toe te passen, kun je leren winkelen als een minimalist en stoppen met het kopen van spullen die je niet nodig hebt, waardoor je elk jaar veel meer geld kunt besparen.

3. Vijf Manieren Waarop Vergelijking Je Geluk Teniet Doet en Hoe Je Ermee Kunt Stoppen

Vergelijking met anderen is een natuurlijke menselijke neiging, maar het kan ook een destructieve gewoonte zijn die ons geluk ondermijnt. In het artikel “5 Manieren Waarop Vergelijking Je Geluk Teniet Doet (En Hoe Je Ermee Kunt Stoppen!)”, wordt uitgelegd hoe vergelijking met anderen ons een slecht gevoel over onszelf kan geven en ons geluk kan ontnemen. Het biedt vijf redenen waarom vergelijking schadelijk is, zoals het leiden tot gevoelens van ontoereikendheid, het creëren van een illusie van perfectie, het onrechtvaardige aspect van het leven, het stelen van dromen, en het maken van tegenstanders uit familie en vrienden.

Het artikel biedt ook praktische strategieën om te stoppen met jezelf met anderen te vergelijken, zoals het oefenen van dankbaarheid, focussen op zelfontwikkeling, minder tijd op sociale media doorbrengen, en omgaan met authentieke mensen. Door deze tips te volgen, kun je leren om je te concentreren op je eigen leven en ervaringen creëren die een leven lang meegaan, waardoor je een gelukkiger en meer vervuld leven kunt leiden.

4. Diepgaand Inzicht in Karma en Hoe Het Ons Leven Kan Bepalen

Karma is een concept dat vaak wordt geassocieerd met actie en reactie, maar het gaat veel dieper dan dat. In het artikel “Diepgaand Inzicht In Karma En Hoe Het Ons Leven Kan Bepalen – Sadhguru”, werpt Sadhguru, een spirituele gids en leraar, licht op de essentie van karma en hoe het ons leven vormgeeft. Het artikel legt uit dat karma niet alleen verwijst naar onze fysieke acties, maar ook naar mentale, emotionele en energetische acties. Het benadrukt het belang van introspectie, verantwoordelijkheid, en het doorbreken van karmische patronen.

Karma is niet alleen een kosmisch strafsysteem, maar een kans voor groei en evolutie. Door bewust te handelen en verantwoordelijkheid te nemen voor onze keuzes, kunnen we de cyclus van karma doorbreken en ons leven transformeren in een pad van vrijheid en mogelijkheden. Lees hier meer over de diepere betekenis van karma en hoe je het kunt gebruiken om je leven te transformeren.

5. De Weg Naar Zelfontwikkeling: Een Levenslange Reis Vol Hoogte- en Dieptepunten

Zelfontwikkeling is een complex en continu proces dat kritisch denken, het omarmen van principes, het kweken van positiviteit, en het overwinnen van negatieve gewoonten vereist. In het artikel “De Weg Naar Zelfontwikkeling”, worden de belangrijkste aspecten van zelfontwikkeling onderzocht, zoals kritisch en objectief denken, universele wetten en traditionele normen, zingeving en persoonlijke vooruitgang, herwaardering van principes en idealen, en het overwinnen van negatieve patronen.

De auteur, Nick Haenen, benadrukt het belang van het begrijpen van onze denkwijzen en gedragspatronen om te groeien in deze snel veranderende wereld. Door te focussen op blijvende, deugdzame principes en het kweken van een positieve kijk, kunnen we een harmonieuzer en evenwichtiger leven leiden. Het artikel biedt ook praktische tips en inzichten, zoals het belang van zelfinzicht, meditatie, en het kweken van positiviteit. Ontdek meer over de weg naar zelfontwikkeling en hoe je een zinvolle verandering in je leven kunt aanbrengen.

6. Leef Een Vreugdevol Leven – Sadhguru

In de moderne tijd, ondanks het comfort en gemak, lijden veel mensen aan depressie, angststoornissen en burn-outs. Volgens de Indiase leraar Sadhguru komt dit doordat we te veel focussen op uiterlijk succes in plaats van innerlijk welzijn. In het artikel “Leef Een Vreugdevol Leven – Sadhguru”, wordt benadrukt dat we onszelf gelukkig of ongelukkig maken en dat onze ervaring van vreugde en ellende volledig door onszelf wordt gecreëerd. Het artikel biedt inzichten in meditatie, zelfreflectie, spiritualiteit, en het ontwikkelen van positieve gewoontes zoals vroeg opstaan, genoeg bewegen, gezond eten, en dankbaarheidsoefeningen.

Sadhguru legt uit dat we moeten transformeren vanbinnen om echt gelukkig te worden. Door te focussen op innerlijke rijkdom en bewustzijn, in plaats van uiterlijk succes, kunnen we een constant gevoel van innerlijke vreugde creëren. Ontdek hoe kleine stappen kunnen leiden tot een grote ommekeer van binnenuit en hoe je een vreugdevol leven kunt leiden.

7. Zo Kom Je Van Je Toxic Schuldgevoel Af

Schuldgevoelens kunnen een verlammende invloed hebben op ons leven, vooral als ze giftig zijn en betrekking hebben op zaken waar we eigenlijk niet verantwoordelijk voor zijn. In het artikel “Zo Kom Je Van Je Toxic Schuldgevoel Af”, legt de auteur Nick Haenen uit wat toxic schuldgevoel is en hoe het verschilt van normale schuldgevoelens. Toxic schuldgevoelens gaan over dingen waar je eigenlijk niet verantwoordelijk voor bent, zoals het nemen van te veel verantwoordelijkheid voor de gevoelens van anderen. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen in je leven, zoals jezelf over de kop werken, mensen pleasen, geen zelfzorg, angst en manipulatie.

Het artikel biedt ook praktische oplossingen om toxic schuldgevoel aan te pakken, zoals het accepteren van menselijke onvolmaaktheid, het gunnen van liefde aan jezelf, het stellen van grenzen, en het oefenen van schaduwwerk. Door deze strategieën toe te passen, kun je jezelf bevrijden van toxic schuldgevoel en een evenwichtiger en gelukkiger leven leiden.

8. Voor Iedereen Die Op Zoek Is Naar Verlichting

Veel mensen zijn op zoek naar verlichting en hopen dit te vinden via goeroes, religies of andere spirituele praktijken. In het artikel “Voor Iedereen Die Op Zoek Is Naar Verlichting”, wordt de nadruk gelegd op het feit dat verlichting dichter bij ons ligt dan we denken. De tekst onderzoekt twee belangrijke vragen: Kunnen we echte verlichting en kracht vinden in externe bronnen zoals goeroes en religies? Ligt de ware kracht die we zoeken al in onszelf, wachtend om ontdekt en gebruikt te worden?

De auteur benadrukt dat we grenzeloze wezens zijn vol oneindige mogelijkheden, en dat ware verlichting van binnen komt. Het ego kan ons misleiden en ons afleiden van onze essentie, maar door onze innerlijke kracht te omarmen, kunnen we een leven van vrede, vertrouwen en acceptatie leiden. Lees hier meer over de weg van verlichting en ontwaken.

9. Eigenliefde En Zelfwaardering Ontwikkelen Zonder Goedkeuring Van Anderen – 5 Tips

Zelfwaardering ontwikkelen is een complex proces dat veel mensen worstelen om te bereiken. In het artikel “Eigenliefde En Zelfwaardering Ontwikkelen Zonder Goedkeuring Van Anderen – 5 Tips”, wordt uitgelegd dat zelfwaardering vaak wordt gekoppeld aan externe validatie, wat betekent dat we goedkeuring en waardering van anderen zoeken om ons waardevol te voelen.

De tekst biedt inzicht in de 8 belangrijke aspecten van eigenliefde, zoals zelfacceptatie, zelfvertrouwen, grenzen stellen, zelfzorg, innerlijke dialoog, vergeving, zelfbewustzijn, en zelfexpressie. Het legt ook uit waarom we goedkeuring van anderen nodig hebben en hoe we onze eigen zelfwaardering kunnen ontwikkelen. De auteur biedt vijf praktische tips om dit te bereiken, zoals mild en vriendelijk zijn voor jezelf, focussen op wat echt belangrijk is, je unieke persoonlijkheid waarderen, jezelf zien in al je rollen, en jezelf een schouderklopje geven.

Lees hier meer over hoe je je eigen innerlijke waardekompas kunt ontwikkelen, los van de mening van anderen, en hoe je je zelfvertrouwen kunt versterken.

10. Het Hermetische Principe van Mentalisme: Een Verlicht Pad naar Onze Connectie met het Universum

Het Hermetische Principe van Mentalisme is een oude leer die ons uitnodigt om diep in de kern van onze geest te duiken. Het benadrukt de connectie tussen onze gedachten en het universum zelf. In het artikel “Op Onderzoek Naar Het Hermetische Principe Van Mentalisme”, wordt dit boeiende concept verkend, waarbij de fundamentele waarheid wordt onderstreept dat ‘het universum geest is’. Het principe daagt ons uit om na te denken over hoe onze gedachten niet alleen onze realiteit vormen, maar ook een krachtige invloed hebben op het weefsel van het universum.

De tekst biedt inzicht in de kracht van gedachten en realiteit, het innerlijke universum, een gids voor persoonlijke groei, jongeren en mentalisme, praktische toepassingen, en het taoïstische concept van Wu Wei. Het onthult een diep verband tussen onze gedachten en het universum en nodigt ons uit om bewuste, positieve denkers te worden die actief vorm geven aan onze realiteit. Lees hier meer over dit fascinerende principe en hoe het kan leiden tot persoonlijke groei en een positieve impact op de wereld.

11. Een Opgeblazen Ego Is De Vijand Van Ieder Goed Leiderschap

Een opgeblazen ego kan een valkuil zijn voor leiders, waardoor ze vatbaar worden voor manipulatie en het contact met hun team en klanten verliezen. In het artikel “Een Opgeblazen Ego Is De Vijand Van Ieder Goed Leiderschap”, wordt het verhaal verteld van Cees ‘t Hart, CEO van de Carlsberg Groep, en hoe hij de isolatie van zijn hoge positie overwon door zijn kantoor te verplaatsen naar een lagere verdieping. Het artikel benadrukt het belang van nederigheid, reflectie, en dankbaarheid in leiderschap en biedt praktische tips om een overdreven beschermend of opgeblazen ego te vermijden.

Het artikel legt uit dat een opgeblazen ego ons perspectief kan verstoren, onze waarden kan verdraaien, en ons kwetsbaar kan maken voor manipulatie. Het benadrukt dat leiderschap gaat over mensen, en dat als we ons ego laten bepalen wat we zien, horen en geloven, we ons toekomstig succes laten schaden door ons verleden succes. Lees hier over de gevaren van een opgeblazen ego en hoe je het kunt vermijden in je leiderschapsrol.

12. De Gouden Regel: De Kracht Van Universele Wetten, Karma En Spirituele Evolutie

De Gouden Regel is een universeel principe dat de basis vormt van moraliteit en spirituele evolutie. In het artikel “De Gouden Regel: De Kracht Van Universele Wetten, Karma En Spirituele Evolutie”, wordt dit principe uitgelegd als een wet van oorzaak en gevolg, ook wel bekend als karma. Het artikel onderzoekt het concept van de Gouden Regel en hoe het ons leven beïnvloedt, met nadruk op het belang van moraliteit in onze spirituele groei.

De tekst legt uit dat de Gouden Regel betekent dat alle wezens spiritueel soeverein zijn en hun vrije wil gebruiken om zich al dan niet correct af te stemmen op moraliteit. Het schenden van iemands vrije wil wordt gezien als de ware definitie van immoraliteit. De auteur benadrukt dat we volledig verantwoordelijk zijn voor onze acties en niet-acties, en dat dit begeleid wordt door karma. De Gouden Regel is het kompas voor Universele moraliteit en leidt ons naar meer bewustzijn en gezondere acties.

13. Spirituele Bypassing: Het Ontwijken Van Emotionele Pijn Door Spiritualiteit

Spirituele bypassing is een complex fenomeen dat verwijst naar het gebruik van spiritualiteit om pijnlijke gevoelens, onopgeloste wonden, en ontwikkelingstaken te vermijden. In het artikel “Spirituele Bypassing: Het Ontwijken Van Emotionele Pijn Door Spiritualiteit”, wordt dit concept diepgaand onderzocht, waarbij wordt uitgelegd hoe meditatie en yoga soms worden gebruikt om innerlijke pijn te ontvluchten.

Het artikel begint met een persoonlijke reflectie van de auteur over hoe gemakkelijk het is om spirituele praktijken te gebruiken als een manier om te ontsnappen aan emotionele pijn. Het verkent de geschiedenis en oorsprong van spirituele bypassing, geïntroduceerd door John Welwood in de jaren ’80, en hoe het zich heeft ontwikkeld tot een erkend fenomeen in de wereld van mentale gezondheid.

Het artikel legt uit hoe spirituele bypassing werkt, met voorbeelden van hoe het zich manifesteert in het dagelijks leven, zoals het gebruik van yoga om onaangename emoties te ontwijken. Het bespreekt ook de verbinding tussen spirituele bypassing en toxic positivity, de gevolgen, hoe het te herkennen, en hoe het zich voordoet in verschillende culturen en religies. Tot slot biedt het inzicht in de behandeling en genezing van spirituele bypassing en de unieke uitdagingen in de moderne samenleving.

14. Waarom Mensen Liegen: Een Diepgaande Analyse Van De Motieven Achter Onwaarheden

Liegen is een complex menselijk gedrag dat verschillende vormen en motivaties kent. In het artikel “Waarom Mensen Liegen”, wordt dit fenomeen onderzocht, waarbij wordt ingegaan op de verschillende typen leugens, zoals liegen uit zelfbelang of het vertellen van kleine leugentjes om bestwil.

Het artikel legt uit dat mensen liegen om verschillende redenen, zoals de wens naar beloning, het beschermen van gevoelens, het vermijden van negatieve gevoelens, en het beschermen van het ego. Er wordt ook gekeken naar de rol van liegen in macht, aandacht, en zelfs pathologisch liegen. De auteur benadrukt dat het begrijpen van de redenen achter liegen kan helpen om betere mensen te worden en anderen in onze omgeving te helpen groeien. Of het nu gaat om het aandikken van een cv, het beschermen van privacy, of het vermijden van negatieve feedback, liegen is een gedrag dat diep geworteld is in de menselijke natuur en dat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben.

15. Hoe Je In Contact Kunt Komen Met Je Intuïtie: De Ultieme Gids

Intuïtie is een subtiel en vaak onbegrepen aspect van de menselijke geest. In het artikel “Hoe Je In Contact Kunt Komen Met Je Intuïtie”, wordt een diepgaand inzicht gegeven in wat intuïtie is en hoe je ermee in contact kunt komen. Het artikel benadrukt dat intuïtie niet luid en opvallend is, maar eerder een zachte innerlijke stem die ons begeleidt.

De auteur, Nick Haenen, biedt zes oefeningen om je te helpen in contact te komen met je intuïtie, zoals het stil maken van je geest, het beoefenen van mindfulness, het luisteren naar je lichaam, en het nemen van tijd voor stilte en alleen zijn. Er wordt ook uitgelegd hoe intuïtie zich kan manifesteren en hoe het nauw verbonden is met manifestatie. Of je nu worstelt met een beslissing over een relatie, een baan, of gewoon meer inzicht wilt in jezelf, deze gids biedt waardevolle inzichten en praktische oefeningen om je intuïtie te versterken en te vertrouwen.

16. Waarom Je Moet Stoppen Met Het Zoeken Naar Voortdurende Bevestiging

Voortdurende bevestiging is het verlangen naar goedkeuring of instemming van anderen met wat je zegt, gelooft, of doet. In het artikel “Waarom Je Moet Stoppen Met Het Zoeken Naar Voortdurende Bevestiging”, wordt dit onderwerp diepgaand onderzocht, waarbij de nadruk wordt gelegd op de psychologische behoeften en de gevolgen van het zoeken naar externe bevestiging.

Het artikel legt uit dat voortdurende bevestiging normaal is, maar problematisch wordt wanneer het de basis wordt voor alle beslissingen en de koers van ons leven. Het verkent de psychologische basisbehoeften zoals voedsel, onderdak, water, veiligheid, liefde, en zelfvertrouwen, en hoe het ontbreken van deze behoeften ons kwetsbaar maakt voor het zoeken naar bevestiging van anderen.

Het artikel benadrukt ook de negatieve effecten van het zoeken naar bevestiging, zoals angst, depressie, en het verlies van controle over het eigen leven. Het biedt inzichten en oefeningen om de cyclus van bevestiging te doorbreken, zoals het voeden van zelfvertrouwen, meditatie, en het luisteren naar de eigen intuïtie. Of het nu gaat om het minimaliseren van sociale media of het ontwikkelen van diep zelfvertrouwen, dit artikel biedt waardevolle inzichten om te floreren zonder afhankelijk te zijn van de goedkeuring van anderen.

17. Waar Jaag Je Achteraan? Hoe Minder Je Zoekt, Hoe Meer Je Zult Vinden

In het artikel “Waar Jaag Je Achteraan? Hoe Minder Je Zoekt, Hoe Meer Je Zult Vinden”, wordt de paradox van geluk onderzocht. De auteur, Nick Haenen, legt uit dat veel mensen geloven dat geluk, ontwaken, spiritualiteit of vreugde in de toekomst liggen, en ze jagen achter allerlei dingen aan. Echter, de ware vreugde, liefde, en vrede bevinden zich in het huidige moment.

Het artikel benadrukt de illusie van tijd en hoe we vaak verstrikt raken in het najagen van dingen, waardoor we het heden vergeten. Het legt uit dat het doel van het leven niet ligt in het najagen van ongrijpbare dromen en verre doelen, maar in het volledig onderdompelen in het huidige moment. De auteur moedigt de lezer aan om de behoefte om dingen na te jagen los te laten en terug te keren naar de kern, zich te verbinden met het onschuldige gevoel van zijn. Of je nu worstelt met het najagen van externe verlangens of op zoek bent naar innerlijke vrede, dit artikel biedt inzichten en inspiratie om het leven te omarmen zoals het is.

18. Je Weg Hervinden Door Het Overwinnen Van Zelftwijfel

In het leven voelen velen van ons zich soms verdwaald. Het artikel “Je Weg Hervinden Door Het Overwinnen Van Zelftwijfel” biedt inzicht in hoe je je weg kunt vinden door zelfbewustzijn en het overwinnen van zelftwijfel. Het verkent oude filosofieën zoals het taoïsme, het overstijgen van je comfortzone, en het omarmen van onzekerheid.

De auteur, Nick Haenen, legt uit dat het belangrijk is om bewust te zijn van jezelf en te begrijpen waar je vandaan komt. Hij benadrukt het belang van resonantie met anderen op ons levenspad en het overstijgen van de comfortzone. Of je nu worstelt met zelftwijfel of op zoek bent naar je ware pad, dit artikel biedt waardevolle inzichten en inspiratie.

19. De 7 Stappen Van Motivatie: De Drijvende Kracht Achter Jouw Succes

Motivatie is de innerlijke energie die ons helpt om onze doelen te bereiken. In het artikel “De 7 Stappen Van Motivatie: De Drijvende Kracht Achter Jouw Succes”, wordt uitgelegd hoe motivatie werkt en hoe het alle aspecten van ons leven beïnvloedt. Het artikel biedt inzicht in waarom we soms onze motivatie verliezen en hoe we deze kunnen terugvinden en behouden.

Het artikel bespreekt verschillende motivatietheorieën, zoals de Locus of Control Theorie, McClelland’s Theorie over Prestatie en Behoefte, en Hull’s Driftverminderingstheorie. Het benadrukt ook het belang van motivatie en biedt strategieën om gemotiveerd te blijven, zoals het bepalen van jouw “waarom”, het stellen van haalbare doelen, het vinden van een verantwoordelijkheidspartner, jezelf belonen, en het behouden van een positieve mindset. Of je nu je motivatie wilt vernieuwen of je doelen wilt bereiken, dit artikel biedt waardevolle inzichten en praktische tips.

20. Wu Wei: Wanneer Je Ontdekt Dat Duwen En Trekken Niet Werkt

Heb je ooit het gevoel gehad dat je worstelt om dingen te laten gebeuren in je leven, alsof je tegen een muur duwt die niet wijkt? Het artikel “Wu Wei: Wanneer Je Ontdekt Dat Duwen En Trekken Niet Werkt” biedt een andere benadering. Wu Wei is een eeuwenoud Chinees concept dat staat voor moeiteloze actie of ‘non-doing’. Het draait om jezelf afstemmen op de stroom van het leven en je gehechtheid aan het resultaat loslaten.

Het artikel biedt praktische tips om Wu Wei in het dagelijks leven te oefenen, zoals aanwezig en bewust zijn, flexibel en aanpasbaar zijn, spontaan en natuurlijk zijn, ontspannen en kalm zijn, eenvoudig en moeiteloos zijn, speels en liefdevol zijn, empathie en vrijgevigheid tonen, en wijs en nederig zijn. Of je nu meer vrede, vreugde, en balans in je leven wilt vinden, of authentieker, creatiever, en vrijer wilt leven, deze filosofie kan je helpen meer te bereiken met minder inspanning, stress, en strijd.

21. Hoe Het Loslaten Van Ego Je Leven Fundamenteel Zal Veranderen

Het ego kan ons vaak in de weg staan, ons ongemakkelijk en ellendig laten voelen. In het artikel “Hoe Het Loslaten Van Ego Je Leven Fundamenteel Zal Veranderen”, wordt uitgelegd hoe het loslaten van het ego kan leiden tot innerlijke vrede en een betere levenskwaliteit. Het ego is nooit echt tevreden en blijft om meer vragen, wat het moeilijk maakt om geluk te vinden.

Het artikel benadrukt dat het leven niet gaat om een lang bestaan, maar om de kwaliteit van het leven dat we ervaren. Het gaat over het omarmen van de rijkdom van het leven, zelfs als het gevuld is met pijn en lijden. Het loslaten van het ego betekent het loslaten van controle en het omarmen van een levensfilosofie zonder starre regels. Of je nu streeft naar innerlijke vrede, liefde, en vrijheid, of je wilt ontsnappen aan een eentonig en problematisch bestaan, dit artikel biedt inzichten en stappen om je leven fundamenteel te veranderen.

22. 4 Gewoonten Om Aan Te Leren Om Je Mentale Kracht Te Versterken

Mentale kracht is een essentieel aspect van persoonlijke groei en welzijn. In het artikel “4 Gewoonten Om Aan Te Leren Om Je Mentale Kracht Te Versterken”, wordt mentale kracht beschreven als het vermogen om je geest te beheersen in plaats van erdoor te worden beheerst. Het artikel biedt drie kleine gewoonten die je mentale kracht en emotionele veerkracht aanzienlijk zullen verbeteren:

  1. Wees eerlijk over je emotionele gevoelens: Dit betekent dat je je bewust bent van je gevoelens en ze niet vermijdt of negeert, zelfs als ze pijnlijk zijn.
  2. Weersta onnodige mentale tijdreizen: Dit houdt in dat je in het heden leeft en niet te veel piekert over de toekomst of blijft hangen in het verleden.
  3. Onderscheid verlangens versus waarden: Dit gaat over het focussen op diepere waarden in plaats van oppervlakkige verlangens, wat helpt bij het maken van gezondere en productievere keuzes.

Het artikel benadrukt dat het opbouwen van mentale kracht geen eenmalige taak is, maar een voortdurend proces. Het vergt oefening en toewijding, maar de voordelen zijn enorm. Of je nu streeft naar emotionele veerkracht, succes, of zelfontwikkeling, deze gewoonten kunnen je helpen je doelen te bereiken en het leven te leiden dat je wilt.

23. 10 Manieren Hoe Om Te Gaan Met Onzekerheid En Om Innerlijke Rust Te Vinden

In dit artikel op GoodFeeling.nl, worden 10 strategieën gepresenteerd om veerkracht te ontwikkelen en beter om te gaan met onzekere situaties. Het benadrukt het belang van het vinden van innerlijke rust in tijden van onzekerheid en biedt praktische tips zoals het krijgen van perspectief, acceptatie, focus op het heden, meditatie, zelfzorg, en het openstellen voor mogelijkheden. De auteur, Sofie Janssen, legt uit dat onzekerheid een natuurlijk onderdeel is van het leven, en het is aan ons om te bepalen hoe we ermee omgaan.

  • Omgaan met Onzekerheid: Het omgaan met onzekerheid kan een stressvolle ervaring zijn. Echter, door het toepassen van verschillende strategieën zoals het krijgen van perspectief, het accepteren van de situatie, en het focussen op het heden, kun je leren omgaan met onzekerheid en innerlijke rust vinden. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken. Lees meer over omgaan met onzekerheid.
  • Meditatie en Zelfzorg: Meditatie en zelfzorg zijn essentieel om je lichaam en geest te kalmeren. Door je zenuwstelsel te brengen naar een rust- en verteringsmodus, kun je je veiliger en vrediger voelen. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, gezond eet, en regelmatig beweegt om je fysieke en mentale veerkracht te versterken. Ontdek meer over meditatie en zelfzorg.
  • Openstaan voor Mogelijkheden: Onzekerheid kan ook ruimte bieden voor nieuwe kansen en groei. Door open te staan voor nieuwe ervaringen en verandering te omarmen, kun je onverwachte doorbraken en transformaties ervaren. Vergeet niet dat onzekerheid een natuurlijk onderdeel is van het leven, en het is aan jou om te bepalen hoe je ermee omgaat. Leer meer over openstaan voor mogelijkheden.
  • De Kunst van Zelfbewustzijn: Een Gids voor Persoonlijke Groei

Zelfbewustzijn is de sleutel tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Het stelt je in staat om je gedachten, gevoelens, en gedragingen te begrijpen, en hoe deze interactie hebben met de wereld om je heen. In dit artikel op GoodFeeling.nl, wordt de kunst van zelfbewustzijn verkend, en hoe je het kunt cultiveren om een meer vervuld en authentiek leven te leiden.

  • Begrijpen van Zelfbewustzijn: Zelfbewustzijn is het proces van het begrijpen van je innerlijke wereld. Het gaat om het herkennen van je gedachten, gevoelens, overtuigingen, waarden, en motivaties, en hoe deze je gedrag en interacties met anderen beïnvloeden. Lees meer over het begrijpen van zelfbewustzijn.
  • Technieken voor Zelfbewustzijn: Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je zelfbewustzijn te vergroten. Dit kan variëren van meditatie en mindfulness tot journaling en zelfreflectie. Door regelmatig tijd te nemen om naar binnen te kijken en jezelf te onderzoeken, kun je een dieper inzicht krijgen in wie je werkelijk bent. Ontdek meer over technieken voor zelfbewustzijn.
  • De Voordelen van Zelfbewustzijn: Zelfbewustzijn heeft vele voordelen, waaronder een beter begrip van jezelf, verbeterde relaties, en een groter gevoel van controle en doelgerichtheid in je leven. Het stelt je in staat om authentieker te leven, je potentieel te realiseren, en een leven te leiden dat in lijn is met je ware zelf. Leer meer over de voordelen van zelfbewustzijn.

24. 12 Tekenen Dat Je Veel Intelligenter Bent Dan Je Denkt

Intelligentie is niet altijd gemakkelijk te meten en kan zich op verschillende manieren manifesteren. In dit artikel op GoodFeeling.nl worden 12 tekenen beschreven die erop kunnen wijzen dat je intelligenter bent dan je denkt. Deze tekenen variëren van het hebben van veel ideeën, een donker gevoel voor humor, een ongekend geheugenvermogen, tot het begrijpen van ambiguïteit.

  • Creativiteit en Ideeën Genereren: Een van de tekenen van intelligentie is het vermogen om een groot aantal ideeën te genereren. Dit betekent niet noodzakelijk dat alle ideeën briljant zijn, maar het vermogen om creatief te denken en verschillende scenario’s te overwegen is een teken van een intelligente geest. Ontdek meer over creativiteit en ideeën genereren.
  • Emotionele Afstemming en Muzikaal Talent: Emotionele intelligentie en muzikaal talent zijn ook indicatoren van intelligentie. Het begrijpen van je eigen emoties en het vermogen om ritmes en muzikale patronen gemakkelijk op te pikken, kunnen aantonen hoe intelligent je werkelijk bent. Lees meer over emotionele afstemming en muzikaal talent.
  • Begrip van Ambiguïteit en Concentratie: Het comfortabel zijn met onzekerheid en ambiguïteit, en het vermogen om je volledig te concentreren, zelfs te midden van afleiding, zijn tekenen van intelligentie. Het begrijpen van complexiteit en het vermogen om tegenstrijdigheden en hiaten in kennis op te merken, kan aantonen dat je een van de intelligentere mensen in je omgeving bent. Leer meer over het begrip van ambiguïteit en concentratie.

25. Hoe Je Elke Dag Meer Van Jezelf Kunt Houden (en Het Volhoudt)

Zelfliefde is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei en welzijn. In dit artikel op GoodFeeling.nl wordt de essentie van zelfliefde onderzocht, het belang ervan benadrukt, en praktische tips gegeven over hoe je elke dag meer van jezelf kunt houden.

  • Wat is Zelfliefde? Zelfliefde gaat over het behandelen van jezelf met vriendelijkheid, mededogen, respect, en waardering. Het betekent dat je voor jezelf zorgt en je eigen welzijn prioriteert. Het artikel benadrukt dat zelfliefde niet egoïstisch is, maar noodzakelijk. Het stelt je in staat om beter aanwezig te zijn voor anderen en je innerlijk licht te laten stralen. Lees meer over de essentie van zelfliefde.
  • Praktijken om Elke Dag Meer van Jezelf te Houden: Het artikel biedt acht praktijken om elke dag meer van jezelf te houden, waaronder zelfcompassie, rust, voeding, stilte, gezelschap, grenzen, dankbaarheid, en zelfkennis. Deze praktijken dienen je totale welzijn en helpen je om zelfliefde te cultiveren, zelfs op moeilijke dagen. Ontdek praktijken om elke dag meer van jezelf te houden.

26. Levenslang Leren: Het Geheim Om Scherp Te Blijven Op Oudere Leeftijd

Levenslang leren is een concept dat steeds meer aandacht krijgt, vooral in een tijd waarin mensen langer leven. Dit artikel op GoodFeeling.nl onderzoekt hoe levenslang leren kan bijdragen aan het behoud van cognitieve vaardigheden op oudere leeftijd en hoe het aanleren van nieuwe vaardigheden kan helpen om de geest scherp te houden.

  • De Uitdaging van Cognitieve Achteruitgang: Naarmate mensen ouder worden, kan hun cognitieve vermogen afnemen. Dit wordt vaak toegeschreven aan normale veroudering, maar onderzoek suggereert dat het stoppen met leren een tegenslag kan zijn voor volwassenen. Een interventie van drie maanden verbeterde het geheugen en de aandacht van de deelnemers zo drastisch dat hun vermogens leken op die van volwassenen die 30 jaar jonger waren. Ontdek meer over de uitdaging van cognitieve achteruitgang.
  • De Toekomst van Levenslang Leren: De toekomst van levenslang leren ligt in het creëren van verrijkende omgevingen voor oudere volwassenen, vooral voor degenen met weinig middelen, zodat ze zowel praktische vaardigheden als cognitieve vermogens op de lange termijn kunnen vergroten. Het is tijd om de manier waarop we denken over ouder worden te veranderen. In plaats van ons te concentreren op verlies en achteruitgang, moeten we ons richten op leren, groei, en bloei. Lees meer over de toekomst van levenslang leren.

27. De Kunst van Zelfbewustzijn Als Het Pad Naar Een Gelukkig Leven?

Zelfbewustzijn is een essentieel onderdeel van een gelukkig en vervuld leven. Dit artikel op GoodFeeling.nl verkent de diepe verbinding tussen zelfbewustzijn en geluk, en hoe het begrijpen van jezelf kan leiden tot innerlijke vrede en welzijn.

De Realiteit van het Zijn en Het Vinden van Vrede en Heelheid

De realiteit van het zijn is de basis van het bewuste wezen. Het artikel benadrukt dat geluk niet afhangt van externe factoren, maar van het kennen van jezelf. Door jezelf te kennen en te accepteren, kun je vrede en heelheid vinden. Het artikel moedigt aan om je geest te ontlasten van mensen en dingen en te focussen op de enkele ruimte van zuiver bewustzijn. Lees meer over de realiteit van het zijn en het vinden van vrede en heelheid.

Innerlijke Vrede, De Kracht van Kalmte

Innerlijke vrede komt van het geven van vrijheid aan anderen om te zijn wie ze zijn en het cultiveren van kalmte. Het artikel benadrukt dat kalmte het beste middel is tegen zenuwachtigheid en dat het zoeken naar vrede in het huidige moment essentieel is. Het concludeert met de oproep om vandaag kalm te zijn, naar je idealen te leven, en vrede te bewaren om de hoogste overwinning in het leven te vinden. Ontdek meer over innerlijke vrede, de kracht van kalmte, en het vinden van vrede in het huidige moment.

]]>
Deze Mindset Maakt Dat Je Niet Te Stoppen Bent: Het Winnaarseffect https://www.goodfeeling.nl/deze-mindset-maakt-dat-je-niet-te-stoppen-bent-het-winnaarseffect/ Fri, 29 Dec 2023 14:26:16 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=31012 Voel je je alsof je wint of ben je juist al een hele tijd aan de verliezende hand? Hoe het ook moge zijn, de wetenschap achter het zogenaamde ‘winnaarseffect’ is zowel fascinerend als angstaanjagend. Hier is waarom. In een studie lieten ze twee muizen tegen elkaar vechten of strijden om territorium. Ze drogeerden Muis B zodat Muis A vrijwel zeker zou winnen. In het daaropvolgende gevecht werd Muis B niet gedrogeerd, maar Muis A won nog steeds met veel hogere waarschijnlijkheid omdat het meer zelfvertrouwen, meer testosteron en meer overwinningen op zijn naam had staan.

Kortom, dit is een vicieuze cirkel die overal in het leven voorkomt. Hoe meer je wint, hoe waarschijnlijker het is dat je blijft winnen. Je ziet dit bij rijke mensen die steeds rijker worden omdat hun rijkdom zich opstapelt bij elke succes. Een ondernemer wordt zelfverzekerder, trekt betere mensen aan om voor hen te werken, en het is makkelijker om het volgende succesvolle bedrijf op te bouwen. We zien hetzelfde bij atleten en zelfs hun fans: testosteron stijgt na een overwinning, zelfs als ze niets hebben gedaan behalve aan de zijlijn staan.

De Impact van Winnen en Verliezen

Mannen die veel aandacht van vrouwen krijgen, worden aantrekkelijker door de bestaande interesse. Het winnen van een competitie verbetert je biochemie en cognitieve vaardigheden om opnieuw te winnen. Maar aan de andere kant, als het niet lukt, als je vastzit, vol zelftwijfel, meer geneigd bent om te verliezen, wat je nog slechter doet voelen en de dingen nog moeilijker maakt. De manier waarop ik over het winnaarseffect denk, is dat je ofwel op een opwaartse spiraal of een neerwaartse spiraal zit.

Hoeveel positieve of negatieve momentum heb je momenteel in je leven? 

Het Belang van Kleine Overwinningen Vieren

Misschien denk je: “Ik heb letterlijk niets bereikt in mijn leven”. Begin dan met het vieren van kleine overwinningen die je hebt behaald. Veel mensen zeggen: “Maar wat als je geen successen hebt, hoe begin je dan?” Heb je je vanochtend aangekleed? Ben je voor de computer gaan zitten? Het zijn misschien kleine bewijzen, maar je hebt genoeg bewijs om te claimen dat je dit kunt doen. Het punt is, winnen is subjectief. Je brein weet niet het verschil tussen wat er daadwerkelijk is gebeurd en wat je denkt dat er is gebeurd. 

Dus de eerste manier om in die opwaartse spiraal te komen, is door de spier te ontwikkelen om je overwinningen te erkennen, zelfs als je ervoor moet graven. Een geweldige gewoonte die ik heb gevonden, is gewoon drie overwinningen aan het einde van de dag opschrijven. Het is gewoon herhaling totdat je brein de neurale verbindingen opbouwt die het dan automatisch maken.

Maar wacht, er is groot gevaar als je dit verkeerd doet. Het zou je leven, je familie, je land, het universum kunnen vernietigen, want het vieren van de verkeerde overwinningen kan eigenlijk demotiverend zijn. Ik vroeg mijn biologische oom Andrew Hubman hierover, en sommigen van jullie merkten op: “Wow, ik wist niet dat hij je oom was.” Natuurlijk is hij dat, en ik heb hem ook geïnterviewd.

Belang van Juiste Feedback

Veel mensen geloven waarschijnlijk dat als je een kind of een volwassene vertelt dat ze ergens goed in zijn, dit hun motivatie om die activiteit uit te voeren zou vergroten. Dit is echter niet het geval; het tegenovergestelde gebeurt. Een onderzoek van Dr. Carol D. en haar collega Claudia Mueller toonde aan dat feedback gekoppeld aan de intelligentie van een kind, zoals zeggen dat ze slim of getalenteerd zijn, minder effectief is dan feedback over inspanning, zoals “je hebt echt hard gewerkt aan dat probleem”.

Wanneer ze later de keuze kregen tussen uitdagende opgaven of opgaven waarvan ze wisten dat ze die goed konden uitvoeren, kozen de kinderen die feedback over hun intelligentie kregen vaak voor de minst uitdagende opgaven, om de lof die ze eerder ontvingen te blijven krijgen. Kinderen die feedback over hun inspanning kregen, kozen vaker voor de moeilijkere opgaven die hen meer leerden.

En wat blijkt? De kinderen die beloond worden voor hun inspanning en die blijven kiezen voor moeilijkere problemen, presteren veel beter dan de kinderen die lof krijgen voor hun intelligentie.

Vertrouwen in Eigen Woorden en Verwachtingen Aanpassen

Elke keer dat je een toezegging doet aan een uitdaging, een to-do lijst, een vriend, en je houdt je er niet aan, verlies je vertrouwen in jezelf en je woord. Vertrouwen in je eigen woord is de belangrijkste relatie die je hebt. Wanneer je je eigen woord en toewijding niet kunt vertrouwen, heb je een probleem.

Hoeveel vertrouw je momenteel je eigen woord?

Als je iets verklaart, staat het dan vast, of komen er later altijd excuses?

Denk aan mensen die je kent in je leven. Er is een duidelijk verschil tussen mensen die hun woord houden en mensen die dat niet doen. Zoals het beroemde gezegde luidt:

De kwaliteit van je leven is rechtstreeks evenredig met de kwaliteit van je relaties en hoeveel je je aan je woord en toewijdingen houdt.

Veelgestelde vragen

Wat is het winnaarseffect?

Het winnaarseffect beschrijft hoe eerdere successen iemands vertrouwen en prestaties in toekomstige ondernemingen kunnen verhogen, wat leidt tot een zichzelf versterkende cyclus van succes.

Hoe kan positieve feedback helpen bij persoonlijke groei?

Positieve feedback, vooral gericht op inspanning en veerkracht, moedigt aan tot het aangaan van meer uitdagingen en bevordert een mindset gericht op groei en doorzettingsvermogen.

Waarom is visualisatie belangrijk voor het bereiken van doelen?

Visualisatie helpt bij het creëren van een mentaal beeld van succes, wat het vertrouwen en de vastberadenheid versterkt om doelen na te streven en uiteindelijk te bereiken, zelfs in uitdagende omstandigheden.

]]>
Wat te Doen als Je Geen Motivatie (Meer) Hebt 🤔 https://www.goodfeeling.nl/wat-te-doen-als-je-geen-motivatie-hebt/ Mon, 27 Nov 2023 20:35:38 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=30285 Of je nu geen zin hebt om je huis schoon te maken of geen motivatie kunt vinden om af te vallen, een gebrek aan motivatie kan het grootste obstakel zijn om je doelen te bereiken.

Wanneer je moeite hebt om een taak te beginnen, of te voltooien, overweeg dan eerst waarom dit zo is. Daarna, neem de tijd om een plan te ontwikkelen dat je weer op gang brengt. Vergeet niet, er is geen universele oplossing; wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor een ander. 

Onthoud dat niet elke strategie voor iedereen werkt, of in elke situatie. Voer een van de onze uitgekozen gedragsexperimenten uit om te zien welke strategieën jou het beste helpen je doelen te bereiken.

Hieronder volgen enkele strategieën om je motivatie te (her)vinden en je doelen te bereiken.

Doe Alsof Je Gemotiveerd Bent

Je kunt jezelf misschien voor de gek houden en je gemotiveerd voelen door je gedrag te veranderen. Begin met kleine acties: kleed je aan en zet een stap vooruit. Je zult merken dat deze acties, hoewel klein, je helpen om je motivatie te vinden en door te gaan.

Bijvoorbeeld, in plaats van de hele dag in je pyjama op de bank te zitten wachten op motivatie, kleed je aan en kom in beweging. Je zult merken dat actie ondernemen je motivatie kan verhogen, wat het makkelijker maakt om door te gaan.

Vraag jezelf af: “Wat zou ik nu doen als ik gemotiveerd was?” Denk na over wat je zou dragen, hoe je zou denken en welke acties je zou ondernemen. Doe deze dingen dan en kijk of je motivatieniveau stijgt.

Alles Wat Je Moet Weten Over Motivatie

Wat te Doen als Je Geen Motivatie Hebt

Argumenteer het Tegendeel

Als je worstelt met motivatie, kom je waarschijnlijk met een lange lijst van redenen waarom je geen actie moet ondernemen. Maar wat als je het omkeert? Als je denkt dat je gaat falen, bedenk dan alle redenen waarom je zou kunnen slagen. Als je denkt dat je een taak niet kunt afmaken, maak dan een lijst met bewijzen dat je de taak wel kunt voltooien.

Deze aanpak van het argumenteren van het tegenovergestelde kan je helpen beide uiteinden van het spectrum te zien. Het kan je ook herinneren dat een al te pessimistische uitkomst niet helemaal juist is.

Er is een kans dat dingen beter uitpakken dan je verwacht. En je zult merken dat het ontwikkelen van een meer gebalanceerde kijk je kan helpen je meer gemotiveerd te voelen om het te proberen.

Oefen Zelfcompassie

Misschien denk je dat streng zijn voor jezelf de sleutel is tot motivatie. Maar in werkelijkheid, zachte zelfkritiek en zelfcompassie zijn veel effectiever, vooral wanneer je worstelt met tegenspoed.

Een studie uit 2011 van onderzoekers aan de Universiteit van Californië vond dat zelfcompassie de motivatie om te herstellen van falen verhoogt. Na het zakken voor een toets besteedden studenten meer tijd aan studeren wanneer ze vriendelijk tegen zichzelf spraken. Bovendien meldden ze een grotere motivatie om hun zwakke punten te veranderen wanneer ze zelfacceptatie beoefenden (een belangrijk onderdeel van zelfcompassie).

Zelfcompassie kan ook de geestelijke gezondheid verbeteren (wat de motivatie kan verhogen). Een studie uit 2012 gepubliceerd in Clinical Psychology Review ontdekte dat zelfcompassie psychische nood vermindert, de symptomen van angst en depressie vermindert en de schadelijke effecten van stress vermindert.

Lees ook: Van Slachtoffer naar Winnaar – Je Leven Transformeren met Zelfreflectie en Wilskracht

Gezonde zelfcompassie balanceert zelfacceptatie met zelfverbetering. Erken je fouten, tekortkomingen en mislukkingen met eerlijkheid. Maar laat jezelf niet meeslepen in zelfmedelijden.

Spreek tegen jezelf zoals je tegen een vertrouwde vriend zou doen. Vraag jezelf af: “Wat zou ik zeggen tegen een vriend die dit probleem had?” Waarschijnlijk zou je veel aardiger zijn tegen iemand anders dan tegen jezelf. Dus begin jezelf te behandelen als een goede vriend.

Dus in plaats van jezelf te straffen voor fouten of jezelf uit te schelden, creëer een vriendelijkere innerlijke dialoog. 

Coach jezelf ook op een behulpzame manier. Oefen je innerlijke stem die je aanmoedigt en je helpt te herstellen van tegenslagen.

Wat te Doen als Je Geen Motivatie Hebt

Gebruik de 10-Minutenregel

Als je ergens tegenop ziet—zoals vijf kilometer op de loopband lopen—zul je geen motivatie vinden om het te doen. Je kunt je gevoelens van tegenzin echter verminderen door jezelf te bewijzen dat de taak niet zo erg is als je denkt of dat je de kracht hebt om het beter te verdragen dan je je voorstelt.

De 10-minutenregel kan je helpen te hier mee beginnen. Geef jezelf toestemming om een taak na 10 minuten te stoppen. Wanneer je het 10-minutenpunt bereikt, vraag jezelf af of je wilt doorgaan of stoppen. Je zult waarschijnlijk merken dat je genoeg motivatie hebt om door te gaan.

Dus of je nu geen motivatie hebt om aan een saai rapport te werken, of je kunt jezelf er niet toe zetten om van de bank af te komen om een to-do lijst te starten, gebruik de 10-minutenregel om jezelf te motiveren om actie te ondernemen.

Het moeilijkste deel is meestal om te beginnen. Eenmaal begonnen, is het echter veel makkelijker om door te gaan.

Maak een Wandeling in de Natuur

Frisse lucht, een verandering van omgeving en een beetje beweging kunnen wonderen doen voor je motivatie. Wandelen in de natuur— in tegenstelling tot een drukke stadsstraat—kan bijzonder voordelig zijn.

Een studie uit 2013 gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine ontdekte dat een kilometer wandelen door een park hersenvermoeidheid vermindert.3 In de natuur zijn biedt een kalmerend effect dat de hersenen verjongt—wat je kan helpen om gemotiveerd te raken om een lastige taak aan te pakken.

Dus in plaats van door een drukke straat te wandelen, ga naar het park of een botanische tuin. Omgeven zijn door de natuur kan de mentale ontsnapping bieden die je nodig hebt om terug te keren naar je project en je meer gemotiveerd te voelen dan eerst.

Wat te Doen als Je Geen Motivatie Hebt

Koppel een Vervelende Taak aan Iets Wat Je Leuk Vindt

Je emoties spelen een grote rol in je motivatieniveau. Als je verdrietig, verveeld, eenzaam of angstig bent, zal je verlangen om een uitdagende taak aan te pakken of een saaie klus af te maken, afnemen.

! Verhoog je stemming

Verhoog je stemming door wat plezier toe te voegen aan iets waar je geen zin in hebt. Je zult je gelukkiger voelen en je kijkt misschien zelfs uit naar de taak als deze regelmatig wordt gecombineerd met iets leuks.

Hier zijn wat voorbeelden:

  • Luister naar muziek terwijl je rent.
  • Bel een vriend(in) en klets terwijl je het huis schoonmaakt.
  • Steek een geurkaars aan terwijl je aan je computer werkt.
  • Huur een luxe auto als je op zakenreis gaat.
  • Nodig een vriend(in) uit om samen boodschappen te doen.
  • Zet je favoriete programma op terwijl je de was vouwt.

Zorg er wel voor dat je plezier je prestaties niet in de weg staat. Bijvoorbeeld, tv kijken tijdens het schrijven van een werkstuk kan je afleiden en je nog meer vertragen. Of praten met een vriend(in) terwijl je schoonmaakt kan zo afleidend zijn dat je niet meer op je werk kunt letten.

Beheer je takenlijst

Het is lastig om gemotiveerd te blijven als je takenlijst overweldigend is. Als je het gevoel hebt dat het onmogelijk is om alles gedaan te krijgen, probeer je misschien niets te doen.

Houd er rekening mee dat de meeste mensen onderschatten hoe lang iets hen kost. En als ze het niet op tijd af krijgen, zien ze zichzelf misschien als lui of inefficiënt. Dit kan averechts werken door hun motivatie te verminderen, wat het nog moeilijker maakt om dingen gedaan te krijgen.

Neem een kijkje op je takenlijst en bepaal of deze te lang is. Zo ja, schrap taken die niet essentieel zijn.

Kijk of andere taken naar een andere dag verplaatst kunnen worden. Prioriteer de belangrijkste dingen op de lijst en zet die bovenaan.

Je zult merken dat een kleine verandering in je takenlijst – of de manier waarop je naar je takenlijst kijkt – je kan helpen je taken als beter beheersbaar te zien. Hierdoor voel je je misschien meer gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Wat te Doen als Je Geen Motivatie Hebt

Oefen Zelfzorg

Je zult worstelen met motivatie zolang je niet goed voor jezelf zorgt. Slaaptekort, een slecht dieet en gebrek aan vrije tijd zijn slechts enkele dingen die het doorploeteren van de dag moeilijker maken dan ooit.

Maak een gezond zelfzorgplan dat je in staat stelt om voor je geest en lichaam te zorgen:

  • Regelmatig sporten.
  • Voldoende slapen.
  • Water drinken en een gezond dieet volgen.
  • Tijd maken voor ontspanning en plezier.
  • Gezonde copingvaardigheden gebruiken om met stress om te gaan.
  • Ongezonde gewoontes vermijden, zoals te veel eten en te veel alcohol drinken.

Beloon jezelf voor je inspanningen

Bedenk een kleine beloning voor jezelf die je kunt verdienen voor je harde werk. Je zult merken dat je je, door je op de beloning te concentreren, gemotiveerder voelt om je doelen te bereiken.

Bijvoorbeeld, als je een lang werkstuk moet schrijven voor de klas, kun je het op verschillende manieren aanpakken:

  • Schrijf 500 woorden en neem dan een pauze van 10 minuten.
  • Eet een stukje chocolade na 30 minuten werken.
  • Schrijf elke dag één pagina en herinner jezelf eraan dat je, als je klaar bent, vrije tijd hebt om te doen wat je wilt.
  • Werk 20 minuten en besteed dan 5 minuten aan het checken van sociale media.
  • Als je het werkstuk af hebt, gun jezelf dan een uitje met vrienden.

Overweeg of je waarschijnlijk meer gemotiveerd zult zijn door kleinere, frequentere beloningen of een grotere beloning voor een volledige klus. Je wilt misschien experimenteren met een paar verschillende strategieën totdat je een aanpak vindt die het beste voor je werkt.

Zorg er echter voor dat je beloningen je inspanningen niet ondermijnen. Je harde werk in de sportschool belonen met een zoete traktatie kan contraproductief zijn. En contraproductieve slechte gewoonten zullen je motivatie op de lange termijn verminderen.

Wat te Doen als Je Geen Motivatie Hebt

Zoek Professionele Hulp

Als je motivatie langer dan twee weken laag blijft, zoek dan professionele hulp. Je wilt ook hulp zoeken als je gebrek aan motivatie je dagelijks functioneren beïnvloedt. Bijvoorbeeld, als je niet in staat bent om naar het werk te gaan, je prestaties op het werk lijden, of als je niet gemotiveerd kunt raken om het huis te verlaten, kan dit een teken zijn van iets ernstigers.

Maak een afspraak met je arts. Je arts wil misschien lichamelijke gezondheidsproblemen uitsluiten die je energie of stemming kunnen beïnvloeden.

Je arts kan je ook doorverwijzen naar een geestelijk gezondheidsprofessional om te bepalen of je gebrek aan motivatie verband kan houden met een psychische aandoening, zoals depressie. Zo ja, dan kan de behandeling therapie, medicatie of een combinatie van beide omvatten. Je kunt ook overwegen om een online therapieprogramma te volgen om eventuele onderliggende problemen aan te pakken en je gebrek aan motivatie aan te pakken.

Oorzaken van Gebrek aan Motivatie

Soms kan een gebrek aan motivatie het probleem zijn. Andere keren is het slechts een symptoom van een groter probleem.

Bijvoorbeeld, als je perfectionistisch bent, kan je gebrek aan motivatie voortkomen uit de angst dat je een taak niet foutloos zult voltooien. Totdat je deze behoefte aan perfectie aanpakt, zal je motivatie waarschijnlijk niet toenemen.

Andere keren kan je gebrek aan motivatie ervoor zorgen dat je uitstelt. En hoe meer je uitstelt, hoe minder gemotiveerd je je voelt. In dit geval kan het verbeteren van je motivatie om aan het werk te gaan je helpen om je beter te voelen en beter te presteren.

Dus het is belangrijk om even stil te staan bij waarom je misschien moeite hebt om jezelf te motiveren. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen voor een gebrek aan motivatie:

  • Vermijden van ongemak. Of je nu verveling wilt vermijden bij een saaie taak, of frustratie probeert te ontlopen door een uitdagende opgave te vermijden, soms komt een gebrek aan motivatie voort uit de wens om oncomfortabele gevoelens uit de weg te gaan.
  • Zelftwijfel. Als je denkt dat je iets niet kunt, of ervan overtuigd bent dat je de stress niet aankunt die bij een bepaalde taak hoort, zul je waarschijnlijk moeite hebben om te beginnen.
  • Te veel hooi op je vork. Als je veel aan je hoofd hebt, kun je je overweldigd voelen. En dit gevoel kan je motivatie ondermijnen.
  • Gebrek aan toewijding aan een doel. Een taak op je nemen omdat je je verplicht voelt, of een voornemen doen vanwege groepsdruk, betekent misschien dat je hart er niet echt in ligt. En als je niet toegewijd bent aan je doel, zul je waarschijnlijk geen actie ondernemen.
  • Mentale gezondheidsproblemen. Een gebrek aan motivatie is een veelvoorkomend symptoom van depressie. Het kan ook verbonden zijn aan andere mentale aandoeningen, zoals angst. Het is dus belangrijk om te overwegen of je mentale gezondheid je motivatieniveau beïnvloedt.

Dit zijn slechts enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen soms een gebrek aan motivatie ervaren. Het kan zijn dat jouw gebrek aan motivatie voortkomt uit andere kwesties, zoals de angst voor wat anderen denken of een verlangen om iedereen te plezieren. Denk dus goed na over de onderliggende gedachten en gevoelens die jouw drive beïnvloeden.

Een bemoedigend Woord speciaal voor jou

Onthoud dat iedereen soms worstelt met motivatieproblemen. Hoe je ermee omgaat, is wat telt. Wees aardig voor jezelf, experimenteer met verschillende strategieën die je motivatie kunnen verhogen, en vraag om hulp als je die nodig hebt. Je bent niet alleen op deze reis; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, op zoek naar onze drijfveren en successen.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Breines JG, Chen S. Self-compassion increases self-improvement motivationPersonality and Social Psychology Bulletin. 2012;38(9):1133-1143. doi:10.1177/0146167212445599
  2. Macbeth A, Gumley A. Exploring compassion: A meta-analysis of the association between self-compassion and psychopathologyClinical Psychology Review. 2012;32(6):545-552. doi:10.1016/j.cpr.2012.06.003
  3. Aspinall P, Mavros P, Coyne R, Roe J. The urban brain: Analysing outdoor physical activity with mobile EEGBritish Journal of Sports Medicine. 2013;49(4):272-276. doi:10.1136/bjsports-2012-091877

Veelgestelde vragen

Wat zijn de hoofdoorzaken van een gebrek aan motivatie?

Een gebrek aan motivatie kan voortkomen uit het vermijden van ongemak, zelftwijfel, te veel verantwoordelijkheden, gebrek aan toewijding aan een doel, en mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst.

Hoe kan ik mijn motivatie verbeteren?

Het verbeteren van motivatie begint met zelfzorg, het herkennen en aanpakken van onderliggende problemen zoals mentale gezondheid, en het ontwikkelen van praktische strategieën om doelen haalbaar en inspirerend te maken.

Wat moet ik doen als zelfhulp niet werkt?

Als zelfhulpstrategieën niet helpen om je motivatie te verbeteren, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Dit kan inzichten bieden in onderliggende problemen en gepersonaliseerde strategieën aanreiken.

]]>
De 7 Principes Van Erkenning Zoeken: Tussen Authenticiteit En Egoïsme https://www.goodfeeling.nl/de-psychologie-van-erkenning-zoeken-tussen-authenticiteit-en-egoisme/ Mon, 20 Nov 2023 09:28:33 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=28612 #1. We zoeken allemaal erkenning

We hebben allemaal een diep verlangen om gewaardeerd en erkend te worden voor het goede dat we doen. Dit is heel menselijk. Denk maar aan hoe fijn het voelt als iemand je bedankt voor hulp, of als je een compliment krijgt voor hard werken.

Voorbeeld: Een vriend bedankt je enthousiast nadat je hem geholpen hebt met verhuizen. Dat voelt goed.

#2. Erkenning geeft zelfbevestiging

Wanneer anderen ons erkennen, bevestigt dat ons gevoel van eigenwaarde. Het laat zien dat we ertoe doen en het verschil kunnen maken voor anderen. Dat is belangrijk voor een gezond zelfbeeld.

Voorbeeld: Je krijgt een bonus op je werk voor je harde werk. Dat sterkt je gevoel dat je een waardevolle bijdrage levert.

#3. Maar erkenning kan ook egocentrisch worden

Te veel focus op erkenning krijgen kan echter ontaarden in egocentrisme. Dan draait alles om jezelf in plaats van om het helpen van anderen. Doe ik dit voor mezelf of voor de ander? Die vraag is belangrijk.

Voorbeeld: Iemand die voortdurend op social media pronkt met goede daden. Dat wordt snel egoïstisch.

#4. Anoniem helpen toont oprechte intenties

Een manier om je intenties te testen is je af te vragen: zou ik dit ook anoniem doen? Als je alleen de ander wilt helpen, maakt het niet uit of je erkenning krijgt.

Voorbeeld: Anoniem doneren aan een goed doel in plaats van met naamsvermelding.

#5. Wees mild voor jezelf en anderen

Erkenning wil je graag, dat is menselijk. Maar probeer het evenwicht te bewaren, en oordeel niet te snel over jezelf of anderen.

Voorbeeld: Iemand deelt een goede daad om likes te krijgen. Oordeel niet, maar zoek zelf naar authenticiteit.

#6. Authenticiteit begint bij jezelf

Uiteindelijk gaat het om innerlijke authenticiteit. Doe ik dit vanuit een oprechte wens om het goede te doen, of voor mijn ego? Stel jezelf die vraag.

Voorbeeld: Vraag je af waarom je vrijwilligerswerk doet of geld doneert. Wat drijft je?

#7. Leef vanuit je hart

Als je vanuit een open hart leeft, zonder te veel bezorgd te zijn over hoe anderen je zien, ben je het meest authentiek. Daar gaat het uiteindelijk om.

Voorbeeld: Help iemand simpelweg omdat die hulp nodig heeft, niet voor de waardering. Dat is liefdevol handelen.

Bronnen:

Wat denk jij hiervan? Zie jij jezelf terug in deze dynamiek tussen erkenning zoeken en authenticiteit? Ik hoor graag jouw gedachten.

]]>
Standvastigheid: Een Gids voor Mannen om Kracht en Moed te Cultiveren https://www.goodfeeling.nl/standvastigheid/ Wed, 21 Jun 2023 11:14:32 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=18561 Het belang van vastberadenheid en standvastigheid in je leven is groot, dus lees dit artikel aandachtig!

Om succesvol te zijn, moet je zo sterk zijn als een eik. Je moet je mannetje staan als dat nodig is en durven nee zeggen wanneer het tijd is om nee te zeggen en dat ook menen. Dit vraagt om een bepaalde vorm van vastberadenheid. Maar zodra je dit onder de knie hebt, is het geen koppigheid meer, maar kracht. Het is de kracht van karakter, het vermogen om je voet bij stuk te houden.

Deze vaardigheid moet je ontwikkelen, onder andere door eerlijk te zijn. Op die manier neem je je plaats in de wereld in als een fatsoenlijk persoon en een goede burger en speel je het spel van het leven goed. Je staat rechtop, met je schouders naar achteren.

Alsof de wereld een slagveld is met uitdagingen van alle kanten: de druk van de maatschappij, de onvoorspelbare natuur, je eigen innerlijke demonen en onwetendheid en de onzekere toekomst. Dit is allemaal jouw verantwoordelijkheid en je kan ervoor kiezen om je te verstoppen, bang te zijn, jezelf als slachtoffer te zien en bitter en cynisch te worden. Dat is begrijpelijk, want het kan pijnlijk zijn.

Of je kan je omdraaien en zeggen: “Kom maar op, ik ben sterker dan deze uitdaging.” Dit is wat ik ontdekte door naar de donkerste dingen te kijken die ik kon bedenken. Ik keek niet alleen naar de gruwelijkheden van Auschwitz en de Goelag, maar ook naar persoonlijke problemen. Ik was vooral geïnteresseerd in de mensen die de vreselijke daden uitvoerden die de totalitaire regimes van hen eisten.

Mensen die ik zag in het boek “Ordinary Men”, waarin een politiebataljon in Polen werd getraind om onschuldige vrouwen te executeren. Het kost veel training om jezelf zover te krijgen. Aan het einde van zo’n training ben je niet meer dezelfde persoon. Het is behoorlijk gruwelijk, dat kan ik je vertellen.

Ik probeerde me voor te stellen hoe het zou zijn om zo’n persoon te zijn. Want dat zijn wij, op een bepaalde manier. Maar ik wilde ook weten hoe het zou zijn om juist niet zo’n persoon te zijn, om te weigeren om dat te doen, om er niet aan deel te nemen. Wat ik ontdekte door deze totalitaire neiging persoonlijk te maken, was dat er meer in ons zit dan in de horror.

We hebben de mogelijkheid in ons om het kwaad en de duisternis te overwinnen, als we de moed, de waarheid, de bekwaamheid en de bereidheid hebben om de dingen recht te zetten. En het is interessant, want het bevestigde een oude uitspraak van Carl Jung die ik las: “Wat je het meest wilt vinden, zal gevonden worden waar je het minst wilt kijken. Dit betekent dat als je bereid bent om je om te draaien, rechtop te staan en de duisternis recht

in de ogen te kijken, je het helderste licht zult ontdekken. En dan is het niet alleen iets dat het ontdekken waard is, want er zal altijd verschrikkelijke duisternis in je leven zijn die je cynisch en bitter kan maken. Misschien kijk je er gewoon niet genoeg naar, want als je er genoeg naar zou kijken en niet zou wegkruipen en alles zou inzetten wat je in je hebt, zou je ontdekken dat er meer aan jou is dan aan de horror.

Leren van het voorbeeld van anderen

Ik zag hoe mijn schoonvader standvastig bleef toen mijn schoonmoeder zo’n vijftien of twintig jaar geleden een vorm van dementie ontwikkelde. Het was een degeneratieve neurologische ziekte, vergelijkbaar met Alzheimer. Het is een van die vreselijke ziekten waarbij je iemand voor je ogen ziet aftakelen, een langzame, pijnlijke dood.

Maar hij bleef standvastig, kan ik je vertellen en hij speelde een beetje de clown, vooral om mensen te vermaken, maar hij was geen dwaas. Ik had altijd bewondering voor hem en mocht hem graag en gelukkig was dat wederzijds.

Hij was vaak weg met zijn vrienden in het noorden van Groningen en was daardoor niet veel thuis, omdat hij veel werkte. Hij was een soort feestbeest in de stad, maar tevens een goede zakenman en een goed mens.

Toen werd zijn vrouw ziek en verhuisden ze naar een andere stad, waar hij voor haar zorgde gedurende zo’n vijftien jaar. Onvoorstelbaar. Naarmate ze verder achteruitging, verlangde ze steeds sterker naar zijn aanwezigheid. Zelfs toen ze bijna helemaal zichzelf niet meer was, lichtte ze op zodra hij de kamer binnenkwam.

Hij zorgde voor haar tot enkele weken voor haar dood, toen ze uiteindelijk naar een verzorgingstehuis moest omdat hij niet meer in staat was haar uit haar stoel op te tillen. We hadden veel contact met hem, omdat we probeerden hem te helpen omgaan met de situatie en ervoor te zorgen dat het geen ondraaglijke hel voor hen beiden zou worden.

We hadden borden opgehangen in het huis om haar te vertellen wanneer hij wegging, zodat ze wist waar hij was en er waren opnames in de badkamer zodat ze wist wat ze moest doen als ze naar de badkamer ging. We probeerden alles te doen om deze ongelooflijk verschrikkelijke ervaring draaglijk te maken.

En hij deed met alles mee en klaagde er niet over. Hij deed wat hij kon. Het was geen pretje, dat kan ik je vertellen, maar het was ook geen hel. En toen waren we daar allemaal rond haar sterfbed en het gezin kon behoorlijk goed met elkaar overweg. Geen familieruzie tijdens de dood van moeder. Dat was best prettig. En toen overleed ze. En dat was dat.

Maar het was niet alleen dat

Omdat het gezin op een waardige en eerlijke manier met deze tragedie omging, werden ze hechter. Ze hadden meer respect voor hun vader en trokken allemaal meer met elkaar op. En dat was een goed voorbeeld van hoe je op zijn minst een zekere mate van licht uit de duisternis kunt halen, zelfs op persoonlijk niveau. Het is de moeite waard om jezelf af te vragen of je misschien dingen doet die dwaas zijn en die je eigenlijk niet wilt. Kies een doel dat de moeite waard is, een doel waarmee je jezelf verbetert.

Omring jezelf met mensen die er ook zo over denken, die je succes vieren en teleurgesteld zijn als je faalt. Vergelijk jezelf met wat je gisteren bereikt hebt, niet met wat anderen vandaag bereikt hebben. Zorg ervoor dat je eigen leven op orde is, zodat je niet de wereld vervloekt als de dingen in de war zijn en het misschien jouw schuld is.

Probeer iets betekenisvols na te streven en je best te doen om de waarheid te spreken. Dat alles. En kijk wat er gebeurt. Wie denk je wel niet dat je bent? Je denkt misschien dat je een soort van wonderbaarlijk verschijnsel bent. Maar we bestaan al drie-en-een-half miljard jaar. Elk van je voorouders is succesvol voortgeplant.

En hier sta je tegen alle mogelijke kansen in deze wereld, die half hel en half bitterheid, tirannie en kwaadwillend is. En toch weet jij alleen wat er in jou zit, dit vermogen voor bewustzijn en het vermogen om potentieel om te zetten in iets goeds. Dat zijn wij, man. Dat is het ons verhaal. Het individu als hoeksteen van de samenleving. Een nieuw verhaal vertelt zich maar nu met jou in de hoofdrol.


]]>
Hoe Emotionele Intelligentie Je Leven Kan Veranderen En Succes Garanderen https://www.goodfeeling.nl/onderzoek-naar-emotionele-intelligentie-test/ Tue, 21 Dec 2021 10:23:25 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=2201 Kennis van de eigen emoties, zelfbewustzijn, een gevoel herkennen op het moment dat het een rol speelt. 

Emotionele intelligentie testVoordat je de emotionele intelligentietest gaat doen lees eerst dit artikel eerst. Mensen met een grotere sensitiviteit inzake hun gevoelens zijn betere managers van hun leven dan mensen die het hieraan mankeert. Zij beslissen bijvoorbeeld beter welke baan te kiezen of welke partner ze moeten trouwen. Psychoanalytici hebben deze capaciteit het “observerend ego” genoemd. In psychotherapie wordt deze factor vooral versterkt. Zij kunnen gevoelens zodanig hanteren dat ze positief bijdragen aan het leven.

Mensen die er niet goed in slagen gevoelens van overmatige angst, depressie en irritatie af te weren hebben veel minder energie ter beschikking voor productieve doelen. We “managen” onze stemming en gevoelens op diverse manieren: door het lezen van een roman, het kijken naar een televisieprogramma, door sportbeoefening, of door het tot ons nemen van genotmiddelen.

Emotionele zelfcontrole en uitstel van impulsen maakt mensen productiever in hetgeen ze ondernemen.

Emotionele intelligentie testIn een experiment kregen vierjarige kinderen de volgende keuze: zij konden nu een marshmallow opeten of wachten tot de groepsleider een boodschap had gedaan en er dan twee krijgen. Geen van allen hadden ooit een EQ test gedaan.

Degenen die 15 tot 20 minuten konden wachten en zichzelf vaak hielpen door hun ogen met hun handen te bedekken om al dit lekkers niet steeds te hoeven zien, bleken na de middelbare school uitblinkers te zijn. In sociaal opzicht waren ze vaardiger, effectiever, assertiever en beter bestand tegen de frustraties van het leven dan een grote groep van de marshmallow eters die niet kon wachten. Ze waren minder neurotisch, gek op uitdagingen en betrouwbaar.

Ze konden nog steeds uitstel van bevrediging met het oog op een bepaald doel verdragen.

Met het oog op opvoeding liggen hier wel praktische feiten. Bijvoorbeeld uitstel van impuls bevrediging en het goed beoordelen van een sociale situatie kunnen dus worden aangeleerd.

De ontwikkelingspsycholoog Walter Mischel, die de bovengenoemde studie met de marsmallows uitvoerde, stelt dat “doelgericht jezelf opgelegde uitstel van bevrediging” waarschijnlijk de essentie is van emotionele zelfregulatie. Dit kunnen we dus ook onze kinderen proberen bij te brengen.

Lees ook: Dossier: Het Belang Van Emotionele Intelligentie (Incl. Citaten)

Het herkennen van emotionele intelligentie in anderen.

Mensen die beter in de gaten hebben welke subtiele sociale signalen aangeven wat een ander nodig heeft, maakt hen betere leraren of verkopers. Het ontstaan van gebrekkige empathie wordt meestal geplaatst in de relatie tussen moeder (verzorger) en kind, in de eerste kinderjaren beginnend vanaf acht maanden. Er zijn opvoeders die systematisch bepaalde gevoelens van hun peuters en kleuters negeren en daarmee niet juist reageren.

De ontwikkeling van psychologische experimenten zoals onze EQ test hebben het belang van responsiviteit van de opvoeder aangetoond. In “ontdekkende psychotherapie” wordt via het proces”correctieve” emotionele ervaring met name op dit punt vaak verbetering aangebracht in de belevingswereld van de persoon.

Wat is Emotionele Intelligentie test eigenlijk?

Emotionele intelligentie test

De term “Emotionele Intelligentie”, voor het eerst bedacht door de psychologen Mayer en Salovey (1990), verwijst naar iemands vermogen om emotionele informatie nauwkeurig en effectief waar te nemen, te verwerken en te reguleren, zowel bij zichzelf als bij anderen, en om deze informatie te gebruiken om je denken en handelen te sturen en dat van anderen te beïnvloeden.

Emotionele intelligentie kan ons op weg helpen naar een vervuld en gelukkig leven door een kader aan te reiken waarmee we normen van intelligentie kunnen toepassen op emotionele reacties en kunnen begrijpen dat deze reacties logisch consistent of inconsistent kunnen zijn met bepaalde overtuigingen over emotie. 

Naarmate de werkplek zich ontwikkelt, groeit ook de hoeveelheid onderzoek die ondersteunt dat mensen (van stagiaires tot managers) met een hogere EQ beter toegerust zijn om in teams samen te werken op de werkvloer:

  • beter met verandering om te gaan
  • beter met stress om te gaan
  • efficiënter de bedrijfsdoelen na te streven

Goleman (1995) onderkende vijf verschillende categorieën van vaardigheden die de belangrijkste kenmerken van EQ vormen en stelde voor dat, in tegenstelling tot iemands intelligentiequotiënt (IQ), deze categorale vaardigheden geleerd kunnen worden waar ze afwezig zijn en verbeterd kunnen worden waar ze aanwezig zijn.

Lees ook: Dossier: Het Belang Van Emotionele Intelligentie (Incl. Citaten)

Zo is EQ, in tegenstelling tot zijn relatief vaste neefje, IQ, een dynamisch aspect van iemands psyche en omvat het gedragskenmerken die, wanneer eraan gewerkt wordt, belangrijke voordelen kunnen opleveren, van persoonlijk geluk en welzijn tot verhoogd succes in een professionele context.
Bron: https://positivepsychology.com/importance-of-emotional-intelligence/ 

Veelgestelde Vragen

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheersen.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk op de werkplek?

Emotionele intelligentie helpt bij effectieve communicatie, stressmanagement en samenwerking, wat leidt tot betere werkprestaties.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Je kunt emotionele intelligentie verbeteren door zelfreflectie, empathie te oefenen, feedback te zoeken en stressbeheersingstechnieken te leren.

Wat zijn de vijf belangrijkste componenten van emotionele intelligentie?

De vijf belangrijkste componenten zijn zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie, empathie en sociale vaardigheden.

Is emotionele intelligentie aangeboren of aangeleerd?

Emotionele intelligentie is deels aangeboren, maar kan door training en oefening aanzienlijk worden verbeterd.

]]>