eiwitten – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl Holistic Lifestyle Magazine Thu, 01 Aug 2024 21:26:12 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://www.goodfeeling.nl/wp-content/uploads/2023/07/cropped-Favicon-2023-2-32x32.png eiwitten – GoodFeeling https://www.goodfeeling.nl 32 32 Dit Zijn De 4 Redenen Waarom Keto Zo Goed Werkt (Ook Voor Jou) https://www.goodfeeling.nl/dit-zijn-de-4-redenen-waarom-keto-zo-goed-werkt-ook-voor-jou/ Thu, 01 Aug 2024 21:26:12 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=42095 Er zijn vier goede redenen waarom keto zo goed werkt. Hier zijn ze:

1. Beperking van Junkfood

Als je overstapt op keto, wat betekent dat je bijna alle koolhydraten uit je dieet schrapt, worden je opties voor junkfood sterk verminderd. De meeste mensen worden zwaarder en blijven dat door veel junkfood te eten. Denk aan pizza, ijs, koekjes, taarten, snoep, pasta en frisdrank. Al deze voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten. Als je zegt dat je keto volgt, blijkt dat het voedsel dat je mag eten, niets van dit alles is.

2. Vermindering van Calorierijke Snacks

Het echte probleem met junkfood is dat het zo lekker en calorierijk is dat je er veel van zult eten. Dit zorgt ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, wat leidt tot gewichtstoename. Als je overstapt op keto, wat eet je dan nog? Kipfilet, olijfolie, noten en vette vleessoorten. Hoeveel van dat alles kun je eten voordat je je dagelijkse calorie-inname overschrijdt?

3. Gezondere Alternatieven

Op een keto-dieet ligt de nadruk op gezonde vetten en eiwitten zoals kipfilet, olijfolie, noten en vette vleessoorten. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen voedzaam, maar ook vullend, waardoor je minder snel te veel eet. Het is moeilijker om te veel calorieën binnen te krijgen met gezonde vetten en eiwitten in vergelijking met koolhydraatrijke junkfood.

4. Stabielere Bloedsuikerspiegel

Deze voedingsmiddelen helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomen de energiedipjes die vaak volgen op het eten van suikerrijke voedingsmiddelen. Hierdoor voel je je langer verzadigd en heb je minder snel de neiging om tussendoor te snacken, wat bijdraagt aan gewichtsverlies en een betere algehele gezondheid.

Veelgestelde vragen

Waarom helpt keto bij het vermijden van junkfood?

Keto beperkt bijna alle koolhydraten, wat je opties voor junkfood sterk vermindert. Hierdoor eet je gezonder en vermijd je calorierijke snacks.

Hoe helpt keto bij gewichtsverlies?

Door te focussen op gezonde vetten en eiwitten, krijg je minder calorieën binnen dan met koolhydraatrijke junkfood. Dit helpt je om gewicht te verliezen.

Wat zijn de voordelen van een stabielere bloedsuikerspiegel op keto?

Een stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt energiedipjes en hongeraanvallen, waardoor je minder snel geneigd bent om tussendoor te snacken.

Zijn keto-snacks gezonder dan traditionele snacks?

Ja, keto-snacks bevatten meestal gezonde vetten en eiwitten die voedzamer en meer een vol gevoel geven zijn dan koolhydraatrijke junkfood.

]]>
Hoeveel Eiwitten Moet Je Eigenlijk Eten? Feiten, Mythen En Adviezen Voor Iedereen https://www.goodfeeling.nl/hoeveel-eiwitten-moet-je-eigenlijk-eten-feiten-mythen-en-adviezen-voor-iedereen/ Sat, 13 Jul 2024 21:27:35 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=42289 ‘Neem je wel voldoende eiwitten?’ is waarschijnlijk een van de meest voorkomende vragen die nieuwe sportschoolbezoekers stellen wanneer ze proberen de wereld van beweging en gezond eten te begrijpen.

Je zult verschillende antwoorden horen, afhankelijk van wie je het vraagt, variërend van “Je moet zes maaltijden per dag eten om spiergroei te stimuleren” tot “Neem geen eiwitsupplementen, ze zijn slecht voor je”.

Dit artikel gaat alles over eiwitten voor je verduidelijken; het sluit enigszins aan op een eerder artikel getiteld Begrijp eiwitpoeder: veiligheid, doseringen, toepassingen. Een uitgebreide gids voor het voedingssupplement.

Aanbevolen eiwitinname

Aanbevolen eiwitinname is zeker een controversieel onderwerp en een dat de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan. Momenteel varieert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor eiwitinname op basis van het fysieke activiteitenniveau van een individu.

Naarmate de fysieke activiteit van een individu toeneemt, zou hun voedingsinname ook moeten toenemen; dit komt door verhoogde snelheid van aminozuur/eiwitmetabolisme tijdens inspanning en schade aan spierweefsel veroorzaakt door inspanning. Hier zijn de huidige dagelijkse aanbevolen bereiken volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Vereniging van Sportvoedingsdeskundigen (ISSN).

  • Algemene bevolking – 0,8-1,0 g/kg lichaamsgewicht
  • Fysiek actieve persoon – 1,0-1,5 g/kg lichaamsgewicht
  • Kracht-/weerstandstraining individu – 1,5-2,0 g/kg lichaamsgewicht

Hoe worden deze waarden berekend?

Eiwitaanbevelingen zijn gebaseerd op meting van stikstofbalans en het gebruik van aminozuurtracers. Stikstof is het fundamentele bestanddeel van aminozuren, die worden beschouwd als de bouwstenen van eiwitten.

Meting van stikstofbalans houdt in dat de totale hoeveelheid geconsumeerde stikstof wordt bijgehouden versus de hoeveelheid die wordt uitgescheiden; wanneer een individu in stikstofbalans is, wordt aangenomen dat ze een gelijke hoeveelheid stikstof consumeren en uitscheiden, waardoor hun voedingsinname aan de voedingsbehoeften voldoet.

Eiwitconsumptie en nierfunctie

Een van de veelvoorkomende dingen die je in de media zult horen, is dat een hoge eiwitconsumptie nierfalen veroorzaakt, naar verluidt vanwege de verhoogde druk op het glomerulaire druk- en filtratiesysteem. Het onderzoek dat deze problemen citeerde, werd uitgevoerd bij individuen die al een nieraandoening hadden, en de conclusies werden doorgetrokken naar gezonde individuen. Er is sindsdien veel onderzoek gedaan bij gezonde individuen en niets is bewezen.

Eiwitconsumptie en calcium

Een andere veelvoorkomende opvatting is dat een hoge eiwitconsumptie de calciumretentie beïnvloedt, wat iemand vatbaar zou kunnen maken voor osteoporose. Dit is wederom geëxtrapoleerd uit studies met kleine steekproeven en methodologische fouten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het fosfaatgehalte van voedingsmiddelen beschermend werkt tegen botresorptie.

Eiwittiming

Een ander onderwerp dat veel aandacht krijgt met betrekking tot eiwitinname is timing, vooral voor sporters die gefocust zijn op prestaties of lichaamssamenstelling. Er is overeenstemming dat eiwittiming essentieel is voor herstel, het induceren van hypertrofie, glycogeensynthese en mogelijk het behoud van een goede immuunfunctie.

Het doel van dit artikel is niet om een gedetailleerde analyse van pre-, intra- en post-workout eiwittiming en hoeveelheden te geven – dat zou een ander artikel op zich zijn!

Vertakte-keten aminozuren

De vertakte-keten aminozuren (BCAA’s) zijn drie van de negen essentiële aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek heeft de voordelen van BCAA’s op de spiereiwitsynthese aangetoond, wat heeft geleid tot de populariteit van een reeks BCAA-supplementen.

De voordelen en toepasbaarheid van een BCAA-supplement hangen af van de trainingsgewoonten en voedingspatronen van een individu, samen met andere factoren. Voor individuen die een eiwitarm dieet volgen, kan BCAA-suppletie voordelig zijn bij het bevorderen van spierbehoud en -groei; deze suppletie kan tijdens of na de training plaatsvinden. Voor individuen met een al hoge eiwitinname (>1,5 g/kg/dag) is suppletie echter ineffectief gebleken vanwege een al hoog BCAA-gehalte uit volwaardige voedingsbronnen.

Veelgestelde vragen

Wat is de aanbevolen eiwitinname voor een gemiddeld persoon?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de algemene bevolking is 0,8-1,0 g eiwit per kg lichaamsgewicht. Actieve mensen hebben meer nodig.

Kunnen eiwitsupplementen schadelijk zijn voor de nieren?

Eiwitsupplementen zijn over het algemeen veilig voor gezonde mensen. Problemen ontstaan vooral bij mensen met bestaande nieraandoeningen.

Wat zijn BCAA’s en waarom zijn ze belangrijk?

BCAA’s, of vertakte-keten aminozuren, zijn essentieel voor spiereiwitsynthese. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met een lage eiwitinname.

Geraadpleegde bronnen:

]]>
Oesterzwammen: Geschiedenis, Herkomst, Gebruik In De Keuken + 3 Recepten https://www.goodfeeling.nl/oesterzwammen-geschiedenis-herkomst-gebruik-in-de-keuken-3-recepten/ Sun, 02 Jun 2024 23:21:59 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=32941 Oesterzwammen zijn een veelzijdige en voedzame paddenstoel die al eeuwenlang worden gecultiveerd en gegeten. Met hun unieke smaak, textuur en gezondheidsvoordelen zijn ze een geliefde keuze in keukens over de gehele wereld.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Oesterzwammen hebben een lange geschiedenis en worden al duizenden jaren gecultiveerd.
  2. Ze zijn afkomstig uit Oost-Azië, maar worden nu overal ter wereld gekweekt.
  3. Oesterzwammen zijn een rijke bron van voedingsstoffen, inclusief eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
  4. Ze hebben een unieke smaak en textuur die ze geschikt maken voor vele gerechten.
  5. Oesterzwammen bezitten medicinale eigenschappen en worden in de traditionele geneeskunde gebruikt.

Inleiding

In de culinaire wereld zijn paddenstoelen een gewaardeerde bron van smaak, textuur en voedingswaarde. Eén soort die steeds meer aan populariteit wint, is de oesterzwam. Deze veelzijdige paddenstoel heeft een rijke geschiedenis en is een waar smaakfeest voor fijnproevers. Van soepen tot sauzen en van vlees- tot vleesloze gerechten, de oesterzwam vult eenvoudig elke maaltijd aan met een weelde aan aroma’s en voedingsstoffen.

In dit artikel duiken we diep in de fascinerende wereld van de oesterzwam. We verkennen de geschiedenis en herkomst, de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen, en het gebruik in de keuken. Bovendien delen we drie heerlijke recepten met u, zodat u zelf kunt ervaren waarom deze paddenstoel zo geliefd is bij zoveel mensen over de hele wereld.

Geschiedenis en Herkomst

De geschiedenis van de oesterzwam gaat terug tot duizenden jaren geleden in Oost-Azië, waar deze paddenstoel voor het eerst werd gecultiveerd en geconsumeerd. In China en andere Aziatische landen was de oesterzwam al in de oudheid een belangrijk onderdeel van de traditionele geneeskunde en voeding. Oude geschriften getuigen van de medicinale toepassingen en de culinaire kwaliteiten van deze paddenstoel.

Aanvankelijk groeiden oesterzwammen in het wild op dode bomen en rottend hout, maar al snel leerden mensen ze te kweken op substraten als stro, zaagsel en andere organische materialen. Deze primitieve kweekmethoden werden in de loop der eeuwen verfijnd, wat leidde tot de ontwikkeling van gespecialiseerde kweektechnieken die vandaag de dag nog steeds worden toegepast.

“De oesterzwam is een van de meest voorkomende en gewaardeerde eetbare paddenstoelen ter wereld, met een uniek aroma en textuur die haar ideaal maken voor een breed scala aan culinaire toepassingen.” – The Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus)

Voedingswaarde en Gezondheidsvoordelen

Oesterzwammen zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook een uitstekende bron van voedingsstoffen. Ze bevatten een hoge concentratie aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Enkele belangrijke voedingsstoffen in oesterzwammen zijn vitamine D, riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), ijzer, zink en selenium.

Maar de gezondheidsvoordelen van oesterzwammen gaan verder dan alleen hun voedingswaarde. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat ze ook medicinale eigenschappen bezitten, dankzij de aanwezigheid van bioactieve verbindingen zoals polysacchariden, fenolen en terpenen. Deze verbindingen hebben onder meer antivirale, antibacteriële, antioxiderende en immuunmodulatoire effecten.

Gebruik in de Keuken

De oesterzwam is een bijzonder veelzijdige paddenstoel die in talloze gerechten kan worden gebruikt. Door zijn milde, nootachtige smaak en vleesachtige textuur is hij een uitstekende keuze voor vlees- en vleesvervangers.

In de Aziatische keuken zijn oesterzwammen al jarenlang een vaste waarde. Ze worden gebruikt in soepen, gestoofd, gebakken of als smaakmaker in gerechten met rijst of noedels. Maar ook in de westerse keuken hebben oesterzwammen snel terrein gewonnen. Ze zijn een heerlijke toevoeging aan salades, sandwiches, pizza’s en pasta’s. Ook voor vegetariërs en veganisten zijn oesterzwammen een geweldige optie om meer textuur en smaak aan hun gerechten te geven.

Recepten

Nu we de achtergrond en voordelen van de oesterzwam hebben verkend, is het tijd om onze kennis in de praktijk te brengen met enkele heerlijke recepten. Hier zijn drie smakelijke gerechten waarin de oesterzwam de absolute hoofdrol speelt:

Recept 1: Gegrilde Oesterzwammen met Knoflook en Tijm

Dit eenvoudige en smaakvolle recept brengt de natuurlijke smaak van oesterzwammen naar voren. Perfect als bijgerecht of als onderdeel van een grotere maaltijd.

Ingrediënten:

  • 500g oesterzwammen
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
  2. Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukken.
  3. In een grote kom, meng de oesterzwammen met olijfolie, knoflook, tijm, zout en peper.
  4. Leg de oesterzwammen op de grill en gril ze 5-7 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  5. Serveer direct als bijgerecht of voeg toe aan je favoriete gerecht.

Recept 2: Romige Oesterzwam Risotto

Een luxueus en troostend gerecht dat perfect is voor een diner bij kaarslicht of een speciale gelegenheid.

Ingrediënten:

  • 200g arboriorijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 200g oesterzwammen, in stukken gescheurd
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100ml droge witte wijn
  • 50g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de bouillon in een pan en houd deze warm op laag vuur.
  2. Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de oesterzwammen toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  4. Roer de rijst door het mengsel en bak deze 1-2 minuten mee, tot de rijst glazig is.
  5. Blus af met de witte wijn en roer tot de wijn bijna volledig is opgenomen.
  6. Voeg een pollepel bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig. Voeg meer bouillon toe zodra de vorige portie is opgenomen, en herhaal dit proces tot de rijst gaar en romig is (ongeveer 18-20 minuten).
  7. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Serveer direct.

Oesterzwammen

Recept 3: Oesterzwam en Groente Stir-Fry

Een snel en gezond gerecht dat ideaal is voor een doordeweekse maaltijd. Dit recept zit boordevol verse groenten en heerlijke oesterzwammen.

Ingrediënten:

  • 300g oesterzwammen, in stukken gescheurd
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 2 wortels, in dunne plakjes
  • 100g sperziebonen, schoongemaakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur.
  2. Voeg de knoflook toe en bak deze kort tot hij geurig is.
  3. Voeg de oesterzwammen toe en roerbak deze 3-4 minuten tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de paprika’s, wortels en sperziebonen toe en bak nog eens 5-7 minuten tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn.
  5. Roer de sojasaus en sesamolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  6. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer direct, bijvoorbeeld met rijst of noedels.

Conclusie

De oesterzwam is een culinaire schat die vanuit de rijke Aziatische traditie zijn weg heeft gevonden naar keukens wereldwijd. Met zijn unieke smaak, vleesachtige textuur en overvloed aan voedingsstoffen is het geen verrassing dat deze paddenstoel zoveel populariteit geniet. Van eenvoudige gerechten tot culinaire meesterwerken, de oesterzwam biedt een oneindige reeks mogelijkheden voor creatieve gerechten die zowel de smaakpapillen als het lichaam strelen.

Of u nu op zoek bent naar een smaakvolle vleesvervanger, een voedzame toevoeging aan uw maaltijden of gewoon een nieuw culinair avontuur, de oesterzwam is een must-try voor elke fijnproever. Door zijn veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen is het de perfecte keuze voor een bewuste en evenwichtige levensstijl zonder in te leveren op smaak en genot.

Veelgestelde vragen

Hoe gezond is een oesterzwam?

Oesterzwammen zijn een zeer gezonde keuze. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, riboflavine, niacine, ijzer, zink en selenium. Bovendien bevatten ze polysacchariden, fenolen en terpenen met antivirale, antibacteriële, antioxiderende en immuunmodulatoire eigenschappen.

Kan je oesterzwam helemaal eten?

Bij de bereiding van oesterzwammen kun je de meeste delen eten. Hoewel het onderste deel van het steeltje vaak wordt weggesneden, kan de rest van de paddenstoel in zijn geheel of in reepjes worden klaargemaakt, afhankelijk van het gerecht.

Waar smaakt een oesterzwam naar?

Oesterzwammen hebben een subtiele, licht nootachtige smaak die varieert van soort tot soort. De grijze oesterzwam heeft een zachte, bijna romige smaak, terwijl de gele variëteit een meer uitgesproken nootachtige smaak heeft. De roze oesterzwam heeft dan weer een licht zoete toets.

Welke oesterzwam is het lekkerst?

De smaakvoorkeur voor oesterzwammen is persoonlijk, maar de grijze oesterzwam wordt vaak geprezen om zijn aromatische, licht zoete smaak. Deze soort wordt veel gebruikt als vleesvervanger en is heerlijk in gerechten als soepen, sauzen en bij vlees- en visgerechten.

Is oesterzwam een vleesvervanger?

Ja, oesterzwammen (en paddenstoelen in het algemeen) zijn uitstekende vleesvervangers. Dankzij hun vezelachtige structuur en umamismaken, die lijken op die van vlees, zijn ze een geliefde plantaardige optie voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs. Oesterzwammen bevatten geen verzadigd vet, maar wel veel eiwitten en vezels, wat ze tot een gezonde en voedzame vleesvervanger maakt.

Kan je een oesterzwam rauw eten?

Hoewel sommige mensen genieten van de knapperige textuur van rauwe oesterzwammen, wordt over het algemeen aangeraden om ze te verhitten voordat je ze eet. Oesterzwammen bevatten de gifstof agaritine die afgebroken wordt door verhitting. Daarnaast verwijdert verhitting eventuele ziekmakende bacteriën die op de paddenstoelen aanwezig kunnen zijn.

Geraadpleegde bronnen:

]]>
Altijd Gezond Ontbijten! + Twee Ontbijt Recepten https://www.goodfeeling.nl/altijd-gezond-ontbijten/ Fri, 31 May 2024 17:21:44 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=33022 Een voedingsrijk ontbijt kan je dag gezond beginnen, je helpen focussen, je energiek houden, je drang om te snacken beheersen en je spijsvertering ondersteunen.

Wat is Precies een gezond ontbijt?

Een goed ontbijt levert veel eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Gezonde voeding geeft energie aan het lichaam en zorgt ervoor dat je de dag kunt beginnen zonder afgeleid te worden door honger. Hoewel volwaardige voedingsmiddelen ideaal zijn, grijpen drukke mensen vaak naar kant-en-klare producten voor het gemak. Bij het kiezen van commerciële of bewerkte producten, helpt het lezen van de voedingsinformatie om extra suiker, zout en vet te vermijden.

Gezonde Ontbijtproducten

Het is handig om te onthouden dat elk gezond voedsel kan werken voor het ontbijt, dus denk buiten de gebaande paden van de traditionele ontbijtgranen. Mager eiwit in de vorm van bonen, vis of kipfilet kan je ontbijtbord sieren. Verse groenten kunnen vezels, vitaminen en mineralen toevoegen aan omeletten of smoothies.

Eiwit

Eiwit moet de hoofdfocus zijn van de eerste maaltijd van de dag, met toevoegingen van volle granen, fruit en groenten, en gezonde vetten.

Eiwit is belangrijk omdat het bestaat uit individuele moleculen van aminozuren die veel essentiële functies in het lichaam vervullen. Enkele van deze functies zijn het maken van hormonen, het leveren van energie, het opbouwen en herstellen van spieren, het ondersteunen van het immuunsysteem en het behouden van de structuur van haar, nagels en huid.

Sommige aminozuren kan het lichaam zelf produceren, maar er zijn negen aminozuren die essentieel worden genoemd en alleen uit bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden verkregen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwit zijn goed voor gewichtsbeheersing omdat ze erg vullend zijn. Wanneer je langer vol blijft, is het makkelijker om van tussendoortjes af te blijven.

Eiwit in Eieren

Eén groot ei bevat ongeveer 6,2 gram eiwit. Zijn eieren goed voor je? Eieren zijn super voedzaam. Ze zijn een van de beste bronnen van hoogwaardige eiwitten en bevatten alle essentiële aminozuren die we niet zelf kunnen aanmaken.

Oudere studies suggereerden dat eieren schadelijk waren voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge cholesterolgehalte. Echter, nieuwere onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van eieren meer gezondheidsvoordelen biedt dan nadelen. Zowel eiwitten als eidooiers bevatten grote hoeveelheden vitamines A, D en B, evenals voedingsstoffen zoals zeaxanthine, choline en selenium en een gezond vetzuur genaamd linolzuur.

Onderzoek toont aan dat het eten van twee eieren per dag 10% tot 30% van de vitaminebehoefte voor volwassenen dekt. Deze kwaliteiten van eieren worden geassocieerd met positieve gezondheidsuitkomsten voor mensen in alle leeftijdsgroepen. Eiwit uit eieren kan de groei van skeletspieren ondersteunen, verlies van spiermassa voorkomen en een normale groei bij kinderen bevorderen.

Mensen zonder een geschiedenis van hoge cholesterol kunnen elke dag een of twee eieren eten als ze dat willen. Degenen met een hoog cholesterolgehalte kunnen een heel ei en twee eiwitten een paar keer per week eten.

Yoghurt

Yoghurt zit vol met eiwitten en probiotica (gezonde bacteriën voor de darmen) en kan een geweldige basis voor het ontbijt zijn. Maar het kiezen van een optie kan een uitdaging zijn, met tientallen merken, formules, smaken en variëteiten in de supermarkt.

Sommige yoghurts bevatten zoveel toegevoegde suiker, inclusief chocoladechips, koekjesstukjes en snoepjes, dat ze eigenlijk meer op een dessert lijken. Yoghurts met minder dan 10 gram suiker per portie zijn gezonder, waarbij de huidige voedingsrichtlijnen aanbevelen dat Nederlanders hun calorieën uit toegevoegde suikers beperken tot minder dan 10% van het totaal.

Gezond Ontbijtvlees

Typische ontbijtvleeswaren, zoals worstjes, spek en ham, zijn sterk bewerkt en worden geassocieerd met negatieve gezondheidsuitkomsten. Veel van deze producten zitten vol met conserveermiddelen om ze lang houdbaar te maken, evenals natrium, nitrosaminen en synthetische kleurstoffen. Ze kunnen ook veel verzadigde vetten bevatten. Het is het beste om deze ontbijtvleeswaren af en toe en in kleine hoeveelheden te eten.

Andere, natriumarme bronnen van mager eiwit zoals kipfilet, kalkoen of zelfs rosbief [niet bewerkte broodbelegversies, die hoog in natrium zijn] kunnen een gezonder alternatief zijn.

Andere Eiwitbronnen voor het Ontbijt

  • Magere melk
  • Versterkte sojamelk
  • Hüttenkäse
  • Noten en notenboters
  • Chiazaad, lijnzaad of boters gemaakt van deze zaden
  • Bonen en peulvruchten

Volkoren Granen

Een goed ontbijt bevat volkoren granen. Dit kunnen minimaal bewerkte warme granen zijn of brood gemaakt met intacte graankorrels. Volkoren granen bevatten de zemelen, het endosperm en de kiem van de korrel, die B-complex en andere vitamines, wat eiwit en vezels bevatten.

Ze raden aan om wit brood en gewone bagels te beperken, die zijn gemaakt met tarwe waarvan de buitenste delen van de korrel zijn verwijderd tijdens de verwerking en belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en B-complex vitamines missen.

Gezonde Ontbijtgranen

Een kom ontbijtgranen is een vast onderdeel van veel Nederlandse ontbijten. Goede volkoren warme granen zijn ouderwetse havermout, staal gesneden haver, boekweit, volkoren maïsmeel en quinoa.

Commerciële verpakte ontbijtgranen, favoriet bij kinderen, vereisen echter een zorgvuldige lezing van de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde.

Een gezond ontbijtgranenproduct is minimaal bewerkt en zit niet vol toegevoegde suikers, kleurstoffen, conserveermiddelen en andere componenten die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Kies voor ontbijtgranen met de minste ingrediënten en met als eerste ingrediënt 100% volkoren. Vermijd producten met meer dan 5 gram suiker per portie.

Warm of koud, vergeet niet je ontbijtgranen te combineren met melk, Griekse yoghurt, fruit, noten of zaden voor een extra boost aan eiwitten, vitamines en andere gezonde ingrediënten.

Gezonde Vetten

Vetten voegen smaak en aantrekkingskracht toe aan voedsel, en ontbijtkeuzes zijn hierop geen uitzondering. Gezonde vetten bij het ontbijt opnemen kan zorgen voor meer energie, verbeterde hartgezondheid en betere bloedsuikercontrole. Hier zijn enkele suggesties:

  • Avocado
  • Noten zoals walnoten, amandelen en pecannoten
  • Zaden zoals pompoen- of zonnebloempitten
  • Boters gemaakt van gezonde noten en zaden
  • Gerookte zalm

Fruit en Groenten

En natuurlijk mogen we fruit en groenten niet vergeten. Volgens de huidige voedingsrichtlijnen voor Nederlanders zouden volwassenen dagelijks 1½ tot 2 kopjes fruit en twee tot drie porties groenten moeten consumeren, maar dat is geen hoge eis als je bedenkt dat één portie een kleine hoeveelheid is. Bijvoorbeeld, een middelgrote appel of 1 kopje aardbeien is één portie. Veel mensen krijgen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden fruit en groenten, dus het toevoegen van een kopje fruit of groenten aan je ontbijt zal helpen dit doel te bereiken.

Bessen, mango’s, appels, ananassen, spinazie, boerenkool en selderij kunnen kleur en smaak toevoegen aan je ontbijtbord of gemakkelijk worden gemengd in een smoothie om mee te nemen onderweg.

Waarom is ontbijt zo belangrijk?

Ontbijt biedt tal van voordelen voor mensen in alle levensfasen, en het kan ook helpen bij het bereiken van bepaalde gezondheidsdoelen. Bijvoorbeeld:

  • Schoolgaande kinderen hebben gezonde voedingsstoffen nodig, inclusief een goed ontbijt, voor groei en ontwikkeling en academisch succes.
  • Werkende volwassenen profiteren van een goed ontbijt dat hen kan helpen gefocust, energiek en productief te blijven tijdens ochtenduren en vergaderingen.
  • Oudere volwassenen die kwetsbaar zijn en onbedoeld gewicht verliezen, zullen enorm profiteren van het eten van ontbijt, omdat voldoende voeding in deze leeftijdsgroep kan bijdragen aan toegenomen spierkracht en behendigheid.
  • Voor mensen die een gezond gewicht willen bereiken of behouden, kan een uitgebalanceerd ontbijt helpen door honger te voorkomen, wat kan leiden tot overeten en een overmatige calorie-inname later op de dag.
  • Ontbijt kan stabiele bloedsuikerspiegels ondersteunen voor mensen met insulinegevoeligheid.
  • Het opnemen van volkoren granen en vers fruit en groenten bij het ontbijt levert vezels die de darmgezondheid ondersteunen en constipatie kunnen voorkomen of verlichten.

Gezonde Ontbijtideeën

De principes van het mediterrane dieet kunnen worden toegepast op gezonde ontbijten en andere maaltijden. Het mediterrane dieet is geen modeverschijnsel. Het is een benadering van eten die de nadruk legt op:

  • Plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volkoren granen, bonen, noten en zaden
  • Olijfolie en het kruiden met kruiden en specerijen in plaats van verzadigd vet en natrium
  • Eiwit uit vis, eieren, bonen, peulvruchten en gevogelte in plaats van rood vlees
  • Verminderde geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en toegevoegde suiker

Het mediterrane dieet is een van de gezondste eetpatronen en wordt geassocieerd met een verlaagd risico op chronische ziekten en een verhoogde levensduur.

Probeer deze door het mediterrane dieet geïnspireerde ontbijtopties voor een geweldige start van elke dag:

  • Griekse yoghurt met honing en walnoten
  • Volkoren toast met plakjes avocado en gerookte zalm
  • Pannenkoeken met geraspte courgette
  • Een omelet met groenten zoals spinazie, tomaat en champignonplakjes
  • Hüttenkäse met bessen
  • Overnight oats met chiazaad, honing en fruit
  • Ontbijtsmoothie met melk, yoghurt, vers fruit en spinazie
  • Volkoren crêpes met vers fruit en een vleugje honing

Eenvoudige Courgettepannenkoeken

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote courgettes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden: 4 takjes verse peterselie of dille OF gedroogde kruiden: 1 theelepel
  • 1 kopje bloem voor alle doeleinden
  • Crème fraîche of Griekse yoghurt

Bereidingswijze:

  1. Rasp de courgette met de grote gaten van de rasp. Doe de geraspte courgette in een vergiet boven een gootsteen gedurende 10 tot 15 minuten om het vocht te laten uitlekken. Knijp het resterende vocht eruit.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Klop in een grote kom de eieren, zout, peper en kruiden. Voeg de bloem toe en meng.
  4. Doe porties van ¼ kopje van het courgettemengsel in de verhitte koekenpan en verspreid ze tot ronde pannenkoeken, met ruimte ertussen.
  5. Bak tot ze goudbruin zijn en draai ze om indien nodig, ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke kant.
  6. Serveer warm met crème fraîche of Griekse yoghurt.

Voedingsinformatie per pannenkoek van 10 cm zonder crème fraîche of yoghurt:

93 kcal, 10 gram koolhydraten, 5 gram vet, 3 gram eiwit.

Crêpes

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 1 tot 2 eetlepels suiker
  • 450 ml melk, verdeeld
  • 2 kopjes volkoren meel
  • 3 eetlepels olijfolie of avocado-olie (plus meer om te bakken)
  • ½ kopje kokend heet water

Bereidingswijze:

  1. Klop de eieren en het zout in een grote mengkom. Voeg naar smaak 1 tot 2 eetlepels suiker toe.
  2. Voeg langzaam 1 kopje melk toe. Meng met de garde of een vork.
  3. Zeef het meel en meng het door het eimengsel.
  4. Voeg langzaam de resterende melk toe aan het eimengsel.
  5. Voeg heet water toe. Meng de olie erdoor en laat het beslag 15 tot 20 minuten staan.
  6. Verhit een paar druppels olie in een kleine of middelgrote koekenpan op middelhoog vuur.
  7. Gebruik een soeplepel om ½ kopje beslag (mogelijk meer beslag nodig, afhankelijk van de grootte van de koekenpan) in het midden van de hete koekenpan te gieten en snel uit te spreiden over de hele pan in een dunne laag. Kantel de koekenpan in een cirkelvormige beweging om ervoor te zorgen dat het beslag gelijkmatig wordt verdeeld.
  8. Wanneer er belletjes op de bovenkant van de crêpe verschijnen en de randen bruin beginnen te worden, draai deze dan voorzichtig om met een brede spatel. Laat de crêpe aan beide kanten goudbruin worden en leg hem dan op een groot bord.
  9. Serveer met honing, vers fruit of yoghurt.

Voedingsinformatie per crêpe van 23 cm: 115 kcal, 14 gram koolhydraten, 4 gram eiwit, 5 gram vet.

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde Vragen

Wat Is Een Gezond Ontbijt?

Een gezond ontbijt bevat veel eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Het levert energie en voorkomt hongergevoelens later op de dag.

Waarom Zijn Eiwitten Belangrijk Bij Het Ontbijt?

Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw, herstel, en energie. Ze helpen je langer vol te blijven, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Welke Voedingsmiddelen Zijn Goed Voor Een Gezond Ontbijt?

Goede keuzes zijn eieren, yoghurt, magere melk, volkoren granen, noten, zaden, fruit, en groenten. Deze voedingsmiddelen bieden eiwitten, vezels en gezonde vetten.

Hoe Kun Je Gezond Ontbijten Met Weinig Tijd?

Kies voor snelle opties zoals Griekse yoghurt met fruit en noten, volkoren toast met avocado, of een smoothie met spinazie, fruit en yoghurt.

Waarom Is Ontbijt Zo Belangrijk?

Ontbijt ondersteunt concentratie, energieniveaus en een stabiele bloedsuikerspiegel. Het helpt ook bij gewichtsbeheersing door hongergevoelens gedurende de dag te verminderen.

]]>
Wat Kan Ik Het Beste Eten Na Het Hardlopen? Uitgebreide Gids 2024 https://www.goodfeeling.nl/eten-na-het-hardlopen/ Wed, 05 Apr 2023 14:19:01 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=13152 Ben jij een fanatieke hardloper en op zoek naar de perfecte maaltijd na je workout? En wil je weten wat je het beste kan eten na het hardlopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

In dit artikel gaan we het hebben over wat de beste voeding is voor hardlopers in Nederland en hoe je een gezonde, voedzame maaltijd kunt produceren die ook nog eens snel en makkelijk te maken is.

Of je nu traint voor een marathon of gewoon runt om fit te blijven, voeding na het hardlopen is van cruciaal belang om optimaal te kunnen blijven presteren. Lees dus snel verder!

1. Beste tijd om te eten na hardlopen
Source : www.runnow.nl

Beste tijd om te eten na hardlopen

De beste tijd om te eten na het hardlopen is binnen 30 minuten na de training. Dit is het moment waarop je spieren het meest ontvankelijk zijn voor voedingsstoffen. Het is belangrijk om een maaltijd te consumeren die de perfecte balans biedt tussen eiwitten en koolhydraten om de spieren te helpen herstellen en weer op te bouwen. Naast de belangrijkste focus op deze twee voedingsgroepen, is het ook van belang om groenten en fruit op te nemen in jouw post-workout maaltijd om ervoor te zorgen dat je alle nodige micronutriënten binnenkrijgt om jouw lichaam te ondersteunen en gezond te houden. Vergeet niet om het vet- en vezelgehalte laag te houden om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Door het juiste voedsel op het juiste moment te eten optimaliseer jij jouw lichaam om het meeste uit je training te halen.

2. Belang van eiwitten en koolhydraten in post-workout maaltijd

Belang van eiwitten en koolhydraten in post-workout maaltijd

Na het hardlopen is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen om het lichaam te helpen herstellen. Zoals eerder besproken is de post-workout maaltijd ideaal om het lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen.

Eiwitten en koolhydraten spelen hierin een essentiële rol. Eiwitten zijn de bouwstenen van spierweefsel en helpen bij het herstel van de spieren na het hardlopen. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor hardlopers en helpen het lichaam te voorzien van de benodigde energie voor herstel en spieropbouw.

Het is daarom belangrijk om na het hardlopen voldoende eiwitten en koolhydraten te eten om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor optimale spiergroei en herstel. Een goede balans tussen deze voedingsstoffen in de post-workout maaltijd is daarom van groot belang.

3. Opname van groenten en fruit in post-workout maaltijd

Opname van groenten en fruit in post-workout maaltijd

In het vorige gedeelte hebben we het belang van eiwitten en koolhydraten besproken in de post-workout maaltijd. Maar dat is niet alles – het is ook belangrijk om voldoende groenten en fruit te consumeren na het hardlopen, omdat deze voedingsmiddelen essentiële micronutriënten bevatten die helpen bij het herstelproces van spieren.

Groenten bevatten vaak veel antioxidanten, die helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van je cellen tegen schade, terwijl fruit veel vitamines en mineralen bevat die helpen bij het herstellen van weefsel. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld een salade of smoothie te maken met verschillende soorten groenten en fruit na je training.

Op deze manier zorg je niet alleen voor voldoende koolhydraten en eiwitten, maar ook voor alle andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen en te groeien na een goede work-out.

4. Gemiddelde hoeveelheid eiwit in post-workout maaltijd

Gemiddelde hoeveelheid eiwit in post-workout maaltijd

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van de post-workout maaltijd na het hardlopen. Maar hoeveel eiwitten moet je eigenlijk binnenkrijgen? Het gemiddelde voor de eiwitbehoefte is 20 tot 25 gram, maar bij een full body training is 40 gram het meest optimaal.

Het is belangrijk om een evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten na te streven, met een ratio van 1:1 tot 2:1. Dit betekent dat als je 30 gram eiwit inneemt na je training, je ervoor moet zorgen dat je minstens dezelfde hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt afhankelijk is van jouw lengte, gewicht, gezondheid en trainingsdoel.

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk als herstelbron na je training, maar spelen ook een rol bij het behouden van spiermassa op latere leeftijd. Kortom, zorg ervoor dat je een post-workout maaltijd consumeert die de juiste hoeveelheid eiwitten en koolhydraten bevat om je lichaam te helpen herstellen van je hardloopsessie en je spieren te ondersteunen.

Laag vet en vezelgehalte van post-workout maaltijd

Laag vet en vezelgehalte van post-workout maaltijd

Een belangrijk aspect van de post-workout maaltijd is het hebben van een laag vet en hoog vezelgehalte. Dit zorgt ervoor dat het lichaam snel kan herstellen na de training en de spieren de benodigde voedingsstoffen krijgen.

Het toevoegen van koolhydraten en eiwitten is ook van essentieel belang om je energie op peil te houden en het herstelproces te bevorderen. Het is belangrijk om een gebalanceerde maaltijd te hebben met de juiste verhouding van macronutriënten. Edamame is een geweldige optie voor onderweg, omdat het zeer laag in calorieën is en een goede bron van eiwitten en vezels.

Het is belangrijk om te onthouden dat voeding na het hardlopen een belangrijke rol speelt bij het behalen van je fitnessdoelen, dus vergeet niet om altijd bewust te zijn van wat je eet.

Wat doet 3 keer per week hardlopen met je buikvet?

Uit onderzoek blijkt dat drie keer per week hardlopen een effectieve manier is om buikvet te verminderen en een strakkere buik te krijgen. Hardlopen, joggen en stevig wandelen zijn betere opties dan krachttraining om inwendig buikvet te verbranden.

Het is wel belangrijk om het trainingsvolume en intensiteit geleidelijk op te bouwen om blessures te voorkomen. Na het hardlopen is het aan te raden om een evenwichtige maaltijd te nuttigen die koolhydraten en eiwitten bevat.

Dit kan bijdragen aan een beter herstel en pijnverlichting. Ook het opnemen van groenten en fruit in de post-workout maaltijd kan bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding. Door regelmatig en op een verantwoorde manier te hardlopen kunnen mensen hun buikvet verminderen en hun conditie verbeteren.

Focus op koolhydraten in duursporten

Wanneer je een duursporter bent, zoals een marathonloper of een triatleet, dan zijn koolhydraten van groot belang voor je prestaties. Koolhydraten zijn namelijk de voornaamste bron van energie voor je lichaam tijdens langdurige inspanning. Daarom is het essentieel om voorafgaand aan je training of wedstrijd koolhydraatrijk te eten, waarbij de focus ligt op de “langzame koolhydraten”.

Tijdens de inspanning is het ook aan te raden om regelmatig koolhydraatrijke voeding of drankjes in te nemen, ongeveer 30 tot 60 gram per uur. Op deze manier houd je je glycogeenvoorraad op peil, wat zorgt voor meer energie en uithoudingsvermogen.

Na afloop van je duurinspanning is het belangrijk om ook te focussen op koolhydraten in je herstelmaaltijd, samen met eiwitten en groenten en fruit voor een evenwichtige verdeling van voedingsstoffen.

Voordelen van eiwitrijke koolhydraatdrinks voor herstel en pijnverlichting

Na het hardlopen is het essentieel om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen om het herstel te ondersteunen en spierpijn te verlichten. Eiwitrijke koolhydraatdrinks zijn een uitstekende optie voor deze post-workout maaltijd.

Deze drankjes bevatten niet alleen eiwitten om de spieren te herstellen, maar ook koolhydraten om de glycogeenvoorraden aan te vullen. Bovendien biedt deze combinatie van voedingsstoffen pijnverlichting en vermindert het de spiervermoeidheid na het hardlopen.

Het is belangrijk om een evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten te hebben in de post-workout maaltijd, en deze drankjes bieden precies dat. Ze zijn gemakkelijk te maken en perfect om te drinken na een zware loopsessie.

Vergeet niet om ook groenten en fruit op te nemen in je post-workout maaltijd om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen voor een optimaal herstel.

Rol van vitamine B en bèta-caroteen in post-workout maaltijd

De rol van vitamine B en bèta-caroteen in de post-workout maaltijd is van groot belang. Vitamine B6 draagt bij tot mentale helderheid en versterkt het zenuwstelsel, terwijl vitamine B12 handelt bij de vorming van rode bloedcellen.

Beide vitamines zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam en dienen daarom ook opgenomen te worden in de voeding na het sporten. Daarnaast speelt bèta-caroteen, dat te vinden is in groene groenten en fruit, een belangrijke rol in het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen die vrijkomen tijdens lichamelijke inspanning.

Het is daarom aan te raden om na het sporten voldoende groenten en fruit op te nemen in de maaltijd, zodat het lichaam optimaal kan herstellen. Het is belangrijk om een evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten in de post-workout maaltijd te hebben om het herstel te bevorderen en de spiergroei te stimuleren. Daarom is het een goed idee om bijvoorbeeld eieren met volkoren toast te eten als post-workout maaltijdoptie.

9. Eieren met volkorentoast als post-workout maaltijdoptie

Eieren met volkoren toast als post-workout maaltijdoptie

Eieren zijn een uitstekende optie als het gaat om het kiezen van het juiste voedsel voor een post-workout maaltijd. Eiwitten, die na de afbraak van spieren helpen bij de opbouw van nieuwe spieren, zijn essentieel voor het herstel na een intensieve training en eieren zijn een van de beste bronnen van eiwitten.

In combinatie met volkorentoast, zorgt deze maaltijd voor een rijke bron van complexe koolhydraten, die ervoor zorgen dat de spieren zich vullen met glycogeen, de belangrijkste energiebron voor spieren tijdens inspanning. Het lage vet- en vezelgehalte van deze maaltijd zorgt ervoor dat het gemakkelijk te verteren is, en biedt ook een goede basis voor degenen die buikvet willen verliezen.

Door een gebalanceerde verdeling van eiwitten en koolhydraten in post-workout maaltijden aan te houden, kan men de optimale voedingsstoffen consumeren die nodig zijn voor spierherstel en -ontwikkeling.

10. Belang van evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten in post-workout maaltijd

Belang van evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten in post-workout maaltijd

Na het hardlopen is het belangrijk om een evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten op te nemen in je post-workout maaltijd. Het combineren van koolhydraten en eiwitten in een verhouding van 3:1 helpt je lichaam om spiereiwitafbraak te verminderen en de glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen voor een snel herstel.

Het is ook belangrijk om volledige eiwitten in je post-workout maaltijd op te nemen, die alle essentiële aminozuren bevatten die nodig zijn voor de opbouw en reparatie van spieren. Een handje nootjes of eieren met volkorentoast zijn goede opties die voldoende eiwitten en koolhydraten bevatten. Een gezonde en evenwichtige post-workout maaltijd draagt bij aan het behalen van je trainingsdoelen en een sneller herstel.

Wat is goed om te eten na het hardlopen?

Wat is goed om te eten na het hardlopen?

Na hardlopen is het belangrijk om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen en te groeien. Dit omvat zowel eiwitten als koolhydraten. Een goede optie is bijvoorbeeld Griekse yoghurt of kwark met fruit, aangezien deze keuze rijk is aan eiwitten en koolhydraten. Een lekkere porridge met haver, banaan en noten kan ook een goede optie zijn.

Het is ook aan te raden om voldoende groenten en fruit op te nemen in de maaltijd na het hardlopen, omdat deze rijk zijn aan vezels en essentiële micronutriënten die het lichaam nodig heeft om te herstellen.

Het is belangrijk om regelmatig voedsel te eten en niet te lang te wachten na het sporten, zodat het lichaam snel de nodige voedingsstoffen kan opnemen. En zorg ook voor een evenwichtige verdeling van koolhydraten en eiwitten in je post-workout maaltijden om optimale resultaten te bereiken.

Wat kan ik het beste eten na het sporten?

Wat kan ik het beste eten na het sporten?

Na het hardlopen is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de juiste voeding om te herstellen en je energievoorraad weer aan te vullen. Een goede combinatie van eiwitten en koolhydraten is essentieel in je post-workout maaltijd. Voedingsmiddelen zoals Griekse yoghurt, havermout en kersen zijn goede opties die deze voedingsstoffen bevatten.

Ook een gezonde maaltijd met rijst, kipfilet en groenten is zeker aan te raden. Probeer daarnaast binnen 2 uur na je training iets te eten en eet bij voorkeur iets met zo’n 40 gram gemakkelijk verteerbare koolhydraten. Het is ook goed om te onthouden dat de ideale voeding afhankelijk is van de duur en intensiteit van je trainingen.

Vergeet niet te luisteren naar je lichaam en wacht niet te lang met eten na je training. Door evenwichtige verdeling van eiwitten en koolhydraten te eten, help je je lichaam herstellen en bereid je jezelf voor op een volgende training.

Hoe lang moet je wachten met eten na het sporten?

Hoe lang moet je wachten met eten na het sporten?

Na een intensieve workout vraag je je misschien af hoelang je best wacht alvorens te eten. Hoewel het belangrijk is om je lichaam zo snel mogelijk te voorzien van de nodige voedingsstoffen, moet je niet meteen na het sporten beginnen eten.

Je lichaam heeft tijd nodig om terug te keren naar een normale rusttoestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om 30 minuten tot 1 uur te wachten voordat je iets eet na je training. Als je een grote maaltijd hebt gegeten, kan je best 2 tot 3 uur wachten alvorens te sporten.

Soms kan je bijvoorbeeld ook alleen een lichte snack eten, zoals een stuk fruit of een handje noten, om je lichaam snel terug energie te geven. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders reageert op voeding en beweging, dus het kan zijn dat je moet experimenteren om te zien welke timing het beste voor jou werkt.

Wat kun je s avonds na het sporten eten?

Wat kun je s avonds na het sporten eten?

Na het sporten is het belangrijk om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Maar wat kun je ‘s avonds eigenlijk het beste eten na het sporten? Een gezonde maaltijd die rijk is aan eiwitten en koolhydraten is hierbij essentieel voor het herstel van je spieren en het aanvullen van je energievoorraad.

Een goede optie is een combinatie van rijst, kipfilet en groenten naar keuze met een smakelijke saus eroverheen. Ook een roerei met groenten of een handje nootjes (amandelen, cashews, hazelnoten, pistache) zijn voedzame snack-opties. Vergeet niet om na het sporten binnen twee uur iets eiwit- en koolhydraatrijks te eten om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen.

Bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat is de beste voeding na het hardlopen?

Na het hardlopen is een combinatie van eiwitten en koolhydraten essentieel voor spierherstel en het aanvullen van energievoorraden.

Hoe snel moet ik eten na het hardlopen?

Het beste is om binnen 30 minuten na je training te eten, omdat je spieren dan het meest ontvankelijk zijn voor voedingsstoffen.

Welke voedingsmiddelen zijn goed na een training?

Goede opties zijn Griekse yoghurt, havermout, fruit, rijst met kipfilet, en eieren met volkorentoast.

Waarom zijn eiwitten belangrijk na het hardlopen?

Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van spieren na een intensieve training.

Wat moet ik vermijden in mijn post-workout maaltijd?

Vermijd voedingsmiddelen met een hoog vet- en vezelgehalte, omdat deze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken na een intensieve workout.

]]>
Essentiële Voedingsstoffen voor Vegetariërs – Tekorten en Alternatieve Bronnen https://www.goodfeeling.nl/extra-informatie-voor-vegetariers/ Sat, 25 Dec 2021 21:18:23 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=2776 Dit zijn essentiële voedingsstoffen die een vegetarisch dieet mogelijk tekort aan kan komen, waardoor het belangrijk is om alternatieve bronnen of supplementen te zoeken: Extra informatie voor vegetariërs

Gebruik de links om door dit (lange) document te navigeren.. 

 Gezonde voeding

2.1 Is een menu zonder vlees nu wel zo gezond?

2.2 Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

2.2.1 Vitamine A
2.2.2 Vitamine B1
2.2.3 Vitamine B2
2.2.4 Vitamine B6
2.2.5 Vitamine B12
2.2.6 Vitamine C
2.2.7 Foliumzuur
2.2.8 Calcium
2.2.9 IJzer
2.2.10 Zink
2.2.11 Eiwitten

Voedingsstoffen

2.3.1 Koolhydraten
2.3.2 Vezels
2.3.3 Eiwitten
2.3.4 IJzer
2.3.5 Calcium
2.3.6 Zink
2.3.7 Magnesium
2.3.8 Jodium
2.3.9 Foliumzuur
2.3.10 Vitamine A
2.3.11 Vitamines B
2.3.12 Vitamine B12
2.3.13 Vitamine C
2.3.14 Vitamine D
2.3.15 Vitamine E
2.3.16 Vitamine K

2.4 Schijf van vier   2.1 Is een menu zonder vlees nu wel gezond? Voor vlees bestaan goede (en betere) alternatieven. Het is alleen belangrijk dat als je vlees gaat schrappen uit je voeding, je de stoffen die je lichaam nodig heeft en in vlees voorkomen, ergens anders vandaan haalt. Die stoffen zijn vooral eiwitten, B-vitamines (vooral B12) en ijzer. In de lijst van Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden hieronder, kun je aflezen hoeveel voedingsstoffen je per dag nodig hebt. In de lijst daaronder (Voedingsstoffen) kun je alles over die stoffen lezen. Daarna volgt de “Schijf van Vier” waarin precies gezien kan worden wat voor producten er in iedere maaltijd voor moeten komen. In ieder geval geldt dat de maaltijd altijd gevarieerd van samenstelling moet zijn, want ook in een eenzijdig vegetarisch menu ontstaan tekorten aan stoffen die het lichaam juist nodig heeft.

  2.2 Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

Voor mannen (m) en vrouwen (v) tussen de 20 en 54 jaar.
LET OP: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben andere hoeveelheden nodig.

  2.2.1 Vitamine A
m:  1,0 mg
v:    0,8 mg
Bronnen o.a.:
wortelen, abrikozen, spinazie

  2.2.2 Vitamine B1 (thiamine)
m:   1,1 mg
v:    1,0 mg
Bronnen o.a.:
sojabonen, tarwekiemen, zonnebloempitten, erwten en noten

  2.2.3 Vitamine B2 (riboflavine)
m:   1,6 mg
v:    1,3 mg
Bronnen o.a.:
melkproducten, paddestoelen, sojabonen, groene bladgroenten, amandelen, gedroogde pruimen en dadels

  2.2.4 Vitamine B6 (pyridoxine)
m:   1,4 mg
v:    1,2 mg
Bronnen o.a.:
krenten, rozijnen, bananen, zonnebloempitten en sojabonen

  2.2.5 Vitamine B12
m:   2 µg
v:    2 µg
Bronnen o.a. (per 100 gr):
kaas: 1,5 µg
eieren: 1,7 µg

  2.2.6 Vitamine C
m:   70 mg
v:    70 mg
Bronnen:
groente en fruit

  2.2.7 Foliumzuur
m:   200 µg
v:    200 µg
Bronnen o.a. (per 100 gr):
andijvie: 330 µg
spinazie: 120 µg
amandelen: 96 µg

  2.2.8 Calcium
m:   800 mg
v:    800 mg
Bronnen o.a. (per 100 gr):
sesamzaad: 62 mg
zonnebloempitten: 100 mg
yoghurt: 195 mg
peterselie: 200 mg
spinazie: 53 mg
ei: 43 mg
gedroogde abrikozen: 67 mg
melk: 120 mg

  2.2.9 IJzer
m:   9 mg
v:    16 mg
Bronnen o.a.  (per 100 gr):
appelstroop: 15,3 mg
sesampasta (tahin): 11, 7 mg
peterselie: 10,0 mg
cashewnoten: 5,0 mg
gedroogde abrikozen: 4,0 mg
muesli: 3,3 mg
volkorenpasta: 3,3 mg
peulvruchten: 2.0 mg
bruinbrood: 1.7 mg
spinazie

  2.2.10 Zink
m:   12-16 mg
v:    12-16 mg
Bronnen o.a.  (per 100 gr):
gedroogde abrikozen: 0,8 mg
tarwezemelen: 4,7 mg
zonnebloempitten: 6,4 mg
amandelen: 3,8 mg
sesamzaad: 5,5 mg
spinazie: 0,6 mg   2.2.11 Eiwitten
m:   55 gr
v:    45 gr
Bronnen o.a. (per 100 gr):
ei: 13,2 gr
cheddar (kaas): 26 gr
tahoe: 10 gr
linzen, gekookt: 6,8 gr
sesamzaad: 22,2 gr
amandelen: 20 gr

2.3 Voedingsstoffen

  2.3.1 Koolhydraten

Koolhydraten zijn essentieel voor energie.
Ze komen voor in de vorm van zetmeel en suikers van granen en daarvan gemaakte producten (meel, brood en pasta) in aardappelen, peulvruchten en in mindere mate in noten, vruchten en suikers. De vezelinhoud van koolhydraten is een extraatje; hoe minder het voedsel bewerkt is, hoe meer vezels het bevat. Door de aanwezigheid van vezels in meervoudige koolhydraten kan het lichaam de energie uit suikers gelijkmatig gebruiken, terwijl geraffineerde suikers snel in het bloed komen en snel zijn verbruikt. Hierdoor kun je zich na het eten van voedsel dat geraffineerde suiker bevat eerst opgetogen voelen en kort daarna al futloos. Meervoudige koolhydraten staan hun energie langzamer af en geven zo meer uithoudingsvermogen.

Bronnen o.a.:
brood, aardappelen, rijst, tarwe, gerst, mais, boekweit, rogge, gedroogde bonen, linzen, bananen, pasta

  2.3.2 Vezels
Vezels werken als een bezem in de darmen door het voedsel in zo’n tempo voort te bewegen dat eventuele problemen geminimaliseerd worden. Ze voorkomen verstopping en verminderen het risico van darmziekten. Omdat verschillende soorten vezels verschillende functies hebben, is het ook hier belangrijk veel te variëren. Het is niet voldoende om lepels onbewerkte zemelen aan je ontbijt granen toe te voegen. Onbewerkte zemelen bevatten namelijk grote hoeveelheden fytisch zuur, dat de opname van ijzer verhindert. Het is een goede regel om aan elke maaltijd wat vezelrijk voedsel toe te voegen.

Bronnen rijk aan vezels:
gedroogde bonen en erwten, verse sperziebonen en erwten, koolsoorten, wortels, aardappelen (vooral in de schil), spinazie, mais, granen als haver en tarwe, gedroogde vruchten (abrikozen), verse vruchten (vooral appels, bananen en sinaasappels), pijnboompitten,   sesamzaad

  2.3.3 Eiwitten
Niemand heeft grote hoeveelheden eiwitten uit een of ander voedingsmiddel nodig, maar iedereen heeft wel wat eiwitten nodig. Kinderen in de groei en zwangere vrouwen hebben iets meer nodig. Eiwit is essentieel voor de celgroei, voor weefselherstel en -aanmaak en voor het maken van de stoffen die ons tegen infectie beschermen. Onze dagelijkse behoefte is echter vrij klein. eiwitten zijn opgebouwd uit 23 verschillende aminozuren, stoffen die samen een “volledig” eiwit vormen. Door vertering worden de samengestelde eiwitten uit het voedsel afgebroken tot kleinere eenheden, die door het lichaam worden gebruikt om zelf eiwitten op te bouwen. Het menselijk lichaam heeft het “volledige” eiwit nodig.

Aminozuren komen in verschillende combinaties en hoeveelheden in verschillende voedingsmiddelen voor. Het lichaam kan de meeste zelf maken als het voedingspatroon goed is. Er zijn echter acht essentiële aminozuren die niet door het lichaam kunnen worden gemaakt en alleen uit voedsel kunnen worden opgenomen. Sommige soorten voedsel bevatten deze in bijna de juiste verhoudingen, zodat het lichaam ze onmiddellijk kan gebruiken. Eiwitten uit dierlijke bronnen – vlees, eieren, kaas, vis, melk en yoghurt – geven alle essentiële aminozuren en worden daarom volledig” genoemd.

Hoewel kaas en eieren “volledige” eiwitten bevatten, geeft het eten van te grote hoeveelheden kaas of ei te veel vet in de voeding. Peulvruchten en granen bevatten een aantal, maar niet alle essentiële aminozuren. Nog niet zo lang geleden was het standaard in een vegetarische voeding dat die twee in een maaltijd gecombineerd moesten worden om aan de volledige eiwitopname te voldoen. Tegenwoordig is men van mening dat deze twee producten niet meer samen in een maaltijd gegeten hoeven te worden. Binnen enkele uren na elkaar is voldoende.

Een teveel aan eiwitten wordt omgezet in vet.

Bronnen “volledige” eiwitten o.a.:
kaas, eieren, yoghurt, melk

Andere bronnen met op zichzelf niet volledige eiwitten o.a.:
peulvruchten – erwten, bonen, linzen, kikkererwten, sojaproducten als tempé en tahoe
granen – rijst, pasta, gierst, boekweit, rogge, gerst
noten en zaden – zonnebloem- of pijnboompitten, hazel-, cashew– of walnoten, amandelen, sesamzaad

Voorbeelden als je een combinatie wilt maken:
pindakaas op volkorenbrood
erwtensoep met brood
bruine rijst met kikkererwten
rijst en tahoe
rijst en cashewnoten of sesamzaad
pasta met kaas
muesli met melk
groentetaarten
kikkererwten en couscous
notenbrood

  2.3.4 IJzer
IJzer vervult een belangrijke functie in het lichaam. Het is een bestanddeel van de hemoglobine, de rode kleurstof in het bloed. De hemoglobine neemt de zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle cellen in het lichaam. Een tekort aan ijzer heeft tot gevolg dat de zuurstofvoorziening in het lichaam niet optimaal is. IJzer is bovendien belangrijk bij de groei en het bevordert het opbouwen van een goede weerstand tegen infecties. De opname van ijzer uit plantaardige stoffen wordt sterk verhoogd, wanneer je tegelijkertijd ook vitamine C tot je neemt, in de vorm van groente, fruit of vruchtensappen. Ook zijn er producten die een goede opname van ijzer kunnen remmen (zie hieronder). Drink koffie en thee niet tijdens de maaltijd maar als tussendoortje. Tekort aan ijzer: je voelt je moe, slap en futloos. In extreme mate: bloedarmoede.

Bronnen met ijzer o.a.:
groene groenten, volkoren, graan- en rijstproducten (hoe meer volkoren een bron is, hoe meer ijzer het bevat), peulvruchten (bonen, erwten, linzen, kikkererwten), noten, appelstroop, gedroogd en vers fruit, gistextract en eidooiers

Bronnen die het ijzeropname kunnen remmen o.a.:
koffie, thee (dit geldt niet voor kruidenthee) en aan een maaltijd toegevoegde zemelen.
Ook zouden melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt, kaas) een remmende werking hebben. Maar juist in deze producten zit veel eiwit en calcium.

  2.3.5 Calcium
Calcium is nodig voor sterke tanden en beenderen en voor het goed functioneren van spieren en zenuwen. In sesamzaad en producten daarvan (bijvoorbeeld tahin), gedroogde vruchten, amandelen, zonnebloempitten, donkergroene groenten, broccoli, zeewier zit calcium. Ook melkproducten (kaas, melk, yoghurt en room) zijn rijk aan calcium. Als je bezorgd bent over de hoeveelheid vet in je voeding is het goed om te weten dat de magere versie van zuivelproducten net zoveel calcium bevat als de volle producten.

OPMERKING: De laatste tijd is er veel discussie (ook op Internet) over voeding en melk. Sommige onderzoekers pleiten voor vermindering van de consumptie van melk, vanwege de interactie van de calcium in melk met ijzer in de rest van de voeding.
Omdat het allemaal nog in onderzoek is, willen we er niet verder op ingaan.

  2.3.6 Zink
Zink is nodig voor groei, genezing en de opname van eiwit en koolhydraten.
Symptomen van een zinktekort zijn o.a. huidproblemen.

Bronnen o.a.:
tarwekiemen, havermeel, kaas, gedroogde vijgen, pinda’s, noten, sesamzaad, pompoenpitten, mais, erwten

  2.3.7 Magnesium
Magnesium is nodig voor de opname van koolhydraten. Het wordt niet beschadigd door hitte, maar is oplosbaar en kan dus nog gebruikt worden door het kookvocht te gebruiken voor bouillon of sauzen. Een magnesiumtekort komt zelden voor. Verse vruchten en groenten, noten en zaden, hele granen, gedroogde vruchten, peulvruchten en sojabonen bevatten wat magnesium.

  2.3.8 Jodium
Nodig voor het functioneren van de schildklier. Het is in kleine hoeveelheden nodig en bevind zich in (jodium)zout en zeewier.

  2.3.9 Foliumzuur
Zie de ADH

  2.3.10 Vitamine A
Vitamine A is nodig voor een goed gezichtsvermogen, gezonde huid, haar, nagels, slijmvliezen en voor weerstand tegen infecties. Het is een in vet oplosbare vitamine. Het zit o.a. in zuivelproducten, groene en gele groenten (vooral wortelen), abrikozen, rode paprika’s, peterselie en spinazie. Een gebrek aan deze vitamine komt zelden voor.

  2.3.11 Vitamines B
Zie de ADH   2.3.12 Vitamine B12
Vitamine B12 is essentieel voor de rode bloedcellen en de zenuwcellen. Over B12 bestaat veel onduidelijkheid, vooral onder veganisten. Hoewel inmiddels is aangetoond dat geen enkele plantaardige bron van B12 bestaat, en het lichaam B12 ook niet zelf kan aanmaken, leven deze misverstanden nog overal. Dat kan heel gevaarlijk zijn, omdat een gebrek aan B12 onherroepelijk leidt tot zware bloedarmoede, gevolgd door het afsterven van het zenuwweefsel. Bovendien zijn dit sluimerende gevolgen, daar het lichaam meestal voldoende B12 in voorraad heeft om het zo’n 5 tot 6 jaar vol te houden totdat alle B12 op is. Het is vooral voor veganisten (vegetariërs nuttigen immers zuivel en/of eieren dat B12 bevat) raadzaam om B12-pillen te gebruiken of bronnen te kiezen (sojamelk, tahoe, tempé) die verrijkt zijn met voldoende B12. Voor meer informatie kan je terecht in het boek “Vitamine B12 en veganisme: een literatuurstudie” van Michèl Post. Kijk daarvoor in ons boekenoverzicht

Boek aanbeveling
Klik voor prijs bij Bol

Extra informatie voor vegetariërs

Bronnen o.a.:
melk, kaas, eieren.
maar geen enkel plantaardig voedsel!   2.3.13 Vitamine C
Beschermt tegen infecties, geneest en helpt het lichaam ijzer uit het voedsel op te nemen.
Een teveel wordt via de urine weer uitgescheiden.
Bronnen:
groente en fruit

  2.3.14 Vitamine D
Blootgesteld aan zonlicht maakt het lichaam vitamine D, dat nodig is voor de opname van calcium in de beenderen. Ook zit vitamine D in bepaalde voedingsmiddelen zoals margarine en halvarine (toegevoegd).

  2.3.15 Vitamine E
Vitamine E is een belangrijke antioxidant die de cellen beschermt tegen beschadiging. Het is een in vet oplosbare vitamine en komt voor in o.a. melk, boter, kaas, margarine, plantaardige oliën, noten en zaden. Een gebrek aan deze vitamine komt zelden voor.

  2.3.16 Vitamine K
Vitamine K helpt het bloed stollen. Het is een in vet oplosbare vitamine en komt voor in o.a. melk, boter, kaas, margarine, plantaardige oliën, noten en zaden. Een gebrek aan deze vitamine komt zelden voor.   2.4 Schijf van Vier
De Schijf van Vier is een makkelijk hulpmiddel bij het samenstellen van een gezonde maaltijd. Iemand die in elk maal uit elk vak van de schijf een product heeft zitten, varieert genoeg en krijgt voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen. Eiwitrijke producten, samengebracht in het derde vak, hoeven echter ook in een vegetarische voeding slechts in kleine hoeveelheden voor te komen. De SCHIJF VAN VIER bestaat uit: 1. GRANEN EN GRAANPRODUCTEN

o.a. zilvervliesrijst, volkoren macaroni, volkoren spaghetti, gierst, haver, boekweit.

2. GROENTEN, FRUIT EN AARDAPPELEN

Een hulpmiddel om alle verschillende stoffen binnen te krijgen die in de
groenten aanwezig zijn, is elke dag een andere kleur groente te kiezen.

3. PEULVRUCHTEN EN ZUIVELPRODUCTEN

Peulvruchten: o.a. linzen, erwten (zoals kikkererwten, groene erwt), sojabonen
(en sojaproducten zoals tahoe, tempeh), andere bonen (zoals bruine, witte).
Zuivelproducten: o.a. yoghurt, kwark, melk, kaas. Eieren

4. OLIE, BOTER, NOTEN, ZADEN EN PITTEN

Olie: o.a. zonnebloemolie, sesamolie, olijfolie (olie kan gebruikt worden als vetstof om te bakken/frituren of voor de dressing)
Boter: o.a. plantaardige margarine
Noten: o.a. amandelen, cashewnoten, walnoten
Zaden: o.a. sesamzaad, maanzaad
Pitten: o.a. zonnebloempitten, pijnboompitten
Tot slot nog een tip: koop groenten van het seizoen en uit eigen streek. Dit om energie te besparen. Bovendien zijn deze producten vers te verkrijgen en dat scheelt veel verpakkingsafval.

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde Vragen

Is een menu zonder vlees nu wel zo gezond?

Ja, een menu zonder vlees kan gezond zijn mits het goed gepland is om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen die anders in vlees gevonden worden.

Welke vitamines moeten vegetariërs extra in de gaten houden?

Vegetariërs moeten vooral letten op vitamine B12, ijzer, calcium, zink en vitamine D, aangezien deze voedingsstoffen minder gemakkelijk in voldoende hoeveelheden uit plantaardige bronnen worden verkregen.

Hoe krijg ik genoeg eiwitten binnen als vegetariër?

Eiwitten kunnen worden verkregen uit peulvruchten, noten, zaden, zuivelproducten en ei-alternatieven zoals tofu en tempeh.

Wat zijn goede plantaardige bronnen van ijzer?

Plantaardige bronnen van ijzer zijn onder andere peulvruchten, volkorenproducten, noten, zaden en groene bladgroenten. Het combineren met vitamine C-rijke voedingsmiddelen kan de opname verbeteren.

Moet ik supplementen nemen als vegetariër?

Het kan nuttig zijn om supplementen te nemen voor vitamine B12, vitamine D en mogelijk ijzer, afhankelijk van je individuele behoeften en dieet. Overleg met een diëtist of arts voor persoonlijk advies.


]]>
Evenwichtige Voeding Voor Joggers Om Gezond Te Blijven En Prestaties Te Verbeteren https://www.goodfeeling.nl/joggen-ii/ Thu, 04 Feb 2021 16:24:40 +0000 https://www.goodfeeling.nl/?p=1170 Onze voeding, of we nu aan joggen doen of niet, moet evenwichtig zijn, d.w.z. passende verhoudingen bevatten van water, minerale zouten, vitaminen, gluciden (suikers of koolhydraten), proteïnen (eiwitten) en lipiden (vetten). De drie laatste stoffen leveren de energie, van 2500 tot 4000 calorieën per dag, afhankelijk van het gewicht en het bewegingsniveau. Dat is geen eenvoudige taak – een diëtist is er enkele bladzijden zoet mee.💪

Drie diepgaande opmerkingen:

In België en in de meeste industrielanden verbruiken mensen over het algemeen te weinig water (we hebben 1,5 liter per dag nodig), te veel verzadigde vetten (vet vlees, vleeswaren, enz.) en te veel geraffineerde suikers (kristalsuiker, snoep, chocolade, confituur, gebakjes, enz.). Dit overmatige gebruik bevordert hart- en vaataandoeningen – opletten dus!

Als je regelmatig gaat joggen, dalen de hoge gehaltes aan vetten (triglyceriden) en cholesterol (de LDL of low-density-lipoprotein fractie) in je bloed; dat is maar goed ook, want die zijn verantwoordelijk voor de eerder genoemde hart- en vaataandoeningen.

En datzelfde joggen, intensief beoefend, legt jezelf een dieet op dat iets rijker is aan gluciden (suikers of koolhydraten), en waarvan het aandeel geraffineerde suikers iets boven het gemiddelde ligt van de andere suikers (zetmeel, brood, pasta, rijst, aardappels, groene groenten, fruit). Dit soort dieet vergt een veel grotere wateropname: minstens twee liter per dag, niet tijdens de maaltijden, maar ertussen.

Andere tips om te joggen:

Eet veel fruit en groenten, vergeet de zuivelproducten niet, vervang vlees wat vaker door vis, vermijd vet vlees, frituur en sauzen. Beperk de alcohol tot een kwart liter wijn per maaltijd en eet een goed ontbijt ‘s morgens.🍎

De vijand van de jogger: de daling van de bloedsuikerspiegel.

Om die te compenseren en dus een lage bloedsuikerspiegel (“pap in je benen”) te voorkomen, moet je al lopend af en toe (samen met zuiver water) een of twee glucosetabletten nemen (verkrijgbaar in de apotheek). Die tabletten zijn beter dan suikerklontjes die te traag worden opgenomen.

Maar als je voeding tijdens de drie dagen voor de 20 kilometer zeer rijk is aan gluciden, heb je dit niet nodig; wel bij langere koersen (30 kilometer of een marathon).

Veelgestelde Vragen

Waarom is een evenwichtige voeding belangrijk voor joggers?

Een evenwichtige voeding levert de energie en voedingsstoffen die nodig zijn voor optimale prestaties en herstel, en helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Hoeveel water moeten joggers per dag drinken?

Joggers moeten minstens twee liter water per dag drinken, voornamelijk tussen de maaltijden door, om gehydrateerd te blijven en hun prestaties te ondersteunen.🚰

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor joggers?

Fruit, groenten, zuivelproducten, vis in plaats van vet vlees, volkorenproducten, en een goed ontbijt zijn essentieel voor joggers.

Hoe kunnen joggers een daling van de bloedsuikerspiegel voorkomen?

Joggers kunnen een lage bloedsuikerspiegel voorkomen door tijdens het lopen glucosetabletten in te nemen, en door een dieet te volgen dat rijk is aan koolhydraten in de dagen voorafgaand aan een lange loop.

Waarom moeten joggers verzadigde vetten en geraffineerde suikers vermijden?

Verzadigde vetten en geraffineerde suikers dragen bij aan hart- en vaatziekten. Een dieet met gezonde vetten en complexe koolhydraten helpt deze risico’s te verminderen.

Voeding en prestatie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gebalanceerd dieet met voldoende koolhydraten en eiwitten essentieel is voor de prestaties van joggers. Eiwitten helpen bij spierherstel en -opbouw, terwijl koolhydraten de primaire energiebron zijn tijdens het lopen. Het vermijden van ongezonde vetten en geraffineerde suikers kan niet alleen helpen om het energieniveau op peil te houden, maar ook om de algemene gezondheid te bevorderen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voedingsbehoeften en eventuele intoleranties of allergieën.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Johns Hopkins Medicine: Deze bron benadrukt het belang van een uitgebalanceerd dieet voor hardlopers, inclusief de juiste balans van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het geeft ook tips over wat te eten voor en na het hardlopen om prestaties en herstel te optimaliseren. Lees meer

  2. NHS (National Health Service): De NHS legt uit hoe een evenwichtige voeding bijdraagt aan een goede gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten. Ze adviseren ten minste vijf porties fruit en groenten per dag en het kiezen van volkorenproducten. Lees meer

Veelgestelde Vragen

Waarom is een evenwichtige voeding belangrijk voor joggers?

Een evenwichtige voeding levert de energie en voedingsstoffen die nodig zijn voor optimale prestaties en herstel, en helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Hoeveel water moeten joggers per dag drinken?

Joggers moeten minstens twee liter water per dag drinken, voornamelijk tussen de maaltijden door, om gehydrateerd te blijven en hun prestaties te ondersteunen.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor joggers?

Fruit, groenten, zuivelproducten, vis in plaats van vet vlees, volkorenproducten, en een goed ontbijt zijn essentieel voor joggers.

Hoe kunnen joggers een daling van de bloedsuikerspiegel voorkomen?

Joggers kunnen een lage bloedsuikerspiegel voorkomen door tijdens het lopen glucosetabletten in te nemen, en door een dieet te volgen dat rijk is aan koolhydraten in de dagen voorafgaand aan een lange loop.

Waarom moeten joggers verzadigde vetten en geraffineerde suikers vermijden?

Verzadigde vetten en geraffineerde suikers dragen bij aan hart- en vaatziekten. Een dieet met gezonde vetten en complexe koolhydraten helpt deze risico’s te verminderen.

]]>